Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Wikitravel:WikiWiki

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 26 juli 2007 kl. 16.16 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (Ny sida: '''Wiki''' är en teknik för att flera personer i samarbete kunna redigera en hemsida. Iden är mycket enkel: högst upp på varje sida på den här hemsidan finns det en länk som heter...)
(skillnad) ←Äldre version | se nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Wiki är en teknik för att flera personer i samarbete kunna redigera en hemsida.

Iden är mycket enkel: högst upp på varje sida på den här hemsidan finns det en länk som heter "redigera denna sida". Det betyder att vem som helst kan klicka på länken och sedan redigera texten efter gottfinnande. Den ändrade versionen kan sedan sparas och ändringen syns direkt.

Samarbete

Wiki-tekniken gör det möjligt för löst sammansatta grupper att samarbeta om att skapa en hemsida. Det är vad vi försöker göra här: att skapa en gratis, komplett, aktuell och pålitlig världsomspännande reseguide. För att lyckas med detta använder vi oss av Wikiteknik.

Eftersom möjligheten att redigera är så stor hoppas vi att människor kommer att känna sig lockade att göra små redigeringar eller att att lägga till helt nya artiklar. Wiki-tekniken kräver ingen utdragen registreringsprocess. Man kan skaffa sig ett användarnamn om man så önskar och därmed få en identitet i wikigemenskapen, men om man vill redigera anonymt går det givetvis bra.

Inte heller pågår det någon rutinmässig granskningsprocess genom en huvudredaktör. Denna process är spridd på de andra bidragsgivarna. Om någon ser ett fel på en sida kan denne någon ändra det. Så fungerar det - informationen kommer i realtid, just då man som resenär behöver den.

Upprepning och gradvis förbättring

Eftersom det inte krävs så mycket för att kunna redigera på Wikitravel betyder det att vi kan skapa artiklar genom upprepning - en artikel redigeras, ändras, putsas och fixas hela tiden för att göra den bättre och bättre.

Ett exempel: en första persion kanske skriver något om ett ämne, till exempel lägger in en stadsmall för staden ifråga och lite text. Den andre personen som ser artikeln kanske lägger till mer fakta och en bild. Ytterligare bidragsgivare bygger på med vad man har. En användare kanske inte kan något om resmålet ifråga, men granskar istället artikeln språkligt och fixar till den därefter. Ytterligare en användare kanske justerar sidan så att den är i enlighet med Wikitravels stilguide.

Gradvis växer och förbättras så artikeln till att bli riktigt informativ och av en hög kvalitet. Visst kan det bli problem längs vägen, men det är konstaterat att ju fler redigeringar en artikel har, desto bättre har den förutsättning att bli.

Säkerhet

Givetvis kommer den som har någorlunda erfarenhet av internet att först skratta åt den här idén. "Ja visst, desto bättre har den förutsättning att bli...skitsnack. Det kanske är så i en idealvärld, men i den riktiga världen kommer artikeln inom fem minuter att vara nedklottrad av någon snorunge som tycker att DENNA SIDAN ÄR BAJS är ett bra bidrag".

Det är en berättigad åsikt. Visst, eftersom internet är vad det är, så händer detta hela tiden. Emellertid är det så att en av de bästa egenskaperna med wikitekniken är att vem som helst kan återställa artikeln till dess korrekta version, innan ovan nämnde vandal dök upp. På samma sätt som alla är ansvariga för att skriva och redigera på Wikitravel så är alla ansvariga för att sidan hålls ren och snygg och fri från klotter.

Att ta bort en dålig redigering, vare sig det rör sig om klotter, reklam eller dylikt, är lika enkelt som att redigera dåligt i sig. Varje sida har en historik som är öppen för alla. Om en sida en dag bara har texten JAG ÄGERRRRR kan vem som helst kontrollera sidans historik, hitta den senaste korrekta versionen och återställa den. Lätt som en plätt!

Visserligen kommer kanske vandalen tillbaka, men de brukar ofta tröttna efter två-tre gånger. Varför det är på det sättet vet man inte riktigt, men det verkar som om wikigemenskapen månar om "sin" sida och att deras samlade insatser är mycket mer än en enstaka klottrares ansträngningar. Vandaler har helt enkelt inte tid eller ork att ge sig på samma sida gång efter gång om deras försök hela tiden tas bort. Det är helt enkelt inte värt mödan och det är inte en utmaning.

Mer information om hur man hanterar oönskade ändringar återfinns här: How to handle unwanted edits

Konflikter

Det händer inte sällan att två bidragsgivare blir oense om något av innehållet eftersom man man inte kan diskutera problemet öga mot öga. Bara för att användare A tycker att Rosalindas Restaurang har bäst kåldolmar i staden, medan användare B anser att den äran tillkommer Bosses Bar. Vem har rätt och vems version skall Wikitravel spegla?

Wikiteknikens upprepningsidé är till stor fördel i liknande situationer. Person A kanske lägger in en text och länk om Rosalindas Restaurang och person B kanske tar bort den. Person A lägger in den igen. Person B kanske tar bort den på nytt eller byter till Bosses Bar.

Om detta fortsätter har ett så kallat redigeringskrig uyppstått - det vill säga två eller flera personer gör samma eller liknande redigering i samma artikel gång efter gång. Det man då skall göra är att nå en kompromiss och det görs bäst genom att diskutera frågan på artikelns diskussionssida.

Person A och B kan då försöka komma fram till en lösning om hur våra mål kan hjälpa till att hitta lösningen på ett sätt som gör att artikeln är skriven ur en neutral utgångspunkt. Så småningom kommer man förhoppningsvis fram till en lösning som är acceptabel för alla. Genom att diskutera och redigera når man [][Wikitravel:Konsensus|konsensus]] - den version som ger resenären bästa möjliga information för att kunna bestämma sig för var man (i det här fallet) skall äta middag.

Externa länkar