Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Wikitravel:Varför inte GFDL används på Wikitravel

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 2 november 2006 kl. 10.15 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (Vårt alternativ till GFDL)
Hoppa till: navigering, sök

Vissa wikiprojekt med öppet innehåll använder sig av GNU Free Documentation License. Vad gäller Wikitravel passar inte denna licens våra uppsatta mål. Därför används på Wikitravel en annan licens.

GFDL utvecklades för att kunna skapa fria programvarumanualer, läroböcker och andra former av referensmaterial. GFDL innehåller en del tunga krav vad gäller distributionen av innehållet. Till exempel måste GFDL-licensen medfölja, liksom en versionshistorik. Vill man göra fler än 100 kopior av materialet, ska ett källdokument tillföras.

Wikitravel är tänkt att användas på ett annat sätt. Kanske är man bara intresserad av en enda artikel, av den anledningen att man ska besöka ett resmål som finns upptaget i Wikitravel. Vi vill att en sådan person ska kunna kopiera upp vår artikel till sina kamrater utan att behöva bilägga tio sidor licenstext och en eller flera CD-skivor med versionshistorik.

Man kan också tänka sig att ett antal mindre "serviceenheter" skulle vilja kopiera, distribuera eller förvara ett antal kopior av en eller flera Wikitraveldokument:

  • Turist- och informationskontor
  • Hotell och vandrarhem
  • Hjälpsamma resenärer
  • Lärare
  • Universitet och högskolor som erbjuder utbytesprogram

Att bekymra dessa med förbehåll som egentligen är menade för programvarudokumentation och läroböcker skulle innebära att att de tvingas att antingen ignorera licensen helt, eller helt enkelt inte använda Wikitravel.

GFDL fungerar utmärkt i wikisammanhang, där versionshistoriken hela tiden finns i bakgrunden och där man endast är ett klick ifrån licensdokumentet, men vi vill att våra artiklar även ska kunna användas utanför wikigemenskapen.

Vårt alternativ till GFDL

Den licens vi valt kallas Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0. Denna licens kräver inte lika mycket av användaren. Innehållet är fritt och skyddat från missbruk genom att det någonstans på dokumentet anges vilken licens dokumentet kan hanteras under, samt en länk till licensdokumentet.

Myntets baksida är att vi på Wikitravel inte kan använda oss av material hämtat direkt från Wikipedia, eftersom ett av licenskraven under GFDL är att användaren inte får byta licens för innehållet, om man själv inte är copyrightinnehavare. Du kan givetvis också kontakta upphovsrättshavaren och be om tillstånd att använda innehållet under CC-licensen på Wikitravel.

Creative Commons arbetar för närvarande med att släppa ett nytt licenspaket. I detta arbete prioriteras överförbarhet mellan CC-licenser och andra fria licenser. Detta kommer innebära att användare på Wikipedia, t.ex., kan inkludera innehåll från Wikitravel i sitt arbete, trots att de använder sig av GFDL-licensen. Tyvärr innebär det fortfarande att vi på Wikitravel inte kan använda oss av material från GFDL-artiklar.

Andra alternativ

Om du tycker att allt annat än GFDL är oacceptabelt, ber vi dig vänta till dess Creative Commons nya licens kommer ut.

  • Du kan kontakta Free Software Foundation (FSF), som författat GFDL, och Creative Commons, och påtala att interkompatibiliteten mellan licenserna skapar problem för dig.
  • Du kan licensiera ditt arbete under båda licenserna. Detta kan dock innebära vissa problem för användarna, och kräver ytterligare fokusering på licenstexter än vad som egentligen är nödvändigt.
  • Slutligen kan du välja att alls inte bidra till Wikitravel, vilket vi i så fall beklagar. Vi hoppas att du i stället väljer att bidra i andra wikisammanhang!