Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Wikitravel:Uppgradering av vår upphovsrättslicens"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: <strong><font color=red>OBS: Detta är en spegelsida till den engelskspråkiga versionen på Wikitravel Shared. Alla diskussioner kring licensuppgraderingen sker därför [[:shared:Talk:Lic...)
 
 
(13 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
<strong><font color=red>OBS: Detta är en spegelsida till den engelskspråkiga versionen på Wikitravel Shared. Alla diskussioner kring licensuppgraderingen sker därför [[:shared:Talk:License upgrade|HÄR]] på Wikitravel Shared!'''</font></strong>
+
__NOTOC__
 +
<strong><font color=red>Denna sida är nu inaktuell. Wikitravels licens är uppgraderad.</font></strong>
  
----
+
==Spegelsida==
 +
 
 +
'''OBS: Detta var en spegelsida till den engelskspråkiga versionen på Wikitravel Shared. Alla diskussioner kring licensuppgraderingen skedde [[:shared:Talk:License upgrade|HÄR]] på Wikitravel Shared.'''
 +
 
 +
==Uppgradering==
 
Wikitravel har för avsikt att uppgradera sin [[Wikitravel:Copyleft|upphovsrättslicens]] från den nuvarande [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/1.0/ Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0] ("CC 1.0") till [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0] ("CC 3.0").   
 
Wikitravel har för avsikt att uppgradera sin [[Wikitravel:Copyleft|upphovsrättslicens]] från den nuvarande [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/1.0/ Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0] ("CC 1.0") till [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0] ("CC 3.0").   
  
Rad 30: Rad 35:
  
  
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
[[ar:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[ca:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[de:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[en:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[eo:Wikitravel:License upgrade]]
 
[[es:Wikitravel:Actualización de licencia]]
 
[[es:Wikitravel:Actualización de licencia]]
 +
[[fi:Wikitravel:Lisenssipäivitys]]
 +
[[fr:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[he:ויקיטיול:License upgrade]]
 +
[[hi:विकिट्रैवल:License upgrade]]
 +
[[hu:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[it:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[ja:Wikitravel:ライセンス・アップグレード]]
 +
[[nl:Wikitravel:Licentie-upgrade]]
 +
[[pl:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[pt:Wikitravel:Atualização de licença]]
 +
[[ro:Wikitravel:License upgrade]]
 +
[[zh:Wikitravel:授權條款升級]]
 
[[wts:License upgrade]]
 
[[wts:License upgrade]]

Nuvarande version från 24 juli 2010 kl. 09.51

Denna sida är nu inaktuell. Wikitravels licens är uppgraderad.

Spegelsida[Redigera]

OBS: Detta var en spegelsida till den engelskspråkiga versionen på Wikitravel Shared. Alla diskussioner kring licensuppgraderingen skedde HÄR på Wikitravel Shared.

Uppgradering[Redigera]

Wikitravel har för avsikt att uppgradera sin upphovsrättslicens från den nuvarande Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0 ("CC 1.0") till Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 ("CC 3.0").

Fram till 1 oktober 2009 har du chansen att medge eller neka omlicensiering av dina bidrag enligt CC 3.0. Om konsensus uppnås avseende denna uppgradering kommer det i så fall att ske 1 november 2009.

Varför?[Redigera]

Genom att uppgradera från den äldre CC 1.0 till den senaste CC 3.0 kan Wikitravel:

  • använda textbidrag från andra projekt som arbetar med licensen CC 2.0 och uppåt. Detta skulle i så fall inkludera Wikipedia, World66, HitchWiki och många, många flera.
  • förenklar återanvändning. För närvarande är Wikitraveltexter licensierade enligt CC 1.0, men många bilder är samtidigt licensierade enligt CC 3.0, vilket ställer till problem vid tolkningen om hur Wikitravels innehåll kan återanvändas. En uppgradering innebär att hela webbplatsen kommer att omlicensieras enligt CC 3.0.
  • bli mer internationell. CC 1.0 är begränsad till den upphovsrättslagstiftning som gäller i USA. CC 3.0 finns tillgänglig i versioner som passar lokala jurisdiktioner, vilket ger extra skydd för återanvändning av Wikitravels material utanför USA.
  • få ett utökat rättsligt skydd. Creative Commons har arbetat hårt för att täppa igen kryphål i den ursprungliga texten till CC 1.0 och kommer att fortsätta att arbeta med detta.
  • bli mer "framtidssäkrad". CC 1.0 har inte förutsättningar för automatisk uppdatering (en av de anledningar till varför denna process är nödvändig), men CC 3.0 kommer automatiskt att uppgraderas till senaste version.

Dina Attribution and ShareAlike-rättigheter som bidragsgivare är bättre skyddade av CC 3.0 jämfört med CC 1.0. Ursprungligen valdes CC 1.0 för att det inte fanns bättre alternativ och Wikitravel är nu det enda större open source-projekt som fortfarande använder CC 1.0. På Creative Commons webbplatskan man läsa mer om vad som skiljer de olika versionerna:

Vad skall jag göra?[Redigera]

Du har tre val:

  1. Acceptera genom att signera under "Consent" här på Wikitravel Shared. Detta betyder att du medger att alla dina bidrag till alla Wikitravelwebbplatser omlicensieras till CC 3.0.
  2. Neka genom att signera under "Refuse" här på Wikitravel Shared. Detta innebär att du motsätter dig omlicensieringen och inte går med på att omlicensiera dina bidrag. Om man uppnår konsensus för att genomföra en omlicensiering kan dina bidrag komma att avlägsnas från Wikitravel.
  3. Göra ingenting. Om man uppnår konsensus för att genomföra en omlicensiering kan dina bidrag komma att avlägsnas eller behållas efter andra bidragsgivares godtycke. Om du vill diskutera ditt stöd eller ditt nekande kan du göra detta på den diskussionssida som finns på här på Wikitravel Shared. Du kan senare återvända till sidan och signera under "Consent" eller "Refuse".