Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Wikitravel:Sökhjälp"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
m (Inga sökresultat?)
 
(4 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 19: Rad 19:
 
Söker man ett ''artikelnamn'' med ett-tre tecken i namnet, eller om ett av orden i artikelnamnet bara består av ett-tre bokstäver är det bäst att använda sökknappen '''Gå dit''', hellre än att trycka på '''Sök'''-knappen. Är man helt säker på att artikeln finns, men är osäker, kan man använda sig av [[Special:Allpages|registret]] över alla sidor.
 
Söker man ett ''artikelnamn'' med ett-tre tecken i namnet, eller om ett av orden i artikelnamnet bara består av ett-tre bokstäver är det bäst att använda sökknappen '''Gå dit''', hellre än att trycka på '''Sök'''-knappen. Är man helt säker på att artikeln finns, men är osäker, kan man använda sig av [[Special:Allpages|registret]] över alla sidor.
  
Om det nu visar sig att det helt enkelt inte ''finns'' en artikel om ämnet så har Wikitravel missat att skriva något om det.  
+
Om det nu visar sig att det helt enkelt inte ''finns'' en artikel om ämnet så har Wikitravel missat att skriva något om det. [[Special:Userlogin|Logga in och hjälp till!]]
But if your search really did come up empty, it probably means we don't have an article about your subject. We're sorry about that; our goal is to be a '''complete''' and '''world-wide travel guide''', and apparently we haven't covered something you're interested in.
 
  
If you'll permit us to make excuses for a second: the [[Wikitravel:Wikitravellers|Wikitravellers]] who write, edit, illustrate, and lay out Wikitravel are just people like you, who come in off the Internet and start [[Wikitravel:ways to help Wikitravel|helping out]]. We're all volunteers with limited spare time, there's only so many of us, and we've only been at this since July 2003. And it's a ''big world'' out there; there's bound to be gaps in our coverage. But believe us: we're trying as hard as we can to get those gaps filled.
+
Så här kan man hjälpa till:
  
There are a couple of things you can do from here:
+
*'''Önska en artikel'''. Man kan använda sig av [[Wikitravel:Önskelista|önskelistan]] för att önska en ny artikel om något. Det finns ingen garanti för att någon då skriver en komplett artikel, men det ger andra skribenter en chans att skriva om något som intresserar användarna.
 +
*'''Skriva själv'''. Genom att [[Wikitravel:Hur man startar en ny artikel|starta en ny artikel]] kan man ta upp ett ämne som intresserar. Andra skribenter kan sedan fortsätta att komplettera och redigera artikeln, så det gör inget om den första versionen som skapas är kort.
  
*'''Request an article.''' You can use the [[Wikitravel:Requests for articles|Requests for articles]] page to add a request for a new article. There's no guarantee that the article will be complete, or even started, any time soon, but it's good to know for us what people are looking for but not finding.
 
*'''Start a new article yourself.''' You can [[Wikitravel:how to start a new page|start a new article]] yourself, about the subject you searched on. Even if you don't know much about the subject, and just add a [[Wikitravel:stub articles|stub article]], it can help a lot. Other people will find the article you start, and they can add more info, until eventually it's a real article that's helpful to travelers!
 
-->
 
  
 +
 +
[[de:Wikitravel:Hilfe zur Suche]]
 
[[en:Wikitravel:Search help]]
 
[[en:Wikitravel:Search help]]
 +
[[es:Wikitravel:Cómo buscar una página]]
 
[[fr:Wikitravel:Comment chercher une page]]
 
[[fr:Wikitravel:Comment chercher une page]]
[[de:Wikitravel:Hilfe zur Suche]]
+
[[it:Wikitravel:Aiuto ricerca]]
 +
[[ja:Wikitravel:検索機能のヘルプ]]
 +
[[nl:Wikitravel:Zoeken]]
 +
[[pt:Wikitravel:Como buscar uma página]]
 +
[[ro:Wikitravel:Căutare]]

Nuvarande version från 22 maj 2009 kl. 07.26

Mjukvaran som används på Wikitravel heter Mediawiki och har en bra sökmotor. För att söka efter något namn eller term som nämns i artiklar på Wikitravel, skriv in ordet eller orden i Sök-fältet i menyn till vänster.

Artiklar som matchar sökbegreppet som artikelnamn förtecknas först. Därefter följer sökbegreppet förtecknat i de artiklar det eventuellt finns med i. Normalt visas de första 50 artiklarna och med hjälp av sifferlänkarna kan man se alla träffar.

Om man skriver in mer än ett ord i Sök-fältet kommer alla artiklar som matchar alla orden i sökbegreppet att visas. Man kan påverka mängden sökträffar som visas genom att:

  • Använd ett plus-tecken (+) för att bestämma att ett visst ord måste ingå i sökningen. Om man söker på +Frankrike+vin gör att var och en av alla artiklar som visas har orden Frankrike och vin i sig.
  • Använd ett minustecken (-) för att bestämma att ett visst ord inte får tas med i sökresultatet. Söker man på vin -Frankrike får man med artiklar där ordet vin förekommer, men inte Frankrike.
  • Använd citationstecken (") för att bestämma att sökningen måste ske efter den exakta ordalydelsen i sökbegreppet. Söker man efter franskt vin kommer bara artiklar att visas som innehåller just lydelsen franskt vin.

Genom att justera användarinställningarna kan man ställa in sökfunktionen efter eget önskemål.

Inga sökresultat?[Redigera]

Kontrollera först att sökbegreppet är rättstavat och att rätt sökmetod använts (se ovan).

Om sökbegreppet bara består av ett-tre tecken visas inget resultat. Detta beror på att vanliga ord som "en", "ett", "det", etc, förekommer ofta och alltså måste begränsas. Pröva gärna en avancerad sökning via Google på www.wikitravel.org istället.

Söker man ett artikelnamn med ett-tre tecken i namnet, eller om ett av orden i artikelnamnet bara består av ett-tre bokstäver är det bäst att använda sökknappen Gå dit, hellre än att trycka på Sök-knappen. Är man helt säker på att artikeln finns, men är osäker, kan man använda sig av registret över alla sidor.

Om det nu visar sig att det helt enkelt inte finns en artikel om ämnet så har Wikitravel missat att skriva något om det. Logga in och hjälp till!

Så här kan man hjälpa till:

  • Önska en artikel. Man kan använda sig av önskelistan för att önska en ny artikel om något. Det finns ingen garanti för att någon då skriver en komplett artikel, men det ger andra skribenter en chans att skriva om något som intresserar användarna.
  • Skriva själv. Genom att starta en ny artikel kan man ta upp ett ämne som intresserar. Andra skribenter kan sedan fortsätta att komplettera och redigera artikeln, så det gör inget om den första versionen som skapas är kort.