Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Wikitravel:Resenärspuben

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 6 mars 2006 kl. 10.47 av Tåggas (Diskussion | bidrag) (MWI/Meddelande väntar)
Hoppa till: navigering, sök

Om du vill ställa en fråga eller starta en allmän diskussion rörande Wikitravel och hur det fungerar, så kan du lämna ett meddelande på den här sidan, under lämplig rubrik.

Beskriv med ett par ord vad det rör sig om i fönstret "Sammanfattning" innan du sparar sidan, så att andra som jobbar med Wikitravel ser vad som är på gång. Underteckna gärna genom att skriva fyra tilde-tecken: ~~~~, som automatiskt skriver ut användarnamn och tidpunkt.

Resenärspuben är allmän plats - bete dig hänsynsfullt! Tala vänligt, skvätt inte på andra och rensa gärna i och omkring brunnen om du har tid.

Arkiv

Att hålla resenärspuben fräsch är en gemensam sak. Den här sidan blir för svårläst om det har för många diskussioner på en gång. Om du ser en diskussion som borde flyttas till en debatt sida, gör det och lämna en notering här.

Arkiv för särskilda diskussioner

Arkiv för löpande diskussioner och frågor

Löpande diskussioner och frågor

Du/Man

Såg att Riggwelter ändrat från "man" till "du" vad gäller perspektiv på Bahamas. Det kanske vi bör diskutera hur vilket perspektiv saker ska beskrivas från. Man brukar väl ändå använda "man" och inte "du" i sådana här sammanhang? Läs Res i Expressen eller Reseguiden i Aftonbladet, vidare känns "du" lite väl personligt och riktat. /Adestro 25 januari 2006 kl.21.02 (CET)

Ja, jag tänkte faktiskt på det! Nu visade det sig att just bidraget till Bahamas var plagiat, men diskussionen är principiellt viktig. Personligen föredrar jag "man" framför "du", eftersom a) man inte vet hur många man vänder sig till b)vi skall vara personliga men inte familjära c) har att tänka på Wikitravel:Skriv från en neutral utgångspunkt. Riggwelter 25 januari 2006 kl.21.14 (CET)
Aha, tråkigt att det var plankat. :/ Men då sätter vi "man" som standard då. /Adestro 26 januari 2006 kl.00.05 (CET)

Gallerifunktion

Jag satt och pillade lite med Borås och sprang in på engelska Wikipedias sida om Borås. Där hade dom ett "galleri" med bilder. Det vorde ju toppen om vi kunde ha en sådan funktion här också så man slipper lägga alla bilder i själva artiklen. Då jag inte kan speciellt mycket om att koda här så hoppas jag någon annan kan tänka sig att göra det. --Jonas Ryberg 26 januari 2006 kl.22.29 (CET)

Ett nytt Wikitravelprojekt har nyligen startats där bl.a. den tanken finns: Wikitravel Shared. Riggwelter 26 januari 2006 kl.22.39 (CET)
Det är ju bra. Men att ha ett galleri på slutet av en sida hade ju varit väldigt bra, frågan är ju om folk hittar bilderna när de ligger på en separat sida. --Jonas Ryberg 26 januari 2006 kl.22.43 (CET).
Vi skall absolut undvika tonvis med bilder i artiklarna, det blir alldeles för rörigt och tungjobbat. Läs mer på Wikitravel:Riktlinjer för användande av bilder. Tänk på att det skall gå lätt att skriva ut och ta med sig en reseguide ur Wikitravel och då vill man inte betala för att skriva ut en massa vackra men i sammanhanget ganska onödiga bilder. Gallerier kan man lägga upp på Wikitravel Shared och automatiskt länka till med hjälp av en bild i artikeln. Syftet med Shared är att det skall fungera ungefär som Wikipedia Commons, inklusive den automatiska länkfunktionen mellan olika språkversioner och Shared. Riggwelter 26 januari 2006 kl.22.58 (CET)
Jag håller med dig att vi ska undvika för mycket bilder i artiklarna. Men att ha ett galleri i slutet av sidan tycker jag inte gör det rörigt. Då det dessutom rör sig om thumbnails så blir laddningen inget större problem. Jag vill påpeka att det redan idag är sisådär att skriva ut artiklar då det faktiskt finns bilder i dem som inte gör sig så bra i utskrift. Lösningen är naturligtvis att ge användaren möjligt att stänga av bilder vid utskrift. Bilder är inte onödiga, jag tycker de är väldigt centrala. Vårt främsta mål är att få människor att resa och artiklar utan bilder är väldigt dåliga på att locka människor. Jag tycker inte det är önskvärt att låta människor behöva byta sida endast för att se bilder, det är förvirrande och man kommer undra vart man har kommit. Naturligtvis ska man kunna komma åt bilderna ifrån Shared också men jag tycker det är viktigt att vi har gallerier på sidorna. --Jonas Ryberg 26 januari 2006 kl.23.51 (CET)
Som jag skrev nedan: vi har riktlinjer och mallar för att dessa skall åtföljas, och vi skall använda sparsamt med bilder. Vårt främsta mål är inte i sig att få människor att resa utan ett projekt för att utarbeta en kostnadsfri, fullständig, uppdaterad och pålitlig reseguide till hela världen. Du har dock rätt i att det kunde vara trevligt med ett galleri i artikeln, om inte annat så för att reta reseaptiten - bra bildmaterial ÄR ett smörgåsbord för resetarmen! Men borde det inte funka lika bra med en inforuta i stil med den som WP har: "Det finns mer information och bilder om XXX på Wikitravel Shared"? Vad tror du? Vi kan kolla med Wikitravels grundare om möjligheten att mjukvarumässigt ordna så att en användare kan stänga av bildutskrift, men spontant tror jag att en sådan lösning kan vara svår att få till. Om de bilder vi har idag gör sig dåligt i utskrift måste vi i första hand ändra på bilderna och artikelns layout. Riggwelter 27 januari 2006 kl.00.16 (CET)
Självklart böjer jag mig för de officiella riktlinjerna, men jag vill gärna använda min möjlighet med att komma till förbättringar även för dessa riktlinjer, allt går att ändra på. Hmm, jag tycker din och min beskrivning av våra mål är synonymer ;) Jo, det kanske kan fungera med en sådan ruta, den måste dock markeras tydligt annars är jag rädd att det inte kommer att märkas. Utskrift är ett problem både på Wikipedia och här, det finns inte ens en knapp "urskriftsvänlig version" som tar bort exempelvis menyn till höger. Det är jättesvårt och i vissa fall omöjligt att skapa layouter som passar bra både för läsning på datorskärm och papper. Men kolla upp det med skriva-ut knapp. --Jonas Ryberg 27 januari 2006 kl.00.27 (CET)
Det är mycket viktigt att göra som du gör, nämligen att peka på sådant som kanske begränsas av våra riktlinjer och arbeta för förbättring. Det bästa sättet att föra den diskussionen är på respektive policys diskussionssida, eller ännu hellre på dess motsvarighet på en: Jag skall snabbtitta på hur en sådan ruta kan se ut, den måste som du säger fånga ögonen. Det där med utskrifter...hmm...jag skall ta med mig det. Det är ju inget vidare om det blir så kassa utskrifter! Riggwelter 27 januari 2006 kl.00.30 (CET)

Egna sidor om transportsystem?

Funderade lite på om man kanske skulle göra en separata sidor om exempelvis stora tunnelbanesystem i vissa städer där man kunde ha med prisinformation och dylikt. Det känns väldigt plottrigt att ha med allt detta på en sida om en stad utan att man där kunde ha en sammanfattning och sen ha en sida typ "Kollektivtrafik i Stad". Eller kanske även en sida där man kan inkludera om biltrafiken. Jag tror att det vorde en bra idé. --Jonas Ryberg 26 januari 2006 kl.22.29 (CET)

Läs Wikitravel:Vad är en artikel?. Enstaka transportsystem är generellt sett inte lämpliga artikelämnen på Wikitravel. Riggwelter 26 januari 2006 kl.22.37 (CET)
Jo, det var just det jag läste. Därav min artikel. Jag är övertygad om att transoportsystem är något det viktigaste som en turist bör ha koll på, iallafall om man åker till andra ställen än Mallorca. Att ha en separat sida där man går igenom prissystem, linjekartor, rabattkort och liknande tror jag hade varit väldigt bra. --Jonas Ryberg 26 januari 2006 kl.22.41 (CET)
Nog borde det väl fungera lika bra med en allmän, kort beskrivning på stads-/landssidan och sedan en länk till transportföretagets/-företagens hemsida? De flesta bolag har ju ändå en sådan med anvisningar för hur man bär sig åt. I de länder där kommunal transport är en utopi kan det vara berättigat med ett längre avsnitt vari man beskriver transportsystemet. Gör man egna artiklar om transportsystem måste man göra det om alla system i alla länder/regioner/städer/etc. Ett sådant hästjobb vill nog ingen lägga ner, förutom att det strider mot vad Wikitravels artikelstruktur enligt riktlinjerna. En annan anledning till varför vi inte ska ha sådana artiklar är dessutom att det är svårt att hålla en sådan sida/sådana sidor aktuella, eftersom just prissystem, linjekartor och rabattsystem har en tendens att ändra sig ofta. Kan vi inte alltid vara fullständigt uppdaterade är det meningslöst. Riggwelter 26 januari 2006 kl.22.51 (CET)
Jag förstår inte riktigt ditt resonemag kring varför vi skulle behöva göra det i alla städer. Om vi accepterar att bara ha separata stadsdelar till vissa städer så borde man väl kunna göra samma utval här? Jag är av uppfattningen att vi ska samla så mycket information på en och samma sida istället för att bara slussa iväg användaren till andra sidor. Sedan är jag övertygad om att när den här sidan växt till sig om något år så kommer finns någon person som har koll på priser/linjer i de olika städerna som kan tänkas beröras av detta. Men vi kan inte föbjuda det redan nu. För argumentationen om att saker blir inaktuella kan man använda mot samtliga artiklar här. Vi kan ju inte sluta lista nattklubbar (som kommer och går också) bara för att vi inte litar på att våra användare har kompetens nog? --Jonas Ryberg 26 januari 2006 kl.23.45 (CET)
Nej, självklart skall vi inte sluta ta med platser som är väl värda att besöka, oavsett vad/var det är. Men vi har mallar och riktlinjer att följa och det måste vi göra för att upprätthålla en god kvalitet. Vi får inte skilja oss från andra Wikitravel-siter i fråga om policies och riktlinjer eftersom det är den gemensamma värdegrund vi har att stå på och är det som skapar Wikitravel. De sidor vi har i Wikitravel:-namnrymden är översättningar från engelska Wikitravel och alla Wikitravelsiter har att kopiera dessa till sitt eget språk. Om vi alltså tillhandahåller en viss information om/i en viss stad, t.ex. prisvärda hotell, så måste vi enligt våra mallar och riktlinjer göra det även i alla andra städer - när den informationen inkommer. Dock är det givetvis så att ingen kan ha koll på alla billiga hotell överallt - men just därför skriver vi kortfattat i våra artiklar och hänvisar till websiter eller lokala informationskontor för att inte ge missvisande information. Egna artiklar om transportsystemet i en viss stad (eller om nattklubbar i en viss stad, hotell i en viss stad, osv.) har helt enkelt ingen plats i Wikitravel, enligt våra gemensamma riktlinjer. Men visst får du in bra information om transportsystemet i en viss stad/ett visst land i dess egna artikel utan att behöva skapa egna artiklar om det? Riggwelter 27 januari 2006 kl.00.07 (CET)
Visst visst, får väl påverka dem centralt då =) Visst går det att få in en sammanfattning på stadens sida men det skulle gå att utveckla så mycket mer med linjekartor, förklaring av hur man betalar etc. Jag är av åsikten ju mer information desto bättre. Min personliga åsikt att är servicen skulle bli bättre helt enkelt men en sådan indelning. Transportsystem är något mer komplexare än en nattklubb/hotell. Sen är jag övertygad om att det inte är svårt att hitta personer som har koll på transporter i säg de tio största städerna. --Jonas Ryberg 27 januari 2006 kl.00.20 (CET).
Ja, jag håller med. Skall vi få till en policyändring är det på en: vi skall diskutera. Jag håller också med dig om att det är bra med mycket information, men det kan ju bli för mycket också... Förresten, vi kanske skulle starta ett projekt som tittar på det här med hur man beskriver transportsystemen i de stora städerna på ett bra och effektivt sätt under de artikelrubriker vi har idag? Skulle du vilja vara projektledare för ett sådant projekt? Det kan ju kanske locka personer med just det intresset du efterlyser. Riggwelter 27 januari 2006 kl.00.26 (CET)
Jag vill bara säga att jag håller med om att denna typ av sida vore bra, i alla fall för storstäder som London, Paris, New York... Att resa i dessa städer är svårt och kan bli dyrt om man inte känner till systemet. Jag är övertygad om att vi kan få till en ändring i policyn om vi lägger fram de arhument som finns här i diskussionen. Akteacher 27 januari 2006 kl.06.57 (CET)
Jag röstar också får artiklar om större transportsystem. Vi behöver väl egentligen inte argumentera med Evan om att ändra någon policy, vi behöver ju inte vara helt i symbos med en:. /Adestro 27 januari 2006 kl.13.17 (CET)
Jag tycker inte att vi ska stirra oss blinda på hur andra gör. Nu menar jag inte att vi ska frångå policyn, våra artiklar ska vara jämförbara med andra Wikitravel, en artikel om ett land bör vara ungefär lika på olika Wikitravel. Men, om någon vill skriva en extra artikel, fördjupningsartikel, om t.ex. biluthyrning, kollektivtrafik, cafeer eller vadsomhelst så borde det kunna göras utan att blanda in andra Wikitravel för ändring av nån policy. I annat fall så uppfattar jag Wikitravel som allt för hårt styrt och byråkratiskt om man t.ex. ska behöva ändra hela Wikitravel policy för att kunna skriva en fördjupande artikel om kollektivtrafiken någonstans.Passar denna artikel in i Wikitravels policy? Buying or renting a car in Australia[1] //Tåggas 27 januari 2006 kl.13.42 (CET)
Yes, precix. Huvudtanken är väl att hålla sig till rese-relaterade ämnen, oavsett av vilken sort. De signalerna jag fick av Evan för några månader sedan var ungefär så. Vi har ju redan nu beslutat att ha artiklar om flygplatser, järnvägsstationer, museum, sevärdheter osv. och de har de inte alls på en:. Jag tycker det är bra, evolution. ;) /Adestro 27 januari 2006 kl.20.59 (CET)
Får en än gång på om ursäkt för att jag är väldigt inaktiv här, kollar bara in regelbundet och sanerar klotter och försöker hänga med om vad som diskuteras. /Adestro 27 januari 2006 kl.20.59 (CET)

Går man igenom de styrande artiklarna för Wikitravel finner man snart att det är tämligen hårt styrt (läs policyn!) och det kan knappast anses som att stirra sig blind på vad andra WIkitravel-versioner gör eftersom det ju faktiskt är samma projekt som skall se i stort sett likadant ut, inklusive policies och riktlinjer. Jag tycker inte att artikeln som Tåggas tog upp till exempel passar in som enskild artikel enligt Wikitravels policy, men, om man lägger sådana artiklar som underavdelningar till säg Transportsystem i Australien som länkas från sidan om Australien, ja då har man kringgått problemet på ett snyggt sätt. Därav mitt förslag att man lägger upp det som projekt med syfte att täcka transportproblematiken som ju i högsta grad är ett reserelaterat ämne. Riggwelter 28 januari 2006 kl.12.58 (CET)

Översättning

Vi behöver få in mer innehåll i de artiklar vi har. Ett bra sätt är att ta motsvarande artikel på andra Wikitravel-versioner och översätta dem. Finns det någon som kan tänka sig att köra detta som ett Wikitravel:Projekt? Riggwelter 10 februari 2006 kl.08.40 (CET)

Jag översätter lite artiklar då och då, ska försöka göra det lite mera. --Jonas Ryberg 10 februari 2006 kl.13.13 (CET)
Vad fint! Skulle du vilja vara projektledare och dra lite i trådarna? En början kan ju vara att översätta artiklar om europeiska länder. Riggwelter 10 februari 2006 kl.13.34 (CET)
Bra idé, fast ett projekt kanske inte behövs då vi är ungefär 3-4st som hänger här? :) /Adestro 10 februari 2006 kl.23.56 (CET)
Jag hjälper gärna till när jag kan. Har varit lite tungt nu i januari/februari men jag gör små ryck då och då. Jag tror att ett projekt kan vara bra för att man inte ska missa något på vägen. Är bra med någon som kan hålla i trådarna.
Tänkte på en sak. Kan man inet skapa en mall som man kan sätta längst upp på sidor som ingår i ett projekt. Där kan stå typ "den här sidan ingår i projektet xxx. läs projektsidan innan du gör uppdateringar". Vad tror ni? Akteacher 11 februari 2006 kl.11.32 (CET)
Det finns redan en mall som ligger högst upp på artiklar om projekt. /Adestro 11 februari 2006 kl.16.53 (CET)

Nej, vid en första anblick kan man tycka att ett särskilt projekt om översättning, medtanke på antalet bidragsgivare, inte behövs. Men tanken är att få hit fler bidragsgivare och det är svårt att få innan vi visat att det finns innehåll att redigera. Finns det innehåll att redigera kan nya bidragsgivare stimuleras att skapa egna artiklar och då växer vi. Växer vi blir vi fler, o.s.v. "Veckans samarbete" kanske är en Wikiidé som kan fungera här med. Riggwelter 11 februari 2006 kl.23.27 (CET)

Vad är Veckans samarbete? Akteacher 12 februari 2006 kl.10.16 (CET)
Jag har inte riktigt tid att dra i ett sådant projekt för tillfället. Men jag kommer att spontanöversätta då och då.
Skulle vara bra om vi kunde dra igång Veckans samarbete, kan verkligen behövs så vi kan fokusera på enskilda artiklar, annars ter sig allt så stort. /Adestro 12 februari 2006 kl.13.00 (CET)
Har man en speciell sida där man annonserar vilket som är veckans samarbete? Tycker det låter som en bra grej, om jag fattat det rätt... Tror att det är vad vi behöver. Akteacher 12 februari 2006 kl.20.34 (CET)
Japp, det har man. Nu har vi det också - även om sidan precis har startas och kräver en hel del handpåläggning. Så här i början tycker jag att man kan ta bort omröstningsmomentet, det fyller just nu ingen funktion eftersom vi är så få här. Riggwelter 13 februari 2006 kl.12.41 (CET)

Månadens resmål

Vi skulle behöva byta månadens resmål. Några förslag? Akteacher 13 februari 2006 kl.22.54 (CET)

Artikeln bör ha någon bra bild och bra text. /Adestro 13 februari 2006 kl.23.05 (CET)
Skulle vi inte kunna fixa detta som ett kombinerat samarbetesprojekt och månadens resmål? Vilken stad/vilket land skulle vi snabbt kunna få ihop en användbar artikel om? Riggwelter 13 februari 2006 kl.23.16 (CET)
London (Storbritannien) är ju ganska välbyggd. Borde man inte kunna fixa något med den? Jag kan nog hitta en bild i mina privata gömmor. Har en del att välja bland. Akteacher 14 februari 2006 kl.14.35 (CET)
Ja, vi kör på London? /Adestro 14 februari 2006 kl.22.45 (CET)
Vi kanske kan ha det som veckans samarbete också... Ska som sagt kolla efter bilder. Borde hinna det idag. /Anna 195.198.127.35 15 februari 2006 kl.16.21 (CET)
Nu finns två nyuppladdade bilder från London. Vilken ska vi använda? Akteacher 15 februari 2006 kl.18.12 (CET)
Snygga bilder! Dock föreslår jag att du laddar upp dem på Shared istället, så kan fler användare få nytta av dem. Sedan kan vi radera dem från svenska Wikitravel så finns de inte på två platser på samma server. Riggwelter 17 februari 2006 kl.22.15 (CET)
Så hur gick det med att försöka tona ned det röda i bilderna? Vore ju super om de inte vore så övertonade i röd. :) /Adestro 24 februari 2006 kl.11.46 (CET)

RDF och 'Ö'

Av någon anledning vill inte RDF fungera på artiklar med 'Ö' i namnet. Se Östeuropa, Österrike och Östtimor. /Adestro 20 februari 2006 kl.18.49 (CET)

Det verkar inte fixa alla ASCII-tecken, men problemet är (förhoppningsvis) rapporterat på en:Wikitravel:Bug reports. Kul att se dig här igen, Adestro! Riggwelter 20 februari 2006 kl.22.03 (CET)
Åäö ingår inte i ASCII-standarden, utan en utökad sådan. RDF fixar för tillfället enbart ASCII-tecken. Evan vet om de och ska försöka fixa det. --Jonas Ryberg 21 februari 2006 kl.09.19 (CET)
Misstänkte det. Men nu är det formellt anmält...så finns det registrerat. Risken är annars att det glöms bort... Riggwelter 21 februari 2006 kl.09.43 (CET)
Låter bra! Jo jag ska försöka ta mig lite mer tid att vara här. Men som sagt tidigare så måste jag ägna mycket tid åt plugget nu. Jag kikar iaf. in varje dag och ser vad som skrivs och görs och jagar klotter. /Adestro 21 februari 2006 kl.18.07 (CET)

Det är bara artiklar som börjar med icke-ASCII tecken som krånglar. T.ex. Ångermanland, medan Västmanland kommer överens med RDF. /Adestro 27 februari 2006 kl.00.01 (CET)

Meddelande väntar

Funktionen "meddelande väntar" (message waiting notification, MWN) har varit avstängd på Wikitravel under en längre tid. Just nu arbetar man på version 1.5 av mjukvaran för Wikitravel och enligt en: kommer då funktionen tillbaka, mycket tack vare svenska Wikitravels påstötningar och hårda arbete med att förbättra den svenska versionen av siten. Detta är mycket fint beröm till oss alla som bidrar! Låt oss hjälpas åt att fortsätta lägga kraft och tid på att göra Wikitravel ännu bättre - ju mer vi arbetar, desto fler kommer att vilja bidra. Det kan ta tid att få hit folk, men det kommer att löna sig. Riggwelter 22 februari 2006 kl.19.05 (CET)

Låter fin fint! Jag tror det blir bättre om du tar på du official go-between beteckningen, ser lite löjligt ut när det står "prepared by Adestro" på rapporterna när jag inte skrivit något. :) /Adestro 22 februari 2006 kl.22.24 (CET)
Nja, bara du godkänner det vi skrivit innan vi levererar så tycker jag det är OK. Du ska ha äran av att ha dragit liv i Sv: igen, och det har du fått som officiell Go-between. Ser rapporten bra ut, eller vill du lägga till/ta bort något? Riggwelter 22 februari 2006 kl.22.27 (CET)
Hehe okej, bara att säga till om du vill den "utmärkelsen". Nej det ser bra ut, håller med om det mesta och du vet nog mest vad som har gjorts denna månad. /Adestro 22 februari 2006 kl.23.04 (CET)
OK, då kör jag in den imorgon. Skulle du vilja titta på Tjeckien och stoppa in rätt flagga och så? Dessutom har du en Shared-mall att kika på....se din diskussionssida. Riggwelter 22 februari 2006 kl.23.06 (CET)

Shared bilder

Har fixat lite bilder till Sverige-relaterade artiklar på shared. Kolla [här]. Dock så får jag inte 2st bilder på Stockholm och Göteborg att listas på respektive sida. Kolla diskussionsidorna för respektive stad. /Adestro 23 februari 2006 kl.17.35 (CET)

Målgrupper

Diskussionen mynnar ut härifrån.

Självklart bör vi rikta oss till alla, min poäng var att jag tror inte att charterresenären har så mycket att bidra med. Flyg till Mallorca, en vecka på stranden, hem igen. Vi behöver få hit backpackers som har sett mycket och har mycket att bidra med. Sen om charterresenärer har något att bidra med är det ju självklart superb! Och de kan ju läsa informationen här precis som alla andra, men då man inte ser så mycket på en charterresa så finns det nog inte så mycket att bidra med. Egentligen vet jag inte varför jag tog upp charterresenärer, har inget emot dem, ville bara reda ut mitt resonemang i den diskussionen. Samt påpeka att det är backpackers vi behöver nu, så vi får lite fart. /Adestro 26 februari 2006 kl.23.58 (CET)

Det här är en viktig och svår diskussion. Vilka resenärer vänder sig WT egentligen till? Vi kan omöjligt konkurrera med större reseguider eller hela böcker om resmål, utan vi måste nog fokusera på den grupp av resenärer som tycker det räcker med den information vi kan tillhandahålla, d.v.s. kortfattad information för korta besök. Detta tyder på att syftet med WT redan från början var att ge information till backpackers och/eller motsvarande grupp av resenärer med kort tid på sig. Jag tycker att det dessvärre är att begränsa sig lite väl mycket. Vi bör ha en ambition att ge kortfattad information om ett resmål, men med så stor bredd att såväl barnfamiljer som pantertanter och affärsresenärer skall kunna hitta något av nytta. Jag håller med Adestro om att vi just nu behöver få in skribenter som snabbt kan fyll artiklarna med lite information om mycket...sedan är det upp till andra att redigera så att det passar allt fler. Riggwelter 27 februari 2006 kl.10.59 (CET)
För det första vill jag säga att jag inte delar uppfattningen att vi aldrig kan konkurrea med större reseguider, det tror jag vi kan. Iallafall när sidan växt till sig, kolla exempelvis på Wikipedia och deras systerprojekt Wikibooks, det visar tydligt på att det är möjligt att författa större texter gemensamt. Men det får bli ett senare nöje/problem. Sen ska vi självklart rikta oss mot alla även om vi kommer att få problem med exempelvis info om typ Vings hotell. Men jag har inget emot att bryta chartertrenden ;) --Jonas Ryberg 27 februari 2006 kl.11.37 (CET)
Ja, jag kanske har fel, det vore ju faktiskt bra om vi blev så bra att reseböckerna fick konkurrens! :-) Riggwelter 27 februari 2006 kl.11.48 (CET)
Jag skulle iallafall våga påstå att guiden till Tokyo är en av de bästa på svenska, men det kan nog snarare bero på att det finns så få om den. Aftonbladet Resor är den enda andra som jag sett på svenska om staden. --Jonas Ryberg 27 februari 2006 kl.11.52 (CET)
Jag har kikat på lite olika Tokyoguider - vi kan vara stolta över vår version! Riggwelter 1 mars 2006 kl.23.09 (CET)

Jämförelse mellan reseguider

Tidningen Expressen släppte 20060214 en jämförelse mellan olika reseguider. Intressant läsning för oss! Se här. Riggwelter 27 februari 2006 kl.11.54 (CET)

Läste den i papperstidningen och blev lite besviken att Wikitravel inte var med, den engelska alltså. Tänkt mejla journalisten men blev aldrig av. /Adestro 27 februari 2006 kl.13.02 (CET)
Det kan ju också vara bra att använda sig av den vinnande siten för informationsinhämtning och kanske ett bra upplägg. Goda idéer är alltid välkomna. Riggwelter 27 februari 2006 kl.17.57 (CET)

Enkelt sätt att skapa en artikel

Jag har gjort ett enkelt sätt att skapa en artikel på. Genom att skriva in ett sökord i "Sök"-rutan och klicka på "Gå dit" eller "Sök" får man upp ett sökresultat. På sidan där sökresultatet visas finns en länk (skapa en artikel) vilket direkt tar en till en sida med det önskade artikelnamnet, färdig att redigera (förutsatt att sidan inte tidigare finns, alltså...). Lite lättare än att hacka in det i adressraden på webbläsaren... Riggwelter 27 februari 2006 kl.16.23 (CET)

Perfekt! Kanske borde tydliggöras lite, tjock text? /Adestro 27 februari 2006 kl.21.26 (CET)
Tjock text inlagd. Riggwelter 28 februari 2006 kl.07.52 (CET)

Stående text

Vissa uppgifter är så grundläggande att de borde finnas i varje artikelmall. Å andra sidan kanske de är så grundläggande att man borde förutsätta att folk känner till det ändå. Ett exempel på ett sådant fall är införselregler och hur man kollar vad som gäller. I artikeln om London (Storbritannien) lade jag till en text om Tullverket och införsel. Den texten borde kunna läggas in redan i landsmallen. Å andra sidan är införselregler en författning och författningar förutsätts man enligt svensk lag känna till. Alltså är informationen jag lade till egentligen onödig - men ändå inte. Vad tycker ni? Riggwelter 1 mars 2006 kl.22.13 (CET)

Namngivning

Jag funderar på om det verkligen är nödvändigt att ha exempelvis London (Storbritannien) räcker det inte med bara London eftersom alla vet att London ligger just i england. Så behöver man bara ha landet utmärkt på de andra som heter likadant. --Jonas Ryberg 1 mars 2006 kl.22.26 (CET)

Läs Wikitravel:Geografibeskrivning. Det finns en god anledning att det är formulerat så, eftersom det finns fler London i världen. Riggwelter 1 mars 2006 kl.22.28 (CET)
Jag tror du missförstod mig lite. Jag menade att man kan ha kvar landet efter på den andra London. Men just den kändaste staden behöver inte ha något eftersom det är den som folk letar efter. Wikipedia gör på det sättet och det fungerar bra. --Jonas Ryberg 1 mars 2006 kl.23.02 (CET)
Du tänker på POMMF, principen om minsta möjliga förvåning? Ja, det är ett sätt att lösa det, men jag tror fortfarande att Wikitravels system är bättre. Anledningen är att det kan bli ett mkt stort antal artiklar om ett visst namn (tänk att skriva en artikel om alla orter som heter "By" i Sverige...det blir ett gäng) och att det då är bättre att leda den sökande via en sammanfattningssida. På det sättet blir navigeringen enklare och den som söker ett "By" som inte finns kan snabbt lägga till det. Jag tror att WT tjänar på detta. POMMF är bra, men känns mer anpassat för ett uppslagsverk där en och samma term kan ha många olika betydelser. Dessutom måste vi ju fundera över vem som avgör vilken "By" som är mest känd? Riggwelter 1 mars 2006 kl.23.08 (CET)

MWI/Meddelande väntar

Nu har Evan ordnat det vi länge väntat på, d.v.s. en underrättelse om att man har ett nytt meddelande på sin diskussionssida. Då man loggar in, och ett nytt medd finns, blinkar en liten röd prick till höger om "Min Diskussion" i sidhuvudet. Detta fungerar än så länge bara för inloggade användare, men det arbetas på en lösning även för icke inloggade användare. Riggwelter 5 mars 2006 kl.23.36 (CET)

Ja, det fungerar ju så långt. Men, ska inte den blinkande pricken försvinna när man läst meddelandet? Jag har t.o.m. tömt cache-minnet, men det blinkar på. //Tåggas 6 mars 2006 kl.00.21 (CET)
Skumt! Jag har testat igen och det funkar bra. Det skall sluta blinka i det ögonblick du får upp din diskussionssida. Adestro kollade också och det fungerade även där. Håll ögonen öppna om det är så att felet kvarstår...det kan ju vara en liten bugg. Riggwelter 6 mars 2006 kl.10.58 (CET)
Den blinkar fortfarande i Mozilla Firefox. När jag provade i IE, så lyser pricken med ett fast sken hela tiden, den blinkar inte vid nya meddelanden. //Tåggas 6 mars 2006 kl.11.24 (CET)
Jag har testat lite, och om jag skriver ett meddelande på min IP-adress användarsida så slutar det blinka så fort jag klickar på diskussionssidan. Meddelanden på min användardiskussion slutar blinka om jag först klickar på redigera denna sida (användardiskussionen) och sedan förhandsgranskning eller spara. //Tåggas 6 mars 2006 kl.11.47 (CET)