Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Wikitravel:Resenärspuben

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Resenärspuben - ditt vattenhål på Wikitravel

Om du vill ställa en fråga eller starta en allmän diskussion rörande Wikitravel och hur det fungerar, så kan du lämna ett meddelande på den här sidan, under lämplig rubrik.

Beskriv med ett par ord vad det rör sig om i fönstret "Sammanfattning" innan du sparar sidan, så att andra som jobbar med Wikitravel ser vad som är på gång. Underteckna gärna genom att skriva fyra tilde-tecken: ~~~~, som automatiskt skriver ut användarnamn och tidpunkt.

Resenärspuben är allmän plats - bete dig hänsynsfullt! Tala vänligt, skvätt inte på andra och rensa gärna i och omkring puben om du har tid. Gamla diskussioner arkiveras under länken nedan.

Arkiv

Det finns arkiv för den här sidan. Vänligen redigera inte i arkiven, utan starta ett nytt ärende istället.

Löpande diskussioner och frågor

Tycker du att Wikitravel är långsamt?

...så är det precis så det är. På grund av tekniska problem har sidan blivit långsammare och långsammare, men supportfolket arbetar på det. Du hittar mer information på Travellers' Pub på Wikitravel Shared - länken till Shared finns i navigationsrutan uppe till vänster på denna sida. Riggwelter 21 februari 2008 kl. 22.30 (CET)

Problemet skall nu vara ordnat - i alla fall upplever jag att det går betydligt snabbare efter att man uppgraderat serverparken. Men håll ögonen öppna! Felas något, rapportera det omgående med hjälp av länken "Rapportera en bugg" i navigeringsrutan i vänsterkolumnen. Du tas då till Wikitravel Shared. Riggwelter 8 april 2008 kl. 10.26 (CEST)

Kommun vs centralort

Ska folkmängdssiffran på orterna skrivas efter centralortens invånarantal (som på t.ex. Sundsvall) eller efter hela kommunens invånarantal (som på t.ex. Alingsås)? Madfan87 3 mars 2008 kl. 22.10 (CET)

Bra fråga. Vi länkar ju idag från kommunnamn till centralortsnamn. Skall vi uppdatera mallen och ange båda uppgifterna? Vad tycker du själv? Riggwelter 5 mars 2008 kl. 11.22 (CET)
Det bästa vore kanske att låta centralort och kommun ha varsin sida? Detta tycker jag speciellt därför att Ale kommun, där jag bor, saknar en naturlig centralort och det känns bara förvirrande när man hamnar på Nödinge-Nol. Om ni inte tycker att det skulle vara bra (varför?) så är väl det du föreslog, alltså båda uppgifterna på samma sida, det bästa. Madfan87 5 mars 2008 kl. 20.23 (CET)
Anledningen till att kommuner länkar till centralorter är att Sverige är ganska litet. Artiklar om små kommuner skulle då ha samma utflyktsmål som centralorten i kommunen och det skulle ju se rätt märkligt ut... ungefär som två i stort sett identiska artiklar. För att inordna en extra befolkningssiffra kan vi nog behöva hjälp av en robot som gör själva raduppdateringen. Riggwelter 5 mars 2008 kl. 22.47 (CET)

Wikipedialänkar

Ska jag "vidarelänka" hit till Wikitravel från Wikipedias artiklar om geografiska platser? Det länkas ju åt andra hållet... Kanske kan locka hit lite "ungt blod"? Madfan87 3 mars 2008 kl. 22.10 (CET)

Vi har tidigare sagt att länk från Wikipedia görs till ort som är/varit månadens resmål så att det verkligen finns något att läsa här. Men vi kanske skall tänka om här med? Riggwelter 5 mars 2008 kl. 11.22 (CET)

Annonser

Som tidigare meddelats kommer Wikitravel att delfinansieras med annonser. Verksamheten har nu startat och i högermarginalen ligger nu en annonskolumn. På den här diskussionssidan på Wikitravel Shared diskuteras vår reklampolicy. Riggwelter 2 april 2008 kl. 11.16 (CEST)

Nu har jag inte varit inne här på ett tag men kännde mig genast opepp på att fortsätta skriva när det nu är en massa reklam på sidan. Även om jag verkligen gillar projektet så känns det ganska olustigt att arbeta gratis åt någon annan. Kanske ändrar jag mig en dag men som det ser ut just nu så kommer jag inte skriva här på rätt lång tid. Hoppas man kunnat gjort någon nytta under tiden jag varit här. --Jonas Ryberg 5 maj 2008 kl. 20.42 (CEST)
Du kan verkligen känna dig stolt över dina bidrag och din verksamhet har verkligen varit av stor nytta för oss! Givetvis beklagar jag att du inte riktigt inspireras av att arbeta på Wikitravel just nu, men du jobbar ju inte åt någon annan i syftet att du gör något som någon annan får betalt för. Jag tror att vi måste se annonserna som en viktig förutsättning för Wikitravels fort- och överlevnad eftersom vi inte har samma möjligheter som Wikipedia att anordna insamlingar och så. Annonserna är inte särskilt besvärande när man vant sig vid det och de skall bara vara reserelaterade. Dessutom arbetar man på en lösning där inloggade användare inte skall kunna se annonserna, detta för att slippa oönskad information. Man kan ju också se annonserna som en källa till at unna fylla på artiklar och då har vi ju ömsesidig nytta av annonser. Jag hoppas att du vill ompröva ditt beslut och fortsätta bidra. Vi har ju inte sett särskilt mycket av dig på sistone och vi saknar dig som person och givetvis dina bra bidrag! Vill du trots detta inte fortsätta bidra bör du överväga om du vill lämna tillbaka dina administratörsbefogenheter, detta av säkerhetsskäl. De löper annars ut automatiskt inom tre månader utan bidrag. Dock: jag hoppas du vill stanna och hjälpa till att bygga den bästa reseguiden i världen. Riggwelter 6 maj 2008 kl. 13.03 (CEST)
Jo, får ju hoppas man gjort nån glad iallafall. Som sagt, man ska ju aldrig säga aldrig men just nu känner jag mig inte särskilt sugen. Ogillar konceptet med att lägga fritid på något som ägs av ett vinstdrivande företag. Jag tror det är en bra idé att ta bort admin-rättigheterna så det inte blir något fuffens. Vi syns kanske här eller på någon annan wiki. --Jonas Ryberg 6 maj 2008 kl. 22.55 (CEST)

"Huvudstad" i Sveriges landskap

Uttrycket huvudstad känns konstigt att använda för ett svenska landskap. Vad kan man använda istället? Eller ska man skriva Stockholm, eftersom det är huvudstaden i Sverige. Centralort är benämningen för det administrativa centret i en kommun, residensstad motsvarande för ett län. Men vad har vi för ord som passar landskapen? Akteacher 2 maj 2008 kl. 13.16 (CEST)

Frågan är mycket bra och har direkt bäring på Wikitravel:Artikelmall region. En region som Nagorno-Karabach - har den en huvudstad? Har en region som Öland det? Hur är det då med mallens övriga begrepp? Jag är närmast ute efter någon form av ensad syn på hur regionmallen skall utformas för att kunna passa alla typer av regioner. Riggwelter 2 maj 2008 kl. 16.40 (CEST)
Finns det någon formell benämning över huvud taget, förresten? Jag tvivlar. Det kanske är läge att göra en mall för landskap? Mallbytet borde inte ta så lång tid. Riggwelter 2 juni 2008 kl. 10.52 (CEST)

Annonser igen

Jag har översatt Wikitravels annonspolicy som återfinns här. Du som inte vill se annonser när du jobbar på Wikitravel, läs mer där om hur du kan stänga av den funktionen. Riggwelter 11 maj 2008 kl. 16.02 (CEST)

Wikiträffar

Wikiträffar, i Wikitravel-sammanhang kallade get-togethers, koordineras på Wikitravel Shared och skildras på Wikitravel Extra. Det gäller dock större och internationella träffar. För lokala träffar borde vi kunna ha en egen sida här på sv:... men vad skall vi kalla den? Wikipedia kallar "sin" sida för wikiträffar, men skall vi verkligen sno den idén? Riggwelter 1 juni 2008 kl. 18.55 (CEST)

Personligen trivs jag med uttrycket Wikimeet. Men jag är öppen för förslag. Och visst är det bra att det finns en sida, så att det inte bara blir privata diskussioner.Akteacher 2 juni 2008 kl. 07.14 (CEST)
Den första svenska wikitravelträffen är nu ett faktum! Riggwelter 29 juli 2008 kl. 17.29 (CEST)

Månadens översättning

Vi har månadens resmål och månadens samarbete. Månadens samarbete funkar kanske inte så där jättebra än, men i takt med att vi blir fler och fler bidragsgivare lär det ändra sig. Vi behöver samtidigt fylla på våra artiklar, något som kan resultera i att vi får fler användare. Vad sägs om att försöka komplettera månadens samarbete med "månadens översättning"? Min tanke är att vi i så fall skulle ta guider från andra språk och översätta dem till svenska. Synpunkter? Riggwelter 2 juni 2008 kl. 11.03 (CEST)

Tycker det låter klokt, men kan man inte ta in det i månadens samarbete. Att vi översätter den och uppmuntrar till egna bidrag. Då blir det inte för mycket olika rubriker och månadsaktiviteter. Akteacher 2 juni 2008 kl. 11.49 (CEST)
Utmärkt idé! På det sättet slipper vi ytterligare en sida. Riggwelter 2 juni 2008 kl. 12.40 (CEST)

Parlörlänkning

Madfan87 har i artikeln om Egilsstaðir länkat till den isländska parlören i mallens faktaruta. Detta tycker jag inte är så dumt. Vad finns det för för- och nackdelar med förfaringssättet? Skall vi göra det för alla artiklar där så är möjligt? Riggwelter 19 augusti 2008 kl. 13.00 (CEST)

Jag tycker absolut att man kan göra det. Är väl det bästa sättet att leda resenären vidare till en mycket praktisk sida som verkligen kan vara till hjälp för resan. Akteacher 20 augusti 2008 kl. 06.34 (CEST)
Jag hade ingen "djupare tanke" med parlörlänkningen, jag gjorde det bara för att det görs på eng. wikitravel. Jag håller med ovanstående inlägg om fördelarna, och kan inte komma på någon nackdel. Jag tycker även att det kan vara värt att göra likadant på de andra resmålen. Madfan87 21 september 2008 kl. 22.42 (CEST)
Bra initiativ! Fortsätt gärna! Riggwelter 22 september 2008 kl. 02.12 (CEST)