Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Wikitravel:Resenärspuben"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
(Filuppladdning)
(Om kartor i guider: Flyttar från Wikitravel:Månadens resmål och svarar Johan J.)
Rad 48: Rad 48:
 
Den/de som känner för lite sommarpilljobb med bilder skulle kunna föra över de 504 bilder vi har uppladdade här till Shared. Med största sannolikhet finns det dubbletter, så jobbet kan ta lite tid. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 11 juli 2010 kl. 17.50 (CEST)
 
Den/de som känner för lite sommarpilljobb med bilder skulle kunna föra över de 504 bilder vi har uppladdade här till Shared. Med största sannolikhet finns det dubbletter, så jobbet kan ta lite tid. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 11 juli 2010 kl. 17.50 (CEST)
  
 +
==Om kartor i guider==
 +
:''Flyttat från [[Wikitravel:Månadens resmål]]:''
 +
*Efter komplettering kanske lite bilder och någon karta torde [[Chania]] kunna platsa som månadens resmål under hösten. Artikleln har växt fram i all stillhet och jag har missat den helt... så nu tycker jag att det är hög tid att vi tittar närmare på den. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 21 juli 2010 kl. 14.51 (CEST)
  
 +
:Jag la till en sådan där lokaliseringskarta i inforutan. Jag har förstått att bilderna skall vara små här för att få lättutskrivna guider, vet inte riktigt hur man skall få in en läsbar stadskarta på en sådan liten ruta. skall ta en titt på hur de gjort på engelska sidorna. /[[Användare:Johan Jönsson|Johan Jönsson]] 9 augusti 2010 kl. 20.53 (CEST)
  
 +
::Varje guide skall i sig skapas med [[Wikitravel:Vad Wikitravel är och inte är|tanken att den skall kunna skrivas ut]], inte att den skall kunna nås online. Kartor och sådant får man alltså räkna med att man skriver ut för sig, det vill säga som en bild. Lämpliga gatukartor kan tas från OpenStreetMap [http://www.openstreetmap.org], se till exempel hur jag gjort i guiden till [[Greifswald]]. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 10 augusti 2010 kl. 06.09 (CEST)
 +
 +
:::När man skriver ut guiden borde bilderna vara tydliga nog så att man kan se vad de föreställer. Om man till exempel gör Greifswald-kartan dubbelt så stor, så tror jag den är läsbar i den utskrivna guiden.
 +
:::Det är ju annars en bra idé som du skriver, att hänvisa till att skriva ut kartan separat, då skulle man kunna göra kartor i A4-format. Jag har tagit en titt på engelskans Chicago-artiklar och deras detaljerade stadskartor lämpar sig för utskrift i A4 men med lite god vilja kanske de är läsbara i artikelns utskriftsläge,  se t.ex. [[:en:Chicago/Near North]].
 +
:::Openstreetmap har rätt mycket på Chania, men kartorna ser rätt plottriga ut och är nog inte till mycket nytta, gatunätet är inte lika fint som i Greifswald, men det ger en fin bild av hur hamnen ser ut. Kanske kan man göra en egen förenklad turistkarta baserat på konturerna. /[[Användare:Johan Jönsson|Johan Jönsson]] 11 augusti 2010 kl. 21.20 (CEST)
 +
 +
::::Jag vet inte hur man gjort på en: i dylika fall, men jag antar att man där som här alltså prioriterar den utskrivna versionen av varje guide. En guide i utskrivet format måste, om man skall ha en användbar karta, ha kartor och bilder i storformat redan i onlineversionen för att kunna vara läsliga i pappersversion, men då krockar det med våra mål/icke-mål. Min högst personliga åsikt är att bilder, kartor och andra illustrationer i guider inte skall ha större format än thumbnail, eftersom texten är det som bör gälla i första hand. Bilder, kartor och andra illustrationer är säkert trevliga att ha i guider (rent generellt), men jag tror nog att det allra bästa är att i så fall skriva ut eventuella illustrationer separat, som nämnts ovan. Anledningen till detta är främst att man sannolikt skaffar en egen, större karta över resmålet än att man använder Wikitravel-versionen. Min tanke är att man med en karta i guiden bara skall ge en fingervisning om hur en stadskärna ser ut och då blir kraven på kartan avseende innehåll och storlek inte så stora - men som sagt, det är bara min tanke, inte någon slags "Wikitravelkonsensusidé". [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 12 augusti 2010 kl. 00.22 (CEST)
  
  

Versionen från 11 augusti 2010 kl. 22.22

Resenärspuben - ditt vattenhål på Wikitravel

Resenärspuben är ditt vattenhål på Wikitravel. Oavsett vilken språkversion du arbetar med finns en resenärspub där du kan diskutera med andra wikiresenärer på det lokala språket. Om du alltså vill ställa en fråga eller starta en allmän diskussion rörande Wikitravel och hur det fungerar, lämna ett meddelande längst ner på den här sidan under lämplig rubrik!

Beskriv med ett par ord vad det rör sig om i fönstret "Sammanfattning" innan du sparar sidan, så att andra som jobbar med Wikitravel ser vad som är på gång. Underteckna genom att skriva fyra tilde-tecken: ~~~~, som automatiskt skriver ut användarnamn och tidpunkt.

Vill du svara på någon annans inlägg gör du på samma sätt, men lägger till ett (eller flera) kolontecken för att skapa ett indrag. På det sättet blir det lättare att följa diskussionen.

Resenärspuben är allmän plats - bete dig hänsynsfullt! Tala vänligt, skvätt inte på andra och rensa gärna i och omkring puben om du har tid. Gamla diskussioner arkiveras under länken nedan.

Arkiv

Det finns arkiv för den här sidan. Vänligen redigera inte i arkiven, utan starta ett nytt ärende istället.

Wikipedia och licenser

För de av oss som även tassar runt på Wikipedia kan det vara intressant att veta att man just nu röstar om man även skall licensiera hela projektet enligt upphovsrättslicensen CC-BY-SA 3.0. Det skulle bland annat kunna innebära en radikalt utbyggd möjlighet för oss på Wikitravel att använda oss av Wikipedias bildmaterial. Riggwelter 4 maj 2009 kl. 09.55 (CEST)

Dold text

Egentligen fel ställe att skriva men, hur kodar man så att text i en artikel döljs men finns kvar för senarae redigering? Akteacher 5 maj 2009 kl. 18.04 (CEST)

Genom att sätta texten som inte skall synas mellan dessa "piltecken": <!-- Här skrivs den text som ej skall synas --> Riggwelter 7 maj 2009 kl. 21.58 (CEST)

CC 3.0

Der er en diskussion i gang på shared om at opgradere vores licens til 3.0, syntes også godt vi kunne bruge Sveriges input :) - Sertmann 26 juni 2009 kl. 00.28 (CEST)

Det tycker jag absolut! Jag har också börjat med att uppdatera Sitenotice för att öka Wikiresenärernas uppmärksamhet på detta. Riggwelter 5 juli 2009 kl. 15.22 (CEST)
Och jag har nu översatt sidan som finns på svenska här. Riggwelter 5 juli 2009 kl. 16.06 (CEST)
Bra att du sköter allt sånt där, Riggwelter. Nu kommer det vara samma licens i wikipedia som wikitravel. Det borde underlätta att skriva ihop de obligatoriska små historieavsnitten i"Fakta om"-styckena./Johan Jönsson 11 juli 2009 kl. 12.02 (CEST)
Jag tror det är viktigt att framhålla att det inte bara går att kopiera text rakt av utan att på något sätt korrekt citera originalkälla med författare. För att undvika sådant trassel är det alltid bäst att formulera texten själv och använda Wikipedia som källa, givetvis med åtföljande källkritik. Jag tror att den absolut största fördelen just nu blir en kraftigt ökad tillgång till bildmaterial som kan laddas över till Wikitravel Shared betydligt enklare än förut. Riggwelter 21 juli 2009 kl. 23.14 (CEST)

Interwiki Wikitravel Shared

Vi skulle behöva någon som går igenom och skapar interwikilänkar till motsvarande kategorier på Wikitravel Shared. Detta gör man att längst ner i respektive artikel, alltså efter interwikilänkarna, lägger till en interwikilänk för Wikitravel Shared. Den ser ut så här: [[wts:Category:Xstad]] där Xstad givetvis är namnet på aktuell ort. Givetvis måste det finnas en kategori för aktuell artikel, så arbetet kan för den som vill ta ut svängarna även innebära skapande även av kategorierna, även om kanske inte information just nu finns att tillgå. Vill man ha någon struktur i det hela kan man ju börja med städer enligt lista över svenska centralorter och sedan gå vidare ut i världen. Riggwelter 21 juli 2009 kl. 23.14 (CEST)


Måske kunne du spørge Tatata (ja|shared) om at få hans interwiki bot Tatabot, til a crawle igennem svensk wikitravel og linke til WTS også. - Sertmann 04:30, 22 July 2009 (EDT)

Ny upphovsrättslicens

Som tidigare meddelats har vi nu bytt upphovsrättslicens. Se Wikitravel:Copyleft samt Wikitravel Shared för mer information. Riggwelter 13 januari 2010 kl. 19.38 (CET)

Boende i regionmall

Bör en rubrik för "Boende" införas i regionmallen? Anledningen till min fundering är att vissa resmål som idag har regionmall bör bytas till stadsmall (t. ex. Gotland och Visingsö), alternativt inordna en "boende"-rubrik även i regionmallen. Synpunkter? Riggwelter 24 januari 2010 kl. 15.26 (CET)

Ny mall

Jag har skapat en ny mall, Mall:Osignerad. Använd gärna den då ni signerar anonyma diskussionsinlägg eftersom det underlättar svar och arkivering. Riggwelter 19 juni 2010 kl. 12.06 (CEST)

Filuppladdning

Den/de som känner för lite sommarpilljobb med bilder skulle kunna föra över de 504 bilder vi har uppladdade här till Shared. Med största sannolikhet finns det dubbletter, så jobbet kan ta lite tid. Riggwelter 11 juli 2010 kl. 17.50 (CEST)

Om kartor i guider

Flyttat från Wikitravel:Månadens resmål:
  • Efter komplettering kanske lite bilder och någon karta torde Chania kunna platsa som månadens resmål under hösten. Artikleln har växt fram i all stillhet och jag har missat den helt... så nu tycker jag att det är hög tid att vi tittar närmare på den. Riggwelter 21 juli 2010 kl. 14.51 (CEST)
Jag la till en sådan där lokaliseringskarta i inforutan. Jag har förstått att bilderna skall vara små här för att få lättutskrivna guider, vet inte riktigt hur man skall få in en läsbar stadskarta på en sådan liten ruta. skall ta en titt på hur de gjort på engelska sidorna. /Johan Jönsson 9 augusti 2010 kl. 20.53 (CEST)
Varje guide skall i sig skapas med tanken att den skall kunna skrivas ut, inte att den skall kunna nås online. Kartor och sådant får man alltså räkna med att man skriver ut för sig, det vill säga som en bild. Lämpliga gatukartor kan tas från OpenStreetMap [1], se till exempel hur jag gjort i guiden till Greifswald. Riggwelter 10 augusti 2010 kl. 06.09 (CEST)
När man skriver ut guiden borde bilderna vara tydliga nog så att man kan se vad de föreställer. Om man till exempel gör Greifswald-kartan dubbelt så stor, så tror jag den är läsbar i den utskrivna guiden.
Det är ju annars en bra idé som du skriver, att hänvisa till att skriva ut kartan separat, då skulle man kunna göra kartor i A4-format. Jag har tagit en titt på engelskans Chicago-artiklar och deras detaljerade stadskartor lämpar sig för utskrift i A4 men med lite god vilja kanske de är läsbara i artikelns utskriftsläge, se t.ex. en:Chicago/Near North.
Openstreetmap har rätt mycket på Chania, men kartorna ser rätt plottriga ut och är nog inte till mycket nytta, gatunätet är inte lika fint som i Greifswald, men det ger en fin bild av hur hamnen ser ut. Kanske kan man göra en egen förenklad turistkarta baserat på konturerna. /Johan Jönsson 11 augusti 2010 kl. 21.20 (CEST)
Jag vet inte hur man gjort på en: i dylika fall, men jag antar att man där som här alltså prioriterar den utskrivna versionen av varje guide. En guide i utskrivet format måste, om man skall ha en användbar karta, ha kartor och bilder i storformat redan i onlineversionen för att kunna vara läsliga i pappersversion, men då krockar det med våra mål/icke-mål. Min högst personliga åsikt är att bilder, kartor och andra illustrationer i guider inte skall ha större format än thumbnail, eftersom texten är det som bör gälla i första hand. Bilder, kartor och andra illustrationer är säkert trevliga att ha i guider (rent generellt), men jag tror nog att det allra bästa är att i så fall skriva ut eventuella illustrationer separat, som nämnts ovan. Anledningen till detta är främst att man sannolikt skaffar en egen, större karta över resmålet än att man använder Wikitravel-versionen. Min tanke är att man med en karta i guiden bara skall ge en fingervisning om hur en stadskärna ser ut och då blir kraven på kartan avseende innehåll och storlek inte så stora - men som sagt, det är bara min tanke, inte någon slags "Wikitravelkonsensusidé". Riggwelter 12 augusti 2010 kl. 00.22 (CEST)