Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Wikitravel:Resenärspuben"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
(Namnbyte)
(Administratör edit - vänligen inte återgå -- if you have questions, contact my Englisg talk page)
(20 mellanliggande versioner av 6 användare visas inte)
Rad 12: Rad 12:
 
{{arkiv}}
 
{{arkiv}}
  
==Ny upphovsrättslicens==
+
==Problem med html-kod som fastnar i spamfilter==
Som tidigare meddelats har vi nu bytt upphovsrättslicens. Se [[Wikitravel:Copyleft]] samt [[:shared:License upgrade|Wikitravel Shared]] för mer information. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 13 januari 2010 kl. 19.38 (CET)
+
Hej, jag har märkt att när jag går in på vissa sidor och skall göra en ändring så hindras det av spam-filtret. Det visar sig att om sidan sedan tidigare innehåller styckebrytningar som "hakparentes-BR-hakparentes" så fastnar det i spam-filtret. /[[Användare:Johan Jönsson|Johan Jönsson]] 8 augusti 2011 kl. 18.55 (CEST)
 +
:Det tror jag går att fixa. Jag skall kolla - men kan du posta hela texten i det felmeddelande du får när du försöker? Då blir det lättare att sanera spamfiltret. Å andra sidan skall vi ju inte använda HTML, det kan vara något sådant som spökar. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 8 augusti 2011 kl. 22.29 (CEST)
 +
::Det var lite irriterande, eftersom det inte spelade någon roll var i artikeln man ändrade. Det räckte att radbrytningen stod någonstans i artikeln. Hittade det i [[Göteborg]] och i [[Tokyo]].
 +
Här är felmeddelandet, fast jag har skrivit "oskrivbart" där det oskrivbara står. Det är bara att testa i [[sandlådan]].
 +
Sidan du ville spara blockerades av spamfiltret. Detta orsakades troligen av en extern länk på sidan.
  
==Boende i regionmall==
+
<nowiki>'oskrivbart' -> '\<[Bb][Rr]\>'</nowiki>
Bör en rubrik för "Boende" införas i regionmallen? Anledningen till min fundering är att vissa resmål som idag har regionmall bör bytas till stadsmall (t. ex. [[Gotland]] och [[Visingsö]]), alternativt inordna en "boende"-rubrik även i regionmallen. Synpunkter? [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 24 januari 2010 kl. 15.26 (CET)
 
  
==Ny mall==
+
/[[Användare:Johan Jönsson|Johan Jönsson]] 8 augusti 2011 kl. 22.43 (CEST)
Jag har skapat en ny mall, [[Mall:Osignerad]]. Använd gärna den då ni signerar anonyma diskussionsinlägg eftersom det underlättar svar och arkivering. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 19 juni 2010 kl. 12.06 (CEST)
 
  
==Filuppladdning==
+
:Tag bort HTML-radbrytningarna/hakparenteserna br och /br så löser sig problemet. Tyvärr innebär det att man måste gå igenom guiden, men det kan ju vara bra i alla fall. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 8 augusti 2011 kl. 22.59 (CEST)
Den/de som känner för lite sommarpilljobb med bilder skulle kunna föra över de 504 bilder vi har uppladdade här till Shared. Med största sannolikhet finns det dubbletter, så jobbet kan ta lite tid. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 11 juli 2010 kl. 17.50 (CEST)
 
:Jag har gått igenom loggar och liknande och upptäckt att ett antal bilder laddats upp utan att länkas till någon artikel. Dessa bilderär nu raderade och vi är nere i 462 bilder som behöver föras över till Shared:  [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 28 september 2010 kl. 19.55 (CEST)
 
  
==Om kartor i guider==
+
==Ontopic eller ej? Cyklar på tåg och buss i Sverige==
:''Flyttat från [[Wikitravel:Månadens resmål]]:''
 
Efter komplettering kanske lite bilder och någon karta torde [[Chania]] kunna platsa som månadens resmål under hösten. Artikleln har växt fram i all stillhet och jag har missat den helt... så nu tycker jag att det är hög tid att vi tittar närmare på den. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 21 juli 2010 kl. 14.51 (CEST)
 
  
:Jag la till en sådan där lokaliseringskarta i inforutan. Jag har förstått att bilderna skall vara små här för att få lättutskrivna guider, vet inte riktigt hur man skall få in en läsbar stadskarta på en sådan liten ruta. skall ta en titt på hur de gjort på engelska sidorna. /[[Användare:Johan Jönsson|Johan Jönsson]] 9 augusti 2010 kl. 20.53 (CEST)
+
Hej, på Facebook pågår just nu en diskussion [http://www.facebook.com/groups/45841099287/] om frågan om vi kan samla ihop informationen om möjligheter att ta med cyklar på tåg och buss i Sverige. Skulle det vara ontopic på Wikitravel att skapa en sådan sida? --[[Användare:Gerrit|Gerrit]] 3 maj 2012 kl. 23.20 (CEST)
  
::Varje guide skall i sig skapas med [[Wikitravel:Vad Wikitravel är och inte är|tanken att den skall kunna skrivas ut]], inte att den skall kunna nås online. Kartor och sådant får man alltså räkna med att man skriver ut för sig, det vill säga som en bild. Lämpliga gatukartor kan tas från OpenStreetMap [http://www.openstreetmap.org], se till exempel hur jag gjort i guiden till [[Greifswald]]. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 10 augusti 2010 kl. 06.09 (CEST)
+
:Nej, det skulle det [[Wikitravel:Vad Wikitravel är och inte är|nog inte vara]]. Möjligen kan man nämna det i guiden till [[Sverige]] för allmänna svenska förhållanden, och/eller på respektive guidesida för lokala möjligheter till detta. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 4 juni 2012 kl. 22.43 (CEST)
 +
 
 +
 
 +
==Uppgradering av mjukvara==
 +
Wikitravel har nu - äntligen - uppgraderats till senaste mjukvaruversion av MediaWiki, 1.17. Buggar kan finnas - rapportera dem omedelbart [[:wts:Tech:Bugs from the MediaWiki 1.17 upgrade|här]]! [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 8 juni 2012 kl. 10.48 (CEST)
 +
 
 +
==Captcha==
 +
Alla språkversioner av Wikitravel har nu försetts med CAPTCHA, vilket är ett sätt att förhindra oinloggat klotter och/eller spamrobotar. Du som redigerar oinloggad - skaffa dig ett användarnamn ''idag'' och hjälp oss bygga den bästa resesidan på nätet! [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 3 juli 2012 kl. 21.18 (CEST)
  
:::När man skriver ut guiden borde bilderna vara tydliga nog så att man kan se vad de föreställer. Om man till exempel gör Greifswald-kartan dubbelt så stor, så tror jag den är läsbar i den utskrivna guiden.
 
:::Det är ju annars en bra idé som du skriver, att hänvisa till att skriva ut kartan separat, då skulle man kunna göra kartor i A4-format. Jag har tagit en titt på engelskans Chicago-artiklar och deras detaljerade stadskartor lämpar sig för utskrift i A4 men med lite god vilja kanske de är läsbara i artikelns utskriftsläge,  se t.ex. [[:en:Chicago/Near North]].
 
:::Openstreetmap har rätt mycket på Chania, men kartorna ser rätt plottriga ut och är nog inte till mycket nytta, gatunätet är inte lika fint som i Greifswald, men det ger en fin bild av hur hamnen ser ut. Kanske kan man göra en egen förenklad turistkarta baserat på konturerna. /[[Användare:Johan Jönsson|Johan Jönsson]] 11 augusti 2010 kl. 21.20 (CEST)
 
  
::::Jag vet inte hur man gjort på en: i dylika fall, men jag antar att man där som här alltså prioriterar den utskrivna versionen av varje guide. En guide i utskrivet format måste, om man skall ha en användbar karta, ha kartor och bilder i storformat redan i onlineversionen för att kunna vara läsliga i pappersversion, men då krockar det med våra mål/icke-mål. Min högst personliga åsikt är att bilder, kartor och andra illustrationer i guider inte skall ha större format än thumbnail, eftersom texten är det som bör gälla i första hand. Bilder, kartor och andra illustrationer är säkert trevliga att ha i guider (rent generellt), men jag tror nog att det allra bästa är att i så fall skriva ut eventuella illustrationer separat, som nämnts ovan. Anledningen till detta är främst att man sannolikt skaffar en egen, större karta över resmålet än att man använder Wikitravel-versionen. Min tanke är att man med en karta i guiden bara skall ge en fingervisning om hur en stadskärna ser ut och då blir kraven på kartan avseende innehåll och storlek inte så stora - men som sagt, det är bara min tanke, inte någon slags "Wikitravelkonsensusidé". [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 12 augusti 2010 kl. 00.22 (CEST)
 
  
==Namnbyte==
 
Detta kan kanske vara en "ickefråga", men jag skulle vilja byta namn på Resenärspuben till "Travellers Arms". Anledningen till detta är att "Resenärspuben" känns torrt och tråkigt och att en pub vanligen har lite bättre namn än bara "puben". Ett mycket brittiskt pubnamn skulle kunna vara "xxx Arms", följdaktligen "Travellers Arms". Synpunkter? [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 13 augusti 2010 kl. 19.42 (CEST)
 
:Böjd att hålla med! -- [[Användare:Lavallen|Lavallen]] 8 januari 2011 kl. 17.35 (CET)
 
  
==Nya riktlinjer och en mall==
 
Jag har översatt två riktlinjer till svenska, nämligen [[Wikitravel:Välkommen, affärsidkare|Välkommen, affärsidkare]] och [[Wikitravel:Välkomna, branschmänniskor|Välkomna, branschmänniskor]]. Dessutom har jag skapat en ny välkomstmall, nämligen [[:Mall:Intro pro|Intro pro]] som skall användas just vid de tillfällen då det är uppenbart att det är en professionell resemänniska eller kanske representanter för en turistbyrå som redigerar. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 29 augusti 2010 kl. 18.06 (CEST)
 
  
==Ny funktion==
 
Nu finns det en ny funktion i våra guideartiklar. Vissa avsnitt i en guide, till exempel "boende", får med hjälp av den nya funktionen en enhetlig utformning av posterna. Funktionen är dock, än så länge, okänslig för underrubriker. Det enklaste är att skapa posten med hjälp av listfunktionen och sedan flytta den till den underrubrik som passar bäst. [[Användare:Riggwelter|Riggwelter]] 7 november 2010 kl. 16.59 (CET)
 
  
  

Versionen från 9 september 2012 kl. 06.26

Resenärspuben - ditt vattenhål på Wikitravel

Resenärspuben är ditt vattenhål på Wikitravel. Oavsett vilken språkversion du arbetar med finns en resenärspub där du kan diskutera med andra wikiresenärer på det lokala språket. Om du alltså vill ställa en fråga eller starta en allmän diskussion rörande Wikitravel och hur det fungerar, lämna ett meddelande längst ner på den här sidan under lämplig rubrik!

Beskriv med ett par ord vad det rör sig om i fönstret "Sammanfattning" innan du sparar sidan, så att andra som jobbar med Wikitravel ser vad som är på gång. Underteckna genom att skriva fyra tilde-tecken: ~~~~, som automatiskt skriver ut användarnamn och tidpunkt.

Vill du svara på någon annans inlägg gör du på samma sätt, men lägger till ett (eller flera) kolontecken för att skapa ett indrag. På det sättet blir det lättare att följa diskussionen.

Resenärspuben är allmän plats - bete dig hänsynsfullt! Tala vänligt, skvätt inte på andra och rensa gärna i och omkring puben om du har tid. Gamla diskussioner arkiveras under länken nedan.

Arkiv

Det finns arkiv för den här sidan. Vänligen redigera inte i arkiven, utan starta ett nytt ärende istället.

Problem med html-kod som fastnar i spamfilter

Hej, jag har märkt att när jag går in på vissa sidor och skall göra en ändring så hindras det av spam-filtret. Det visar sig att om sidan sedan tidigare innehåller styckebrytningar som "hakparentes-BR-hakparentes" så fastnar det i spam-filtret. /Johan Jönsson 8 augusti 2011 kl. 18.55 (CEST)

Det tror jag går att fixa. Jag skall kolla - men kan du posta hela texten i det felmeddelande du får när du försöker? Då blir det lättare att sanera spamfiltret. Å andra sidan skall vi ju inte använda HTML, det kan vara något sådant som spökar. Riggwelter 8 augusti 2011 kl. 22.29 (CEST)
Det var lite irriterande, eftersom det inte spelade någon roll var i artikeln man ändrade. Det räckte att radbrytningen stod någonstans i artikeln. Hittade det i Göteborg och i Tokyo.

Här är felmeddelandet, fast jag har skrivit "oskrivbart" där det oskrivbara står. Det är bara att testa i sandlådan.

Sidan du ville spara blockerades av spamfiltret. Detta orsakades troligen av en extern länk på sidan.
'oskrivbart' -> '\<[Bb][Rr]\>'

/Johan Jönsson 8 augusti 2011 kl. 22.43 (CEST)

Tag bort HTML-radbrytningarna/hakparenteserna br och /br så löser sig problemet. Tyvärr innebär det att man måste gå igenom guiden, men det kan ju vara bra i alla fall. Riggwelter 8 augusti 2011 kl. 22.59 (CEST)

Ontopic eller ej? Cyklar på tåg och buss i Sverige

Hej, på Facebook pågår just nu en diskussion [1] om frågan om vi kan samla ihop informationen om möjligheter att ta med cyklar på tåg och buss i Sverige. Skulle det vara ontopic på Wikitravel att skapa en sådan sida? --Gerrit 3 maj 2012 kl. 23.20 (CEST)

Nej, det skulle det nog inte vara. Möjligen kan man nämna det i guiden till Sverige för allmänna svenska förhållanden, och/eller på respektive guidesida för lokala möjligheter till detta. Riggwelter 4 juni 2012 kl. 22.43 (CEST)


Uppgradering av mjukvara

Wikitravel har nu - äntligen - uppgraderats till senaste mjukvaruversion av MediaWiki, 1.17. Buggar kan finnas - rapportera dem omedelbart här! Riggwelter 8 juni 2012 kl. 10.48 (CEST)

Captcha

Alla språkversioner av Wikitravel har nu försetts med CAPTCHA, vilket är ett sätt att förhindra oinloggat klotter och/eller spamrobotar. Du som redigerar oinloggad - skaffa dig ett användarnamn idag och hjälp oss bygga den bästa resesidan på nätet! Riggwelter 3 juli 2012 kl. 21.18 (CEST)