Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Wikitravel:Hur man startar en ny artikel

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök

Ibland måste man starta en ny artikel för Wikitravel. Ett resmål kanske saknas, en stad har ingen artikel, eller ett reserelaterat ämne måste skildras. Den här sidan beskriver hur det går till.

En av de kanske mest frustrerande egenheterna med mjukvaran MediaWiki är att det inte någonstans finns det i sig självklara kommandot "Starta en ny artikel". Det är faktiskt helt avsiktligt, även om det kan verka som om man glömt bort det! Tanken med detta är att varje ny sida skall länkas från en befintlig sida och på det sättet hänga ihop med hela Wikitravel.

Detta gör att det enda sättet att starta en ny artikel är genom att skapa en länk till sidan och sedan följa länken för att redigera den. Det bästa (tycker vi) är att man börjar på huvudsidan och sedan surfar runt för att hitta det man är intresserad av. Ett bra sätt att starta en ny sida är att använda sig av sökfunktionen här till vänster - finns inte sidan man söker efter kan man skapa en ny länk direkt från sidan med sökresultatet, eftersom artikelnamnet då visas automatiskt.

Det går också bra, om det inte finns något sökresultat som matchar det man söker, att skapa en ny länk på sin användarsida.

För att skapa en ny länk, skriv namnet på den nya artikeln (se till att den följer våra namngivningskonventioner någonstans på sidan. Sätt artikelnamnet mellan dubbla hakparenteser, [[såhär]]. När man sedan sparar sidan skapas en ny länk som man kan använda för att ta sig till dess sida och redigera den. När man är klar kan man radera länken på sin sida.

Det är alltid bättre att göra någonting än ingenting[Redigera]

Man behöver inte känna att man måste skapa en hel och fullständig artikel med en gång. Det är helt ok att bara starta artikeln, förslagsvis genom att använda syntax från en av Wikitravels artikelmallar. Andra skribenter kommer förr eller senare att komma till artikeln och bidra med det man vet och kan. Så, var djärv!. Logga in, skaffa ett användarnamn och hjälp till!