Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Wikitravel:FAQ"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
m
Rad 46: Rad 46:
 
Om du är journalist och har en mediarelaterad fråga vänder du dig till Wikitravels ägare, [[Wikitravel:Ägarförhållanden|Internet Brands]]. Deras kontaktuppgifter finner du på [[:shared:Internet Brands|Wikitravel Shared]].
 
Om du är journalist och har en mediarelaterad fråga vänder du dig till Wikitravels ägare, [[Wikitravel:Ägarförhållanden|Internet Brands]]. Deras kontaktuppgifter finner du på [[:shared:Internet Brands|Wikitravel Shared]].
  
<!--
+
 
 
==Frågor om innehåll==
 
==Frågor om innehåll==
  
===This article is all wrong! You have to fix it!===
+
===Men den här artikeln är ju fel! Fixa den bums!===
  
This is Wiki -- ''you'' can [[Wikitravel:plunge forward|fix it yourself]]! Click the [[Wikitravel:How to edit a page|edit this page]] link, and change the parts that bug you. That's the whole idea.
+
Detta är en wiki - ''du'' kan [[Wikitravel:Var djärv|fixa det själv]]. Klicka på "redigera denna sida"-fliken högst upp på den aktuella sidan och rätta felet som stör dig. Det är det som wiki handlar om.
  
===I am trying to find ''Topic X'', and there's no article about it!===
+
===Jag försöker hitta en artikel om "X", men det finns ju inget om det!===
We're still a new project, and there are huge parts of the globe we haven't even thought about writing about yet. Feel free to [[Wikitravel:plunge forward|plunge forward]] and start the outline of an article. Maybe other Wikitravellers will add to it.
+
Wikitravel är fortfarande ett förhållandevis nytt projekt och det finns givetvis massor med platser över hela världen som vi inte hunnit lägga upp någon artikel om. Var djärv och starta artikeln själv - kanske kommer andra [[Wikitravel:Wikiresenärer|wikiresenärer]] att börja arbeta med artikeln? Du kan också lägga in ett önskemål om en artikel du saknar på sidan [[Wikitravel:Önskemål om artiklar|för artikelönskemål]].
  
You can also add a [[Wikitravel:requests for articles|request]] for an article on that topic.
+
===Jag försöker hitta en artikel om "X", men det finns ju nästan ingen information på sidan!===
 +
Som vi sade är vi fortfarande ett relativt nytt projekt. Hjälp till och lägg till det du vet istället!
  
===I am trying to find ''Topic X'', and all that's on the page is one sentence!===
+
===Jag försöker hitta en artikel om "X", men det står ju bara "asdfghjkl hahahahahaha"!===
Like we said, we're still a new project, and there are huge parts of the globe we've only begun to work on. Some topics only have [[Wikitravel:stub articles|stubs]] covering them. If you don't think there's enough information on a topic, feel free to [[Wikitravel:plunge forward|plunge forward]] and add more.
+
Du har hittat en artikel som vandaliserats. Hjälp gärna till att ta bort klottret och ersät det med korrekt information. Finns det inte ens en standardiserad mall hittar du rätt artikelmallar på [[Wikitravel:Mallar|vår mallsida]].
  
===I am trying to find ''Topic X'', and all that's there is "asdfkjadflkjfd EAT MY BUTT"!===
+
===Jag har ett förslag på en ny artikel, men jag vet inte hur jag ska börja?===
This is typical vandalism. Feel free to [[Wikitravel:plunge forward|plunge forward]] and delete the vandal's garbage and replace it with a full article, or at least a [[Wikitravel:stub articles|stub]].
+
Läs mer på [[Wikitravel:Hur man startar en ny artikel|Hur man startar en ny artikel]].
 
 
===I have an idea for an article, but I don't know exactly how to get started.===
 
 
 
Check out [[Wikitravel:how to start a new page|how to start a new page]].
 
  
 +
<!--
 
===I have some information I want to share, but I don't know what to do with it.===
 
===I have some information I want to share, but I don't know what to do with it.===
  

Versionen från 13 augusti 2008 kl. 15.08

FAQ är en förkortning för den engelska frasen "Frequently Asked Questions", alltså vanligt förekommande frågor. För att inte Resenärspuben ska översvämmas med likadana frågor så har vi samlat vanliga frågeställningar på denna sida.

Om du mot förmodan inte skulle få svar på dina frågor här är du naturligtvis välkommen att ställa dem i Resenärspuben, så besvarar någon dem så snart som möjligt.

Allmänna frågor

Vad är Wikitravel?

Wikitravel är ett projekt med målet att skapa en fri, fullständig, aktuell och pålitlig världsomspännande reseguide. Det byggs upp av redaktörer från hela Sverige. Den engelska versionen har användare från hela världen. Du kan läsa mer om detta på Om Wikitravel.

Vilka är ni som arbetar med denna sida?

Vi är helt vanliga människor som brinner för att göra Wikitravel till den bästa reseguiden någonsin. De flesta av oss har hamnat på sidan av en slump och sen dess delat med oss av vår kunskap.

Vilka redigerar och organiserar allt detta?

Det gör vi. Vi skapar artiklar och redigerar dem sedan, och vi bygger upp artiklarna efter en struktur och binder ihop dem med varandra.

Kan vem som helst som surfar in är skapa och redigera reseguider?

Det är det som är idéen, ja. Vi använder oss av en teknik kallad Wiki som låter vilken besökare som helst redigera valfri artikel, på direkten. Ingen registrering för medlemskap krävs, även om vi gärna ser att du skaffa ett användarkonto. Registrering är enkelt, du behöver endast uppge användarnamn och lösenord om du så vill.

Kommer detta verkligen att fungera?

Känns det inte som om detta kommer att fungera? När vem som helst kan redigera, kommer det inte då bli en sajt full av en massa klotter, smörja och oanvändbar information?

Konstigt nog fungerar det. Folk som bryr sig om att kunna läsa välskrivna artiklar är i majoritet. De som bara vill vandalisera tröttnar snart (och hur kul är det egentligen i längden att klottra?) och det är alltid någon som städar upp. Visst, det finns metoder att huta åt klottrare och vi använder dem när vi behöver.

En annan fascinerande detalj är att det hela tiden utvecklas gradvis med hjälp av wikitekniken. En användare startar en artikel med vah h*n vet. Någon annan lägger till mer information. En tredje tittar in och strukturerar upp informationen med hjälp av våra mallar. Efter hand som det blir mer information eller befintlig information ändras kan detta läggas till och korrigeras av vem som helst.

Finns det bevis på att detta verkligen fungerar?

Tja, det mest berömda wikiprojektet är förstås Wikipedia. Flertalet av våra regler och riktlinjer har vi lånat från Wikipedia. Många skribenter från Wikipedia hittar hit och bidrar.

Det låter ju bra det där med att alla ska arbeta tillsammans. Men vem bestämmer egentligen?

Det är faktiskt du. Vem som helst kan redigera nästan alla artiklar på Wikitravel. Gemensamt försöker vi ta fram regler och riktlinjer och om du tycker att du har en bra idé om hur vi kan arbeta bättre, låt oss få veta det!

Nu finns det Wikitravelskribenter som varit med ett tag och som rentav varit med från början. Dessa skribenter kan bli administratörer. Det betyder att de har fått tillgång till lite fler verktyg än genomsnittsanvändaren, men det är också allt. Administratörerna är något av ordningens väktare och deras arbete är många gånger mer arbetsamt än nöjsamt.

I verkligt svåra fall låter vi våra ägare, Internet Brands (se nedan), lösa tvisten.

Jag tycker att jag har sett den här programvaran tidigare. Vad är det för något?

Vi använder MediaWiki, en programvara som ursprungligen togs fram av Wikimedia Foundation för Wikipedia. Vi har anpassat programvaran lite för att fungera bäst för våra behov. Du kan själv hämta programvaran här.


Vem vänder jag mig till då?

Inte till någon särskild. Om du har en fråga eller en kommentar om en viss artikel lämnar du denna fråga på respektive artikels diskussionssida. Om du har en allmän fråga om Wikitravel skriver du förslagsvis in den i vår resenärspuben. Där kan andra användare hjälpa dig tillrätta. Du kan alltid kontakta en av Wikitravels administratörer som, om de inte kan besvara frågan själva, kan hänvisa dig vidare.

Om du är journalist och har en mediarelaterad fråga vänder du dig till Wikitravels ägare, Internet Brands. Deras kontaktuppgifter finner du på Wikitravel Shared.


Frågor om innehåll

Men den här artikeln är ju fel! Fixa den bums!

Detta är en wiki - du kan fixa det själv. Klicka på "redigera denna sida"-fliken högst upp på den aktuella sidan och rätta felet som stör dig. Det är det som wiki handlar om.

Jag försöker hitta en artikel om "X", men det finns ju inget om det!

Wikitravel är fortfarande ett förhållandevis nytt projekt och det finns givetvis massor med platser över hela världen som vi inte hunnit lägga upp någon artikel om. Var djärv och starta artikeln själv - kanske kommer andra wikiresenärer att börja arbeta med artikeln? Du kan också lägga in ett önskemål om en artikel du saknar på sidan för artikelönskemål.

Jag försöker hitta en artikel om "X", men det finns ju nästan ingen information på sidan!

Som vi sade är vi fortfarande ett relativt nytt projekt. Hjälp till och lägg till det du vet istället!

Jag försöker hitta en artikel om "X", men det står ju bara "asdfghjkl hahahahahaha"!

Du har hittat en artikel som vandaliserats. Hjälp gärna till att ta bort klottret och ersät det med korrekt information. Finns det inte ens en standardiserad mall hittar du rätt artikelmallar på vår mallsida.

Jag har ett förslag på en ny artikel, men jag vet inte hur jag ska börja?

Läs mer på Hur man startar en ny artikel.