Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Wikitravel:FAQ"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
(Fyller på/översätter)
Rad 27: Rad 27:
 
Tja, det mest berömda wikiprojektet är förstås [http://sv.wikipedia.org/ Wikipedia]. Flertalet av våra [[Wikitravel:Regler och riktlinjer|regler och riktlinjer]] har vi lånat från Wikipedia. Många skribenter från Wikipedia hittar hit och bidrar.
 
Tja, det mest berömda wikiprojektet är förstås [http://sv.wikipedia.org/ Wikipedia]. Flertalet av våra [[Wikitravel:Regler och riktlinjer|regler och riktlinjer]] har vi lånat från Wikipedia. Många skribenter från Wikipedia hittar hit och bidrar.
  
<!--
+
===Det låter ju bra det där med att alla ska arbeta tillsammans. Men vem bestämmer ''egentligen''?===
  
===OK, so, there's all this hippy-dippy love stuff about working together, but who's '''really''' in charge?===
+
Det är faktiskt du. Vem som helst kan redigera nästan alla artiklar på Wikitravel. Gemensamt försöker vi ta fram regler och riktlinjer och om du tycker att du har en bra idé om hur vi kan arbeta bättre, låt oss få veta det!
  
You are. Any Wikitraveller can change articles, rewrite navigation areas, even overwrite information about the site itself. We try to make decisions about policy and guidelines collaboratively, but if you have a good idea for how we should work, [[Wikitravel:plunge forward|plunge forward]] and let us know.
+
Nu finns det Wikitravelskribenter som varit med ett tag och som rentav varit med från början. Dessa skribenter kan bli [[Wikitravel:Administratörer|administratörer]]. Det betyder att de har fått tillgång till lite fler verktyg än genomsnittsanvändaren, men det är också allt. Administratörerna är något av ordningens väktare och deras arbete är många gånger mer arbetsamt än nöjsamt.
  
That all said, there are certain Wikitravellers who've been working on the site for a while, and they can become [[Wikitravel:Administrators|Administrators]]. Administrators generally get some higher access -- like really deleting pages instead of blanking them -- but not much. It's more of a burden than a privilege.
+
I verkligt extrema fall låter vi våra grundare, [[en:User:Evan|Evan]] och [[en:User:Maj|Maj]] avgöra en svår tvist. Oftast lyckas vi emellertid lösa problemen själva.
  
In really extreme situations, the founders [[User:Evan|Evan]] and [[User:Maj|Maj]] will set down some rules and precepts. But mostly we just decide for ourselves, and it kind of works out.
+
===Jag tycker att jag har sett den här programvaran tidigare. Vad är det för något?===
 +
Vi använder [http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki MediaWiki], en programvara som ursprungligen togs fram av [http://wikimediafoundation.org/wiki/Home Wikimedia Foundation] för [http://sv.wikipedia.org/wiki/Huvudsida Wikipedia]. Vi har anpassat programvaran lite för att fungera bäst för våra behov. Du kan själv hämta programvaran http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki här].
  
===What is this nifty software you're running?===
+
<!--
We use [http://www.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:MediaWiki MediaWiki], the software developed by Wikipedia, with some totally tiny changes for Wikitravel. You can get it from http://wikipedia.sourceforge.net/ .
 
  
 
===Where's the contact information?===
 
===Where's the contact information?===

Versionen från 26 juni 2006 kl. 17.20

FAQ är en förkortning för den engelska frasen "Frequently Asked Questions", alltså vanligt förekommande frågor. För att inte Resenärspuben ska översvämmas med likadana frågor så har vi samlat vanliga frågeställningar på denna sida.

Om du mot förmodan inte skulle få svar på dina frågor här är du naturligtvis välkommen att ställa dem i Resenärspuben, så besvarar någon dem så snart som möjligt.

Allmänna frågor

Vad är Wikitravel?

Wikitravel är ett projekt med målet att skapa en fri, fullständig, aktuell och pålitlig världsomspännande reseguide. Det byggs upp av redaktörer från hela Sverige. Den versionen har användare från hela världen. Du kan läsa mer om detta på Om Wikitravel.

Vilka är ni som arbetar med denna sida?

Vi är helt vanliga människor som brinner för att göra Wikitravel till den bästa reseguiden någonsin. De flesta av oss har hamnat på sidan av en slump och sen dess delat med oss av vår kunskap.

Vilka redigerar och organiserar allt detta?

Det gör vi. Vi skapar artiklar och redigerar dem sedan, och vi bygger upp artiklarna efter en struktur och binder ihop dem med varandra.

Kan vem som helst som surfar in är skapa och redigera reseguider?

Det är det som är idéen, ja. Vi använder oss av en teknik kallad Wiki som låter vilken besökare som helst redigera valfri artikel, på direkten. Ingen registrering för medlemskap krävs, även om vi gärna ser att du skaffa ett användarkonto. Registrering är enkelt, du behöver endast uppge användarnamn och lösenord om du så vill.

Kommer detta verkligen att fungera?

Känns det inte som om detta kommer att fungera? När vem som helst kan redigera, kommer det inte då bli en sajt full av en massa klotter, smörja och oanvändbar information?

Konstigt nog fungerar det. Folk som bryr sig om att kunna läsa välskrivna artiklar är i majoritet. De som bara vill vandalisera tröttnar snart (och hur kul är det egentligen i längden att klottra?) och det är alltid någon som städar upp. Visst, det finns metoder att huta åt klottrare och vi använder dem när vi behöver.

En annan fascinerande detalj är att det hela tiden utvecklas gradvis med hjälp av wikitekniken. En användare startar en artikel med vah h*n vet. Någon annan lägger till mer information. En tredje tittar in och strukturerar upp informationen med hjälp av våra mallar. Efter hand som det blir mer information eller befintlig information ändras kan detta läggas till och korrigeras av vem som helst.

Finns det bevis på att detta verkligen fungerar?

Tja, det mest berömda wikiprojektet är förstås Wikipedia. Flertalet av våra regler och riktlinjer har vi lånat från Wikipedia. Många skribenter från Wikipedia hittar hit och bidrar.

Det låter ju bra det där med att alla ska arbeta tillsammans. Men vem bestämmer egentligen?

Det är faktiskt du. Vem som helst kan redigera nästan alla artiklar på Wikitravel. Gemensamt försöker vi ta fram regler och riktlinjer och om du tycker att du har en bra idé om hur vi kan arbeta bättre, låt oss få veta det!

Nu finns det Wikitravelskribenter som varit med ett tag och som rentav varit med från början. Dessa skribenter kan bli administratörer. Det betyder att de har fått tillgång till lite fler verktyg än genomsnittsanvändaren, men det är också allt. Administratörerna är något av ordningens väktare och deras arbete är många gånger mer arbetsamt än nöjsamt.

I verkligt extrema fall låter vi våra grundare, och avgöra en svår tvist. Oftast lyckas vi emellertid lösa problemen själva.

Jag tycker att jag har sett den här programvaran tidigare. Vad är det för något?

Vi använder MediaWiki, en programvara som ursprungligen togs fram av Wikimedia Foundation för Wikipedia. Vi har anpassat programvaran lite för att fungera bäst för våra behov. Du kan själv hämta programvaran http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki här].