Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Wikitravel:Artikelmall land

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 4 december 2004 kl. 13.58 av Castrup (Diskussion | bidrag) (Bankomater)
Hoppa till: navigering, sök

Detta är en mall för att skapa en artikel om ett land. Artiklar om länder ska innehålla länkar till landets regioner och generell information om landet. Detaljerad information placeras i artiklar om städer och andra resmål. Exempel på detaljerad information är vägbeskrivningar, adresser och telefonnummer (undantag: Sveriges ambassad och/eller konsulat, samt nödnummer bör finnas med i artikeln om landet). Ariklar om länder ska ge resenären den information som behövs för att bättre förstå de enskilda resmålen i landet samt innehålla generell information som underlättar för resenären om man reser runt i landet.

För att enkelt skapa en ny artikel om ett land kopierar du syntaxen för denna mall från Wikitravel:Artikelmall land syntax in i din nya artikel och sparar.

Den kursiva texten under varje rubrik nedan beskriver vilken information som förväntas under respektive rubrik. Alla rubriker är dock inte lämpliga i alla landsartiklar, så tänk på att plocka bort rubriker som inte är applicerbara på ditt land, ex Att resa inom Liechtenstein med flyg är inte att tänka på.


Första delen av artikeln, ingressen, har ingen rubrik och innehåller ingen detaljerad information. Det är lämpligt att grovt beskriva var landet ligger, vilken världsdel, vilka länder som gränsar till landet och kanske någon smaskig detalj som får läsaren att bli nyfiken på just det här landet.

LAND: Artikelmall land
Flagga
{{{Flagga}}}
Lokalisering
{{{Lokalisering}}}
Snabbfakta
Huvudstad{{{Huvudstad}}}
Regering{{{Regering}}}
Valuta{{{Valuta}}}
Ytatotal: {{{YtaTotal}}} km2
vatten: {{{YtaVatten}}}
Befolkning{{{Befolkning}}} inv.
Språk{{{Språk}}}
Religion{{{Religion}}}
Landsnummer{{{Landsnummer}}}
Internetdomän{{{InternetDomän}}}
Tidszon{{{Tidszon}}}

Planering innan resan

I detta avsnitt beskriver du vad man bör tänka på när man är hemma och planerar att resa till landet. Nyttig information kan vara vaccination, visumtvång, internationellt körkort osv.

Att ta med sig till Artikelmall land

Här beskriver du vad som man måste ha med sig i bagaget när man åker till landet. Saker som kan vara svåra att få tag på, men som man kanske absolut måste ha med sig på resan.

Att ta med sig från Artikelmall land

Varje land har sin speciella souvenirer och i detta avsnitt beskriver du vad som man måste ha med sig när man åker från landet. Tänk på att det ska vara något som är speciellt för hela landet, regionala och lokala souvenirer placeras i regions- och resmålsartiklar.

Fakta om Artikelmall land

Här beskriver du lite kortfattat om landet. Nyttig information kan vara styrelseskick, politiskt läge osv. Det kan vara bra att veta om man reser till en diktatur eller inte.

Historia

Ett land präglas av sin historia, men här ska det inte vara en hel historielektion. Det räcker med att kort beskriva viktiga delar av landets historia. Dynastier, krig, naturkatastrofer och annat som kan ha påverkat landet.

Regioner

De flesta länder kan och ska indelas i regioner, allt för att underlätta för läsaren att hitta informationen. Det skulle bli lit väl mycket om man ska räkna upp alla städer i USA på en sida.

När du indelar ett land i regioner tänk då på att i möjligaste mån använda "erkända" regioner. Undvik om möjligt politiska indelningar om dessa inte sammanfaller med en kulturell eller geografisk indelning, ex. dela inte in Sverige i län, utan använd landskapen i stället.

Små länder ska inte delas in i regioner, så i dessa artiklar tas denna sektion bort.

Tänk på att regionen är läsarens nästa steg när man börjar intressera sig för ett land, så välj regioner med omsorg och beskriva dem på att lagomt attraktivt sätt.

Dit- och hemresa

I den här sektionen beskriver du vad man behöver tänka på när man reser in i landet. Vilka viseringar som krävs, adressuppgifter till landets konsulat/ambassad i närliggande länder respektive Sverige osv. Här kan man också beskriva vilka gränsstationer som är lämpligare än andra och vilka man absolut bör undvika.

I undersektionerna nedan beskriver du hur man tar sig till landet. Sortera undersektionerna i vanlighetsordning, dvs båt bör stå överst i Finlands artikel medan Norge och Danmark nog får bilen som första alternativ. Om det finns andra färdsätt än de som är angivna som standard nedan så är det bara att fylla på listan.

Med flyg

I den här sektionen ska du räkna upp större städer med internationella flygplatser och vilka flygplatser som man når dessa ifrån. Detaljerad information om vilka flygbolag som trafikerar flygplatserna passar bättre i respektive stads artikel.

Med tåg

I den här sektionen ska du räkna upp större städer med internationella järnvägsstationer och vilka länder som man når dessa ifrån. Detaljerad information om vilka järnvägsbolag som trafikerar stationerna passar bättre i respektive stads artikel.

Med båt

I den här sektionen ska du räkna upp större städer med internationella båtförbindelser och vilka hamnar som man når dessa ifrån. Detaljerad information om vilka rederier som trafikerar hamnarna passar bättre i respektive stads artikel.

Med bil

I den här sektionen är det lämpligt att räkna upp större vägar och gränsstationer som leder in till detta land från angränsande länder. Det är också bra om det finns avstån till gränsstationerna från större orter i de angränsande länderna. Om det inte är möjligt att nå landet med bil (om landet är en ö) så kan denna sektion tas bort.

Med buss

I den här sektionen ska du räkna upp gränsstäder med busstrafik från angränsande länder och lämpligtvis bör även information om från vilka städer i angränsande länder som man når dessa gränsstäder.

Förflyttning

I den här sektionen så ska du skriva generell information om hur man tar sig runt i landet. Tänk på att hålla en rätt så hög nivå på informationen och lämna detaljinformation, som bussbolag och järnvägsbolag, till respektive resmål. Om landet har något transportbolag som har monopol så är det lämpligt att nämna dessa bolag i landsartikeln.

Med flyg

Här beskriver du hur det är att resa runt i landet med flyg. Finns det ett fåtal flygbolag så kan det vara lämpligt att räkna upp dem här. Om det inte går att resa runt i landet med flyg så ska denna sektion tas bort.

Med buss

Här beskriver du hur det är att resa runt i landet med buss.

Med tåg

Här beskriver du hur det är att resa runt i landet med tåg. Finns det ett fåtal järnvägsbolag så kan det vara lämpligt att räkna upp dem här. Om det inte går att resa runt i landet med tåg så ska denna sektion tas bort.

Med bil

Här beskriver du hur det är att köra i landet i generella ordalag. Sådant som är viktigt att tänka på när man tar med sig sin egen bil till landet. Detaljerad information om trafikregler och annat skrivs i en egen artikel, ex Köra bil i Tyskland. Informationen i denna sektion ska givetvis stämma in på hyrbilar också.

Med hyrbil

Här beskriver du om det är möjligt att hyra bil i landet, vilka regler som gäller för hyrbilar (ex går det att hämta och lämna på olika platser), åldersgränser osv. Generell information om bilkörning återfinns i ovanstående sektion eller i "Köra bil i...".

Med cykel

Ett fåtal länder är lämpade för cykelsemester i hela landet, så den här sektionen riktar in sig på att beskriva om det över huvudtaget är lämpligt att cykla i landet och om det är det vilka regioner som har cykelvänlig natur.

Betalning

I den här sektionen skriver du om de olika möjligheterna till betalning i landet. Annan värdefull information kan vara huruvida det är möjligt med olika betalmedel på landsbygden. Ska man pruta? allt som har med det ekonomiska passar in här."

Gångbara valutor

Här beskriver du vilka valutor som är gångbar och i vilka regioner. Givetvis ska landets egna valuta nämnas här. Tänk på att grannländernas valutor kan vara gångbara i gränsregioner.

Resecheckar

Här beskriver du möjligheten att hantera resecheckar i landet. Är det lätt att lösa in dem? Vilken valuta bör resechecken vara utställd i?

Betalkort

Här beskriver du möjligheten att betala med olika typer av betalkort. Det är lämpligt att räkna upp gångbarheten för de stora kortföretagen, dvs Visa, Mastercard, American Express och Diner's club. Glöm inte att nämna om det skiljer sig i olika regioner i landet.

Bankomater

Är det möjligt att ta ut pengar i bankomater med betalkort? Den informationen passar bra in under denna rubrik. Finns det bankomater i varje tätort eller finns det bara en i huvudstaden? Listor över bankomater lämnar du till respektive resmål.

Boende

Hotell

Vandrarhem

Camping

Mat

Restauranger

Snabbmat

Snabbköp

Specialitéer

Sevärdheter

Museer

Världsarv

Krigsmonument

Slott & Koja

Kyrkor & Moskéer

Parker

Nöjesfält

Litterära platser

Historiska platser

Rekommenderade stadspromenader

Stadsrundturer

Shopping

Kläder

Design

Varuhus

Marknader

Nöjesliv

Pubar

Nattklubbar

Sport

Arenor

Lag

Att utöva själv

Evenemang

Årliga festivaler

Kommunikation

Språk

Tillgång till Internet

Post

Telefon

Säkerhet

Larmnummer

Skumma kvarter

Respektera

Problemlösare

Turistinformation

Ambassad

Konsulat

Det som man absolut inte får missa