Öppna huvudmenyn

Wikitravel β

Det material som utgör Wikitravel - text, bilder, etc., - är fritt att använda för alla, så länge som man gör det i enlighet med vår copyleftlicens. Vi arbetar på att göra Wikitravels innehåll tillgängligt även i andra format, vilket betyder att för den som önskar kopiera det man hittar på Wikitravel så är detta fullt möjligt.

De servrar där Wikitravel finns uppladdad, tillsammans med programvaran MediaWiki, är de verktyg som används för att skapa Wikitravel. Serverparken och programvaran är fri att använda för alla bidragsgivare och andra intressenter förutsatt att:

  1. användaren stöder arbetet och målet att skapa en gratis, fulllständig, ständigt aktuell och pålitlig världstäckande resehandledning
  2. användaren accepterar att samarbete med andra arbetare är nödvändigt för att uppnå detta mål

Om en användare inte är intresserad av att hjälpa till att nå detta mål, eller stöder det men inte vill samarbeta, nå konsensus eller vara tillmötesgående mot andra användare ombeds användaren att inte använda sig av denna tjänst. Om man ändå skulle fortsätta att använda tjänsten trots att man inte accepterar Wikitravels användarvillkor, förbehåller Wikitravel sig rätten att använda de medel, tekniska och/eller lagliga, som står till buds för att förhindra användarens tillgång till tjänsten.

Redistribution och egna hemsidorRedigera

Wikitravel har begränsat serverutrymme som enbart skall användas för att skapa innehållet i resehandböckerna. Av den anledningen ombeds personer eller organisationer att inte direktlänka till bilder på Wikitravels servrar, utan ladda ner en kopia och uppge källa och bildlicens. På samma sätt ombeds du att inte direktlänka till Wikitravel via ramar.

SpindlarRedigera

Spindlar, robotar, och script som läser av Wikitravel.org måste följa nedanstående riktlinjer. Detta inluderar även massnedladdare som wget eller HTTrack. IP-adresser för program som inte följer riktlinjerna kommer att blockeras på TCP/IP-nivå.

  1. Läsprogram/läsare måste läsa robots.txt-filen för Wikitravel och följa dess förslag. De flesa program, till exempel wget [1] känner automatiskt till robots.txt, likaså gör de flesta scriptspråkens klientbibliotek för HTTP. Om man skriver sitt eget program måste man absolut läsa Standard for Robot Exclusion [2] och ta del av den informationen.
  2. Läsprogram/läsare skall känna igen ickestandardfältet Crawl-Delay [3] i robots.txt. Om den inte gör detta får den inte hämta sidor eller illustrationer oftare än max 30 sekunder.
  3. Läsprogram/läsare måste ge information om dess skapare/ägare/användare, till exempel genom en e-postadress för kontakt eller genom en webbadress, till exempel:

Se ävenRedigera