Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "USA"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
USA

Default Banner.jpg

(Mallbyte)
Rad 16: Rad 16:
  
 
===Historik===
 
===Historik===
{{bidrag saknas}}
+
 +
USA blev ett eget land efter Amerikanska revolutionen.
  
 
===Lokalbefolkningen===
 
===Lokalbefolkningen===

Versionen från 19 december 2007 kl. 17.56

LAND: USA
Flagga
NordamerikaUSAFlagga.png
Lokalisering
LocationUSA.png
Snabbfakta
HuvudstadWashington
RegeringFederal republik
ValutaUS-dollar (USD)
Ytatotal: 9 631 418 km2
vatten:
Befolkning300 000 000 inv.
SpråkEngelska
Religionkristna 78% (protestanter 52%, katoliker 24%, mormoner 2%) Övriga 10%, ingen 10%, judar 1%, muslimer 1% (2002)
Landsnummer+1
Internetdomän.us (m. fl.)
TidszonUTC-5 till UTC-10

USA (Förenta staterna) är ett stort land i centrala och nordvästra Nordamerika. Landet USA inkluderar även en mängd öar. Det är ett av världens största, rikaste och mäktigaste länder och blandar tätbefolkade städer med vidsträckta områden som har låg befolkningstäthet och fantastisk natur. Med sin historia av invandring sedan 1600-talet ser sig USA nu som en smältdegel av olika kulturer från hela världen. Även ett kort besök i landet är en studie i kontraster.

Planering innan resan

Att ta med sig till USA

 • USA har strikta införselregler, framför allt vad det gäller födoämnen av olika slag. En överbliven ostsmörgås i handbagaget kan bli en dyr historia.
 • Det finns knappt något te att köpa i USA. Om du vill vara säker på att få ditt morgon- eller kvällste, ta med eget. Läs bara igenom införselreglerna först.

Att ta med sig från USA

 • Friluftsartiklar som är tillverkade i USA, t ex Therm-A-Rest, är ett bra köp.

Fakta om USA

Historik

USA blev ett eget land efter Amerikanska revolutionen.

Lokalbefolkningen

Klimat

Klimatet varierar kraftigt beroende på plats i USA. På västkusten är klimatet maritimit och rikt på nederbörd. Florida och Hawaii har ett tropiskt klimat, men större delen av Usa har ett tempererat klimat.

Högtider

 • Den fjärde juli är det USA:s nationaldag och den firas över hela landet. Räkna med att alla orter har någon form av jippo. Campingplatserna kan vara fullbelagda.
 • Thanksgiving day firas den sista torsdagen i november. Den firas för att tacka den första skörden för året.

Regioner

USA är indelat i delstater:

Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Colorado, Connecticut, Delaware, District of Columbia (Washington, D.C.), Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kalifornien, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York (delstat), North Carolina, North Dakota, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington (delstat), West Virginia, Wisconsin, Wyoming

Städer

USA har över 10 000 städer och byar. Följande är en lista av nio av dem som är mest värda att nämna.

 • Washington – Nationens huvudstad, hem till USA:s största, officiella byggnader men även en växande, multikulturell plats.
 • Boston – Huvudstad i Massachusetts som har bevarat mycket av sin koloniala charm, men som ändå hålls ung tack vare sina mängder med studenter.
 • Chicago – mellanvästern, känt bland annat för sina enorma skyskrapor.
 • Los Angeles – Hem för Hollywood och filmindustrin. Staden erbjuder berg, stränder, solsken och allting annat som besökarna vill hitta i Kalifornien.
 • Miami – Miami har några av de bästa stränderna i landet och har en blandning av solsökande nordbor och invandrare från Latinamerika och Karibien som söker möjligheten att klara sig i USA.
 • New Orleans – Trots en förödande orkan är staden fortfarande känd för sina atmosfäriska franska kvarter och sitt årliga Mardi Gras-firande.
 • New York – USA:s största stad, med mat i världsklass, möjligheter att se alla typer av konst, en av de mest blandade invånargrupperna på vår planet och en stor mängd höjdpunkter. En symbol för landet men samtidigt en mycket internationell plats.
 • San Francisco – En av de städer i världen som gör sig bäst på bild. Staden erbjuder en mängd olika attraktioner och är en populär inkörsport till Kaliforniens kust och Yosemite nationalpark.
 • Seattle – Denna gröna och regniga stad är känd för sin trendsättande, kulturella scen och närvaron av alla internationella giganter inom affärslivet.

Att ta sig till USA

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i USA

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil

Ett smidigt sätt att förflytta sig i landet är med bil. Det finns flera rikstäckande och väletablerade biluthyrningsfirmor. Trafikklimatet i USA är lugnt och vägarna är av god kvalitet.

Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Är man friluftsmänniska finns det gott om campingplatser. De finns framför allt i National Forest-områden och national parker. I de etablerade guiderna över campingplatser finns noggranna beskrivningar av tillgång till rinnande vatten, antal tältplatser, underlag m.m.

Mat och dryck

Att se

 • USA har mycket fantastisk natur att se. Om man är intresserad av detta är nationalparkerna att rekommendera. Ett årskort lönar sig fort om man ska besöka några parker.

Att göra

Arbete

USA är ett populärt land att åka till för att arbeta som exempelvis au pair. Om man vill arbeta i USA är det viktigt att ha alla tillstånd som krävs, eftersom försäkringar och liknande annars inte gäller.

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas