Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Tokyo

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 24 mars 2006 kl. 16.38 av Tåggas (Diskussion | bidrag) (återställer)
Hoppa till: navigering, sök
Tokyo

Default Banner.jpg

STAD: Tokyo
Lokalisering
LocationJapanTokyo.png
Snabbfakta
Befolkning12,527,115 inv.
Riktnummer(+80) 3
Densitet5655/km2
SpråkJapanska, Engelska
Transport
Flygplats(er)New Tokyo Intl (Narita), Tokyo (Haneda) Intl
Järnvägsstation(er)Tokyo centralstation, Shinagawa


Tokyo är huvudstad i Japan och ligger i regionen Kanto. Med över 12 miljoner invånare är Tokyo en av världens största städer, och hela storstadsområdet är världens mest befolkade.

Att ta med sig till Tokyo

Japan har en annan standard för eluttag så om man behöver använda dator eller liknande direkt så kan det vara bra att köpa en adapter i förväg. Även elstandarden är annorlunda, 110 V istället för 230 V, de flesta apparater är dock byggda för att klara bägge.

Att ta med sig från Tokyo

Fakta om Tokyo

Vy över Shinjuku, mitt i Tokyo.

Tokyo och dess omgivningar är världens största metropol med närmare 30 miljoner invånare. Gigantstaden är byggd kring flera centrum som växt ihop vilket gör att man aldrig är "mitt i" staden.

Tokyo påverkas av monsunperioderna och därför är somrarna fuktiga och det regnar ofta. Våren och hösten är torrare och temperaturen ligger då på cirka 20°C. Under vintern kan temperaturen krypa ned mot 5-10°C och några enstaka gånger även vid nollstrecket. Bästa tiderna rent vädermässigt är i maj och i september.

Historia

Ursprungligen hette staden Edo och uppfördes som fiskeläger på 1600-talet och förde en ganska så tynande tillvaro fram tills Kejsaren Meiji valde att förlägga administrationen här för att bryta med de gamla shogunerna som härskade i Kyoto. Man bytte då namn på staden till Tokyo som betyder Östra huvudstaden. Staden har förstörts flera gånger, först i jordbävningen 1923 och sedan under andra världskrigets bombräder, men har återuppbyggts.

Lokalbefolkningen

I själva centrum bor endast några hundra tusen invånare, de flesta pendlar in från förorterna - ofta upp till två timmars pendeltid. Generellt sett är Tokyo-borna väldigt hjälpsamma och trevliga om än ofta stressade. Var dock beredd på att äldre människor inte alltid visar samma artighet utan till och med viss rädsla inför utländska besökare. Överlag är dock Tokyoborna vana vid internationella gäster. Kunskaperna i engelska är varierande men med de flesta går det att hålla en hyfsad konversation.

Stadsdelar

Tokyos distrikt:    Centrum      Downtown      Förorter      Västra
Administrativa områden

Tokyo består av 23 administrativa områden (tokubetsu-ku), varje område har sin egen framröstade borgmästare och representantförsamling. Jämfört med en vanlig stad skiljer det sig så tillvida att vissa ärenden hanteras av Tokyo Metropolitan Government.

Turistområden

Dessa "stadsdelar" är speciellt intressanta för turister och är klart defininerade områden.

Orter

Väster om de 23 administrativa områderna, består Tokyo av orter (shi), som har liknande legitimitet som andra städer i Japan. De är till större delen förorter ("sovstäder") för dem som arbetar i centrala Tokyo, men vissa av städerna har en lokal kommers och industri. Dessa städer kallas gemensamt för "Västra Tokyo".

Att ta sig till Tokyo

Utkörning av bagage

Tokyos tåg och tunnelbana blir lätt överfulla och det är svårt att ta med sig större väskor, speciellt under rusningstid. Utkörningsföretag (takkyuubin) levererar väskor säkert och bekvämt till i stort sett alla adresser i stor-Tokyo. Man kan skicka med i stort sett vad som helst som man kunnat fått med på flyget. Enda undantaget är alkohol. Baggageutkörning finns på flygplatser och större stationer, ofta står det "Baggage Delivery" eller liknande på engelska. Det största bolaget är Kuroneko med en svart-gul logotype föreställande en katt som bär sina ungar. Andra större företag är Nittsu och Sagawa. Kostnaden baseras på hur långt det är och räkna med runt ¥2000 (~140kr) runtom i stor-Tokyo. Vanligtvis lämnas väskorna dagen efter.

Samma system finns för avresa. Lämna väskorna i hotellobbyn eller utvalda snabbköp så körs väskan till flygplatsen.

 • Med flyg
 • Narita International Airport, Tokyos största flygplats belägen cirka 90 minuter öster om centrum.
 • Haneda International Airport, mindre och nyare flygplats söder om Tokyo, härifrån går inrikesflyg men under den senaste tiden har fler och fler internationella flyg börjat landa här eftersom den ligger närmare centrum än Narita.
 • Med tåg

Tokyo är navet i Japans järnvägsnät och från centralstationen kan du ta dig till hela landet. Härifrån avgår Shinkansen, snabbtågen som körs i 300km/h.

 • Med bil

Tokyo, som alla andra storstäder, dras med trafikproblem. Det är ofta köer in och ut ifrån staden och det kan vara mycket svårnavigerat om man inte kan läsa japanska. Som besökare är det mycket svårt att motivera varför man skulle vilja åka bil då det finns utmärkta publika transportmedel, bortsett från själva utmaningen då. In och ut ifrån Tokyo kommer man med ett antal sk. Expressways, de är ofta tullbelagda och köer är vanliga. Tullen på expressvägar är ¥700 (~50kr) för personbilar och ¥1400 (~100kr) för större bilar.

 • Med buss

Förflyttning i Tokyo

 • Med buss

Busslinjer går främst i närområdena runt en tåg- eller tunnelbanestationer. Oftast väldigt låga avgifter, runt ¥150-200 (8-10kr).

 • Med tåg & tunnelbana

Tokyos tåg- och tunnelbanenät är bland världens mest utbyggda och med närmare 300 stationer täcker det hela Tokyo. Ett flertal operatörer kör de olika delarna av nätet men de två främsta är JR East och Tokyo Metro Company. Stommen i nätet är Yamanote-linjen som går i en ring runt centrala Tokyo. Tunnelbanen utgår ifrån stationerna på Yamanote.

 • Med bil

Är möjligt, räkna dock med att det kommer ta lång tid, svårt att hitta och dåligt med parkeringsplatser.

 • Med taxi

Tokyo kryllar av taxi-bilar och de tar dig på ett bekvämt sätt dit du vill. Dock är de ganska dyra och vissa chafförer är inte helt bra på att hitta. Vanligtvis talar de också väldigt begränsad engelska. Baspriset är ¥660 (~45kr) och sedan läggs ¥80 (6kr) på för varje trehundrande meter.

 • Med cykel

Rekomenderas inte då Tokyo saknar bra utbyggda separata cyckelbanor.

Betalning

Precis som i resten av Japan är det Yen som gäller. Ytterst få affärer som accepterar andra valutor. Betalkort fungerar på de allra största köpcentrumen men annars är det kontanter som gäller.

Som vanligt i Japan går det inte att använda internationella VISA-kort i vanliga bankomater. Dynget-runt öppna automater tillhörande Citibank finns dock utspridda i centrala Tokyo. Se karta på Citibanks hemsida. Postkontorens bankautomater accepterar även internationella VISA-kort.

Boende

Billigt

För den som nöjer sig med en säng är sk. Capsule Hotels värt att fundera på. Priserna ligger ofta runt 150-200:- per natt. Vanligtvis enbart för män.

Ett annat alternativt som blivit vanligare under senare år är dynget-runt öppna serietek och internetcafér. Visserligen får du ingen säng men en bekväm fotölj och kan du inte sova så passa på att låna någon film från dvd-biblioteket.

Om man planerar att stanna längre är sk. Gaijin Houses ett bra alternativ. Det är ofta bara ett rum och man delar kök och toalett med andra men prisvärt om man ska stanna en månad eller längre.

 • Sakura House. Tillhandahåller gaijin houses och hyreslägenheter.
Mellan

Håll utkik efter business hotel. De finns ofta runt järnvägsstationer och priset börjar vid runt ¥6000 (~400kr). Rummen är små och enkla men bekväma. Personalen talar för det mesta dålig engelska men det brukar gå att beställa ändå. Några av de stora kedjorna är Tokyu Stay, med frukost och internetuppkoppling inkluderat i priset, och Sunroute.

I Ueno och Asakusa finns flera ryokan (Japanska gästhus). De är turistinriktade och vill man ha "äkta" rykokans så får man ge sig ut på landsbygden. Men de erbjuder iallafall en smak av japanska hem och har hyffsade priser.

Lyx

Tokyo kryllar av lyxhotell där det är enkelt att bränna hela sin reskassa. De brukar ofta ligga i de centrala delarna runt Shinjuku och i det turisttäta Roppongi.

 • Park Hyatt. För den ultimata lyxen är Park Hyatt ett självklart val . Hotellet erbjuder allt man kan tänka sig och priset är därefter. Räkna med minst 3000:- per natt för ett enkelrum. Den Oscarsbelönade filmen Lost In Translation utspelar sig till en stor del på hotellet.

Mat och dryck

Tokyo hyser upp en uppsjö av utländska och inhemska snabbmatskedjor. De vanliga hamburgerkedjorna är representerade förutom Burger King.

 • McDonalds, den självklara. Vill man tvunget äta här så pröva några av de inhemska menyerna. Övriga hamburgare smakar bättre i Sverige
 • MOS Burger, japansk konkurrant till de amerikanska kedjorna. Har ungefär samma utbud.
 • Wendys, ännu en hamburgerkedja och antagligen den som serverar bäst hamburgare av de större kedjorna.
 • Yoshinoya, serverar Gyūdon eller biffgryta med ris till låga priser.

Snabbköp.

 • Am/Pm, Dygnet-runt öppna affärer som finns över hela Tokyo och erbjuder ungefär det som erbjuds på bensinmackar i Sverige plus ett bassortiment av alkohol.
 • Sunkus, större affärer för främst livsmedel.

Att se

 • Tokyo Tower - Tokyos motsvarighet till Eiffel-tornet. Det 333 meter höga tornet med sin karakteristiska röd-vita färg gör det lätt att upptäcka i skyskrapsdjungeln. Det finns två obsevatorier i tornet, bägge är avgiftsbelagda och räkna med ¥1500 (~100kr) för att besöka bägge.
 • Tokyo Metropolitan Government Building - Myndighetsbyggnad med två torn som inhyser varsitt observatorie med gratis inträde. I bottenvåningen finns även en turistbyrå.
 • Kejsarpalatset - även om själva palatset inte är öppet för besökare kan man besöka dess stora trädgårdar. Den inre delen av palatset öppnas två gånger om året; kejsarens födelsedag den 23:e december och nyåret den 2:e januari.


Parker
 • Yoyogi-parken - Tokyos lungor är den stora Yoyogi-parken strax syd om Shinjuku. Här kan man besöka Meiji-templet eller bara titta på när teatersällskap och band övar. Det är alltid något som händer här men bäst är det på söndagar.
 • Ueno-parken - Stor park i norra Tokyo med flera museer och en djurpark.
 • Jindai-parken - Botanisk trädgård i Chofu. Över 100 000 växter av ungefär 4500 arter, samtliga utmärkta med en skylt.

Att göra

 • Tokyo Disney Resort, gigantisk Disney-park utanför Tokyo i stil med de som finns i USA.
 • Sanrio Puroland, för en mer japansk upplevelse rekomenderas Puroland, Hello Kitty och liknande figurer har en central roll här.

Tokyo erbjuder ett stort utbud av varuhus, de traditionella varuhusen i europeisk stil hittar man främst i Shinjuku men även Shibuya och Roppongi erbjuder bra shopping, om än dyr.

 • Isetan, Tokyos äldsta varuhus som är perfekt för att köpa märkeskläder och smycken.

Utbudet av rena marknader i Tokyo är ganska begränsat men vill man förflytta sig femtio år tillbaka i tiden och upptäcka gatustånd och serveringar så är Ueno det självklara valet.

Nöjesliv

Nöjeslivet i Tokyo är gigantiskt och det finns något för alla smaker. Den som vill festa med turister bör bege sig till Roppongi, de riktigt trendiga går ut i Shibuya medan nattlivet i Shinjuku är det vildaste för de som vill träffa japaner.

Arbete

Kommunikation

Japanska är att föredra, men engelska går hyfsat. Det är ovanligt att myndighetspersoner förstår engelska. Störst Störst chans att bli förstådd har man i samtal med personer i 20-35-årsåldern eftersom dessa studerat engelska i skolan, vilket inte är vanligt bland äldre japaner.

Säkerhet

Larmnummer är 110 för polis, 119 för ambulans och brandkår.

Tokyo är en av världens säkraste städer och man kan gå lungt och tryggt överallt utan att känna sig osäker. Dock kan nattlivet vara något påträngande i Kabuki-ko och Roppongi. Enstaka slagsmål kan även inträffa utan för krogar i dessa områden men brukar snabbt tas hand om av krogvakterna.

Respektera

Problemlösare

Kontaktuppgifter för Svenska Ambassaden

Adress:
Embassy of Sweden
1-10-3-100, Roppongi, Minato-ku
Tokyo 106-0032

Tel: +81-(0)3-5562-5050
Fax: +81-(0)3-5562-9095
E-post: [email protected]

Öppettider:
måndag-fredag
09.00-12.30, 13.30-17.30

Generellt kan man säga att det enklaste sättet att få hjälp i Tokyo är att ställa sig på någon offentlig plats och se förvirrad ut. Inom fem minuter kommer troligtvis någon att ha kommit fram och fråga om man vill ha hjälp med något. Med stor sannorlikhet talar personen dålig engelska men med gester går det mesta att förmedla.

I Tokyo är det aldrig långt till en polis! De kan oftast ses patrullerande eller i sina Koban, man skall inte tveka att fråga om man är vilse eller har problem. Även om de inte förstår allt vad man säger kommer de definitivt att vara så hjälpsamma de kan.

Övrigt

Andra resmål runt Tokyo

Det är enkelt att ta sig runt i Japan och det finns många andra städer värda att besöka.

Får absolut inte missas

Glöm inte bort att titta på på själva staden. Det är en upplevelse att bara vandra omkring i betongmyllret för att sedan upptäcka någon liten park med ett tempel i. Vandra omkring och njut av staden, det finns något intressant att titta på i stort sett varje gata.

Externa länkar