Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Togo

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 29 september 2011 kl. 14.54 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (Återställer till tidigare version av Riggwelter)
Hoppa till: navigering, sök
Togo

Default Banner.jpg

LAND: Togo
Flagga
FlagTogo.png
Lokalisering
LocationTogo.png
Snabbfakta
HuvudstadLome
Regering
Valuta
Ytatotal: 56,785 km2
vatten:
Befolkning5 285 501 inv.
Språk
Religion
Landsnummer+228
Internetdomän.tg
TidszonUTC

Togo är ett land i Västafrika.

Planering innan resan

Innan man åker till Togo, måste man vaccinera sig mot gula febern. Vaccinationskortet och beviset för just denna vaccination, bör man också packa ned i handbagaget, annars riskerar man att få ta en ny spruta på flygplatsen. Även malariaprofylax kan rekommenderas, eftersom malaria har stor spridning i området. I övrigt får man förlita sig på sin egen riskbenägenhet. Det går att ta hur många vaccinationer som helst innan man åker. Vill man undvika mygg, bör man bo på hotell med AC eller under öppen himmel på stranden. Tänker man sova på andra platser, kan det vara bra att ta med sig ett myggnät. Visum kan fås via det tyska generalkonsulatet i Bremen[1]. Där är man mycket serviceinriktad och det går i allmänhet fort. Ett tremånadersvisum kostar cirka 350 kronor.

Om man tänkt sig att resa i tätbefolkade områden, finns det ett apotek i nästan varje gathörn. Har man tänkt leva under primitivare förhållanden på landsbygden, kan det vara bra att ta med sig ett reseapotek. Ett sådant apotek bör t. ex. innehålla plåster och diverse sårskölj, något bandage, magmedicin, värktabletter och eventuellt vätskeersättning.

I alla större och medelstora orter i Togo finns bankomater och de tar i allmänhet VISA-kort. Ladda därför gärna resekassan på kortet. Ha en reserv med kontanter. Dessa bör vara i större valörer eftersom man får en bättre kurs när man växlar stora sedlar. Ta med euro. Den lokala valutan CFA är kopplad till euron.

Att ta med sig till Togo

Myggnät, malariaprofylax, solskyddskräm, pass, biljetter, pengar, VISA-kort. Väl värt att nämnas är presenter. Det finns en presentkultur i Togo. Man ger varandra presenter och förväntas ge presenter till dem man känner. Det behöver inte vara stora eller dyra, utan syftar till att visa att man tänker på personen i fråga. Det är inte ovanligt att människor frågar efter presenter (på ett helt annat sätt än i Sverige).

Att ta med sig från Togo

Sodabi, den lokala hembrända palmspriten. Träskulpturer. Jembetrumma. Togolesiska småkakor.

Fakta om Togo

Togo är ett cirka femtio mil långt och fem till femton mil brett land. Här bor ca fem miljoner människor. Det är ett av de mest tätbefolkade länderna i Afrika. Landet hyser flera olika folkgrupper varav de två största är Kabyé och Ewé. Den förstnämnda är främst bosatt i den muslimska norra delen och den sistnämnda i den katolskt kristna södra delen. I hela Togo utövas också naturreligioner.

Historik

Lokalbefolkningen

Klimat

Högtider

Regioner

Städer

Att ta sig till Togo

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Togo

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Boende
  • <stay name="Villa Suédoise" alt="Svenska villan" address="Habita, Aneho" directions="vid utfarten mot Lomé" phone=" +228 752 13 94 " url="http://www.gototogo.se/" checkin=" " checkout="" price="10 000 - 30 000 CFA" lat="" long="">Villa Suédoise är en svenskägd villa med möjlighet att hyra lägenhet eller rum. Lägenheten har luftkonditionering och rummen har kylfläkt. Villan är vackert belägen vid Atlantens strand i ett fiskarkvarter. Man har egen bar och restaurang och det finns tillgång till WiFi.</stay>

Mat och dryck

Att se

Traditionell by i Togo.

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas