Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Tallinn"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Tallinn

Default Banner.jpg

(added listing Spa)
(added listing Kajakturer)
Rad 171: Rad 171:
 
*<do name="Guidade rundturer" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="1€ - 21 €" lat="" long="">Det finns så mycket intressant att säga om det som man se i gamla stan att en av de guidade rundturer är att rekommendera. Det finns en stor rundtur som utgår från infon inne på Viru med både vandring och buss; tre olika bussturer med förinspelade svenska guidningar med City Tour, ett gäng studenter ordnar vandringar och även cykelturer från Tallinn Traveller Info-tältet, en av stadsvandringarna är dessutom man själv som bestämmer efteråt vad man vill betala.  </do>
 
*<do name="Guidade rundturer" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="1€ - 21 €" lat="" long="">Det finns så mycket intressant att säga om det som man se i gamla stan att en av de guidade rundturer är att rekommendera. Det finns en stor rundtur som utgår från infon inne på Viru med både vandring och buss; tre olika bussturer med förinspelade svenska guidningar med City Tour, ett gäng studenter ordnar vandringar och även cykelturer från Tallinn Traveller Info-tältet, en av stadsvandringarna är dessutom man själv som bestämmer efteråt vad man vill betala.  </do>
 
*<do name="Spa" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="">Estland har under flera år satsat stort på att utveckla spa-behandlingarna i landet från de gamla traditionella kurorterna till fullt moderna spa-hotell. Prisvärt och många att välja på i Tallinns närhet.</do>
 
*<do name="Spa" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="">Estland har under flera år satsat stort på att utveckla spa-behandlingarna i landet från de gamla traditionella kurorterna till fullt moderna spa-hotell. Prisvärt och många att välja på i Tallinns närhet.</do>
 +
*<do name="Kajakturer" alt="" address="" directions="" phone="+372 56 222 996" url="http://www.360.ee" hours="" price="30 €-100 €" lat="" long="">Kajakturer ordnas från Tallinns hamn, även tvådagarsturer längs kusten. Firman ordnar även andra vildmarksturer som t.ex. träskvandring.</do>
  
  

Versionen från 12 augusti 2011 kl. 07.03

STAD: Tallinn
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning405000 inv.
Riktnummer
Densitet/km2
SpråkEstniska, ryska
Transport
Flygplats(er)Tallinn Ülemiste (TLL)
Järnvägsstation(er)Balti jaam

Tallinn[5] är Estlands huvudstad och största stad. Den ligger vid Finska vikens södra kust, cirka 70 kilometer söder om Helsingfors.

Tallinns gamla stad är en historisk skönhet i 1500-talsstil, Pastellfärgade flervåningshus med höga gavlar kantar de kullerstensbelagda gatorna omgivna av imponerande kyrkotorn och en medeltida stadsmur. Stämningsfullt både på vinter och sommar.

Under högsäsongen på sommaren är gamla staden full med flanerande turister, souvenirförsäljare och uteserveringar men förvånansvärt lågmält utan bilar eller högljudda spektakel. På kvällarna och nätterna vandrar folk mellan krogarna och klubbarna. Det finns gott om tillfälliga färjeturister från Finland.

2011 är Tallinn tillsammans med Åbo europeisk kulturhuvudstad.

Att ta med sig till Tallinn

Att ta med sig från Tallinn

Särskilt bland finländarna reser många till Tallinn för att köpa sprit, men det finns mycket mer att ta med sig från Tallinn än billig vodka. I gamla staden finns det många små affärer med konsthantverk, linnevävnader och ylletröjor är prisvärda.

Fakta om Tallinn

Typiska pastellfärgade hus på Rådhusplatsen, Raekoja Plats

Stadens mycket historiska centrum med sina kullerstensgator kantade av pastellfärgade hus från medeltid och renässans är fortfarande skyddad av vad som återstår av den gamla stadsmuren. På en höjd ligger Toompea (sv. Domberget) med riksdag och andra viktiga byggnader. Den lägre belägna delen av staden breder ut sig från foten av höjden. Runt staden finns några välbesökta parker, utmärkta för promenader.

Den gamla staden har bevarats ovanligt väl och togs upp på UNESCO:s lista över världsarv 1997, och är nu i bättre form än någonsin, med större vägar förbundna med moderna shoppinggator, som starkt påminner om Zürich och Genève. Den nyare delen av staden var byggd i typiskt sovjetisk betongstil men det ha rkompletterats av glasfasader i stadens nya centrum är Vabaduse väljak (Frihetstorget) vid kanten av gamla staden, och i närheten ligger det enorma tändsticksasksliknande Hotell Viru, det före detta intouristhotellet och tillhållet för några av Kalla krigets mest paranoida verksamheter (vissa rum var avlyssnade och filmade av KGB). Sedan EU-inträdet 2004, har Tallinn upplevt en kraftig turistboom, speciellt bland endagsturister från dess systerstad Helsingfors.

Historik

Tallinn, med sitt gynnsamma handelsläge vid Finska viken, växte fram vid foten av den borg som den danske kungen Valdemar II Sejr lät uppföra sedan han besegrat esterna vid Lindanäs 1219. Borgen med de kringliggande landskapen i norra Estland styrdes en kortare tid av Svärdsriddarorden, därefter av Danmark och 1346-1561 av Livländska Orden. Tallinn kallades förr även för Reval.

Stadsrättigheterna skaffades av ett hundratal hanseatiska köpmän från Visby som bosatte sig i Reval 1232. Den antog tidigt den lybska rätten, vilket innebär ett stort mått av självbestämmande, och blev medlem av Hansan. Identiteten som hansestad gynnade dess utveckling och ställning som mycket viktig hansestad inom Rysslandshandeln, och det har präglat staden och är märkbart överallt i den gamla staden. Den övre staden, Toompea, var skiljd från den nedre hansasataden. Den nedre staden behöll sin lybska sjävbestämmande rätt till 1800-talet, medan den övre staden alltid varit centrum för de som styrde Estland.

Staden var en svensk besittning 1561–1721, men efter Stora nordiska kriget kom den under ryskt herravälde. Under första världskriget var Tallinn en viktig marinbas. Dess hamn och militära anläggningar bombades 18 juli 1916 av tyska flygare. Ryssarna började 16 oktober 1917 utrymma Reval, som 25 februari-november 1918 hölls besatt av tyska trupper. När den fria republiken Estland grundades 1918 antogs namnet Tallinn som huvudstadens officiella namn Ett anfall sjöledes från Kronstadt mot Tallinn av bolsjeviker i december samma år stoppades genom en i hast ditbeordrad engelsk eskader. Likaså tillbakaslogs i januari 1919 kommunisternas anfallsoperation mot Tallinn. Under andra världskriget utsattes staden för massiva bombräder.

Lokalbefolkningen

Förutom ester finns det en betydande rysktalande minoritet. Stadsdelarna Lasnamäe (östra Tallinn) och Kopli (nordväst om centrum) bebos nästan uteslutande av ryssar och ukrainare som tvångsflyttades dit under sovjettiden.

Stadsdelar

Tallinn
 • Haabersti
 • Kesklinn (centrum)
 • Kristiine
 • Lasnamäe
 • Mustamäe
 • Nõmme
 • Pirita
 • Põhja-Tallinn (norra Tallinn)

Att ta sig till Tallinn

Med båt

De flesta turister kommer med färja! Störst är Tallink/Silja med trafik till Tallinn från Stockholm, Helsingfors och Mariehamn. Från Helsingfors kör många rederier bl a Eckerölinjen [6], TallinkSilja, Vikingline. Färjan tar cirka 4 h eller 1,5 h med snabbfärja. Hamnen ligger alldeles norr om gamla staden och Viru-platsen, men det är en promenad på några hundra meter genom en form av ingenmansland innan man når stan.

Med flyg

Tallinns flygplats, Lennart Meri International Airport [7] ligger nära centrum. Flygplatsen utgör ett nav för det nationella flygbolaget Estonian Air [8], som trafikerar Tallinn från bland annat Stockholm Arlanda. Från Sverige flyger även Ryanair [9] från Stockholm Skavsta och City Airline [10] från Göteborg Landvetter. För att ta sig från flygplatsen kan man antingen ta en taxi, man bör inte betala mer än 7-10 €, eller den blå flygbussen, nummer 90K som går till centrum för 2 €.


Med buss

Eurolines [11] kör till och från S:t Petersburg, Riga, Vilnius samt övriga platser längre söderut i Europa. Hansa Business Line [12] kör affärsklassbussar till Riga.

Med tåg

Internationella tåg går från S:t Petersburg och anländer till centralstationen Balti jaam på västra sidan av gamla staden.

Med bil
Med cykel

Förflyttning i Tallinn

Gamla stan

Stan är tillräckligt liten för att man skall kunna ta sig runt till fots eller med kollektivtrafik.

Till fots

Att gå är ett bra sätt att ta sig fram i Tallinn, i gamla stan är det i stort sett det enda sättet. Trafiken är hetsig och bilarna kör fort. De stannar oftast inte för fotgängare, så det är viktigt att vara uppmärksam.

Med buss

Vill man komma utanför centrum finns det både vanliga bussar, trådbussar och spårvagn som trafikeras av TAK [13] från 6 på morgonen till midnatt. Biljetter köper man i små kiosker vid busshållplatserna eller med mobiltelefon för 1 €, det är billigare att köpa ett häfte med flera biljetter för 8 €. Tallinn Card ger gratis resor.

Med bil

Undvik gamla stadens enkelriktade kullerstensgator. All parkering kostar pengar även om det inte är uppenbart hur eller var man betalar.

Med taxi

Det finns ett antal lagliga taxibolag i Tallinn [14], därutöver finns det också olagliga taxiföretag/svarttaxi som man bör undvika eftersom de kan kräva höga priser även för korta rutter.

Med cykel

Cyklar är inte så vanliga i Tallinn men det går att cykla, även på de skakiga kullerstensgatorna i Gamla Stan, i övriga delar av stan verkar det vara så att man cyklar på trottoaren. Ut till stranden i Pirita och på andra håll finns fina cykelbanor. cyklar kan hyras för 10 till 16 Euro på några ställen i stan.

Betalning

Gångbara valutor

Sedan 1 januari 2011 är Euro (EUR) estlands officiella valuta.

Resecheckar
Betalkort

Kortbetalning accepteras nästan överallt. Det är mycket vanligt att man betalar en kopp kaffe med kort.

Bankomater

Det finns gott om bankomater och de i Sverige kända bankerna som SEB och Nordea är stora här.

Boende

Det finns gott om hotell i Tallinn men det kan bli fullbokat på de mest populära ställena. Många stora kedjor är representerade men det finns även många småhotell inne i centrum. Även under högsäsong är det möjligt att hitta hotellrum utan att ha bokat innan om man går runt och frågar, men det kan ta sin tid innan man får napp.

Lyx
 • Merchants House Hotel, Dunkri 4/6, tel. +372 6977 500, [15]. Hotellet ligger bara några meter från stadscentrum och har 31 rum och 6 sviter. Hotellet är en liten byggnad med 1300- och 1500-talsarkitektur med rum som har "utsikt" över centrala gårdsplanen. Den historiska byggnaden står i stark kontrast till de modernt inredda rummen.
 • Sokos Hotel Viru Viru väljak 4 +372-6809300 [16] Ett klassiskt hotel byggt som en skyskrapa under sovjettiden.
 • Townhouse Apartments, [17]. 11 bekväma rum med kabel-TV, telefon och internet vid en av huvudstråken i Gamla Tallinn. Vacker utsikt över den gamla delen av staden.
Medel
 • Olevi Residents [18], Olevimagi 4, Tallinn, 10123, tel. +372 6 277 650. Trevligt och bekvämt mitt i den gamla delen av staden. Internet ingår och det finns en utmärkt restaurang i hotellbyggnaden. Byggnaden är från 1300-talet [19] och är väldigt särpräglad. Från hotellet är det inte mer än 10 minuters gångavstånd från de bästa shoppingställena, restaurangerna och barerna i den gamla stadsdelen. Dubbelrum kostar 64 € per natt (inkl. moms) och inkluderar en komplett frukostbuffé.
 • Apartments [20], Aasa 2, Tallinn, 10122, Estonia, +372 5045444. Erbjuder ett brett val av budgetrum i Tallinn, från 29 € per natt.
 • Uniquestay Hotel [21], är ett bra val, med acceptabla priser och med kort avstånd till den gamla stadsdelen. Priserna varierar, men det ungefärliga priset är på runt 75 € per natt. Hotellet samarbetar med hotell i de andra baltiska huvudstäderna.
Budget
 • NovoStay Budget Apartment-Hotel,[22], tel. +372 6440 880, email: [email protected] 13 centralt belägna enrummare i bostadsbyggnad på Jõegatan 5/7 + flera 1- 2-bäddsrum. NovoStay Apartments är billiga och har fullt utrustat kök och internetanslutning på varje rum. Priset ligger på 45 € per natt.
 • Tallinn Backpackers [23], Lai 10, tel. +372 6440298, email: [email protected] Byggnad från medeltiden i centrum av det gamla Tallinn. Tallinn Backpackers har till exempel en bangolfkurs och en bastu. Pris per natt är ca 13 €.

Mat och dryck

Det är förmånligt att äta ute i Tallinn. På veckosluten sommartid brukar det vara ont om platser på restauranger och pubar.

Lyx
 • Restoran Ö, Mere Puiestee 6e (I Rotermannkvarteret, på huvudgatan mot Gamla Staden till), 661 6150, [1]. 12-23. Finsmakarmat med estnisk touch, ett bra vinutbud i en smakfullt avskalad miljö. Förhållandevis bra priser. 23€.
Medel
 • Peppersack [24] En medeltida restaurang i Gamla Stan.
 • Olde Hansa, Vana Turg 1 (Där Virugatan går ut på Rådhusplatsen), 6279020, [2]. 10-24. En härlig och stor medeltidskrog. Med öl i lerkrus och vin i remmare. Ett stort urval av medeltida rätter i en ustuderad meny. Hela det medeltida huset är tidsenligt dekorerat och personalen är me dpå noterna. En upplevelse som inte kostar mer än andra restauranger i närheten. 15€.
 • Baieri Kelder [25] Roosikrantsi 2. Tysk och estnisk mat i källarvalv.
Budget
 • Kompressor, Rataskaevu 3 (Gå från Rådhusplatsen mot Pikk Jalg, tag vänster in på Rataskaevu innan porthuset.), 646 4210. fm-kväll. Stora pannkakor med lunch eller dessert-fyllning, man blir mätt på en portion. Mycket enkelt ställe med beställning i baren och en kvarts väntan. Välfrekventerat av studenter och backpackers. 4€.

Att se

Riigikogu, Estlands parlament
Alexander Nevskijkatedralen
 • Den medeltida miljön i Gamla staden (Vanalinn), (I centrum, en liten bit från hamnen). På grund av sin exceptionellt bevarade medeltida stadsmiljö är den ett av UNESCOs världsarv. Så hela staden är sevärd men det finns enskilda många höjdpunkter inom staden: Sankt Olov-kyrkan som var världens högsta byggnad på 1400-talet; rådhuset, raekoja och rådhusplatsenn, det höga tornet Pikk Herrmann högst upp på Domberget, en nationell symbol; de bevarade delarna av den över tio meter höga stadsmuren med höga torn, .
 • Alexander Nevskijkatedralen, (På Domberget). En ryskt ortodox katedral med lökkupoler och allt, byggd för att förryska staden under slutet av 1800-talet mitt framför riksdagen. Silhuetten är en markant del av Dombergets skyline.
 • Friluftsmuseet vid Rocca Al Mare (Eesti Vabaõhumuuseum), (4 km längs kusten väster om stan. Buss 21,21B från ''Baalti Jaam'' till ''Rocca Al Mare''), 654 9100, [3]. 10-20. En stor samling av gamla estniska bondgårdar, påminner om Skansen, från början av seklet i en öppen skog vid en vacker kust. Förklarande skyltar på engelska vid varje stuga och gummor som sitter o knåpar med olika hantverk. Det ger en inblick i det hårda livet för esterna förr. Enklare mat och öl serveras i ett värdshus. 6€.

Att göra

I Tallinn kan man spendera en storstadssemester med shopping och sightseeing, det är även vanligt att kombinera med någon form av spa.

 • Europeisk kulturhuvudstad 2011[26] tillsammans med finska Åbo, vilket innebär massor av utställningar och dagliga framträdanden med konst, teater och musik.


Shopping

I gamla staden finns det mycket estniskt ylle, linne och rena souvenirer. Det finns en räcka butiker med specialitet på estniskt hantverk, eesti käsitöö, detta går även att finna i de rena souvenirbutikerna som utmärks av sina skyltfönster fulla av tomtar och andra småsaker. De estniska yllevarorna är främst mössor, koftor och tröjor för både herr och dam. En del i de regiontypiska mönstren. De estniska linnevarorna är främst i grått linne och består mest av dukar men i de specialiserade butikerna finns ett stort urval av mönster och även olika färgningar, t.ex. butiken VETA på Pikk 8.

I centrala Tallinn finns det flera samlingar av moderna affärer, däribland de två kända varuhusen: Stockmann[27] på Liivalaia 53 strax söder om gamla stan och Kaubamaja[28] ihop med shoppingcentret Viru Center. De två största affärscentrumen är Rocca al Mare [29] som ligger några kilometer väster om centrum och Ülemiste som ligger vid flygplatsen. I anslutning till färjorna finns de mindre Norde Centrum och Sadamarket för den som har bråttom.

Söder om centrum finns torget Mustamäen tori, inte längre lika ökänt som tidigare, men värt ett besök även om man inte tänker köpa någonting. I stadsdelen Lasnamäe finns köpcentret Mustakivi.

Aktiviteter
 • Pirita strand, (Följ kusten österut 3 km. Buss 8, 38 från ''Viru'' till ''Pirita''). Bred välunderhållen strand med vit fin sand, perfekt för solbadande. Vattnet är kallt och långgrunt, det finns badvakt. Vid busshållplatsen ligger den stora ruinen av Birgittaklostret.
 • Guidade rundturer. Det finns så mycket intressant att säga om det som man se i gamla stan att en av de guidade rundturer är att rekommendera. Det finns en stor rundtur som utgår från infon inne på Viru med både vandring och buss; tre olika bussturer med förinspelade svenska guidningar med City Tour, ett gäng studenter ordnar vandringar och även cykelturer från Tallinn Traveller Info-tältet, en av stadsvandringarna är dessutom man själv som bestämmer efteråt vad man vill betala. 1€ - 21 €.
 • Spa. Estland har under flera år satsat stort på att utveckla spa-behandlingarna i landet från de gamla traditionella kurorterna till fullt moderna spa-hotell. Prisvärt och många att välja på i Tallinns närhet.
 • Kajakturer, +372 56 222 996, [4]. Kajakturer ordnas från Tallinns hamn, även tvådagarsturer längs kusten. Firman ordnar även andra vildmarksturer som t.ex. träskvandring. 30 €-100 €.


Nöjesliv

Tallinn har ett mycket bra utbud av pubar, nattklubbar osv.

Kommunikation

Säkerhet

Dagtid är Tallinn en lika säker stad som vilken europeisk stad som helst. Man skall inte röra sig i Tallinn på mörka platser nattetid, det finns en risk att man blir rånad.

Respektera

Problemlösare

 • Turistinformationen[30], en i södra delen av gamla stan på Niguliste 2 och en på markplan mitt inne i Viru Center Tfn: +372 645 7777, mail: [email protected] Stadens egen professionella informationsdiskar med mängder av broschyrer, även på svenska, och koll på alla sevärdeheter i stan.
 • Tallinn Traveller Info[31], ett tält utanför turistinformationen i Gamla Stan och ett kontor ett kvarter bort på Vana-Posti 2, tfn: +372 5837 4800, mail: [email protected] Projekt med glada ungdomar som informerar och ordnar utflykter, de har en mycket rekommenderad fri stadsvandring där man betalar efteråt vad man tyckte det var värt.

Övrigt

Andra resmål runt Tallinn
 • Helsingfors, många färjor går över Finska viken till den finska huvudstaden.
 • Pärnu, Estlands bästa badort, vattnet är varmare i Rigabukten än vad det är i Finska viken.
Får absolut inte missas
 • Gamla staden; Tallinns överlägset viktigaste sevärdhet.