Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Sverige

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Sverige

Default Banner.jpg

LAND: Sverige
Flagga
FlagSweden.png
Lokalisering
LocationSweden.png
Snabbfakta
HuvudstadStockholm
RegeringKonstitutionell monarki, demokratiskt parlament
ValutaSvenska Kronor (SEK)
Ytatotal: 449 96 km2
vatten:
Befolkning9 020 925 inv.
SpråkSvenska
ReligionProtestanter. Katolska, islamistiska, judiska och hinduiska minoriteter
Landsnummer46
Internetdomän.se
TidszonCET (GMT+1)

Sverige är det största landet i Norden, i Europa, med en befolkning på strax över 9 miljoner.

Planering innan resan

Att ta med sig till Sverige

Sverige är ett globaliserat land där du kan köpa det mesta på plats.

Att ta med sig från Sverige

Fakta om Sverige

Trots att Sverige under 1600-talet var en av Europas (och därför även världens) starkaste militärmakter och mest ivriga krigarländer, har Sverige inte deltagit i krig under nästan 200 år. Sverige har hållt sig utanför militärallianser och till och med de båda världskrigen, så landet har en hög fredsprofil, med internationellt kända namn som Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld, Olof Palme och Hans Blix. Sverige är en monarki, men statschefen Carl XVI Gustaf har ingen politisk makt. Sverige räknas som ett lutherskt-protestantiskt land, men de flesta av dagens svenskar tar lätt på religionen, de flesta besöker sällan en kyrka.

Sverige går efter ett kapitalistsystem och har ett utvecklat nyindustriellt samhälle. Sverige har en av de högsta levnadsstandardena i världen. Sverige gick med i EU 1995, men röstade nej till att ansluta sig till EMU-samarbetet 2003. Under 1900-talet var Socialdemokraterna, som började som en arbetarrörelse i slutet av 1800-talet, det parti som innehade makten under längst tid i Sverige. Idag räknas de dock som en blandning mellan socialism och social-liberalism. I det senaste valet, 2006, fick dock höger/mitten liberal/konservativa partierna makten.

Sverige har en lång tradition av att vara ett öppet, men ändå diskret, land. Invånarna kan verka rätt reserverade vid det första mötet, men har de väl lärt känna dig är de precis så vänliga du kan begära. Privatlivet respekteras, och många besökare som till exempel superstjärnor, har insett att de för det mesta kan gå helt ostört på gatan.

Sverige håller i utdelningen av nobelprisen, förutom fredspriset som delas ut i Norge, ett minne av den tid för över 100 år sedan då Norge var i union med Sverige.

Historia

Olof Skötkonung räknas som sveriges förste kung. Under år 1397 bildade den danske drottningen Margareta en union kallad Kalmarunionen som varade ända till 1523 då Gustav Vasa med hjälp av folk från Dalarna startade ett uppror, Då blev Sverige återigen självständigt och för första gången en nationalstat.

Lokalbefolkningen

Klimat

Långa vintrar i norr, Tempererat klimat längst söder.

Högtider

jul, nationaldagen, midsommar, påsk, pingst och nyår.

Regioner

TemplateLocationSwedenRegions.png

Sverige delas vanligen in i 25 lanskap som på så när matchar de 21 administrativa länen. Dessa landskap är grupperade i tre större regioner(landsdelar) av historiskt ursprung:

 • Norrland - en glesbefolkad region i de nordligaste delarna, utgör ungefär tre femtedelar av landet. Här finner du Umeå och Kiruna.
 • Svealand - en region i mellersta landet, inkluderar Stockholm, Uppsala och landskapet Dalarna.
 • Götaland - bestående av de tio sydligaste landskapen, inkluderar öarna(och landskapen) Öland och Gotland. De största städerna i Götaland är Malmö och Göteborg.

Städer

 • Stockholm - Sveriges huvudstad och största stad.
 • Göteborg - den näst största staden.
 • Malmö - den tredje största staden
 • Uppsala - Universitetsstad med känd domkyrka.
 • Västerås - Firade 1000 år 1990
 • Visby - Sveriges eget "Ibiza", populär sommardestination.
 • Sälen - Skidort, populärt vinterresemål.
 • Trollhättan - Känd för sitt slussområde och fallpåsläpp
 • Karlskrona - Örlogsstaden med mycket fin skärgård och mycket för turisten.
 • Jönköping - Ljuset vid vättern.

Att ta sig till Sverige

Sverige är med i Europeiska Unionen och Schengensamarbetet.

Med flyg

För in- och utresetider, priser och annan information om flygrutter och flygplatser i Sverige, besök Luftfartsverket[1]

Större flygplatser:

 • Stockholm Arlanda[2] - Sveriges största och mest trafikerade flygplats. Se Stockholm för mer information om transport mellan flygplatsen och Stockholm City.
 • Göteborg Landvetter[3] - Har flera internationella flygrutter och har regelbunden busstrafik till centrala Göteborg (resan tar cirka 20 minuter).
 • Köpenhamn Kastrup (Danmark)[4] - Belägen mellan Köpenhamn och Malmö, smartaste valet om du ska resa till södra Sverige. Tågförbindelse finns med båda städerna.

Mindre flygplatser:

 • Stockholm Skavsta[5] - Flygplats med billiga resor med till exempel Ryanair [6] och Wizzair [7]. Belägen cirka 100 kilometer från Stockholm, i närheten av Nyköping.
 • Västerås[8] - Internationella flygförbindelser med Köpenhamn och London.
 • Göteborg City Airport]][9] - ligger 14 kilometer från centrala Göteborg. Trafikeras av Ryanair, Wizzair och Germanwings [10].
 • Malmö-Sturup[11] - Inrikesflyg och lågprisflyg. Ligger cirka 30 kilometer från Malmö.

De flesta flygplatserna kan nås med Flygbussarna - Airport coaches[12] för runt 70 till 100 kronor. Köpenhamns flygplats nås enklast med tåg. Se Skånetrafiken[13] för fler detaljer.


Med tåg

Sverige har ett väl utbyggt som järnvägsnät som till stor del sköts av SJ, ett antal mindre operatörer förekommmer också. Dagliga tåg avgår från Köpenhamn och Oslo där man sedan enkelt kan ta sig vidare i Sverige.

Med båt

Till Göteborg kan man sig med färja från från Newcastle, Fredrikshamn, Kiel och Gdynia. Till Stockholm åker man till från Helsingfors eller Åbo. Ett antal mindre städer har även färjetrafik över Östersjön.

Med bil

Det svenska vägnätet är generellt sett väl utbyggt. Europavägarna håller i söder motorvägskvalitet medan i den norra delen av landet är Europavägarna och vägnätet i övrigt i något sämre skick. Standardhastighetena är 50 för samhällen, 90 för landsväg och 110 för motorväg.

Med buss

Att förflytta sig i Sverige

Lokaltrafik

Tåg

Flygbussar

Taxi

Cykel

Bil

Betalning

Förutom Svenska Kronor kan man även handla med Euro på de flesta större ställen.

 • Betalkort

Alla större.

Boende

Mat och dryck

 • Sill och potatis

Att se

 • Botaniska Trädgården i Göteborg
 • Sarek - Sveriges största nationalpark med 197 000 hektar vildmark.
 • Ishotellet i Jukkasjärvi [14] i norra Sverige, ett kallt hotell byggt av snö och is. Det smälter inför sommaren och byggs upp igen på vintern.
 • Åre - En av Sveriges största skidorter med 44 liftar.
 • Sveriges världsarv. Sverige har (2005) 14 världsarv.
 • Liseberg i Göteborg - Nordens största nöjespark och Sveriges mest besökta turistmål.
 • Vasamuséet i Stockholm - visar det bärgade vraket av regalskeppet Vasa från 1600-talet.

Att göra

I likhet med övriga länder i Norden är Sverige i mångt och mycket inriktat på friluftsliv.

Arbete

I Sverige är man noga med att systemen på arbetsplatser är rättvisa och att alla måste få någon chans att ta semester. I Sveriges skolor måste elever tillbringa skoltid 178 dagar och ha ledigt 187 dagar. Sverige är en av de ända länderna som serverar gratis skolmat.

Kommunikation

Sverige är det land som har mest telefoner av alla här i Europa.

Säkerhet

Respektera

Den allmänna svenska uppfattningen är att Sverige är "världens modernaste land". Många svenskar har en liberal, kosmopolitisk, världslig, jämställd och miljömedveten syn av anglo-saxisk standard. Detta västerländska turister från kulturrella krockar som kanske skulle vara lätta att råka utför i andra länder. Dock finns en del strikta regler av etikett som är nästan unika för svenskarna.

 • De flesta svenskar, gammal som ung, är starkt emot droger, och de kriminella påföljderna är hårda. Detta gäller även cannabis och andra "lätta droger".
 • När det gäller alkohol är svenskar lika dubbelkynniga som Dr. Jekyll och Mr. Hyde. Innan arbete eller körning räknas en öl som en öl för mycket. Att köra alkoholpåverkad är ett starkt föraktat brott i Sverige. Trots det kan fylleri vara en fast del i många svenska traditioner (som midsommar, Valborg, etc.) - ha detta i minnet om du är avhållsam mot alkohol. En del svenskar ogillar personer som vill hålla sig nyktra under en fest och godkänner inga andra ursäkter än körning och graviditet - det finns dock ingen formell policy som tvingar någon att dricka mot sin egen vilja.
 • Svenskar värderar lika rättigheter för kvinnor och sexuella minoriteter, lika väl som för andra kulturer, religioner och raser. Skämta inte om eller ha kränkande åsikter om dessa grupper. (Sverige är det enda landet i världen där hatyttranden mot homosexuella är förbjudet). Den manlige besökare som tror på myten om att svenska kvinnor är öppna för vad som helst kommer snart lära sig motsatsen - mycket möjligt på det hårda sättet. Det är också förbjudet att köpa sexuella tjänster av prostituerade. En man förväntas normalt inte betala för en kvinnlig kompanjons mat eller dryck, eller hjälpa henne bära sitt bagage (men om du gör det kan det ändå uppskattas av kvinnorna, som inte är särskilt vana vid det).
 • Kroppslig bestraffning eller våld mot barn är olagligt under alla omständigheter, och fördöms av de flesta svenskar. Tänk på det om du tar med dig barn till Sverige.
 • Det är en bra idé att hålla låg ljudnivå. Att hellre hålla sig lugn än att tappa humöret är det svenska sättet att lösa konflikter. Du hör sällan personer som höjer rösten i Sverige.
 • Många svenskar håller konversationen till ett minimum. Med dessa människor är stunder av tystnad oftast mer ett tecken på artighet än oförskämdhet. Försäljare, servitörer och andra anställda inom serviceyrken är oftast mindre uppassande på kunden än deras kollegor i andra länder, för att respektera kundens privatliv, bortsett från ett kort "hej" till framkommande kunder. Kunden förväntas att kalla på uppmärksamhet.
 • Svenskar försöker minska klasskillnaderna. Anspråkslöshet är en dygd - skryt, eller att skylta med att man är välbärgad - ses som ohyfsat. Ekonomiska frågor är privata - fråga till exempel inte en svensk hur mycket den tjänar, eller hur mycket deras bil kostade. Precis som i Storbritannien och i de andra nordiska länderna, är vädret ett bra samtalsämne.
 • Var försiktig med att tala till människor spontant på officiella platser. Det svenska samhället är väldigt privat, och många människor kan tycka att det är obehagligt när en främling sätter sig bredvid dem och bara börjar prata. (Men de brukar vanligtvis inte klaga högt). Var trevlig, men inte påflugen. Fråga inte människor du inte känner om personliga saker, och många svenska kvinnor känner sig kränkta av män som tittar på dem, visslar, eller kommer fram och pratar påträngande med dem. Prata alltid om ickepersonliga saker innan du till exempel bjuder ut någon etc.
 • Visa respekt för äldre, som kan vara rätt formella.
 • Svenskar är skandinaver, men inte norrmän eller danskar, så förolämpa inte folk genom att bunta ihop dem eller blanda inte ihop dem med dessa nationaliteter. För engelsktalande: blanda inte ihop Sverige (engelska: "Sweden") med Schweiz (engelska: "Switzerland")!
 • Ta alltid av dig skorna när du kommer in i ett svenskt hem. De flesta svenska hem har trägolv, heltäckningsmattor är ovanligt.
 • Svenskarna säger "du" i betydelsen av en person. Inte som i Frankrike, där du säger Vous (ni som i många) istället för tu när du är personlig. I det "gamla" Sverige sa svenskarna "ni" (i betydelsen av många personer) när de var personliga, men det används inte längre. Om du dock håller dig till engelska kommer det inte bli några problem.
 • De flesta svenskar kallar sig själva och andra, och presenterar sig själva, med endast förnamnet, när man träffas. Hela namnet är bäst i telefon och som skrivet.
 • När svenskar betalar på en restaurang delar de oftast notan på öret, efter vad var och en har beställt. Andra delar den rakt av, oberoende på vem som har beställt den dyraste maten. Var beredd på båda alternativen; det beror på ditt matsällskap.
 • Trots ryktena om "den svenska synden", har det svenska folket dubbeltydig, inte alltid klar, relation till offentlig nakenhet. Gå inte naken på badstränderna om du är äldre än fyra år. Att offentligt gå omkring med bar överkropp är lagligt för båda könen, men ovanligt för kvinnor (bortsett från amning) och på stranden och på landsbygden (bara för män). Att ha kortärmade byxor och bara armar är tillåtet vid besök i svenska kyrkor.
 • När en man och en kvinna som känner varandra väl hälsar, sker det ofta i form av en kram. Det är ovanligt att hälsa genom en puss på kinden.
 • Bli inte förolämpad om en svensk inte använder ordet "please" ("snälla", "ursäkta"), särskilt ofta, den svenska versionen används inte i samma sammanhang.
 • Gå inte före i kön. De som går före i en kö dras ofta ut och, beroende på situationen, får ställa sig längst bak. Många affärer och serviceinrättningar har maskiner med nummerlappar - se till att ta en när du kommer in. De enda undantagen är i snabbköp, där en kund med få varor vid enstaka tillfällen kan få gå före någon med en full kundvagn, om man frågar artigt innan.
 • Håll tiden för möten och mattider. Det finns inget "fint folk kommer sent" i Sverige. Det finns dock en tradition vid vid de äldre universiteten (Uppsala och Lund) som kallas den akademiska kvarten. Om en lektion ska börja klockan 10:00, betyder det att den börjar 10:15.
 • Om du föredrar att inte äta eller dricka något är det i Sverige okej att säga "nej tack", till skillnad från många andra länder. Allergi är den mest accepterade ursäkten att inte äta.
 • I kontrast till många länder, finns det inte något särskilt känsligt, politiskt ämne - Sverige har inte varit i krig sedan 1814, och det finns inga beryktade traditioner som Spaniens tjurfäktningar eller Norges valjakter.

På senare år har diskussionerna om immigrationspolitiken dock blivit känsliga. Generellt sett är svenskarna inte emot invandring, men för en del beror det på att kritik mot invandring uppfattas som rasism av somliga, bortsett från om du har några argument. Det betyder inte att svenskarna är rasister, de är fortfarande vänliga mot utlänningar. Men var försiktig med vad du säger, oavsett vad du tycker, diskussionen riskerar att inte sluta särskilt fredligt. Till skillnad från många andra länder är svenskarna inte så patriotiska mot sitt land, i rädsla för att bli stämplade som rasister. I sportsammanhang kommer du dock inte se skymten av någon återhållsamhet vad gäller landskärleken. Att jämföra medicinskt och ekonomisk välfärd med andra länder går bra.

Många svenskar är faktiskt mer konservativa än vad andra länder kanske tror. En del människor stör sig speciellt på den icke-europeiska invandringen och invandrare, (men få människor pratar öppet om det, eftersom det faktiskt kan leda till fängelse och är helt tabu i offentlig media) och det finns även svenskar som är abortmotståndare, väldigt religiösa och "antifeminister", men om du delar någon av dessa åsikter bör du inte prata om det för högt, det anses inte "politiskt korrekt".

 • Seriösa komplimanger om kända svenska människor, märken och institutioner som ABBA, IKEA, Pippi Långstrump, Nobelpriset och Björn Borg är väldigt uppskattade. Var dock säker på att det du berömmer verkligen är svenskt. Häagen-Dazs är amerikanskt och gökur schweiziska.

Problemlösare