Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Spanien

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 9 april 2008 kl. 15.37 av Akteacher (Diskussion | bidrag) (Återställer till tidigare version av Riggwelter)
Hoppa till: navigering, sök
Spanien

Default Banner.jpg

LAND: Spanien
Flagga
FlagSpain.png
Lokalisering
LocationSpain.png
Snabbfakta
HuvudstadMadrid
RegeringKonstitutionell monarki, demokratiskt parlament
Valutaeuro (EUR)
Ytatotal: 504,782 km2
vatten:
Befolkning44708964 inv.
SpråkSpanska, Katalanska, Galiciska, Baskiska
Religionromersk-katolsk
Landsnummer+34
Internetdomän.es
TidszonUTC+1

Spanien [1] är till ytan det näst största landet i Västeuropa.

Planering innan resan

Att ta med sig till Spanien

Att ta med sig från Spanien

Fakta om Spanien

Historik

Lokalbefolkningen

Klimat

Mycket varmt under månaderna juni - augusti. För folk som vill solsemestra rekommenderas det att åka till landet under just dessa månader. Storstäderna utan kust (Madrid, Sevilla, Cordoba t.ex.) bör undvikas under juni - september. Storstadsborna i inlandet flyr sina städer under sommaren på grund av den enorma hettan och avsaknaden av kust.

Under vintern kan temperaturen visa +4 grader men det kan bli väldigt kallt då det nordiska klimatet skiljer sig från medelhavsklimatet. Speciellt i Madrid kan det bli kallt då staden är så högt belägen, att det snöar är inte så vanligt, men det förekommer årligen.

Högtider

Nyårsdagen 1/1 Heliga tre kungars dag 6/1 Långfredag 25/3 1 maj Marie Himmelsfärd 15/8 Nationaldagen 12/10 Allhelgonadagen 1/11 Konstitutionsdagen 6/12 Den obefläckade avlelsens dag 8/12 Juldagen 25/12, S:t Stefanus dag 26/12

Skärtorsdag 24/3 Annandag påsk 28/3 S:t Johannes 23/6 S:t Georges dag 23/4 Kataloniens nationaldag 11/9


Regioner

Städer

Att ta sig till Spanien

Man kan resa till Spanien med flyg från i stort sett hela världen och med bil, tåg eller buss från Frankrike och Portugal. Dessutom finns det tät färjetrafik till nordafrika från ett flertal Andalusiska hamnar (Algeciras - Ceuta / Tanger, Tarifa - Tanger och Malaga - Melilla).

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Spanien

Med flyg

Iberia och Spanair samt några mindre bolag har hand om flygtrafiken. Eftersom Spanien är ett stort land kan det löna sig att flyga.

Med buss

Det går bussar regelbundet mellan de största städerna. De flesta regioner har dessutom ett väl utbyggt lokalbussnät.

Med tåg

Tider och priser på Renfe's [2] webbsida.

Med bil

Rör man sej med bil på sommaren skall man komma ihåg att det på vissa ställen kan bli upp till +50 C i inlandet, vilket betyder en stor belastning för motorn. Bilen skall därför vara i skick. Vissa motorvägar är avgiftsbelagda.

Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

Valutan i landet är Euro.

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Mat och dryck

Paella och tapas serveras överallt. Förutom det finns det en hel del lokala maträtter och viner.

Att se

Att göra

Förutom solsemester vid kusterna finns det en hel del för kulturintresserade att se i städerna, särskilt i Madrid, Barcelona och Sevilla.

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Spanien är ett relativt säkert land, men i större städer som Madrid eller Barcelona förekommer mindre gatukriminalitet. På sommaren måste man komma ihåg att dricka mycket, då temperaturen särskilt i inlandet ibland kan stiga upp till +50 C. Kranvatten är ändå inte att rekommendera. Man skall också komma ihåg att man blir väldigt lätt solbränd.

Respektera

Att diskutera om Franco är fortfarande kontroversiellt och tabu bland en del människor. Franco har fortfarande stöd bland en hel del människor vilket kan vara konstigt för oss som bor i Sverige t.ex.

Spanjorer är väldigt nationalistiska gentemot sitt område eller region. Invånarna i Madrid kallar sig gärna spanjorer men för de som bor i Katalonien, Valencia, Aragon och Baskien samt andra regioner vill man inte bli sedd som spanjor. Som utlänning vill de gärna visa vilket område man tillhör så när en utlänning kallar baskerna för spanjorer säger de oftast eller alltid "vi är basker, inte spanjorer".

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas