Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Småland"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Småland

Default Banner.jpg

(Boende)
 
(17 mellanliggande versioner av 13 användare visas inte)
Rad 6: Rad 6:
  
 
== Regioner ==
 
== Regioner ==
Landskapets namn kommer från "de små landen", vilka var de gamla folklanden som skötte tingen m.m. Rent administrativt har Småland aldrig varit enat utom tillfälligt under korta perioder. Landskapet är uppdelat i tre län: Kronobergs, Kalmar och Jönköpings län. Residensstäderna [[Växjö]], [[Kalmar]] och [[Jönköping]] utgör ledande regionala centra för sina omgivningar. I kyrkligt hänseende är Småland uppdelat i två stift, Växjös och Linköpings stift vilket även har påverkat dialekterna då norra och östra Smålands dialekter starkt minner om de i [[Östergötland]]. Skillnaden i stor i bebyggelsesätt mellan Tjusts och Möres kustlandskap och Finnvedens inland.
+
Landskapets namn kommer från "de små landen", vilka var de gamla folklanden som skötte tingen m.m. Rent administrativt har Småland aldrig varit enat utom tillfälligt under korta perioder. Landskapet är i huvudsak uppdelat i tre län: Kronobergs, Kalmar och Jönköpings län, men delar ingår numera även i Hallands och Östergötlands län. Residensstäderna [[Växjö]], [[Kalmar]] och [[Jönköping]] utgör ledande regionala centra för sina omgivningar. I kyrkligt hänseende är Småland uppdelat i två stift, Växjö och Linköpings stift vilket även har påverkat dialekterna då norra och östra Smålands dialekter starkt minner om de i [[Östergötland]]. Skillnaden är stor i bebyggelsesätt mellan Tjusts och Möres kustlandskap och Finnvedens inland.
  
 
== Städer ==
 
== Städer ==
 +
* [[Alvesta]]
 +
* [[Anderstorp]]
 
* [[Eksjö]]
 
* [[Eksjö]]
 +
* [[Gislaved]]
 
* [[Gränna]]
 
* [[Gränna]]
 
* [[Jönköping]]
 
* [[Jönköping]]
Rad 23: Rad 26:
 
* [[Västervik]]
 
* [[Västervik]]
 
* [[Växjö]]
 
* [[Växjö]]
* [[Gislaved]]
 
  
 
== Andra destinationer ==
 
== Andra destinationer ==
Rad 38: Rad 40:
  
 
=== Klimat ===
 
=== Klimat ===
Varierar starkt. I Småland finns samtliga [[växtzoner]] och landskapstyper utom fjäll som finns representerade i [[Sverige]]. Längs med kusten är klimatet milt och temprerat jämfört med [[Småländska höglandet]] där snittemperaturern är mycket kallare. På grund av västliga vindar faller mer nederbörd i västra delen av landskapet än i den östra, Nissanstigen tillhör en av de solfattigaste delarna av Sverige. Östra delen av Småland har mindre nederbörd på grund av avrinningen som sker i höglandet och större antal soltimmar, men har i gengäld ofta molniga eftermiddagar då vindarna kommer västerifrån.
+
Varierar starkt. I Småland finns samtliga [[växtzoner]] och landskapstyper utom fjäll som finns representerade i [[Sverige]]. Längs med kusten är klimatet milt och tempererat jämfört med [[Småländska höglandet]] där den genomsnittliga temperaturen är mycket lägre. På grund av västliga vindar faller mer nederbörd i västra delen av landskapet än i den östra, Nissanområdet tillhör de solfattigaste delarna av Sverige. Östra delen av Småland har mindre nederbörd och större antal soltimmar, men har i gengäld ofta molniga eftermiddagar då vindarna kommer västerifrån.
  
 
== Språk ==
 
== Språk ==
Svenska med dialektala brytningar. Konsonanten "R" uttalas antingen med tungrots-r, tungspets-r eller med engelskt uttal i nordöstra delen av landskapet kring Vimmerby och Tjust. Ofta bortfaller r:et i uttalet.
+
Svenska med dialektala brytningar. Konsonanten "R" uttalas antingen med tungrots-r, tungspets-r eller som det engelska w-ljudet i Tjust i den nordöstra delen av landskapet. Ofta bortfaller r:et i uttalet.
  
 
== Att ta sig till {{PAGENAME}} ==
 
== Att ta sig till {{PAGENAME}} ==
Rad 49: Rad 51:
 
== Förflyttning i {{PAGENAME}} ==
 
== Förflyttning i {{PAGENAME}} ==
  
Länstrafikbolagen Jönköpings länstrafik, Kalmar länstrafik och Kronobergs länstrafik ombesörjer den lokala kollektivtrafiken inom Småland. Till [[Visingsö]] avgår färja från [[Gränna]] och en färjeled mellan [[Bolmsö]] och småländska fastlandet väster om ön går en lindragen Vägverksfärja.
+
Länstrafikbolagen Jönköpings länstrafik, Kalmar länstrafik och Kronobergs länstrafik ombesörjer den lokala kollektivtrafiken inom Småland. Till [[Visingsö]] avgår färja från [[Gränna]] och mellan [[Bolmsö]] och fastlandet väster om ön går en lindragen Vägverksfärja.
  
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
 +
 +
==Boende==
 +
 +
*[https://sverigestugor.eu/sverige/Smaland/stugor Incoming Center of Scandinavia AB]. Stugförmedling med privata stugor och hus för uthyrning i Småland.
  
 
== Att se ==
 
== Att se ==
Rad 67: Rad 73:
 
== Externa länkar ==
 
== Externa länkar ==
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
 +
 +
  
 
[[en:Småland]]
 
[[en:Småland]]
 +
[[nl:Småland]]
 +
[[wts:Category:Småland]]
 +
  
 
[[WikiPedia:Småland]]
 
[[WikiPedia:Småland]]
 
[[Dmoz:Europa/Sverige/Landskap/Småland/]]
 
[[Dmoz:Europa/Sverige/Landskap/Småland/]]
 
[Landskapblomman är Linnea]]
 
[Landskapblomman är Linnea]]

Nuvarande version från 5 april 2017 kl. 15.09

REGION: Småland
Flagga
Lokalisering
LocationSwedenSmåland.png
Snabbfakta
Huvudstad
Regering
Valuta
Ytatotal: km2
vatten:
Befolkning inv.
Språk
Religion
Landsnummer
Internetdomän
Tidszon


Småland är ett landskap i Götaland i Sverige.

Regioner[Redigera]

Landskapets namn kommer från "de små landen", vilka var de gamla folklanden som skötte tingen m.m. Rent administrativt har Småland aldrig varit enat utom tillfälligt under korta perioder. Landskapet är i huvudsak uppdelat i tre län: Kronobergs, Kalmar och Jönköpings län, men delar ingår numera även i Hallands och Östergötlands län. Residensstäderna Växjö, Kalmar och Jönköping utgör ledande regionala centra för sina omgivningar. I kyrkligt hänseende är Småland uppdelat i två stift, Växjö och Linköpings stift vilket även har påverkat dialekterna då norra och östra Smålands dialekter starkt minner om de i Östergötland. Skillnaden är stor i bebyggelsesätt mellan Tjusts och Möres kustlandskap och Finnvedens inland.

Städer[Redigera]

Andra destinationer[Redigera]

Från Oskarshamn avseglar Destionation Gotland med färjor till VisbyGotland.

Fakta om Småland[Redigera]

Historik[Redigera]

Lokalbefolkning[Redigera]

Klimat[Redigera]

Varierar starkt. I Småland finns samtliga växtzoner och landskapstyper utom fjäll som finns representerade i Sverige. Längs med kusten är klimatet milt och tempererat jämfört med Småländska höglandet där den genomsnittliga temperaturen är mycket lägre. På grund av västliga vindar faller mer nederbörd i västra delen av landskapet än i den östra, Nissanområdet tillhör de solfattigaste delarna av Sverige. Östra delen av Småland har mindre nederbörd och större antal soltimmar, men har i gengäld ofta molniga eftermiddagar då vindarna kommer västerifrån.

Språk[Redigera]

Svenska med dialektala brytningar. Konsonanten "R" uttalas antingen med tungrots-r, tungspets-r eller som det engelska w-ljudet i Tjust i den nordöstra delen av landskapet. Ofta bortfaller r:et i uttalet.

Att ta sig till Småland[Redigera]

Bil: Europavägarna E4 och E22. Riksvägarna 23, 27, 28, 30, 31, 34, 35, 40. Flyg: Flygplatser finns i residensstäderna Jönköping, Växjö och Kalmar. Flyg går även till Oskarshamn genom SkyWays från Arlanda med fyra avgångar per riktning/dag.

Förflyttning i Småland[Redigera]

Länstrafikbolagen Jönköpings länstrafik, Kalmar länstrafik och Kronobergs länstrafik ombesörjer den lokala kollektivtrafiken inom Småland. Till Visingsö avgår färja från Gränna och mellan Bolmsö och fastlandet väster om ön går en lindragen Vägverksfärja.

Boende[Redigera]

Att se[Redigera]

Att göra[Redigera]

Shoppa i A6 Center i Jönköping

Mat och dryck[Redigera]

Säkerhet[Redigera]

Externa länkar[Redigera]

[Landskapblomman är Linnea]]