Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Småland"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Småland

Default Banner.jpg

(Säkerhet)
m (Återställer till tidigare version av Jonas Ryberg)
Rad 64: Rad 64:
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
  
En klassisk småländsk maträtt är smålandsrullen.
+
== Säkerhet ==
En tunnbrudsrulle innehållande bland annat groder, kikärter och andra grönsaker.
+
{{bidrag saknas}}
  
 
== Externa länkar ==
 
== Externa länkar ==

Versionen från 26 maj 2009 kl. 18.44

REGION: Småland
Flagga
Lokalisering
LocationSwedenSmåland.png
Snabbfakta
Huvudstad
Regering
Valuta
Ytatotal: km2
vatten:
Befolkning inv.
Språk
Religion
Landsnummer
Internetdomän
Tidszon


Småland är ett landskap i Götaland i Sverige.

Regioner

Landskapets namn kommer från "de små landen", vilka var de gamla folklanden som skötte tingen m.m. Rent administrativt har Småland aldrig varit enat utom tillfälligt under korta perioder. Landskapet är uppdelat i tre län: Kronobergs, Kalmar och Jönköpings län. Residensstäderna Växjö, Kalmar och Jönköping utgör ledande regionala centra för sina omgivningar. I kyrkligt hänseende är Småland uppdelat i två stift, Växjös och Linköpings stift vilket även har påverkat dialekterna då norra och östra Smålands dialekter starkt minner om de i Östergötland. Skillnaden i stor i bebyggelsesätt mellan Tjusts och Möres kustlandskap och Finnvedens inland.

Städer

Andra destinationer

Från Oskarshamn avseglar Destionation Gotland med färjor till VisbyGotland.

Fakta om Småland

Historik

Lokalbefolkning

Klimat

Varierar starkt. I Småland finns samtliga växtzoner och landskapstyper utom fjäll som finns representerade i Sverige. Längs med kusten är klimatet milt och temprerat jämfört med Småländska höglandet där snittemperaturern är mycket kallare. På grund av västliga vindar faller mer nederbörd i västra delen av landskapet än i den östra, Nissanstigen tillhör en av de solfattigaste delarna av Sverige. Östra delen av Småland har mindre nederbörd på grund av avrinningen som sker i höglandet och större antal soltimmar, men har i gengäld ofta molniga eftermiddagar då vindarna kommer västerifrån.

Språk

Svenska med dialektala brytningar. Konsonanten "R" uttalas antingen med tungrots-r, tungspets-r eller med engelskt uttal i nordöstra delen av landskapet kring Vimmerby och Tjust. Ofta bortfaller r:et i uttalet.

Att ta sig till Småland

Bil: Europavägarna E4 och E22. Riksvägarna 23, 27, 28, 30, 31, 34, 35, 40. Flyg: Flygplatser finns i residensstäderna Jönköping, Växjö och Kalmar. Flyg går även till Oskarshamn genom SkyWays från Arlanda med fyra avgångar per riktning/dag.

Förflyttning i Småland

Länstrafikbolagen Jönköpings länstrafik, Kalmar länstrafik och Kronobergs länstrafik ombesörjer den lokala kollektivtrafiken inom Småland. Till Visingsö avgår färja från Gränna och en färjeled mellan Bolmsö och småländska fastlandet väster om ön går en lindragen Vägverksfärja.

Att se

Att göra

Shoppa i A6 Center i Jönköping

Mat och dryck

Säkerhet

Externa länkar

[Landskapblomman är Linnea]]