Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Sierra Leone

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Sierra Leone

Default Banner.jpg

LAND: Sierra Leone
Flagga
FlagSierraLeone.png
Lokalisering
LocationSierraLeone.png
Snabbfakta
HuvudstadFreetown
RegeringRepublik
ValutaLeone (SLL)
Ytatotal: 71,740 km2
vatten:
Befolkning4 976 871 inv.
SpråkEngelska, Mende, Temne
Religion
Landsnummer+232
Internetdomän.sl
TidszonUTC

Sierra Leone är ett land i Västafrika.

Planering innan resan

För att komma in i landet måste du ansöka om Visum via Sierra Leones konsulat i Svedala. Skaffa nödvändiga vaccinationer såsom mot Hepatit A och B och Malariaprofylax på närmaste vaccinationscentral. Att teckna en reseförsäkring är väldigt viktigt eftersom du kan behöva assistans under din tid i landet. Om du är borta kortare en 45 dagar så räcker det reseskydd som är inkluderat i din hemförsäkring, men är du borta längre än det så kontakta ditt försäkringsbolag och förläng din reseförsäkring.

Att ta med sig till Sierra Leone

I Sierra Leone är sjukvården och även apoteken relativt underutvecklade och därför kan det vara bra att ta med sig sådant som ögondroppar, hygienservetter och tabletter som alvedon eller ipren.

Att ta med sig från Sierra Leone

Fakta om Sierra Leone

Sierra Leone är ett av världens fattigaste och minst utvecklade länder. En stor del av befolkningen lever under fattigdomsgränsen på en dollar om dagen. Cirka 85 procent är analfabeter. Medellivslängden för män överstiger inte 35 år och spädbarnsdödligheten är bland den högsta som finns.

Men misären finns i en makalöst vacker inramning med sin orörda lummiga bergiga natur varvat med bländande stränder och mitt i misären finns framtidstro, en växande musikindustri och ett folk som längtar efter turister.

Historik

Lokalbefolkningen

Sierra Leone är ett land med liten yta men innehåller ändå inte mindre än tolv olika stammar. Dessa stammar härstammar från olika delar av det västafrikanska området och har skilda språk och traditioner. De två största stammarna är Mende och Temne. Trots att Sierra Leones historia präglas av ständiga stamkrig och maktkamper så lever nu stammarna sida vid sida utan konflikter och blandade giftermål är både vanligt och helt accepterat.

Klimat

Hela Västafrika är präglat av närheten till ekvatorn och eftersom Sierra Leone ligger i exakt jämnhöjd med själva ekvatorn kan vädret vara outhärdligt varmt i perioder. Den torra perioden varar från september till juni och den har en sval del och en het del. Den svala tiden kulminerar i december när en kylig vind kallad Al Matan drar in och den heta tiden är som värst (eller bäst) i februari.

Under regnperioden som varar från juni till september så regnar det varje dag men olika mycket. I början kommer kortare skurar under kvällarna främst och stegrar till att i augusti spöregna flera dagar i sträck. Regnet rinner nerför gator och människor som inte nödvändigt måste gå ut undviker att göra det.

Högtider

Här firas både muslimska högtider som ramadan och kristna som jul och påsk. Den egna nationaldagen i april är en röd dag och firas gärna.

Regioner

Städer

Att ta sig till Sierra Leone

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Sierra Leone

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

Den lokala valutan heter Leones och den kan man växla till sig på lokala bankkontor eller hos "street traders". Euros och amerikanska dollar är också gångbara i vissa affärer.

Resecheckar
Betalkort

Det finns en enda bank i Sierra Leone som accepterar att göra uttag från internationella betala- eller kreditkort. Det är Roquel bank i centrala Freetown och de tar en relativt hög avgift för uttaget och det kräver att man går in på deras kontor och skriver på en hög papper.

Bankomater

Endast med ett kort knytet till ett konto i Sierra Leone kan man använda det fåtal bankomater som finns runt om i Freetown.

Boende

Mat och dryck

Att se

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas