Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Sevilla

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 5 maj 2009 kl. 16.23 av Akteacher (Diskussion | bidrag) (Rensning och malluppdatering - mer material hittas under min användarsida)
Hoppa till: navigering, sök
Sevilla

Default Banner.jpg

STAD: Sevilla
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning704 414 inv.
Riktnummer
Densitet5002.93/km2
SpråkSpanska
Transport
Flygplats(er)Sevilla International Airport,
La Parra Internation Airport
Järnvägsstation(er)Sevilla Santa Justa Station

Sevilla är den fjärde största staden i Spanien och det är Andalusiens huvudstad. Sevilla är också det främsta centrumet för konst, kultur och ekonomin i södra Spanien och en av de största i södra Europa. Många turister dras hit på grund av många kända monument, fina torg, trädgårdar, kyrkor osv. I Sevilla hittar man en av de bäst bevarade gamla städerna i Europa som har ett stort historiskt och konstnärligt värde. Bland de mest kända monumenten är la Giralda och Torre del Oro.

Att ta med sig till Sevilla

Ett par bra jympaskor eftersom man kan ta sig lätt runt gående och det finns många mysiga gator som är lättare att se gåendes.

Att ta med sig från Sevilla

Iberiska produkter såsom serrano skinka, chorizo och salami. Ost och vin är också något som man kan rekommendera att ta med sig hem.

Fakta om Sevilla

Historik

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Sevillas kvarter är väldigt viktiga. I dessa kvarter kan man uppleva den andalusiska konsten och Sevillas traditioner. Alla kvarter har sina egna särdrag.

 • Trianas kvarter är en av de viktigaste i Sevilla. Detta kvarter ligger vid Guadalquivirs flod och i närheten av kvarteret Los Remedios. Triana är ett kvarter som tidigare befolkades av sjömän, tjurfäktare, flamencosångare och fotbollsspelare. De viktigaste ställena i detta kvarter är Santa Anas kyrka, San Jacintos klostret och Calle Betis. Många viktiga artister i Spanien såsom Antonio Canales, Chiquetete, Los Morancos, Isabel Pantoja och Paz Vega kommer härifrån.
 • Santa Cruz är också ett av de viktigaste kvarteren i Sevilla. Detta kvarter är beläget i centrum av staden och är omgiven av stora hus, palats och vita innergårdar där det doftar blommor. Kvarteret har smala gator, gränder och torg. Ett exempel är Venerablestorget som är fullt av barer och terrasser.
 • Kvarteren Los Remedios ligger bredvid Guadalquivirs flod, och är ett av de största och viktigaste områdena i Sevilla.
 • Macarenakvarteret är ett av de mest moderna områdena i Sevilla. Detta kvarter är beläget nära det historiska området i staden. Det mest viktigaste monumentet i detta kvarter är den stora porten i kvarteret som är utformat som en båge. Det vackraste området i detta distrikt ligger bredvid Alameda de Hercules och El Palacio de Dueñas. Där finns marknadsplatser, kyrkor och tapasbarer. Den viktigaste kyrkan är Basilica de la Macarena.
 • Heliopoliskvarteret är ett av de lugnare områdena i Sevilla, med undantag av när fotbollslaget Real Betis Balompie spelar, eftersom deras stadium Manuel Ruiz de Lopera ligger i detta område.
 • Nervións kvarter är ett väldigt populärt område i Sevilla, där finns Sevilla FC Stadion (Ramón Sánchez Pizjuán). Detta område har bra transportkommunikation med resten av staden.

Att ta sig till Sevilla

Det är väldigt lätt att ta sig till och från Sevilla. Det har inte blivit bara ett resmål utan det har också blivit dörröppnare till Andalusien.

Man kan åka in till Sevilla genom hamnen som ligger vid floden Guadalquivir. Det är den enda flodhamnen i Spanien. Guadalquivirfloden har en väldigt tung trafik, både kryssningsfartyg och fraktfartyg kör här.

Santa Justa som är järnvägsstationen i Sevilla, är en viktig knutpunkt för förbindelserna mellan Sevilla och resten av Spanien och Europa. Dessutom har den höghastighetstågen (AVE).

Med flyg

Sevillas flygplats ligger 10 kilometer nordväst om Sevilla.

Det tar ungefär 15 minuter med taxi att nå stan och taxin har en fast avgift på 21 euro. Med buss tar det ca 30 minuter och de tar en avgift på 2,5 euro. Bussar avgår till flygplatsen varje halvtimme från Puerta de Jerez som ligger i mitten av stan.

Man kan också komma till Sevilla genom Jerez de la Frontera-flygplatsen som ligger cirka 50 minuters bilresa från Sevilla.

Man bör inte planera att sova på flygplatsen eftersom den är stängd från 01:00 - 04:00. Efter midnatt måste man lämna flygplatsen och det är långt till närmsta, billiga hotellet.

Med buss

För åka till andra städer med buss finns det 2 busstationer i Sevilla.

Prado stationen ligger relativt centralt och de flesta busslinjer stannar vid denna busstation. Genom denna station kan man åka till nästan alla provinserna i Andalusien utan Huelva.

Plaza de Arma stationen ligger nära gamla Expo området. Den ligger också nära centrum. Från denna station går det bussar till resten av Spanien, och det går också internationella busslinjer som kommunicerar Sevilla med många platser i Europa.

Med tåg

Centralstation Santa Justa är belägen i norra delen av stan, ca 10 minuter från centrum. Det är AVEs utgångspunkt som förbinder Sevilla med Madrid och Barcelona.

Med bil

Sevilla ligger i sydvästra delen av Spanien. Stan har ett nät av motorvägar som ansluter sig med hela Spanien.

Med cykel

Förflyttning i Sevilla

Med buss

Om du vill åka buss i Sevilla så är det ett bra alternativ om du inte har så bråttom. Bussarna går rätt ofta men det beror under vilken tid du ska resa. Du kan få vänta allt från 10-30 minuter. Men problemet är att i busshållplatsen finns det sällan tidtabell därför är det inte lätt att veta hur länge man måste vänta på bussen.

Men Sevilla har många linjer som kan ta dig runt hela stan. Det finns fem bussar som går i en cirkel runt stan (C1, C2, C3, C4 och C5). På kvällen är det klokt att välja andra transportmedel. Det finns inte så många busslinjer som går under natten.

Med tåg
Med bil

Sevilla är en stad med för mycket trafik därför är det klokt att undvika rusningstid som är mellan klockan 8:00 till ca klockan 14:00. Det är inte att rekommendera att åka in i gamla stan med bilen, det är bättre att parkera utanför och tex promenera in eftersom Sevilla är lätt att ta sig runt till fots.

Med taxi

Taxis hålplatser brukar finnas på de viktigaste och största gatorna och torg. 6 km med taxi kostar 6,60€ plus övriga avgifter. Att ta taxi från flygplatsen till stan kostar en fast avgift på 21€ och tar ungefär 15 minuter. Väskor över 60 cm kostar 0,36€.

Med cykel

Sevilla har ett brett nät av cykelvägar och dessutom är Sevilla väldigt platt så det gör att man kan cykla väldigt lätt. Att använda cykeln i Sevilla är oftast ett stort nöje under nästan hela året. Det är väldigt speciellt att ta en cykeltur vid floden från Paseo Marqués de Contadero till Parken Alamillo.

Det finns en nytt automatiskt cykeluthyrning system som låter dig att använda cykel under 24 timmar (den första halvtimmen är gratis) och du kan lämna cykeln över hela staden. Dessutom finns det företag som hyr cyklar från en timme till flera månader.

Med båt

Det finns turistbåtar som går längs med floden Guadalquivir som bla åker igenom San Andres serpentinen som är en känd del av floden och åker även runt till andra kända delar.

Med tunnelbana

Metronär för närvarande under uppbyggnad och man har inte kommit så långt i arbetet men det kommer att vara 4 linjer som kommer att gå genom stan. Man kan hitta mer information om detta på webbsidan

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget
Vandrarhem och camping

Mat och dryck

Sevilla är en perfekt stad för dem som älskar att äta bra. Sevilla har massor av restauranter och tapasbarer. Här man kan njuta av det bästa spanska köket. I Sevilla är det väldigt typiskt ”El Tapeo” det handlar om att gå till olika barer och smaka olika tapas. Det som är väldigt gott i det sevillanska köket är följande: friterad fisk, serrano skinka, iberico produkter och iberico kött. Dem bästa områden för att äta tapas i Sevilla är: Triana, Los Remedios, och La Macarena.

Lyx
Medel
Budget
Pubar och barer

Att se

La Giralda, Seville
 • Katedralen och La Giralda Katedralen i Sevilla är en av de viktigaste monumenten i den spanska arkitekturen. Sevillas monumentala katedral är den största och en av de första byggnaderna i hela den kristna världen. Giralda är namnet på klocktornet som tillhör katedralen. Detta var en gång världens högsta torn och är fortfarande den högsta byggnaden i staden.
 • Torre del Oro har varit ett vakttorn som byggdes under Almohaddynastin i början av 1300-talet¨.
 • Plaza España En av de mest spektakulära byggnaderna inom den moderna spanska arkitekturen.
 • Reales Alcázares är ett kungligt palats i Sevilla. Det var ursprungligen ett moriskt fort.
 • Casa de Pilatos är ett exempel från Sevillas arkitektur under 1500-talet.
 • Parque de Maria Luisa Här finns väldigt vackra trädgårdar. Inom Maria Luisa-parken kan man hitta olika ställen såsom: Plaza de España, Plaza de America, olika monument och arkeologiska museet.
 • Gamla tobaksfabriken var under 1700-talet den största industribyggnaden i hela Europa. Numera är detta Sevillas universitet.
 • Barrio de Santa Cruz var de gamla medeltida, judiska kvarteren. Det är en labyrint av smala gator och små torg.
Jardines de Murillo, vid Barrio de Santa Cruz
 • Romerska ruiner Italica är den äldsta romerska arkitektuen i Spanien.
 • Archivo General de Indias är den plats där man sparar all dokumentation om de gamla spanska kolonierna.
 • Plaza de Toros de la Maestranza är en av de viktigaste tjurfäktningsarenorna i hela världen.
 • Palace Lebrija är en blandning mellan ett palats och museum.

Att göra

Shopping
 • Det viktigaste området för att handla är Calle Sierpes och alla parallellgator såsom: Calle Velázquez och Tetuán y Calle Cuna. Där kan man hitta alla olika sorters affärer.
 • Nervión Plaza, som ligger vid centralstationen Santa Justa, är ett varuhus. Där finns många olika affärer. Den gamla busstationen Plaza de Armas är nu ett varuhus, men mycket mindre än Nervión Plaza.
 • Varje torsdag till söndag finns det marknader på La plaza de Duque och Plaza de Magdalena mellan 10.00 till 21.00.
 • De flesta affärerna har öppet vardagar klockan 09.30 till 14.00. I Spenien är det vanligt att man stänger mellan 14.00 och 17.00 för att äta lunch och ta en siesta. Sen öppnar man igen mellan klockan 17.00 och 20.00. Söndagar är allt stängt.
 • De största affärerna har öppet under hela dagen måndagar – lördagar. De lite mindre affärerna har endast öppet halvdagar.
Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Brottsligheten i staden har minskat väldigt mycket under de senaste åren. Idag är Sevilla väldigt säkert, speciellt under dagen. Det finns dock områden som man rekommenderar att inte vara i närheten av, såsom kyrkogården San Fernando och området ”Las Tres Mil viviendas”.

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Sevilla
Får absolut inte missas