Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Reykjavik

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 30 november 2007 kl. 00.12 av Madfan87 (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök
Reykjavik

Default Banner.jpg

STAD: Reykjavik
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning117 100 inv.
Riktnummer
Densitet413/km2
Språkisländska
Transport
Flygplats(er)Keflavík Internationella Flygplats
Järnvägsstation(er)

Reykjavik är huvudstad och största stad på Island.

Att ta med sig till Reykjavik

Att ta med sig från Reykjavik


Fakta om Reykjavik

Historik

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Att ta sig till Reykjavik

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Reykjavik

Till fots

Att vandra på Island rekommenderas starkt, eftersom många attraktioner finns inom gångavstånd från hotellplatsen. Staden är väldigt vacker, och trottoarerna och gångstigarna är förstklassiga. Bilisterna är i huvudsak väldigt vänliga, de stressar inte lika mycket som i många (större) städer. Ibland stannar de till och med för fotgängare även om det inte är vid ett övergångsställe.

Med buss

Reykjavik har ett offentligt bussystem, bussarna städas regelbundet och de håller tiden. Resorna är dock dyra, en ensambiljett kostar ca 280 kr. (ca 27 svenska kr). Om du bor utanför staden men har tillgång till bussförbindelser, (vandrarhem / campingplats) är det smartast att köpa ett Reykjavik Tourist Card, vilket ger obegränsad tillgång till alla bussresor, och dessutom ger fritt inträde till muséer och gratis internet på vandrarhemmen. Turistkorten finns att köpa på turistinformationen nära centrum och på en del hotell. Ett en-dagskort kostar 1200 isländska kr., två dagar 1700 kr och ett tredagars 2200 kr.

Beroende på hur ofta du reser genom bussystemet, Strætó ([1]) kan du köpa ett busskort, som finns att köpa i alla Reykjaviks busstationer (Lækjartorg, Hlemmur, Mjódd etc.). Bussystemet är väldigt snabbt och noga med att hålla tiderna. De flesta områden av (turist)intresse kan nås med buss.

Med tåg

Som ett av få länder i världen saknar Island helt järnväg.

Med bil

Att köra bil i Reykjavik är det vanligaste färdsättet för invånarna. Som turist är dock ett busskort (se ovan) lika bra, bussturerna går till de flesta platser i stadsområdet. För resor i förorterna och utanför staden rekommenderas dock bil. Jämfört med många andra moderna, europeiska städer, har Reykjavik stora parkeringsytor, vilket ses som en självklarhet för det per capita biltätaste landet i världen.

Med taxi
Med cykel

BSI Travel (Vatnsmýrarvegi 10) hyr ut mountain bikes. Reykjavik har ett relativt omfattande cykelbanenät.

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
  • Café Victor (http://www.victor.is) - erbjuder mexikanskt, hamburgare. sallad, pasta, samt kött och fisk. MÅnga rätter kostar mindre än 2000 ISK, vilket innebär en högst rimlig prisnivå utifrån isländska förhållanden.
  • Reykjavik Pizza Company (http://www.rpco.is), Laugavegur - det är inte billigt jämfört med ditt lokala pizzeria. Dock är det ett bra allternativ till de dyrare "riktiga" restarurangerna, och mer ambitiöst än de rena snabbmatshaken. Pizzorna bakas i en vedugn med öppen eld. Pizzorna finns i flera storlekar, och ett tips kan vara att beställa den största storleken och dela 2-3 personer på den.


Budget
  • Hamborgarabulla Tomasar - ett lokalt alternativ till McDonalds och Burger King.

Att se

  • Hallgrimskirkja - det givna landmärket. Ta hissen up i tornet och titta på utsikten.
  • Laugavegur - den stora shoppinggatan. Den småskaliga bebyggelsen gör att det är trevligt att bara strosa omkring och njuta av atmosfören.
  • Austurvöllur - torget i centrala Reykjavik med bl a domkyrkan och parlamentshuset.

Att göra

Shopping
Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Reykjavik
Får absolut inte missas
Externa länkar