Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Reykjavik"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Reykjavik

Default Banner.jpg

(Fakta om {{PAGENAME}})
Rad 17: Rad 17:
  
  
 +
==Fakta om {{PAGENAME}}==
 +
Reykjavik är [[Island]]s huvudstad. Det är landets kulturella centrum och den mest turistanpassade staden. Reykjavik byggdes dock inte som turiststad, så besökare får en bra inblick i vanliga islänningars vardag.
  
Hej, Jag heter Rebecka och jag bor i Kalix i Sverige. Jag vill veta hur det är att bo där!
+
===Historik===
1: Hur ät det när jordbävningarna kommer?
+
{{bidrag saknas}}
2: Är det spännande att bo där?
 
3:Är det några skolor där?
 
  
Jag bor i Kalix i norrbotten och i sverige[[Rebecka fån sverige]]'''
+
===Lokalbefolkningen===
 +
{{bidrag saknas}}
  
 
==Stadsdelar==
 
==Stadsdelar==

Versionen från 26 september 2008 kl. 19.11

STAD: Reykjavik
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning117 100 inv.
Riktnummer
Densitet413/km2
Språkisländska
Transport
Flygplats(er)Keflavík Internationella Flygplats
Järnvägsstation(er)

Reykjavik är huvudstad och största stad på Island.

Att ta med sig till Reykjavik

Att ta med sig från Reykjavik


Fakta om Reykjavik

Reykjavik är Islands huvudstad. Det är landets kulturella centrum och den mest turistanpassade staden. Reykjavik byggdes dock inte som turiststad, så besökare får en bra inblick i vanliga islänningars vardag.

Historik

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Att ta sig till Reykjavik

Med flyg
  • Keflavík International Airport (Isländska: Keflavíkurflugvöllur, IATA: KEF, ICAO: BIKF), ☎ +354 425 0600 (fax: +354 425 0610), [1]. Islands enda internationella flygplats är belägen 50 kilometer från Reykjavik i staden Keflavik.
  • Reykjavík Airport (Isländska: Reykjavíkurflugvöllur, IATA: RKV, ICAO: BIRK).
Med båt

Om man har gott om tid kan man åka båt med Smyril Line (ett kryssningsbolag på Färöarna) mellan Tórshavn och fastlandseuropa. Att resa med båt är dyrare än att flyga, men tar dig till andra sidan Island. Om du vill ta med dig bilen är detta enda alternativet.

Med buss

Det går bussar mellan den internationella flygplatsen i Keflavík och Reykjavík. Avgångarna från Keflavík är samordnade med flygens ankomst. http://www.flybus.is

Med tåg

Island saknar tåg, så detta kan bli något problematiskt.

Med bil
Med cykel

Förflyttning i Reykjavik

Till fots

Att vandra på Island rekommenderas starkt, eftersom många attraktioner finns inom gångavstånd från hotellplatsen. Staden är väldigt vacker, och trottoarerna och gångstigarna är förstklassiga. Bilisterna är i huvudsak väldigt vänliga, de stressar inte lika mycket som i många (större) städer. Ibland stannar de till och med för fotgängare även om det inte är vid ett övergångsställe.

Med buss

Reykjavik har ett offentligt bussystem, bussarna städas regelbundet och de håller tiden. Resorna är dock dyra, en ensambiljett kostar ca 280 kr. (ca 27 svenska kr). Om du bor utanför staden men har tillgång till bussförbindelser, (vandrarhem / campingplats) är det smartast att köpa ett Reykjavik Tourist Card, vilket ger obegränsad tillgång till alla bussresor, och dessutom ger fritt inträde till muséer och gratis internet på vandrarhemmen. Turistkorten finns att köpa på turistinformationen nära centrum och på en del hotell. Ett en-dagskort kostar 1200 isländska kr., två dagar 1700 kr och ett tredagars 2200 kr.

Beroende på hur ofta du reser genom bussystemet, Strætó ([2]) kan du köpa ett busskort, som finns att köpa i alla Reykjaviks busstationer (Lækjartorg, Hlemmur, Mjódd etc.). Bussystemet är väldigt snabbt och noga med att hålla tiderna. De flesta områden av (turist)intresse kan nås med buss.

Med tåg

Som ett av få länder i världen saknar Island helt järnväg.

Med bil

Att köra bil i Reykjavik är det vanligaste färdsättet för invånarna. Som turist är dock ett busskort (se ovan) lika bra, bussturerna går till de flesta platser i stadsområdet. För resor i förorterna och utanför staden rekommenderas dock bil. Jämfört med många andra moderna, europeiska städer, har Reykjavik stora parkeringsytor, vilket ses som en självklarhet för det per capita biltätaste landet i världen.

Med taxi
Med cykel

BSI Travel (Vatnsmýrarvegi 10) hyr ut mountain bikes. Reykjavik har ett relativt omfattande cykelbanenät.

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort

Det är mycket vanligt med olika former av kreditkort och andra typer av betalkort på Island, och de accepteras på de flesta ställen. Men ta med kontanter för säkerhets skull.

Bankomater

Boende

Lyx
Medel

Fosshótel Lind. Ett bra turisthotell i närheten av busstsationen Hlemmur. Gångavstånd till restauranger, butiker och turistattraktioner i central Reykjavík.

Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
  • Café Victor (http://www.victor.is) - erbjuder bl a hamburgare, pasta, kött och fisk. MÅnga rätter kostar mindre än 2000 ISK, vilket innebär en högst rimlig prisnivå utifrån isländska förhållanden.
  • Reykjavik Pizza Company (http://www.rpco.is), Laugavegur - det är inte billigt jämfört med ditt lokala pizzeria. Dock är det ett bra allternativ till de dyrare "riktiga" restarurangerna, och mer ambitiöst än de rena snabbmatshaken. Pizzorna bakas i en vedugn med öppen eld. Pizzorna finns i flera storlekar, och ett tips kan vara att beställa den största storleken och dela 2-3 personer på den.


Budget
  • Devito's Pizza Enklare pizzeria i närheten av Hlemmur.
  • Hamborgarabulla Tomasar - ett lokalt alternativ till McDonalds och Burger King.
  • Nuðluhúsið - Asiatisk restaurang på den stora shoppinggatan Laugavegur. Rimliga priser, flera varmrätter ligger på en dryg 1000-lapp (ca 100 svenska kronor). Restaurangen ligger på andra våningen från gatuplanet, och man kan sitta och titta ut över gatulivet.

Att se

  • Hallgrimskirkja - det givna landmärket. Ta hissen up i tornet och titta på utsikten.
  • Laugavegur - den stora shoppinggatan. Den småskaliga bebyggelsen gör att det är trevligt att bara strosa omkring och njuta av atmosfören.
  • Austurvöllur - torget i centrala Reykjavik med bl a domkyrkan och parlamentshuset.

Att göra

Shopping
Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Isländska är det officiella språket, men de flesta (tonåringar - övre medelåldern) pratar engelska bra (ungefär som i Sverige). Även om isländska och svenska är släkt, skiljer sig språken mycket, det är inte som norska eller danska. Engelska är därför det bästa språket att använda.

En isländsk text kan med lite ansträngning förstås hyfsat, ungefär som en tysk.

Säkerhet

Som de andra nordiska länderna anses Island vara ett av de tryggaste i världen. Se bara till att hålla dig utanför de slagsmål som kan bryta ut mellan de mest berusade på pubarna och, för det mesta, även på gatorna vid helgerna. I huvudsak är invånarna vänliga och polisen är väldigt hjälpsam.

Nyligen har dock några småtjuvar verkat i staden. Det bör även tilläggas att kvinnliga turister ska gå efter sunt förnuft vid gående ensam på natten. Våldtäkter är ett sällsynt men känt problem. Trots detta är Reykjavik fortfarande säkrare än många andra västvärldsstäder, och mycket säkrare än större huvudstäder i andra länder.

De hemlösa rör sig i huvudsak kring området vid busstationen Hlemmur. För det mesta låter de andra vara i fred, bortsett från när de ber om pengar, då kan de ibland bete sig egendomligt.

Kortfattat skiljer sig Reykjavik inte speciellt från svenska städer.

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Reykjavik
Får absolut inte missas
Externa länkar