Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Reseplanering

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Reseplanering

Default Banner.jpg

Reseplanering, då man planerar sin resa, är för många en stor del av nöjet. Det finns många saker att tänka på.

Före resan

Grunden

Förutsätt att inget är som "hemma". Seder och bruk, mat, trafik, boende, standarder, språk o.s.v. är mer eller mindre olikt Sverige. Detta är viktigt att komma ihåg, inte minst för att förebygga besvikelser eller rentav förakt för ett lokalt sätt att lösa ett behov. I umgänget med lokalbefolkningen kan det ibland vara lätt att hemfalla åt yttranden i stil med "hemma i Sverige..." eller "I Sverige gör vi så här...". Undvik den typen av konversation eftersom man faktiskt, oavsett om man vill det eller ej, blir en inofficiell representant för vad Sverige står för.

Var?

Att välja resmål är lika personligt som tycke och smak. Beroende på hur och med vem man reser kan resmålen och de tillhörande önskemålen bli ganska olika.

  • Reser man med barn har man kanske önskemål om att barn skall mottas väl, att det inte finns onödiga risker, o.s.v.
  • Reser man med vänner bör man innan resan sammanträffa några gånger och diskutera vad man vill ha ut av resan samt vara beredd på att kompromissa. Vänner vid utresan kan ha blivit ovänner vid hemresan, särskilt om man i umgänget med dem försöker få just sin vilja igenom. Alla behöver inte göra exakt samma saker samtidigt.

Hur?

När?

Försäkring

Vaccinering

Packa

Allmänt

  • Beroende på hur länge man skall vara borta, var man skall resa och vad man skall göra kommer packningen att se olika ut. De flesta resenärer har en tendens att packa alldeles för mycket. Övervikt vid flygresor är mycket dyrt och det är i så fall bättre att betala mer vid hemresan då man kanske tar hem souvenirer än att packa ner det där lilla extra som man förmodligen kan köpa lokalt. Res lätt - packa inte mer än vad du verkligen behöver. Det går att lämna in kläder på tvätt utomlands.

Packa smart

  • Många resenärer har förlyft sig på resväskor som i sig, alltså även helt tomma, är alldeles för tunga. Förutom att en tung resväska lägger mervikt till packningen är den kanske alldeles för stor och bökig att hantera. Köp lättare väskor och lägg pengarna på kvalitet framför vikt.
  • Som handbagage på flyg får man oftast bara ta med sig ett kolli, kanske en liten ryggsäck eller portfölj som bara får vara av en viss storlek. Kvinnors handväskor, om de är små, brukar inte räknas som handbagage. Välj en enkel ryggsäck med en liten ytterficka för flygbiljetter och pass eller annat som man kan behöva ha till hands. Tänk dock på möjligheten som detta erbjuder ficktjuvar.
  • Handbagaget bör innehålla det du behöver för det närmaste dygnet, kanske inkluderande ett byte underkläder och toalettartiklar. Om resten av bagaget lastas fel kan det ta lite tid innan man får tillbaka det och det kan då vara bra att vara beredd. Vid långa fördröjningar av försenat bagage kan transportbolagen till viss del vara ersättningsskyldiga om man måste köpa nya kläder el.dyl.

Under resan

Efter resan

Externa länkar

Achtung.png Denna artikel är alltför kort. Om du kan någonting om ämnet, var djärv och redigera artikeln, och gör den därigenom bättre.