Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Reseplanering

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Reseplanering

Default Banner.jpg

Reseplanering, då man planerar sin resa, är för många en stor del av nöjet. Det finns många saker att tänka på.

Före resan

Grunden

Förutsätt att inget är som "hemma". Seder och bruk, mat, trafik, boende, standarder, språk o.s.v. är mer eller mindre olikt Sverige. Detta är viktigt att komma ihåg, inte minst för att förebygga besvikelser eller rentav förakt för ett lokalt sätt att lösa ett behov. I umgänget med lokalbefolkningen kan det ibland vara lätt att hemfalla åt yttranden i stil med "hemma i Sverige..." eller "I Sverige gör vi så här...". Undvik den typen av konversation eftersom man faktiskt, oavsett om man vill det eller ej, blir en inofficiell representant för vad Sverige står för.

Var?

Att välja resmål är lika personligt som tycke och smak. Beroende på hur och med vem man reser kan resmålen och de tillhörande önskemålen bli ganska olika.

  • Reser man med barn har man kanske önskemål om att barn skall mottas väl, att det inte finns onödiga risker, o.s.v.
  • Reser man med vänner bör man innan resan sammanträffa några gånger och diskutera vad man vill ha ut av resan samt vara beredd på att kompromissa. Vänner vid utresan kan ha blivit ovänner vid hemresan, särskilt om man i umgänget med dem försöker få just sin vilja igenom. Alla behöver inte göra exakt samma saker samtidigt.

Hur?

När?

Försäkring

Vaccinering

Packa

Under resan

Efter resan

Externa länkar

Achtung.png Denna artikel är alltför kort. Om du kan någonting om ämnet, var djärv och redigera artikeln, och gör den därigenom bättre.