Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Reseplanering"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Reseplanering

Default Banner.jpg

m
(Under resan)
Rad 46: Rad 46:
 
*Vad kostar det att ta ut lokal valuta i en uttagsautomat? Oftast tar man ut en transaktionsavgift. Kontakta banken.
 
*Vad kostar det att ta ut lokal valuta i en uttagsautomat? Oftast tar man ut en transaktionsavgift. Kontakta banken.
 
*Det kan vara bra att växla in lite pengar redan innan man reser. Det underlättar om man skall betala taxi o.dyl. innan man kommit i ordning på resmålet och vet om man kan använda kredit- eller bankkort. Välj en växlingsbyrå med låg kommissionsavgift. Banker är oftast dyrare.
 
*Det kan vara bra att växla in lite pengar redan innan man reser. Det underlättar om man skall betala taxi o.dyl. innan man kommit i ordning på resmålet och vet om man kan använda kredit- eller bankkort. Välj en växlingsbyrå med låg kommissionsavgift. Banker är oftast dyrare.
 +
*Spara kvitton, särskilt vid kortbetalning. Jämför dessa kvitton med kontoutdraget efter hemkomst.
  
 
==Efter resan==
 
==Efter resan==

Versionen från 18 augusti 2006 kl. 09.10

Reseplanering, då man planerar sin resa, är för många en stor del av nöjet. Det finns många saker att tänka på.

Före resan

Grunden

 • Förutsätt att inget är som "hemma". Seder och bruk, mat, trafik, boende, standarder, språk o.s.v. är mer eller mindre olikt Sverige. Detta är viktigt att komma ihåg, inte minst för att förebygga besvikelse över eller rentav förakt för ett lokalt sätt att lösa ett behov. I umgänget med lokalbefolkningen kan det ibland vara lätt att hemfalla åt yttranden i stil med "hemma i Sverige..." eller "I Sverige gör vi så här...". Undvik den typen av konversation eftersom man faktiskt, oavsett om man vill det eller ej, blir en inofficiell representant för vad Sverige står för.
 • Är det första gången man funderar på att resa utomlands eller rentav att resa över huvud taget bör man kanske fundera på om det inte är värt att betala för att få det så lätt som möjligt. Detta kan betyda att man låter en resebyrå boka hela resan, att man hämtas och lämnas vid de olika destinationerna, att man reser i grupp med andra ovana resenärer. Det kan också betyda att man beställer paketresor där allt ingår.
 • Är man en van resenär kan det vara lätt att frestas hoppa över något. Dock vet man aldrig om något kan ha ändrats, oavsett om det gäller i hemlandet eller på resmålet. Ju mer erfaren man är, desto viktigare är det att göra en checklista så man inte glömmer något på grund av slarv.

Var?

Att välja resmål är lika personligt som tycke och smak. Beroende på hur och med vem man reser kan resmålen och de tillhörande önskemålen bli ganska olika.

 • Reser man med barn har man kanske önskemål om att barn skall mottas väl, att det inte finns onödiga risker, o.s.v.
 • Reser man med vänner bör man innan resan sammanträffa några gånger och diskutera vad man vill ha ut av resan samt vara beredd på att kompromissa. Vänner vid utresan kan ha blivit ovänner vid hemresan, särskilt om man i umgänget med dem försöker få just sin vilja igenom. Alla behöver inte göra exakt samma saker samtidigt.
 • Kan man inte tänka sig att följa lokala lagar, seder och bruk skall man inte välja det resmålet. Om man anser att man som kvinna inte skall behöva bära heltäckande kläder är kanske inte muslimska länder den bästa destinationen.
 • Om man är handikappad eller reser med handikappade är det bra att ta reda på om man kan och hur det i så fall går till att frakta käppar, kryckor, rullatorer, rullstolar, etc. Är resmålet handikappvänligt? Finns hiss?
 • Vissa länder har av olika skäl stränga regler mot homo-, bi- och transsexualitet. Detta kan påverka valet av resmål.
 • Hur är det allmänna politiska läget och ordningssituationen i resmålet? Rekommenderar utrikesdepartementet att man inte reser dit? Om så är fallet gör man klokt i att undvika det, eftersom sådana rekommendationer bara utfärdas då man har synnerliga skäl att göra så.

Hur?

När?

Försäkring

 • Oftast ingår reseförsäkringen som en del av hemförsäkringen. Dock ingår sällan extra skydd, t.ex. avbokningsskydd, ersättning för hemtransport vid sjukdom, försenade transporter, etc. Kontrollera i god tid med ditt försäkringsbolag vad som gäller och teckna en tilläggsförsäkring om så är lämpligt.
 • Vissa kreditkortföretag har en typ av reseförsäkring som del av det avtal som tecknas mellan en kortanvändare och företaget. Man skall därför alltid kontrollera därför vad som gäller, särskilt om man avser att använda kreditkortet utomlands.

Vaccinering

Packa

Allmänt

 • Beroende på hur länge man skall vara borta, var man skall resa och vad man skall göra kommer packningen att se olika ut. De flesta resenärer har en tendens att packa alldeles för mycket. Övervikt vid flygresor är mycket dyrt och det är i så fall bättre att betala mer vid hemresan då man kanske tar hem souvenirer än att packa ner det där lilla extra som man förmodligen kan köpa lokalt. Res lätt - man skall inte packa mer än vad man verkligen behöver. Det går att lämna in kläder på tvätt utomlands.

Packa smart

 • Många resenärer har förlyft sig på resväskor som i sig, alltså även helt tomma, är alldeles för tunga. Förutom att en tung resväska lägger mervikt till packningen är den kanske alldeles för stor och bökig att hantera. Köp lättare väskor och lägg pengarna på kvalitet framför vikt.
 • Som handbagage på flyg får man oftast bara ta med sig ett kolli, kanske en liten ryggsäck eller portfölj som bara får vara av en viss storlek. Kvinnors handväskor, om de är små, brukar inte räknas som handbagage. Välj en enkel ryggsäck med en liten ytterficka för flygbiljetter och pass eller annat som man kan behöva ha till hands. Tänk dock på möjligheten som detta erbjuder ficktjuvar.
 • Handbagaget bör innehålla det man behöver för det närmaste dygnet, kanske inkluderande ett byte underkläder och toalettartiklar. Om resten av bagaget lastas fel kan det ta lite tid innan man får tillbaka det och det kan då vara bra att vara beredd. Vid långa fördröjningar av försenat bagage kan transportbolagen till viss del vara ersättningsskyldiga om man måste köpa nya kläder el.dyl.

Under resan

Visa respekt

 • Man är gäst i ett land och skall därför respektera därför befolkningen och deras seder och bruk. Även om man är på ett massturistmål och är beredd att betala för sig betyder inte detta att man har rätt till vad som helst.

Betalning

 • Tag reda på vad som gäller i landet. Skall man ge dricks eller ej? I så fall hur mycket? När och till vem?
 • Kan jag använda mitt bank-/kreditkort vid resmålet?
 • Vad kostar det att ta ut lokal valuta i en uttagsautomat? Oftast tar man ut en transaktionsavgift. Kontakta banken.
 • Det kan vara bra att växla in lite pengar redan innan man reser. Det underlättar om man skall betala taxi o.dyl. innan man kommit i ordning på resmålet och vet om man kan använda kredit- eller bankkort. Välj en växlingsbyrå med låg kommissionsavgift. Banker är oftast dyrare.
 • Spara kvitton, särskilt vid kortbetalning. Jämför dessa kvitton med kontoutdraget efter hemkomst.

Efter resan

Vanliga missförstånd

 • En svensk ambassad eller ett svenskt konsulat i utlandet har ingen som helst skyldighet att hjälpa någon att komma hem om t.ex. pengarna tagit slut, om man tappat biljetten eller liknande. Man är helt och hållet ansvarig för sina egna handlingar.
 • Det som är lagligt hemma kan vara brottsligt utomlands och tvärtom. Tänk på att man kan dömas i i svensk domstol om man gör något som är förbjudet i Sverige men tillåtet utomlands.

Se även

Externa länkar

Achtung.png Denna artikel är alltför kort. Om du kan någonting om ämnet, var djärv och redigera artikeln, och gör den därigenom bättre.