Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Prag

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 11 augusti 2008 kl. 19.45 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (Stadsdelar)
Hoppa till: navigering, sök
Prag

Default Banner.jpg

STAD: Prag
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning1 184 075 inv.
Riktnummer
Densitet/km2
Språktjeckiska
Transport
Flygplats(er)Praha Ruzyně
Järnvägsstation(er)Praha - Hlavní nádraží

Prag [1] är huvudstad i Tjeckien.

Att ta med sig till Prag

Att ta med sig från Prag

Tjeckien producerar vackert och billigt glas.

Fakta om Prag

Prag är en gammal historisk centraleuropeisk stad som är välbesökt av turister året om, men mest under sommaren. En gammal tät stadskärna med en stor omgivande storstad.

Historia

Prag grundades i slutet av 800-talet. På 900-talet beskrevs Prag som ett livligt handelscentrum och 973 fick staden ett biskopssäte.

Prag var Europas tredje största stad på 1300-talet samt ett av de viktigare handels- och kulturcentra i Europa. På den tiden byggdes St.Vituskatedralen, som är den äldsta gotiska katedralen i Centraleuropa, samt Centraleuropas äldsta universitet norr om Alperna - Karlsuniversitetet.

År 1748 blev de fyra kommuner som utgjorde Prag sammanslagna. Namnet på dessa fyra kommuner var Hradčany, som var det så kallade slottsdistriktet, Malá Strana, som var den mindre staden, Staré Město, som var den gamla staden samt Nové Město, som var den nya staden. 1992 hade Prag växt så mycket att 27 nya kommuner tillkom.

Efter första världskriget upplöstes Böhmen, ett förbund av hertigar och kungar, vilket var en orsak till att Prag fick en stor tyskspråkig befolkning, speciellt judisk, samt ett kulturliv inspirerat av Tyskland. Under andra världskriget minskade den tyska prägeln i Prag eftersom största delen av stadens 50 000 judar blev dödade i förintelsen.

År 1968, då landet ville reformera det politiska systemet, invaderades landet av Warszawapakten. Händelserna gav upphov till begreppet Pragvåren. I samband med kommunismens fall i Östeuropa, 1989, blev det ytterligare en demonstrationsvåg. Denna händelse kallas för Sammetsrevolutionen.

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Som för att göra det extra komplicerat har Prag ett antal olika geografiska indelningssystem som dessvärre inte är jämförbara med varandra. Detta beror på att olika system använts vid olika tidsperioder och numer används minst tre olika. För att göra det än värre kan samma namn användas i de olika indelningssystemen, men med helt olika betydelser.

Denna artikel använder sig av den gamla indelningen. I detta system är Prag indelat i tio numrerade distrikt, Praha 1-10. Om man i något sammanhang skulle stöta på en nummer högre än tio är detta ett tecken på att det är ett annat system. På detta sätt är Praha 13 en del av det gamla systemets femte distrikt, Praha 5. Fördelarna med det äldre systemet är att det fortfarande används på gat- och husskyltar i hela staden, vilket gör det lätt att förstå var i staden man är.

Praha 1 är den äldsta delen av staden och den ursprungliga staden Prag. Här finns jämförelsevis absolut flest sevärdheter. Praha 2 har även den ett betydelsefullt historiskt ursprung. I denna centrala del av staden är det "gamla" systemet (och likaså alla de nyare systemen) ett alltför trubbigt instrument och därför måste man använda sig av en ännu mera precis indelning. Ett bra system är att använda sig av kvartersindelningen, men då blir problemet att detta inte fungerar fullt ut tillsammans med de nyare, moderna indelningarna. Även om kvarteren är mindre än det gamla systemets distrikt, kan ett enskilt kvarter ligga i två eller fler distrikt. Fördelen är att dessa centralt belägna kvartersnamn är välkända och är identiska med det gamla systemets indelning.

De viktigaste kvarteren i den gamla stadskärnan är:

 • Slottet - stadens historiska centrum och den högsta punkten på den vänstra sidan av floden. Större delen av området ligger i distriktet Praha 1, men en mindre del tillhör Praha 6.
 • Staré město (Gamla stan) - högra strandens kärna och den äldsta delen av Prag. Tillhör distriktet Praha 1.
 • Nové město (Nya staden) - distriktet närmast Staré město och grundat på 1300-talet. Stora delar ligger såväl i Praha 1 och 2, men en mindre del även i Praha 8.
 • Malá strana (Lillsidan) - bebyggelsen runt slottet. Här hittar man statliga myndigheter och även det tjeckiska parlamentet. Större delen av området ligger i distriktet Praha 1, men en mindre del tillhör Praha 5.
 • Hradčany
 • Josefov - den judiska delen av Prag, en liten enklav i Staré město och det tidigare judiska ghettot. Tillhör Praha 1.
 • Vysehrad - uppkallat efter det gamla slottet Vyšehrad som låg söder om det medeltida Prag. Området tillgör Praha 2.

För återstoden av staden används i denna guide den gamla distriktsindelningen:

 • Praha 1 - nästan hela Praha 1 är uppdelat i Almost the whole area of Praha 1 is divided between historic quarters of Slottet, Malá strana, ], Staré město, Josefov och Nové město som beskrivs i egna artiklar. Vissa mindre delar av Praha 1 tillhör inte något av dessa kvarter, men kan lämnas utan avseende.
 • Praha 2 - en stor del av Praha 2 delas mellan de gamla kvarteren i Nové město och Vysehrad, vilkaockså beskrivs i egna artiklar. Den återstående delen omfattar större delen av Vinohrady.
 • Praha 3 - Praha 3 kallas också för Zizkov. Detta var tidigare en arbetarstadsdel som numer bebos av utlänningar som bosatt sig i Prag, av resenärer och av studenter. Stadsdelen ligger på en kulle på den högra sidan av gamla staden. Här finns ett rikt urval av fascinerande och i många fall ovanliga barer och restauranger, som tillsammans med en liten men hängiven klick poeter, konstnärer och artister ger stadsdelen en bohemisk, rolig och avslappnad karaktär.
 • Praha 4
 • Praha 5
 • Praha 6
 • Praha 7
 • Praha 8 - Karlin är den lilla landremsan mellan Zizkov och floden och gränsar till den gamla staden på dess västra sida. Karlin tillhör Praha 8 och var tidigare en ganska trist stadsdel. Från 2002 återupplivades Karlin emellertid och är idag en något striktare, kosmopolitisk stadsdel. På dess norra sida sväller Praha 8 ut och omfattar där bland annat företags- och shoppingområden. Detta ses vanligen inte som ett område dit turister beger sig.
 • Praha 9
 • Praha 10

Att ta sig till Prag

Med flyg

Man kommer med flyg till Praha Ruzyně (PRG). Det finns SAS och České aerolinie (CSA) som flyger från Sverige direkt. Prags flygplats Ruzyně ligger på 17 km-avstånd från stadscentrum, på nordvästra utkanten av Prag. Resan från flygplatsen till centrum tar ungefär 20-25 minuter, eller cirka 55 minuter med kollektivtrafik.

Med buss
Med tåg


Med bil
Med cykel

Förflyttning i Prag

Varje plats i Prag kan nås med tunnelbana, spårvagn eller buss. Framförallt tunnelbanan - Metro - med sina 3 linjer [A, B och C] är ett mycket bra transportmedel. Biljetter kan köpas vid ingången till tunnelbanan eller i tobaksaffärer som på tjeckiska kallas Trafika. Blir man tagen av en kontrollant utan giltig biljett, får man betala böter på plats. En biljett för en timme kostar 20 CZK - man kan byta transportsmedel. Tunnelbanesystemet är väldigt välutvecklat och inte alls komplicerat att förstå sig på. Rekommenderas som transportsätt inom Prag. Det finns 3 linjer: A (gröna), B (gula) och C (röda).

Spårvagn rekommenderas för kortare sträckor. Utanför centrum finns ett nätverk av bussar. Det finns också en bergbana på Petřín-berget.

Med buss
Med tåg

Prag har två internationella järnvägsstationer, Hlavní nádraž och Praha-Holešovice. InterCitytågen stannar även vid huvudstationen Praha-Smíchov och Masarykovo nádraží. Det finns det även ett antal mindre förortsstationer i Prag.


Med bil
Med taxi
Med cykel

Betalning

Gångbara valutor

I Tjeckien används valutan tjeckisk krona eller tjeckisk koruna, Kč. 1 koruna = 100 haleru. 1 svensk krona är 2,70 koruna och 1 euro är 25,35 koruna.

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
Budget

Att se

Det finns mycket att se i Prag. Det man inte får missa är

 • Karlsbron (Karlǔv most)
 • Krutporten (Krašná Brána)
 • Gamla stans rådhus (Staroměstská radnice)
 • Gamla judiska begravningsplatsen (Starý židovský hřbitov)
 • Gammalnya synagogan (Staronová synagoga)
 • Pragborgen (Pražský hrad)
 • S:t Veits-katedralen (Katedrala sv. Víta, Václava a vojtécha)
 • Strahovskaklostret (Strahovský klášter)

Att göra

Rundtur

Det är populärt att hitta en privat guide som ska visa Prag. De har många guider inkl. svensktalande [2]. Sidan finns även på svenska.

Kryssning

Kryssning Prag[3] organiserar båtkryssningar i Prag. Det finns en möjlighet att organisera en privat kryssning även för en familj eller en liten grupp. Med musik, lunch, middag mm.


Shopping
Aktiviteter

För den som är idrottsintresserad, går Europas största innebandycup av stapeln kring den 16 augusti varje år. Bra arrangemang och mycket folk från många länder i Prag just under den helgen.

Nöjesliv

Prags nöjesliv är rikt så som det anstår en huvudstad. En modern nykomling i Tjeckiens nöjesliv är cocktailbarer, ett mellanting mellan en restaurang och en klubb. De populäraste klubbarna är Karlovy Lazne, Akropolis, Radost FX, Roxy, Lucerna Music Bar och Gejzee..r.

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Prag
Får absolut inte missas