Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Oslo

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 16 oktober 2008 kl. 11.25 av 194.16.194.241 (Diskussion) (Att ta med sig till {{PAGENAME}})
Hoppa till: navigering, sök
Oslo

Default Banner.jpg

STAD: Oslo
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning557 052 inv.
Riktnummer
Densitet1 315/km2
SpråkNorska
Transport
Flygplats(er)Gardermoen
Järnvägsstation(er)Oslo Sentral

Oslo [1] är Norges huvudstad, vilket den blev cirka år 1300. Den förlorade dock sina privilegier under den dansk-norska unionen, som varade från 1348 till 1814. År 1624 ödelades större delen av staden i en stor brand, och den nya staden byggdes några kilometer längre västerut för att lättare skyddas av Akershus fästning. I samma veva ändrades också stadens namn till Kristiania, vilket behölls fram till den 1 januari 1925, då man tog tillbaka det gamla namnet Oslo.

Att ta med sig till Oslo

Oslo är Norges största kuk!

Att ta med sig från Oslo


Fakta om Oslo

Historik

Oslo grundades år 1048 av kung Harald Hårdråde enligt den isländske historieskrivaren Snorre Sturlasson och i slutet av 1000-talet blev staden också biskopssäte. Så småningom kunde man påvisa att kristendomen dock funnits här betydligt tidigare, bland annat genom fund av kristna gravar. Detta gjorde att Oslo beslöt att fira sitt 1000-årsjubileum år 2001. Namnet Oslo antas komma av de gamla orden för "ås" och "slätt", vilket gör att Oslo skulle kunna betyda "slätten vid åsen". Den ursprungliga stadskärnan låg vid utloppet av ån Alna och området kallas idag för Gamlebyen.

Oslo blev emellertid inte landets huvudstad förrän ca år 1300. Det var Håkon V Magnusson som anlade Akershus fästning som sitt residens, något som gjorde att staden följaktligen sågs som rikets huvudstad. Under medeltiden var landet en betydande handelsnation, men utkonkurrerades snart av den starka nordtyska handelsorganisationen Hansan. Då Hansan välde minskade kunde Oslo under 1500-talet gradvis hämta sig och viktiga näringar blev nu sjöfart och trävaruhandel.

Under lång tid var Norge i union med Danmark varvid Oslo följdaktligen förlorade sin status som huvudstad. En mycket stor brand 1624 som ödelade staden gjorde att man på kung Christian IV:s befallning återuppbyggdes i sten nordväst om Akershu fästning, på motsatta sidan av Bjørvika. Samtidigt döptes staden om till Christiania. Unionen med Danmark upphörde år 1814 och staden blev åter huvudstad i Norge. Stadens centrum har gradvis flyttat allt mer västerut och mellan 1860-1950 skapades så det som idag anses vara stadens mest centrala delar, detta till följd av uppförandet av Stortingets byggnad, slottet och rådhuset vid hamnen. Då industrialismen nådde Norge byggdes stadsdelar som Grünerløkka och Homansbyen. 1 januari 1925 återtog man så namnet Oslo.

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Från och med 1 januari 2004 delas Oslo in i 15 stadsdelar med tämligen omfattande självstyre. Varje stadsdel är följaktligen ansvarig för de lokala tjänster som inte administreras av kommunen, till exempel socialtjänst, grundläggande hälsovård och daghem, m.m.

 • Gamle Oslo
 • Grünerløkka
 • Sagene
 • St. Hanshaugen
 • Frogner
 • Ullern
 • Vestre Aker
 • Nordre Aker
 • Bjerke
 • Grorud
 • Stovner
 • Alna
 • Østensjø
 • Nordstrand
 • Søndre Nordstrand
 • Sentrum
 • Marka

Sentrum (city) och Marka (friluftsområdena runt staden) är egna självständiga enheter men har inget eget styre. Sentrum administreras av St Hanshaugen och Marka av de kringliggande stadsdelarna.

Att ta sig till Oslo

Med flyg

Oslo Airport [2] är Norges största flygplats och finns i Gardermoen, 45 kilometer nordost om Oslo. Det tar 19-22 minuter och kostar 160 norska kronor (80 kronor med studentkort) att ta sig dit med Flytogets [3] snabbtåg från Olso centralstation. Alternativt kan man ta den billigare Flybussen [4] som tar ungefär 45 minuter från centrum och kostar 120 norska kronor: Man kan också ta de långsammare lokala tågen mot Eidsvoll och Lillehammer. Dessa tåg körs av NSB [5] och kostar 86 norska kronor. Det finns också bussförbindelser till andra delar av Oslo och regionen genom Flybussekspressen [6].

Taxi kan, och bör, beställas i luckan inne i terminalbyggnaden för olika fasta priser från 395 kronor till Oslos stadskärna. Att gå ut och vinka till sig en taxi från kön blir alltid dyrare.

Några flygbolag, mest känt är Ryanair [7], trafikerar Torp airport [8] nära Sandefjord, 115 kilometer söder om Oslo. Busslinjen Torpekspressen [9] förbinder flygplatsen med Oslo och kostar 150 norska kronor enkel resa eller 270 för en returbiljett (rabatter finns för studenter, arbetslösa och pensionärer), medan lokala bussar går till de närliggande städerna Sandefjord och Tønsberg, varifrån NSB upprätthåller tågförbindelse med Oslo.

Flygplatserna trafikeras av direktflyg från de flesta europeiska huvudstäder och semesterorter, liksom från New York. Det finns också ett nätverk av inrikesflyg som drivs av flera flygbolag. SAS [10], Norwegian [11], Sterling [12] och Widerøe [13] är det största flygbolagen till och inom Norge.

Med buss
Med tåg
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Oslo

Oslo har ett väl utbyggt lokaltrafiknät där såväl tunnelbana, buss, båt som spårvagn ingår. Trafiken körs sedan 1 januari 2008 av Ruter AS [14], vilket är en sammanslagning av de tidigare operatörerna Stor-Oslo Lokaltrafikk og AS Oslo Sporveier. Med hjälp av hemsidan Trafikanten.no [15] kan man planera sin resa med lokaltrafiken i Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Vestfold, Telemark och Østfold.

Med buss
Med tåg
Med bil

re operatörerna

Med taxi
Med båt
Med cykel

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
Budget

Att se

Att göra

Shopping

Oslo korades år 2006 till världens sjätte dyraste stad att bo i. I en annan undersökning, publicerad av UBS [16] hamnade staden på en inte alltför smickrande förstaplats. Emellertid finns det givetvis här som över allt annars goda möjligheter att göra fynd. Märkesvaror är inte dyrare här än i London eller Paris, utan kan i vissa fall till och med vara billigare. Stora realisationer hålls i januari och augusti.

Den som vill shoppa har mycket att välja mellan. Karl Johans gate, den största gågatan i staden, har givetvis både bra och mindre bra affärer.

 • Glasmagasinet [17] (spårvagn 10-11-17-18 eller busslinje 37-46 till Stortorvet) har anor från 1700-talet. Här hittar man souvenirer, kristallglas, porslin, mode, husgeråd, inredningsvaror och mycket mer. Glasmagasinet är också känt för sin stora kosmetikaavdelning.
 • Oslo City [18] (T-bana till Jernbanetorget) är ett stort shoppingcenter mitt emot Centralstationen. Man är främst inriktad på yngre målgrupper.
 • Byporten [19] (T-bana till Jernbanetorget) är det senaste tillskottet på shoppingfronten. Här kan man i princip finna allting och det är följaktligen ett bra ställe för resenären eller den tillfällige besökaren.
 • Steen & Strøm [20] ligger på en sidogata till Karl Johans gate. Steen & Strøm är en av de äldsta affärerna i staden och har nyligen renoverats. Här hittar man märkeskläder, kosmetika och heminredningsdetaljer. Högst upp finns ett spa, öppet dagtid.
 • Paleet [21] (T-bana till Nationaltheateret) är et shoppingcenter med matavdelning i källarplanet. Paleet ligger inte långt från Nationalteatern och Kungliga slottet.
 • Aker Brygge [22] (Spårvagn 12, buss 21, 33 eller 54 till Aker Brygge/Bryggetorget/Vika Atrium) är ett dyrt men trevligt och roligt shopping- och nöjescenter vid hamnen.
 • Bogstadveien upp till t-banestationen Majorstuen (spårvagn 11 går till slutet av gatan), är en trevlig gata med småbutiker som främst säljer kläder och accessoarer.
 • The House of Oslo [23] (Buss 32, 33 or 54 till Dokkveien) är ett nyöppnat shoppingcentrum med ca 20 affärer som främst säljer heminredning under eget namn. Särskilt Illum Bolighus är värt ett besök (det är ett dotterbolag till det danska företaget med samma namn).
 • Gatan Bygdøy allé (buss 20, 31), bland annat känt för sina valnötsträd har återfått sitt rykte som shoppinggata. Här hittar man främst affärer som säljer kök, köksutrustning, heinredning, exklusiva norska möbler, belysning, etc.
 • Gatan Møllergata (i centrum, kollektivtrafik till stationerna Stortorget och Møllerveien) var förr känd som ett centrum för möbelförsäljning. Fortfarande finns ett litet antal möbelaffärer kvar, där man kan hitta fina men dyra norska möbler. På senare år har även dataaffärer och liknande butiker tillkommit.
 • Akersgata (precis vid Stortinget T-banestation) erbjuder några exklusiva affärer som Louis Vuitton, guldsmeden David-Andersen, Follestad, Corso Como och Ting. Nya fashionabla affärer är under planering och man siktar på att göra Akersgata till Oslos mest exklusiva shoppinggata.
 • Living Large [24] är en affär för den storvuxne mannen. Här hittar man såväl elegantare kläder som vardagsplagg.
Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Oslo har tidigare hetat Kristiania, från tiden då Danmark och Norge var i en union tillsammans.

Andra resmål runt Oslo
Får absolut inte missas
Externa länkar