Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Oslo"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Oslo

Default Banner.jpg

(Historik)
(Stadsdelar)
Rad 31: Rad 31:
  
 
==Stadsdelar==
 
==Stadsdelar==
{{bidrag saknas}}
+
Från och med 1 januari 2004 delas Oslo in i 15 stadsdelar med tämligen omfattande självstyre. Varje stadsdel är följaktligen ansvarig för de lokala tjänster som inte administreras av kommunen, till exempel socialtjänst, grundläggande hälsovård och daghem, m.m.
 +
 
 +
<table width=100%><tr><td valign=top width=50%>
 +
*Gamle Oslo
 +
*Grünerløkka
 +
*Sagene
 +
*St. Hanshaugen
 +
*Frogner
 +
*Ullern
 +
*Vestre Aker
 +
*Nordre Aker
 +
*Bjerke
 +
*Grorud
 +
</td><td valign=top width=50%>
 +
*Stovner
 +
*Alna
 +
*Østensjø
 +
*Nordstrand
 +
*Søndre Nordstrand
 +
*Sentrum
 +
*Marka
 +
</td></tr></table>
 +
 
 +
Sentrum (city) och Marka (friluftsområdena runt staden) är egna självständiga enheter men har inget eget styre. Sentrum administreras av St Hanshaugen och Marka av de kringliggande stadsdelarna.
  
 
==Att ta sig till {{PAGENAME}}==
 
==Att ta sig till {{PAGENAME}}==

Versionen från 21 september 2008 kl. 11.29

STAD: Oslo
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning557 052 inv.
Riktnummer
Densitet1 315/km2
SpråkNorska
Transport
Flygplats(er)Gardermoen
Järnvägsstation(er)Oslo Sentral

Oslo [1] är Norges huvudstad, vilket den blev cirka år 1300. Den förlorade dock sina privilegier under den dansk-norska unionen, som varade från 1348 till 1814. År 1624 ödelades större delen av staden i en stor brand, och den nya staden byggdes några kilometer längre västerut för att lättare skyddas av Akershus fästning. I samma veva ändrades också stadens namn till Kristiania, vilket behölls fram till den 1 januari 1925, då man tog tillbaka det gamla namnet Oslo.

Att ta med sig till Oslo

Att ta med sig från Oslo


Fakta om Oslo

Historik

Oslo grundades år 1048 av kung Harald Hårdråde enligt den isländske historieskrivaren Snorre Sturlasson och i slutet av 1000-talet blev staden också biskopssäte. Så småningom kunde man påvisa att kristendomen dock funnits här betydligt tidigare, bland annat genom fund av kristna gravar. Detta gjorde att Oslo beslöt att fira sitt 1000-årsjubileum år 2001. Namnet Oslo antas komma av de gamla orden för "ås" och "slätt", vilket gör att Oslo skulle kunna betyda "slätten vid åsen". Den ursprungliga stadskärnan låg vid utloppet av ån Alna och området kallas idag för Gamlebyen.

Oslo blev emellertid inte landets huvudstad förrän ca år 1300. Det var Håkon V Magnusson som anlade Akershus fästning som sitt residens, något som gjorde att staden följaktligen sågs som rikets huvudstad. Under medeltiden var landet en betydande handelsnation, men utkonkurrerades snart av den starka nordtyska handelsorganisationen Hansan. Då Hansan välde minskade kunde Oslo under 1500-talet gradvis hämta sig och viktiga näringar blev nu sjöfart och trävaruhandel.

Under lång tid var Norge i union med Danmark varvid Oslo följdaktligen förlorade sin status som huvudstad. En mycket stor brand 1624 som ödelade staden gjorde att man på kung Christian IV:s befallning återuppbyggdes i sten nordväst om Akershu fästning, på motsatta sidan av Bjørvika. Samtidigt döptes staden om till Christiania. Unionen med Danmark upphörde år 1814 och staden blev åter huvudstad i Norge. Stadens centrum har gradvis flyttat allt mer västerut och mellan 1860-1950 skapades så det som idag anses vara stadens mest centrala delar, detta till följd av uppförandet av Stortingets byggnad, slottet och rådhuset vid hamnen. Då industrialismen nådde Norge byggdes stadsdelar som Grünerløkka och Homansbyen. 1 januari 1925 återtog man så namnet Oslo.

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Från och med 1 januari 2004 delas Oslo in i 15 stadsdelar med tämligen omfattande självstyre. Varje stadsdel är följaktligen ansvarig för de lokala tjänster som inte administreras av kommunen, till exempel socialtjänst, grundläggande hälsovård och daghem, m.m.

 • Gamle Oslo
 • Grünerløkka
 • Sagene
 • St. Hanshaugen
 • Frogner
 • Ullern
 • Vestre Aker
 • Nordre Aker
 • Bjerke
 • Grorud
 • Stovner
 • Alna
 • Østensjø
 • Nordstrand
 • Søndre Nordstrand
 • Sentrum
 • Marka

Sentrum (city) och Marka (friluftsområdena runt staden) är egna självständiga enheter men har inget eget styre. Sentrum administreras av St Hanshaugen och Marka av de kringliggande stadsdelarna.

Att ta sig till Oslo

Med flyg

Oslo Airport [2] är Norges största flygplats och finns i Gardermoen, 45 kilometer nordost om Oslo. Det tar 19-22 minuter och kostar 160 norska kronor (80 kronor med studentkort) att ta sig dit med Flytogets [3] snabbtåg från Olso centralstation. Alternativt kan man ta den billigare Flybussen [4] som tar ungefär 45 minuter från centrum och kostar 120 norska kronor: Man kan också ta de långsammare lokala tågen mot Eidsvoll och Lillehammer. Dessa tåg körs av NSB [5] och kostar 86 norska kronor. Det finns också bussförbindelser till andra delar av Oslo och regionen genom Flybussekspressen [6].

Taxi kan, och bör, beställas i luckan inne i terminalbyggnaden för olika fasta priser från 395 kronor till Oslos stadskärna. Att gå ut och vinka till sig en taxi från kön blir alltid dyrare.

Några flygbolag, mest känt är Ryanair [7], trafikerar Torp airport [8] nära Sandefjord, 115 kilometer söder om Oslo. Busslinjen Torpekspressen [9] förbinder flygplatsen med Oslo och kostar 150 norska kronor enkel resa eller 270 för en returbiljett (rabatter finns för studenter, arbetslösa och pensionärer), medan lokala bussar går till de närliggande städerna Sandefjord och Tønsberg, varifrån NSB upprätthåller tågförbindelse med Oslo.

Flygplatserna trafikeras av direktflyg från de flesta europeiska huvudstäder och semesterorter, liksom från New York. Det finns också ett nätverk av inrikesflyg som drivs av flera flygbolag. SAS [10], Norwegian [11], Sterling [12] och Widerøe [13] är det största flygbolagen till och inom Norge.

Med buss
Med tåg
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Oslo

Oslo har ett väl utbyggt lokaltrafiknät där såväl tunnelbana, buss, båt som spårvagn ingår. Trafiken körs sedan 1 januari 2008 av Ruter AS [14], vilket är en sammanslagning av de tidigare operatörerna Stor-Oslo Lokaltrafikk og AS Oslo Sporveier. Med hjälp av hemsidan Trafikanten.no [15] kan man planera sin resa med lokaltrafiken i Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Vestfold, Telemark och Østfold.

Med buss
Med tåg
Med bil

re operatörerna

Med taxi
Med båt
Med cykel

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
Budget

Att se

Att göra

Shopping
Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Oslo har tidigare hetat Kristiania, från tiden då Danmark och Norge var i en union tillsammans.

Andra resmål runt Oslo
Får absolut inte missas
Externa länkar