Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Nybro

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 18 februari 2008 kl. 16.21 av 77.105.207.114 (Diskussion) (Björn Lundblad- ortens stotlhet)
Hoppa till: navigering, sök
Nybro

Default Banner.jpg

STAD: Nybro
Lokalisering
LocationSwedenNybro.PNG
Snabbfakta
Befolkning19775 inv.
Riktnummer0481
Densitet1155/km2
SpråkSvenska
Transport
Flygplats(er)Kalmar
Järnvägsstation(er)Nybro
Storgatan

Nybro [1] är en tätort belägen ca 30 km väster om Kalmar och centralort i Nybro kommun. Näringslivet domineras framför allt av trä-, glas-, pappers- och verkstadsindustri. Största arbetsgivaren är AB Gustaf Kähr. Nybro marknadsförs som porten till Glasriket. Staden är en bra utgångspunkt för den som vill botanisera bland traktens glasbruk.

Att ta med sig till Nybro

För den som önskar turista i Nybrotrakten är bil nästan ett måste. Ett alternativ är att ta det omåttligt populär turisttåget som går genom samhället varje dag.

Att ta med sig från Nybro

Glas-, trä- och hantverksprodukter.

Fakta om Nybro

Historia

Samhället Nybro i Madesjö socken fick under 1800-talets första hälft allt större betydelse som handels- och hantverkscentrum. 1865 fick Nybro köpingsrättigheter som sista ort i Sverige. Järnvägen kom under 1870-talet, något som innebar ett uppsving för orten, både ur befolkningssynpunkt och ekonomisk synvinkel. 1932 erhöll Nybro stadsrättigheter. Befolkningen fortsatte att växa fram till ca 1970, men har sedan minskat.

Stadsdelar

De tidigare byarna Hanemåla och Madesjö har växt ihop med Nybro. Några särskilda stadsdelar består staden inte av.

Att ta sig till Nybro

Järnvägsstationen
Med flyg

Närmaste flygplats är Kalmar flygplats [2] med dagliga förbindelser till Stockholm Arlanda flygplats, men även charterförbindelser vissa dagar i veckan.

Med buss

Såväl det lokala bussbolaget Kalmar Läns Trafik AB, KLT [3], som SWEBUS [4] trafikerar kommunen.

Med tåg

Järnvägen mellan Göteborg och Kalmar passerar Nybro. Tågtrafiken bedrivs av SJ [5] och det finns gott om förbindelser. Via byte i Emmaboda nås Karlskrona. Resande från norra och södra Sverige får oftast byta tåg i Nässjö eller Alvesta.

Med bil

Riksväg 25 från Nybro till/från Kalmar. Riksväg 31 till/från Vetlanda. Riksväg 120 till/från Emmaboda.

Med cykel

Riksväg 25 från Nybro till/från Kalmar. Riksväg 31 till/från Vetlanda. Riksväg 120 till/från Emmaboda. Det kan även ta cykeln med sig på tåget, men man måste först kontrollera med SJ vad som gäller. Det finns gott om småvägar vid sidan av de stora vägarna.

Förflyttning i Nybro

Nybro kommun är en glesbygdskommun och vissa delar av kommunen är ganska glest trafikerade, varför god planering är ett måste.

Med buss

Kommunen trafikeras av Kalmar Läns Trafik AB.

Med tåg

Järnvägen mellan Göteborg och Kalmar passerar Nybro. Tågtrafiken bedrivs av SJ. Det finns ingen spårburen lokaltrafik.

Med bil

Det finns många småvägar runt staden. De är i många fall dragna genom ett typiskt småländskt landskap.

Med taxi

Taxi Nybro, 0481-103 33 Förenade Taxi, 0481-144 44

Med cykel

För den som vill se trakten på cykel finns det många småvägar. Dessa leder genom typiskt småländska byar, förbi små sjöar och gölar och genom frodik jord- och skogsbruksbygd.

Betalning

Små inköpsställen, särskilt i Glasriket, tar inte alltid emot kort. Fråga först!

Gångbara valutor

Svenska kronor, SEK. Vid de flesta glasbruken går det även bra att betala med euro (€).

Resecheckar

Resecheckar inlöses av de flesta banker.

Betalkort

De flesta inköpsställen tar emot kort.

Bankomater

Bankomater finns vid Stora Torget samt vid ICA Kvantum.

Boende

Ett torg i Nybro. Stora Hotellet till höger

Det finns inga lyxhotell i Nybro, men väl medel- och budgetboende.

Lyx

Det enda kända lyxboendet som finns i Nybro är familjen Lundblads stora villa i 550 000:-klassen i utkanten av centrala Nybro. Villan är också ett populärt turistmål för många turister. Har man tur så kanske får en glimt av ortens stora son Björn Lundblad på hemmaplan.

Medel
 • Stora Hotellet [6] har 37 rum, varav 15 dubbelrum. Några med balkong samt en svit. Bastu, skönhetsbehandlingar, massage och paketerbjudanden. Hotellet ordnar trubadurkvällar, konserter, provningar, matlagningskurser och temakvällar och serverar bra mat. Här finns både traditionell bistro och à la carte-meny. Vinlistan är av hög klass. Stora Hotellet har Nordens största freskomålning, av Gunnar Teander. Konferensmöjligheter finns. Mellangatan 11, tfn: 0481-519 38.
Budget
 • Nybro lågprishotell och vandrarhem [7], Vasagatan 22, är öppet året runt och har 14 rum med enklare standard och 26 rum med dusch och wc. Förbokning krävs. Vandrarhemmet är anslutet till Svenska Turistföreningen. Tfn 0481 - 109 32 (tfntid 0800-2100).

Mat och dryck

Lyx

De infödda Nybro-borna brukar ofta lyxa till det ibland genom att åka det välkända turisttåget eller genom att äta en 007-pizza på den lokala pizzaresturangen.

Medel
 • Stora Hotellet - Grand Hotell i Nybro AB (se under "Boende" ovan)
 • Villa Fröjdekulla [8], beläget i Alsterbro ca 30 min bilfärd norr om Nybro, erbjuder beställningsmåltider och konferenser, m.m. Tfn 0481-505 77. Observera att man endast tar emot förhandsbeställningar.
 • Restaurang och pizzeria Juventus [9], Doktor Sandbergs gata 16 B, 0481-512 90.
 • Restaurang Evas kök [10], Kristallen (Folkets Hus), Storgatan 29. Tfn 0481- 124 99. Restaurangen serverar frukost 0900-1100 och lunch 1100-1400.
 • Restaurang Glasporten, Kalmarvägen (väg 25, vid infarten till Nybro från Kalmar), tfn 0481-519 40
Budget

Saknas.

Att se

Sightseeing
Tåg kommer!

Nybro kommun erbjuder ett sightseeingtåg som gratis tar turisten runt i tätorten. Turen tar ca 20 min och kör åtta turer/dag på vardagar och fem turer på lördagar. Söndagar ingen trafik. Ofta så körs detta tåg av någon av Nybros "kändisar" så som någon kommunpolitiker, James Bond-mannen eller någon ur det rikskända Nybrobandet Folkmord. Har man riktig tur så kanske tåget körs av Björn Lundblad som har special utbildat sig till lokförare av turisttåget på Växjö universitet.

Björn Lundblad

Björn Lundblad är kanske Nybros mest kända invånare. Den populäre smålänningen har bland annat spela otaligt många matcher för fotbollslaget Madesjö och gjort sig allmänt populär som en hyvens grabb. Stor sorg utbröt i Nybro när Lundblad sent på sommaren 2006 valde att flytta ifrån hemorten för att studera till lokförare för turisttåget vid Växjö universitet. Därför så är den sjätte augusti numera flaggdag i Nybro, detta för att hylla ortens stora son.

Alsterbro-Bäckebo-Kråksmåla

I området runt Alsterbro, Bäckebo och Kråksmåla finns många utflyktsmål. Det är en trevlig endagstur att med bil och till fots ta sig runt i området och i lugn och ro upptäcka en del av det "vanliga" Sverige.

 • Bäckebo kyrka (byggd 1845) med en orgel byggd av Johannes Magnusson
 • Varggropen i Luvehult
 • Bäckebo gamla bro
 • Ryggåsstugan "Heddastugan" i Rugstorp
 • Backstugan i Stenaråsen
 • Kråksmåla kyrka, en timmerkyrka av åttaknutatyp byggd 1761
 • Naturreservatet Ullefors vid Alsteråns södra utlopp ur sjön Allgunnen

Björn Lundblad- ortens stotlhet

Historia

Björn Lundblad föddes en tidig söndagsmorgon den tionde januari 1986. Redan vid födelsen på Nybro sjukhus så konstaterade doktorerna att det var en legend som hade fötts. Denna spådom visade sig senare vara lite tveksam. Redan i tidig ålder började Björn intressera sig för fotboll och gjorde under sin karriär flera drastiska ingripanden i det lokala laget Madesjö. En fylleskandal i slutet av 2005 satte dock stopp för Lundblads fortsatta karriär. Efter detta började Lundblad intressera sig allt mer för musik och han hade redan tidigare startat bandet Lundbladz. Lundbladz vann som bekant en grammis 2006 för årets låt med låten "Natalie" som senare gjordes om av Idol-Ola. Efter ett misslyckat Melodifestivaldeltagande 2006 så valde Lundblad att lämna Lundbladz. Istället började Björn att studera vid Växjö universitet till lokförare för turisttåget. Och där befinner vi oss idag. Lite kuriosa är att Björn också myntat det välkända uttrycket "Å de då va" och har idagarna stämmt Trygg-Hansa för att de använder detta uttrycket i deras reklamfilm.

Att göra

Shopping
 • Glasriket är inte bara glas, utan även konsthantverk och design.


Aktiviteter
 • Glasriket. Oavsett vad man är intresserad av - traditionell hantverksteknik, konst, kultur eller natur, så är en resa i Glasriket en bra idé. I Nybro finns två glasbruk, Nybro och Pukeberg, båda belägna i samma område.
 • Luhrleden [11], en vandringsled om ca 4,5 km från Alsterbro till Sandslätt. Vandringsleden löper efter den gamla banvallen efter Mönsterås-Åseda Järnväg. Informationstavlor om bygden och leden finns uppsatta.
 • Vilseleden [12], en vandringsled med alternativa sträckningar i området Kråksmåla - Alsterbro - Abbetorp - Bäckebo. Möjligheter till enklare boende finns längs sträckan.
 • Madesjö hembygdsmuseum [13] ligger inrymt i de gamla kyrkstallarna vid Madesjö kyrka.

Nöjesliv

Till Nybros rika nöjesliv räknas bland annat det numera välkända 007-museet och turisttåget som går genom samhället i princip varje dag.

Arbete

Gamla Ljungdahls

Området är en utpräglad glesbygd och arbetstillfällena är få. De flesta arbetar inom glas-, tillverknings-, trä-, pappers- eller verkstadsindustri. Regionen med Kalmar är hårt drabbad av arbetslösheten, men småföretagande är vanligt. I Nybro finns bl.a. kuverttillverkaren Ljungdahls.
Kommunikation

Mobiltäckningen i kommunen är relativt god.

GSM

Sämst täckning fås med Tele2/Comviq och med de operatörer som använder sig av Tele2:s nät. Bäst täckning fås med Telia.

3G

Sämst täckning fås med Tele2/Comviq och Telia. Bäst täckning fås med Telenor och 3.

Internetcaféer
 • Net café (Nybro Film & Video), Storgatan 13. Tfn: 0481 - 188 81.
 • Stadsbiblioteket [14] har några allmänna datorer. Ring 0481-454 60 för mer information.

Säkerhet

 • Polis [15], Långgatan 9.
 • Nybro vårdcentral [16], Tunnelgatan 6.
 • Apoteket [17], Storgatan 6.

Respektera

Lokalbefolkningen är visserligen van vid turister, men bl.a. Glasriket är mycket populärt bland utländska turister med begränsad eller ingen kunskap om Allemansrätten, vilket har gjort att man inte alltid har tålamod med svenskar som inte respekterar den. Som svensk är man skyldig att känna till denna urgamla rätt.

Problemlösare

Turistinformation

Övrigt

Andra resmål runt Nybro

Nybro marknadsföres som porten till Glasriket.

Får absolut inte missas