Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Nordkorea"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Nordkorea

Default Banner.jpg

(Klimat)
Rad 244: Rad 244:
 
[[eo:Nord-Koreio]]
 
[[eo:Nord-Koreio]]
 
[[es:Corea del Norte]]
 
[[es:Corea del Norte]]
 +
[[fi:Pohjois-Korea]]
 
[[fr:Corée du Nord]]
 
[[fr:Corée du Nord]]
 
[[hi:उत्तर कोरिया]]
 
[[hi:उत्तर कोरिया]]
Rad 252: Rad 253:
 
[[pt:Coréia do Norte]]
 
[[pt:Coréia do Norte]]
 
[[ro:Coreea de Nord]]
 
[[ro:Coreea de Nord]]
 +
[[ru:Северная Корея]]

Versionen från 23 mars 2008 kl. 12.22


LAND: Nordkorea
Flagga
FlagNorthKorea.png
Lokalisering
LocationNorthKorea.png
Snabbfakta
HuvudstadPyongyang
RegeringSocialistisk folkrepublik
ValutaNordkoreansk won (KPW)
Ytatotal: 120,540 km2
vatten: 130
Befolkning22,912,177 (2005) inv.
SpråkKoreanska
Religion
Landsnummer
Internetdomäningen, .kp reserverad
TidszonUTC+9

Nordkorea [1] är ett land i Östasien och ett av världens mest slutna länder.

Planering innan resan

För inresa till Nordkorea erfordras visum. Visum söks hos Nordkoreas ambassad minst fem veckor innan avresa. Dock kan man sannolikt inte få turistvisum om man inte bokat ett resepaket hos ett av få reseföretag som samarbetar med Nordkorea. Några kategorier har liten eller ingen möjlighet att få visum:

 • Anställda inom den svenska Försvarsmakten (mycket liten möjlighet)
 • Journalister, oavsett nationalitet (mycket liten möjlighet)
 • Medborgare i USA, Israel eller Sydkorea (får ej besöka Nordkorea annat än vid speciella tillfällen)

För den som har stämplar i passet från USA, Israel eller Sydkorea kan det uppstå problem - vid behov, skaffa nytt pass innan visumansökan.

Nordkoreas ambassad i Stockholm nås på tfn 08-767 38 36. E-post: [email protected]


Att ta med sig till Nordkorea

Att ta med sig från Nordkorea

Fakta om Nordkorea

Nordkorea

Historik

Korea har existerat som stat till och från sedan 600-talet. Tidvis har det lytt under Kina. Mellan 1910 och 1945 var Korea ockuperat av Japan. Under andra världskriget fritogs Korea från Japans grepp utav USA och det dåvarande Sovjetunionen. Sovjet gick in i Korea från norr, och USA ifrån syd. På den 38:e breddgraden möttes de två arméerna och där drogs även linjen som skulle dela Korea i två; Syd- och Nordkorea. Efter andra världskriget tog kommunisterna makten i nuvarande Nordkorea under ledning av Kim Il Sung, understödda av Stalin, medan en västvänlig regim etablerades på södra delen av halvön. 1950-1953 utkämpades Koreakriget mellan USA-ledda FN-styrkor och Sydkorea på ena sidan, och Nordkorea samt Kina på den andra sidan.

Lokalbefolkningen

Som turist i landet åtföljs man alltid av officiella guider. Man skall inte försöka förhandla bort detta eller försöka smita från dem. Förutom att man själv kan råka illa ut kan även guiderna med anhöriga få problem.

Klimat

Tempererat klimat, regn faller mestadels sommartid. Under senvåren förekommer ofta torka som följs av svåra översvämningar. Under tidig höst kan tyfoner förekomma.

Högtider

Regioner

Nordkorea har fjorton administrativa regioner.

Städer

Att ta sig till Nordkorea

Det är inte lätt att ta sig till och in i Nordkorea. Resan kommer oundvikligen att omges med en mycket stor byråkrati. Det enklaste sättet att ta sig till Nordkorea är med flyg via Peking i Kina. Det finns flygförbindelse till Pyongyang två gånger i veckan med det nordkoreanska flygbolaget Air Koryo. Flyg går även från Khabarovsk och Vladivostok i Ryssland. Det går också att åka tåg från Peking.

Enda sättet att besöka landet är därför att göra det som del av en gruppresa, men detta kan vara en stor grupp eller bara en resenär. Priset ligger på ca 1000 euro för en femdagarsresa som inkluderar boende, mat och resa från Peking. Priset kan öka avsevärt om man vill åka runt i landet eller om man vill åka själv (dock alltid med guide). Det finns flera reseföretag som anordnar den här typen av resor:

De flesta som reser till Nordkorea kommer att åka via Peking där man oftast hämtar sitt visum (vissa researrangörer ordnar detta i förväg). Om man väljer att hämta sitt visum i Kina går man till det nordkoreanska konsultatet på Fangcaodi Xijie. Observera att ambassaden ligger på Ritan Lu, men det är alltså till konsulatet man skall gå. Det är öppet måndag, onsdag och fredag 09.30-11.30 och 14.00-17.30. Övriga dagar utom söndag har man öppet 09.30-11.30. Ta med inresetillståndet, 45 US-dollar och två passfotografier.

Den guide man får kommer att ta hand om passet och behålla det under hela vistelsen i Nordkorea. Se till att passet ser bra ut och inte skiljer sig alltför mycket från andra pass från ditt land. De nordkoreanska gränsmyndigheterna kan bli misstänksamma och begära någon form av "böter" eller liknande, eller behålla passet när man ger sig iväg om de av någon anledning inte gillar vad de ser.

Inresa utan visum

Kijong-dong, en by byggd enbart i propagandasyfte. Ingen bor här.

Det finns tre platser i Nordkorea som kan besökas utan att man har ett vanligt nordkoreanskt visum (Platsnamnen nedan står med den nordkoreanska varianten först, därefter den sydkoreanska):

 • Kaesong (Gaeseong) öppnade 5 december 2007 för dagsturer från Seoul. Turerna arrangeras av Hyundai Asan.
 • Kumgangsan (Geumgangsan) är öppet för gruppresor med buss från Sydkorea och arrangeras av Hyundai Asan. Det går dagsturer från Seoul till Hwajinpo, vilket är samlingsplatsen för turister, som sedan körs med specialbussar genom den demilitariserade zonen (DMZ) till Kumgang. Turerna tar oftast två dagar med en övernattning men för de långväga turisterna finns även ett tredagarsalternativ med två övernattningar.
 • Panmunjom (Panmunjeom) som är den av båda sidor övervakade byn i DMZ, kan besökas med dagsturer med buss från Seoul.

Besöken till Kumgangsan och Kaesong är inte helt visumbefriade. Det krävs ett särskilt gruppvisum som Hyundai Asan ordnar för resegruppen. Dessa visum är endast till för att passera gränsen på dessa två platser och endast på specificerade datum. Besökare till Panmunjom behöver inget visum för att besöka de byggnader som byggts i DMZ, men man måste hela tiden bära sitt pass med sig.

De ovan nämnda tre resmålen är öppna för i stort sett alla nationaliteter, men det finns vissa begränsningar vad avser Panmunjom (se artikeln).

Till maj 2008 har Hyundai Asan annonserat att man kommer att ordna resor till Paektusan (Baekdusan), (Changbaishan på den kinesiska sidan om gränsen). Dessa resor beräknas omfatta reguljära flyg från Seoul till Samjiyeon nära Mount Paektu där man går ombord på en buss och så småningom fortsätter resan till fots. Resan kommer sannolikt att medföra minst en övernattning. Gränsen mellan Kina och Nordkorea går över berget, så de båda länderna delar det. För den som är beredd på lite extra arbete är det möjligt att besöka den kinesiska sidan av berget utan särskilt tillstånd.

Med flyg

North Koreas enda flygbolag, Air Koryo [11], flyger för närvarande från Peking varje tisdag och söndag med avgång kl 11.30. Returflighten sker samma veckodagar, med avgång kl 09.00 från Pyongyang. Air Koryo flyger också till och från Shenyang i nordöstra Kina, varje onsdag och lördag, och till Vladivostok varje tisdagsmorgon. Flygbolaget China Southern [12] flyger charterresor till Nordkorea från Shenyang. Sommartid går det flyg, vanligen två gånger i veckan, till Khabarovsk. Air China har aviserat att man från och med april 2008 kommer att flyga från Peking till Pyongyang tre gånger i veckan.

Notera att Air Koryo är det enda flygbolaget som inte får mer än en stjärna på Skytrax lista över de värsta flygbolagen [13]. Det innebär att Air Koryo är absolut sämst enligt Skytrax. På grund av EU:s oro kring företagets säkerhetsmedvetande får Air Koryo inte flyga till EU. Flygplansflottat består till sörsta delen av gamla sovjetiska plan, byggda mellan 1965 och 1990. Det är osäkert vilken flygplanstyp som kör mellan Peking och Pyongyang, men det vanligaste tycks vara att man använder sig av Iljusjin IL-62-Ms. Air Koryo har fyra sådana plan, byggda 1979, 1985, 1986 och 1988. Flygbolaget har ibland också använt Tupolev TU-154-Bs (tre plan byggda 1975, 1976 och 1977) och Tupolev TU-134s (tre plan byggda 1983). Sedan oktober 2007 har man vanligen använt en Iljusjin IL-62M, byggt i mitten av 1980-talet.

Med buss

Det går buss från Dandong i Kina över Yalufloden till Sinuiju. Trafiken körs av Dandong China Travel Company och är endast öppen för kinesiska medborgare.

Med tåg

Det går tåg (K27/28) från Peking via Tianjin, Tangshan, Beidaihe, Shanhaiguan, Jinzhou, Shenyang, Benxi, Fenghuangcheng, Dandong och Shinuiju, uppskattningsvis fyra dagar i veckan. Det finns bara en klass på tåget mellan Peking och Pyongyang, en enkel sovkupé som kan bokas på stationen i Peking. Detta måste göras flera dagar i förväg och det görs normalt sett av den resebyrå man bör anlita. Det har blivit svårare och svårare att boka plats på denna resa och om man vill ta tåget måste man se till att biljetter och platsbiljetter är bekräftade innan man ger sig iväg.

Det finns även järnvägsförbindelse med Ryssland, men denna används för närvarande inte.

Med båt

Det går en båtförbindelse för varor och passagerare mellan Wonsan och Niigata i Japan. Förbindelsen är endast öppen för nordkoreanska och japanska medborgare, men har på grund av Nordkoreas känvapenprov upphört tills vidare. Japan har förbjudit nordkoreanska fartyg från att angöra japanska hamnar och nordkoreaner släpps inte in i Japan.

Med bil
Med cykel

Förflyttning i Nordkorea

Som turist i Nordkorea får man inte röra dig fritt och man måste alltid övervakas av guider. Mobiltelefon får inte tas in i landet.

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Utlänningar får ej använda landets valuta.

Gångbara valutor

Euro, US-dollar och kinesiska yuan. Euro föredras i första hand. Det kan vara problematiskt med växel, så var noga med att endast ta in valuts i små valörer.

Resecheckar
Betalkort

Under inga omständigheter accepteras betal- eller kreditkort av någon form.

Bankomater

Boende

Mat och dryck

Att se

Att göra

Arbete

Kommunikation

Utlänningar får inte använda sig av mobiltelefon och/eller GPS i Nordkorea. Vid inresa med flyg deponeras de på flygplatsen vid inresan och man får tillbaka dem vid utresan. Tar man sig till Nordkorea med tåg kommer utrustningen att plomberas vid inresan och den bryts först vid utresan. Man får ta med sig bärbara datorer och mp3-spelare, men lämna eventuella mobilmodem hemma. Enligt utsago finns inga så kallade roamingavtal skrivna med utländska operatörer, vilket i alla händelser gör det omöjligt att använda mobil kommunikation.

Man är följdaktligen hänvisad till telefoniförbindelser från hotell och liknande, men räkna med att kostnaderna för utlandssamtal är höga.

GSM

Korea Posts and Telecommunications Corporation (KPTC) driver nätverket SUN NET sedan 2002. Antalet abonnenter och basstationer är sannolikt litet.

3G

Nordkorea har inget 3G-nät.

Internetcaféer

Internetcaféer saknas eftersom nordkoreanska medborgare inte får ha tillgång till internet. Har man med sig sin dator kan kan alltså inte koppla upp sig mot internet.

Säkerhet

Respektera

Man bör bära vårdad klädsel och lämpliga skor, särskilt om man besöker för koreanerna viktiga platser. Ett exempel på en sådan plats är presidentens mausoleum, Kumsusang Memorial Palace.

Fotografering är tillåtet i de flesta fall, men fråga alltid om lov om det innebär närbilder på människor. Är man inte säker på om man får fotografera och inte kan fråga någon, chansa inte. Digitalkameror och icke-professionella videokameror går bra att använda.

Problemlösare

I Sverige
På plats

Större delen av de utländska ambassaderna i Nordkorea ligger i diplomatstaden Munsu-dong:

 • Svenska ambassaden [14], Munsu-dong, Daehak Street, Taedonggang District, Pyongyang. Telefon: +850 2 381 74 85, e-post: [email protected].** ***
 • Brittiska ambassaden [15], Munsu-dong Diplomatic Compound, Pyongyang. Telefon: +850 2 381 7980. För vakthavande personal, d.v.s. utanför arbetstid, ring +850 2 381 7985. E-post:[email protected] Öppet mån-fre 09.00-17.30 (lokal tid).*
 • Tyska ambassaden [16], Munsu-dong Diplomatic Compound, Pyongyang, +850 2 381 7385.
 • Polska ambassaden [17],Tedonggang - Munsu-Dong, Pyongyang, D.P.R.K. telefon: +850 2 381 7325, +850 2 381 7328, +850 2 381 7331 fax: +850 2 381 7634 fax/telefon: +850 2 381 7637
 • Schweiziska ambassaden [18], Daedonggang District Munhundong, Yubo Street No. 3, Pyongyang. Telefon: +850 2 381 76 45, e-post: [email protected]

*Brittiska ambassaden har även en kanadensisk del som kan bistå kanadensiska medborgare.

**USA har för närvarande inga diplomatiska förbindelser med Nordkorea. Amerikanska medborgare hänvisas till svenska ambassaden (endast vid nödfall).

*** Länder som inte har egen diplomatisk närvaro i Nordkorea representeras av svenska ambassaden.

Övrigt

Får absolut inte missas