Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Nederländerna"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Nederländerna

Default Banner.jpg

(Att se)
(Att se)
Rad 122: Rad 122:
  
 
==Att se==
 
==Att se==
[https://sv.wikipedia.org/wiki/Madurodam Madurodam] i Haag.
+
[https://sv.wikipedia.org/wiki/Madurodam Madurodam] i [[Haag]].
  
 
==Att göra==
 
==Att göra==

Versionen från 21 oktober 2013 kl. 13.12

LAND: Nederländerna
Flagga
FlagNetherlands.png
Lokalisering
LocationNetherlands.png
Snabbfakta
HuvudstadAmsterdam, Haag är regeringssäte
RegeringKonstitutionell monarki, demokratiskt parlament
ValutaEuro (EUR)
Ytatotal: 41,526 km2
vatten: 18,41 %
Befolkning16 407 491 inv.
SpråkNederländska, frisiska
ReligionKatoliker 31 %, Protestanter 21 %, Muslimer 4,4 %, övriga 3,3 %, ateister 40 %
Landsnummer+31
Internetdomän.nl
TidszonUTC+1

Nederländerna, även Holland, är ett land i Västeuropa.

Planering innan resan

Det behövs inget visum för att resa till Nederländerna.

Att ta med sig till Nederländerna

Ett bra sätt att uppleva nederlänska städer, eller landsbyggd, är till fots eller cykel (landskapen är flacka och det finns gott om cykelbanor). Det kan därför vara bra att ha med sig sköna skor som tåls att användas under en heldag - och eventuellt plåster för skoskav.

Att ta med sig från Nederländerna

  • Träskor. De klassiska nederlänska träskorna (klompen, sing. klomp) gjorda i ett trästycke, finns att köpa så gott som i alla souvenirbutiker.
  • Ost. Nederländarna är världskända för sin ostproduktion som sträcker sig ända tillbaka till år 800 f Kr. I norra delarna av Nederländera är det vanligt med ostmarknader där bra priser erbjuds.
  • Sexleksak. Nederländarna har en liberal syn på sex och pronografi, och det finns många butiker som säljer sexleksaker, underkläder osv.

Fakta om Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland, vilket endast är namnet på en del av landet. Namnet Holland används dock ofta - liksom holländska för språket och som adjektiv - i vardagliga sammanhang för företeelser som uppfattas som förknippade med Nederländerna, såsom "holländsk Edamer", "holländska tulpaner", hollandaise(sås), de "holländska" kanalerna.

Nederländernas huvudstad är Amsterdam, men regering och parlament har säte i Haag, där också monarken har sitt residens. Officiellt språk är nederländska.

Historik

Under Karl V, tysk-romersk kejsare och kung av Spanien, var regionen en del av de sjutton nederländska provinserna, i vilka även det mesta av dagens Belgien ingick. Efter det spansk-nederländska kriget mot Karl V:s son Filip II av Spanien, växte den norra delen, under namnet De sju förenade Nederländernas republik, till en av de mäktigaste sjöfararnationerna och ekonomiska stormakterna under 1600-talet. Perioden kallas den Nederländska stormaktstiden.

Under Napoleon införlivades landet med det franska väldet men återfick självstyre tillsammans med de österrikiska Nederländerna och med Luxemburg 1815. Belgien bröt sig loss 1830. Under 1800-talet industrialiserades Nederländerna förhållandevis långsamt jämfört med kringliggande länder.

Nederländerna var neutrala i första världskriget och i inledningen av andra världskriget, men ockuperades trots detta av Nazityskland i maj 1940 och befriades inte förens 1945. Efter kriget blomstrade industrin åter inom Benelux och EG. Nederländerna blev också medlemmar i NATO.

Lokalbefolkningen

Klimat

Nederländerna har ett tempererat klimat med milda vintrar och svala somrar. Klimatet påverkas till stor del av havs- och luftströmmar från Nordsjön. Trotts att Nederländerna har en image av att vara ett regnigt land, regnar det endast 7% av tiden. Under ett normalår ligger antalet soltimmar mellan ca. 1500-1600 h.

Högtider

Regioner

Städer

Att ta sig till Nederländerna

Med flyg

Många kommer ändå med flyg till Amsterdam, där landets mest betydande flygplats Schipol finns.

Med buss
  • Tjörnarpsbuss [1] har bussresor till Holland.
Med tåg
Med båt
Med bil

Man kan komma till Nederländerna med bil från grannländerna Tyskland och Belgien, med tåg, med färja från Storbritannien.

Med cykel

Förflyttning i Nederländerna

Med flyg
Med buss
Med tåg

NS har hand om tågtrafiken i landet.

Med bil

Om man vill besöka platser längre ut på landet kan det vara bra att köra bil. Men i städer, särskilt Amsterdam är det svårt att hitta parkeringsplatser och gatorna är smala.

Med taxi
Med cykel

Nederländerna är känt för att det är lätt att cykla även långa vägar. Många som sysslar med cykling reser till Nederländerna.

Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

I Nederländerna använda euro som valuta.

Resecheckar
Betalkort

I landet föredrar man att använda kontanter och det är svårt att använda ex. VISA- och Mastercard-kort i affärer, även bland de större, se därför till att ha med dig kontanter.

Bankomater

Man kan använda svenska bankomatkort, med VISA eller Mastercard, till att ta ut pengar i bankomater som det finns gott om.

Boende

Mat och dryck

Den vanligaste maträtten är Boerenkool met stamppot. Det är som potatismot blandat med grönsaker och därtill kött (oftast korv).

Att se

Madurodam i Haag.

Att göra

  • Cykelsemester i det relativt platta landskapet.
  • Kanalbåtssemester.
  • Badsemester längs den sandiga kusten.

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Nederländerna är ett av världens mest liberala länder i alla avseenden.

Problemlösare

  • Holländska kongress- & turistbyrån [[2].
I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas