Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Montréal

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 18 februari 2007 kl. 12.29 av Stewin (Diskussion | bidrag) (Att se)
Hoppa till: navigering, sök
Montréal

Default Banner.jpg


Montreal (fransk stavning Montréal) är provinsen Quebecs största stad, Kanadas näst största, samt den tredje största franskspråkiga staden i världen efter Paris och Kinshasa. Staden har ett välförtjänt rykte som en av Nordamerikas livligaste städer.

STAD: Montréal
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning3,426,350 inv.
Riktnummer514, 438, 450
Densitet5,590.8/km2
SpråkEngelska, Franska
Transport
Flygplats(er)Pierre Elliot Trudeau Airport, Mirabel Airport
Järnvägsstation(er)Gare Central
Montreal biodome.JPG

Att ta med sig till Montréal

Att ta med sig från Montréal

 • Lönnsirap!

Fakta om Montréal

Historia

Alkoholförbudet i USA under 1920 och 30-talet, gjorde Montreal till ett mecka för dem som ville ta sig över gränsen (främst invånare i New England och New York) för att roa sig. Staden såg en ljusskygg, men lekfull industri av alkoholtillverkning växa fram tillsammans med krogar med burlesque underhållning. Under 60-talet förändrades och moderniserades Montreal i förberedelse för Expo 67. Världsutställningen förde med sig bland annat Montreals Metro(tunnelbana) samt ett antal stadsparker. Under Expo 67, en av de mest framgångsrika världsutställningarna, besökte fler än 50 miljoner människor staden. Inför sommarolympiaden 1976 konstruerades bland annat, den för Montrealbor symboliska, Olympic Stadium tillsammans med många andra arenor och stadsförbättringar.

Fram till 1959 var Saint Lawrence floden inte farbar längre än till Montreal. Detta förändrades då the Saint Lawrence Seaway öppnades. Trots att detta setts som en möjlighet för en uppsving för Montreal, som redan var den ekonomiskt ledande staden i Kanada, blev resultatet det motsatta. Med navigerbara vatten till hamnar i Ontario och längs Lake Superior, flyttade också många företag västerut. Quebecs självständighetsrörelse spädde på denna effekt under 60-talet och många av de företag som opererade i hela landet flyttade sina huvudkvarter till Toronto.

Efter en ekonomisk lågkonjunktur under 80- och 90-talen, på grund av stängningen av bil och flygindustrin i området, har situationen idag stabiliserats. Montreal är idag ett center för kultur, konst, IT, bioteknik industri och media för hela Kanada och den fransktalande världen.

Lokalbefolkningen

Traditionellt har Blvd St Laurent delat staden med den engelskspråkiga befolkningen på västra sidan och den franskspråkiga på den östra sidan. Detta håller i mångt och mycket på att försvinna. Även om huvudspråket i Montreal är franska (eller snarare Québecois)så är tvåspråkigheten utbredd. Anställda i affärer och restauranger är alltid tvåspråkiga till skillnad från exempelvis taxichaufförer som påfallande ofta uteslutande talar franska.

Stadsdelar

Montreal är en stor stad med många stadsdelar. I centrala Montreal kretsar livet främst kring:

 • Downtown
 • Plateau Mont Royal
 • Mont Royal Area
 • Quartier Latin
 • China Town
 • Vieux Montreal
 • The Village

Att ta sig till Montréal

Med bil

Från Toronto, ta Highway 401 österut i ca 5 timmar tills den blir Highway 20 på Quebecsidan av gränsen. Åk Highway 20 ca en timme för att ta dig mot centrala Montreal. Var beredd på att hastighetsbegränsningarna ändras ofta beroende på trafiken. För att nå downtown, följ skyltning mot Centre-Ville och ta Highway 720.

Från Ottawa, ta Highway 417 österut. Highway 417 byter namn till Highway 40 i Quebec.

Från Quebec City, ta antingen Highway 20 eller 40 västerut. Resan tar mellan 2,5 och 3,5 timmar.

Från New York City, ta Interstate Freeway 87 norrut genom Albany och den östra halvan av delstaten New York i ca sex timmar. Efter gränspassage nära Plattsburgh, byter vägen namn till Highway 15 som leder dig direkt till centrala Montreal över Pont Champlain. Resan tar ca 8 timmar.

Från Boston, ta Interstate Highway 93 till Highway 89 i Concord, New Hampshire. Fortsätt genom Vermont till gränspassagen nära Burlington där vägen byter namn till Highway 133. Byt till Highway 10 då vägarna möts och följ vägen västerut - Highway 10 leder direkt in till centrala Montreal. Resan tar ca 6-7 timmar.

Med buss

Det finns många städer i Ontario, Quebec, New York, Vermont och Maine som har busslinjer till Montreal. Bussar anländer till och går från Station Centrale, icke att förväxla med tågstationen Gare Central. Station Central hittar du på 505 boulevard De Maisonneuve Est just ovanför Berri-UQAM metro. Ring 514-842-2281 för tidtabellsupplysning och priser.

Busslinjer till Montreal betjänas av: Greyhound Canada [1], Coach Canada [2], Vermont Transit [3] och Orleans Express [4]. Orleans Express är den huvudsakliga operatören inom hela provinsen Quebec , och är systerbolag till Acadian Lines [5], vilken har busslinjer från norra Quebec till destinationer iin New Brunswick and Nova Scotia.

Greyhound har fem dagliga direktlinjer från New York (åtta timmar från USD76,50) och fem från Boston (sju timmar från USD 72) Studentrabatter på New York linjen saknas. Att ta tåget från New York är billigare men också långsammare.


Med båt

Under sommarmånaderna finns en färjeförbindelse mellan Montreal och Quebec City. Denna sköts av AML Cruises (514-842-3871). Färden tar ca en dag och går en gång i veckan. 2001 kostade biljetten $130. Ett snabbare sätt är att ta Les Dauphines du St Laurent's hydrofoil(514-288-4499).Färden tar ca 5 timmar ocjh kostade 2001 $69 (enkel) eller $129 (tur och retur). Canadian Connection Cruises (203-254-3339) tar passagerare på påkostade längre kryssningar längs St Laurent floden och anslutande floder. Inom Kanada går en linje mellan Kingston Ontario och Quebec City. (fyra till sex dagar för ca $1000 - $1100 inklusive mat och underhållning) Till ungefärligen dubbla priset kan kryssnigen förlängas att nå städer i New England och New York.

Med flyg

Montreals Pierre Elliot Trudeau Airport (IATA: YUL, ICAO: CYUL), tidigare Dorval Airport, ligger ca 30 minuter väster om Montreals centrum. Highway 20 som tar dig mellan flygplatsen och centrum kan vid rusningstrafik betyda att resan tar upp till en timme. Trudeau Airport trafikeras av alla de större amerikanska och kanadensiska bolagen och är ett nav för Air Canada och WestJet. Varje dag går en mängd flygningar över Atlanten till och från (bland andra) London, Amsterdam, Paris, Frankfurt, München, Zürich, Rom, Madrid, Lissabon, Moskva, Kairo och Casablanca.

Med taxi till och från centrala Montreal erbjuds ett fast pris på $35. Exakt vad som räknas som de centrala delarna kan läsas på bilfönstret bakom föraren. Ligger din destination utanför de centrala delarna används taxametern. Utanför ankomsthallen avgår en flygbuss (Aérobus). Bussens slutstation är busstationen på 777 de la Gauchetière West, (just norr om Berri-UQAM métro) men bussen stannar också vid en handfull hotell på vägen. Biljetten kostar $13 enkel resa och bussen går varje halvtimme mellan 07.00 0ch 01.00.

Montreal har också en andra flygplats - Mirabel som ligger en timmas resa norr om innerstan. Denna flygplats används sedan oktober 2004 uteslutande för fraktflyg.

Med taxi

Jo, det är säkerligen möjligt att ta taxi från närliggande städer och orter. Taxi är dessvärre, precis som i Sverige, ett dyrt sätt att transportera sig på och därför inte att rekommendera annat än till resor inom staden. För den som inte vill slösa en stor del av reskassan på taxi finns gott om andra alternativ som beskrivs ovan och nedan.

Med tåg

Montreals centralstation (Gare Central) är belägen på 895 De La Gauchetière Ouest, ett kvarter väster om rue University. Tunnelbanestation - Bonaventure

VIA Rail Canada [6] trafikerar, med sina snabba och bekväma tåg, sträckorna mellan Quebec-Ontario samt destinationer i norra Quebec, New Brunswick och Nova Scotia. Alla priser nedan gäller för enkel resa i ekonomiklass (Comfort class) och kräver bokning fem dagar i förväg. Förvänta dig att betala 50% mer om du bokar samma dag som du reser. Förstaklassbiljetter är givetvis dyrare och inkluderar drycker, snacks, tillgång till trådlöst internet i stationslounger och ombord. Studenter med ISIC kort är berättigade rabatter både hos VIA Rail och Amtrak

*Fem tåg per dag till och från Ottawa. (två timmar, från $35)
*Sex tåg per dag till och från Toronto (fyra och en halv timme, från $85)
*Fem tåg per dag till och från Québec City (tre och en halv timme, från $47)

Sex kvällar i veckan går VIAs Ocean mot New Brunswick (femton och en halv timme, $110 - $219) och Nova Scotia (tjugo timmar, $133-$245). Priserna beror på hur man väljer att resa där det billigaste priset ger dig en sittplats i ekonomiklass och det dyraste en sovkupé. Tågen var från början tänkta att gå som nattåg mellan England och Frankrike och är mycket moderna.

Amtrak [7] har dagliga avgångar till New York (tio timmar, från $55) med förbindelse i Schenectady till (men inte från) Chicago (tjugo timmar, USD$114). Den som vill vidare mot Philadelphia (tretton timmar, USD$97) eller Washington DC (femton och en halv timme, USD$120) får byta tåg i New York. Tåg mot New York är billigare, men långsammare jämfört med Greyhound's busslinje som också trafikerar sträckan.

Förflyttning

Montreals gator är uppdelade i ett öst och väst system av den långa boulevard St. Laurent som delar staden i nord-sydlig riktning. Husnummren (på gator som löper i öst-västlig riktning) börjar vid St. Laurent och ökar sedan ju längre från den man kommer. Dessutom avslöjar gatunamnen ofta på vilken sida om St. Laurent man befinner sig. På östra sidan slutar då gatnamnen med "Est" (öst) och väster om gatan slutar gatnamnen med "Ouest" (väst), exempelvis "rue Saint-Quelqu'un Ouest" eller "rue Saint-Quelqu'un Est". Gatnamnen härstammar ofta från katolska helgon och historiska personer, såväl välkända som mer obskyra.

Till fots

Att gå är ett perfekt sätt att ta sig runt i innerstaden med dess intensiva trafik och runt de smala gatorna i the Old Port (gamla hamnen). Detta gäller särskilt under sommarmånaderna. Under Montreals stränga vinter kan trottoarer vara isiga och rent farliga att ta sig fram på. Grovmönstrade vinterkängor kan vara ett måste för att ta sig fram efter de is- och snöstormar som härjar under vintern. Vid töväder rasar (som överallt annars) snö och ismassor från tak och balkonger. Ville souterrain(se "att göra") erbjuder perfekt skydd mot vintern för den shoppingsugne!

Förbudet att gå mot rött ljus resulterar sällan i något straff, däremot bör man vara medveten om att bilister sällan stannar eller ens saktar ner för gående som kliver ut framför dem. I korsningar har gående företräde framför svängande biltrafik vilket de flesta bilister respekterar. Generellt respekterar Montreals bilister gående, trots sitt rykte för aggresivitet.

Den delen av Prince Arthur Street som löper mellan St. Laurent och Carré St Louis är en bilfri gata med gott om trevliga restauranger, kaféer och små butiker. Ett bra sätt att behålla orienteringen är att komma ihåg att gatorna lutar upp mot Mont Royal, som ligger just norr om innerstaden och är lätt att se från de flesta platserna.

Med cykel

Att ta sig fram i Montreal med cykel eller på inlines, är mycket populärt då den kalla vintern väl släppt sitt grepp om staden. Montreal har 660 km väl underhållen cykelväg som slingrar sig runt omkring och genom staden. Vissa av dessa korsar St. Lawrencefloden och tar dig över till Montreal-ön. För att ta sig till den södra sidan av floden välj antingen Jaques Cartier bridge eller via Ile Notre Dame.

Även om du befinner dig på en cykelväg, var väl medveten om att bilar kan dyka upp! I allmänhet har Montreals bilister ett rykte om sig att vara hetlevrade och nyckfulla. På vissa håll i innerstaden är cykelvägen separerad från bilvägen av parkerade bilar vilket nedsätter cyklistens sikt. Känner du dig bekväm med att köra bil i staden kommer du mest troligt också vara bekväm med att ta dig fram på cykel. Cykelhjälm är inte ett krav lagligt sett- men det är definitivt ett smart drag!

Det finns gott om äffärer som hyr ut såväl cyklar som inlines, särsklit runtom i the Old Port och the Plateau. För mer information- besök La Maison des Cyclistes (Cyklisternas hus) på 1251 rue Rachel Est.

Med bil
Med buss eller tunnelbana

Montreals lokaltrafik sköts av Société de transport de Montréal (STM) [8]. Biljetter för en resa (inklusive transfer) på bussar och metro kostar $2,75. Det går även att köpa remsor (lisières) som gäller för sex resor för $11,75 (25% rabatt). Se till att du har jämna pengar både på buss och i metron om du ska köpa enkelbiljetter!! Vet man att man kommer nyttja lokaltrafiken flitigt så är det väl värt att investera i ett frirese-pass. Dessa berättigar till obegränsat resande på buss och metro och kostar för en dag $9, och för tre dagar $17. Under sommaren kan dessa köpas vid de flesta stationer i innerstaden. Under övriga delar av året bara vid Berri-UQAM, Peel och Bonaventure. Ett veckopass kostar $19 ($10,75 för studenter) och ett månadspass $65 ($35 för studenter). Observera att enbart studenter i Montreal har möjligheten att utnyttja studentrabatten! STMs websida kan hjälpa till med reseplanering [9]. Kartor över buss- och metrolinjer kan fås hos biljettförsäljarna på metrostationerna.

Med båt
Med flyg
Med taxi
Med tåg/spårvagn

Betalning

Gångbara valutor

Kontanter används i form av kanadensiska dollar (CAD) och cent.

Resecheckar

Resecheckar växlas in i den uppsjö av växlingskontor och banker som finns i Montreal

Betalkort

De kort som vanligen förekommer i Sverige accepteras även i Kanada och därmed även i Montreal.

Bankomater

Är vanligt förkommande på gator, i affärer, banker och barer.

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Efter en kväll ute, då svenskar vanligen hetsäter tunnbrödrullar, hamburgare eller kebab, äter man i Montreal Poutine. En enkel men mättande, god och billig rätt bestående av pommes frites, "brunsås" (gravy) och ost. Kan låta märkligt i svenska öron, men väl värt att prövas!

Lyx
Medel
Budget

Att se

Historiska platser
 • Vieux Montréal
 • Olympic Park
Kulturella platser
 • China Town
 • Bell Centre
 • McGill University Campus
Muséer
 • Biodôme
Parker
 • Parc du Mont Royal
 • Carré St Louis, är en mycket charmig liten park belägen i slutet på gågatan Prince Arthur, just nordväst om korsningen Sherbrooke/St.Denis. Parken ligger på samma plats som Montreals första vattenreservoar var belägen och kantas av pitoreska små hus. I parken finns en vacker liten fontän där folk samlas för att umgås och spela musik. Carré St Louis har också ett (inte oförtjänt) rykte om sig att dra till sig många marijuana-rökande människor i alla åldrar, vilket inte sällan ger delar av parken en säregen, sötaktig doft.
 • Parc La Fontaine
Religösa platser

Att göra

Aktiviteter
Evenemang
 • Montreal International Jazz Festival
 • Just for Laughs
Nöjesfält
Shopping

Montreal bjuder på goda shoppingmöjligheter och(beroende på växelkursen) chansen att göra riktiga fynd. CD skivor, DVD, kläder, skor, klockor och elektronik kan vanligtvis handlas en bra bit under svenska priser. Att tänka på är att stickproppskontakter inte passar svenska uttag (adapter finns att köpa), DVD filmer (region 1) kräver att du har en regionfri DVD spelare. Innan du handlar dyrare elektronikvaror (TV, datorer) kan det vara värt att kontrollera hur dessa kommer fungera i Europa.

 • Ville Souterrain är ett enormt underjordiskt shoppingkomplex, under downtown, med mer än 2000 äffärer, 28 km gångar, tunnelbanestationer, banker, bio ,ja, allt vad du kan tänkas leta efter. Shoppingkomplexet förbinder de stora varuhusen längs Rue Ste Catherine med varann och ger shoppingglada skydd mot Montreals stränga vinter- eller heta sommar!
 • Metro Video[10] (977 Rue Ste Catherine, en våning ner i samma byggnad som Famous Players Cinema) har ett enormt utbud av filmer, mestadels DVD men även i VHS format.
 • Winners [11](1500 McGill College Avenue) Enormt utbud av billiga märkeskläder.

Nöjesliv

Nattklubbar

 • Cafe Campus (Rue Prince Arthur/ Blvd St Laurent) Nattklubb med ung publik(generellt från den studerande populationen) och billig bar. Musiken är varierad beroende på vilken dag man väljer att besöka. [12]

Pubbar

 • Hurley's Irish Pub (1125 Rue Crescent)Bjuder på live musik i gemytlig miljö. Inte den billigaste pubben, men väl värt ett besök! En pint öl = ca CAD 7.50

Arbete

För svenska medborgare finns detaljerad information på Immigration Canada's [13](CIC) hemsida för hur man lagligt arbetar i Kanada. Provinsen Québec har sina egna imigrationsbestämmelser, vilket gör att man måste gå igenom två processer för att få sitt arbetstillstånd. Först för Kanada därefter för Québec. Den som är anställd vid ett företag med kontor i Montreal är det möjligt att söka förflyttning inom företaget. Det är också möjligt att söka en specifik arbetsgivare som sponsor för tillfälligt arbetstillstånd. Om du kvalificerar som skilled worker(se specifikationer på CIC websida) kan du själv söka permanent uppehålls- och arbetstillstånd i Montreal. Listan över yrken som CIC kategoriserar som skilled workers är lång (från exotisk dansare till yrkesofficer)men den administrativa processen för att få sitt tillstånd är längre. Räkna med en behandlingstid på över ett år till en kostnad mellan 12- 18000 SEK. Olagligt fabriksarbete är lätt att finna och betalar ca $7,50 i timmen. Alternativ till detta kan vara att måla eller bära möbler. McGill och Montreal University letar oftast efter försökspersoner till olika projekt, det gör även Montreals många bioteknikföretag.

Kommunikation

Telefon Telefonkiosker finns i överflöd på gator och i gallerior. För ¢25 ringer du ett lokalsamtal med obegränsad tidsgräns.

Mobilnät Fungerar för svenska mobiltelefoner med trippelband.

Internet Många butiker som kopierar papper har ofta några internetdatorer. Detta gäller även för många kaféer och bokaffärer. I metrostationerna McGill och Berri-UQAM finns internetautomater där du betalar i kontanter eller med kreditkort. Grande Bibliothèque har även de många datorer att använda för lånekortsinnehavare. Som turist kan ett temporärt lånekort fås om du kontaktar en bibliotekarie. I övrigt har organisationen Île Sans Fil [14]sett till att förse många kaféer och andra lokaler i innerstaden med gratis, trådlöst intrenet.

Säkerhet

 • Polis
 • Sjukvård
 • Apotek

Respektera

Politik, den franska identiteten och franskspråkigheten i Quebec kan vara känsliga ämnen att diskutera. Välj väl vem du debatterar dylika ämnen med om du nu känner dig tvungen att göra det.

Problemlösare

 • Turistinformation

Övrigt

Andra resmål runt Montréal
Får absolut inte missas
 • Tam tam's - under de varma månaderna samlas mängder av människor varje söndag i den östra delen av Parc du Mont Royal (mot Avenue du Parc) för att spela trummor, dansa, sola, kasta frisbee osv osv. För den som stannar en längre stund i Montreal är det ett bra tillfälle att träffa folk. Annars är det ett bra tillfälle att njuta av musiken och se Montreals befolkning i sitt esse!
Externa länkar