Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Marmaris

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 22 maj 2009 kl. 12.37 av 80.216.62.255 (Diskussion) (Historia)
Hoppa till: navigering, sök
Marmaris

Default Banner.jpg

STAD: Marmaris
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning31 000 inv.
Riktnummer
Densitet/km2
SpråkTurkiska
Transport
Flygplats(er)Dalaman
Järnvägsstation(er)
Marmaris
Marmaris strand

Marmaris är en stad i Turkiet och belägen vid Medelhavet i provinsen Muğla. Staden är ett verkligt turistmål - normalt har man 31 000 invånare, men under turistsäsongen fördubblas invånarantalet.


Att ta med sig till Marmaris

Att ta med sig från Marmaris


Fakta om Marmaris

Historia

En resa Från Physkos till MarmarisMarmaris 1801-1803

MARMARIS har alltid väckt beundran hos varje besökande rakt genom historian. Den kända historian härstammar från 12.000 år f.Kr. År 2007 har man upptäckt på Nimara ön en grotta med spår av en civilisation från neolitiska perioden. Och vidgade utgrävningar på ön Nimara skall planeras av berörda turkiska myndigheter hette det i pressmeddelandet strax efter upptäcktet.

Annars kan man se ruiner av Karien Physcus/Physkos daterade 3500 år f.Kr på bergstoppar och sluttningar ovanför Beldibi som ligger ca 2 km norr om Marmaris hamnen.

Marmaris Kartan år ca 1512 av Piri ReisPhyskos har varit Kariens och Västra Anatoliens viktigaste hamnort för handel (slav, olivolja, vin, fikon, marmor, timmer, brons och silver) och krigs mobiliseringar (legionärer) för olika krig.
Marmaris slätten Engelska militär läger 1801
Det var härifrån karianer åkte till det kända kriget "Kadesh" för att kriga bredvid Hettitier mot Egyptier år 1280 f.Kr. Men i andra krigen har man krigat på samma sida som Egyptier vilka har också varit största handelspartner rakt genom historian i flera tusen år.

En Karisk krigare i Persepolis


Karianer har bildat egna städer vid Nil Deltan och skrivit sitt språk där med egyptiska bokstäver och från höger till vänster. Annars i Sydvästra Anatolien skrev man från vänster till höger.
Maussolus Kariske härskaren 377-353 f.Kr och Satrap


Karianer och Physkos var först med att göra skulpturer i normal människans storlek. Den tekniken lärde de sig av egyptier och förde det till sitt hemland via Physkos.Mauseleum en av sju underverk av antiken Pyramid toppen av kulturutbyte med Egyptien.

Området var och är rikt på marmor och olika metaller. Här har man inte bara utvunnit även bearbetat dessa för i tiden.

Vad vi vet är att Physkos har haft egen peng i olika metaller. De flesta mynten som gällde i större delen av Karien inklusive Rhodos tillverkades här.
Lejonhuvud på Physkos mynt var kända.En mycket värdefull Physkos mynt redan 1828 var samlar objekt i London hos en viss samlare som hette Mr. Borell. Den mynten var ovanlig tjock, bred och lång förutom fler grenig horn (som älgen) hade en text rad med 18 kariska bokstäver" Phi Upsilon sigma $ Y 2".

Vi vet också att The Art Museum of Boston har en bust på Tiberius romerskhärskare som är tillverkat här och har den här presentationen i museet;

Tiberius busten 

"Provenance/Ownership HisBoston 1971.393, history: Said to have been found at Marmaris (ancient Physkos) on the southern coast of Caria; by date unknown: with K. J. Hewett, Esq., London (purchased from an English estate); by 1971: purchased by Robert E. Hecht, Jr. from K. J. Hewett; purchased by MFA from Robert E. Hecht, Jr., November 10, 1971".

Samt att några romerska härskare och senatorer (Brutus) har varit i Physkos just för att få sin egen skulptör i färgade marmor eller i metall och vissa i båda och.

Brutus Busten

Här fanns också en av världens äldsta romersk kyrka. Ruinerna skall finnas innan man börjar klättra sluttningen till befintliga ruinerna av Physkos i Beldibi.

Enligt Prof. Arkeolog George E.Bean att det finns så få efterlämningar av Physkos kan ej förklaras bara med naturkatastrofer eller plundringar utan dessa kan ha flyttats till andra ställen med skeppar för att användas i andra antika städers byggnads projekter. För att bergstoppar och sluttningar där staden Physkos byggdes är inte täckta med jord även nutid. Dock dess hamn och havet har försvunnit under jorden med tiden.

Den romerska kända geografen Strabo berättar i sina böcker att antikens viktiga städer såsom Troja, Ephessus, Alabanda, Mylasa, Miletus och Pergama har haft landsvägs förbindelse med Physkos. Detta är ytterligare ett bevis på vikten av Physkos hamnen redan under antiken.Marmarishamnen 1801-1803
Om man fonetisk (kariska) försöker tyda namnet Physkos så kommer man koppla det till naturens fysiska elementer såsom berg, hav, vind, sol, stjärnor, flod, åska, regn, djur, tillgångar etc. Därför vill jag tyda det till naturens fysiska stad/hamn. Här är faktisk känd, inte bara som världens största natur hamn men också sina övriga unika och sköna natur sedan urminnes tid, för handel och krig samt humanitär trivsel.

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Att ta sig till Marmaris

Med flyg

Närmaste flygplats är i Dalaman, där de flesta turister landar.

Med buss
Med tåg
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Marmaris

Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
Budget

Att se

Slottet i Marmaris

Marmaris erbjuder i sig inte så mycket att se, men ett av utflyktsmålen är det gamla slottet som byggdes av Suleyman.

Att göra

Shopping
Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Marmaris
Får absolut inte missas
Externa länkar