Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Luleå

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 3 maj 2008 kl. 02.25 av 213.113.127.139 (Diskussion) (Historik)
Hoppa till: navigering, sök
Luleå

Default Banner.jpg

STAD: Luleå
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning45 467 (2005) inv.
Riktnummer0920
Densitet40 invånare/km²/km2
SpråkSvenska
Transport
Flygplats(er)Luleå flygplats
Järnvägsstation(er)Luleå

Luleå [1] är en stad i Norrbotten och centralort i Luleå kommun.

Att ta med sig till Luleå

Att ta med sig från Luleå

Fakta om Luleå

Med 45 467 invånare är Luleå Sveriges 22:a största tätort. Innerstaden ligger vackert beläget på en landtunga mellan Luleälvens mynning och Bottenviken.

Historik

Luleå fick stadsrättigheter utfärdade av den dåvarande kungen Gustav II Adolf 1621, då staden låg vid medeltidskyrkan i nuvarande Gammelstad. På grund av landhöjningen flyttades staden 1649 till sitt nuvarande läge. 1887 brann större delarna av stadskärnan ned, inklusive den gamla kyrkan i trä, varefter man planerade det nuvarande schackrutiga gatunätet i centrum. 1893 invigdes stadens nya kyrka, som 1904 fick bli domkyrka vid bildandet av Luleå stift.

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Att ta sig till Luleå

Med flyg

7 kilometer söder om staden ligger dess närmaste flygplats Luleå Airport, som är Norrlands största och Sveriges sjätte största sett till passagerartrafik. I båda riktningar går varje dag ca 12 flygturer Luleå Airport och Arlanda emellan.

Med buss
Med tåg

Tågstationen i Luleå ligger centralt belägen. Från Göteborg går det tåg via Stockholm och norrut längs stambanan, med alla dess stationer. Till och med juli 2008 har Veolia hand om passagerartågen i Norrland, därefter tar SJ över. I och med detta kommer avstickaren till Umeå att utebli från rutten Luleå - Stockholm, vilket kommer att spara någon timme på resvägen. Från Narvik går också passagerartrafik längs Malmbanan, via bl.a. stationerna i Kiruna, Gällivare och Boden.

Med bil
Med cykel


Förflyttning i Luleå

Med buss

Stadsdelarna emellan kan man enkelt färdas med Luleå Lokaltrafik, som under de mest trafikerade tiderna på dygnen avgår med tio-minutersintervaller. Vill man besöka landsbygden eller övriga länet kan man åka med Länstrafiken Norrbotten.

Med tåg

Inom kommunens gränser kan man bl.a. åka in till stan från tågstationen vid sjukhuset i Sunderbyn, men det är kanske inte särskilt vanligt att man gör detta.

Med bil
Med taxi

Ett antal taxibolag är verksamma i Luleå, däribland Luleå Taxi (tel. 0920-10 000) och Sexans Taxi (tel. 0920-66 666).

Med cykel

I egenskap av att vara universitetsstad, är Luleå också en cyklistvänlig stad, med väl utbyggda cykelvägar mellan alla stadsdelar.

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

I centrum finns det två bankomater precis vid stadens gågata Storgatan. Den ena vid SEB, snett mittemot Shopping, och den andra vid Stadshypoteket, mitt emot Åhléns. Därtill finns det några uttagsautomater också vid Swedbanks lokaler vid Smedjegatan samt vid Nordea som ligger vid Köpmantorget.

Boende

I Luleå finns flera möjligheter för de som söker boende. Mitt i centrala stan finns en rad större och mindre hotell. Strax utanför centrum och i stadsdelen Kronan finns vandrarhem, och vid Arcus strax norr om staden finns en campingplats.

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
Pubar och barer
  • Bishops Arms [2] är en pub i kedjan med samma namn som har specialiserat sig på att skapa en engelsk pubatmosfär. Alla pubar är inredda på ett unikt sätt med originalinredning från olika typer av fastigheter i Storbritannien. Maten är av samma typ som kan serveras på en brittisk pub och öl- och whiskysortimentet är mycket omfattande. Öppettiderna varierar, så ring först för att kolla. De flesta Bishops Arms-pubarna öppnar runt kl 1600-1700. Storgatan 15, tfn: 0920-27 40 30

Att se

Kyrkbyn och medeltidskyrkan i Gammelstad, som är ett av Sveriges bidrag på UNESCO:s världsarvslista, är ett måste för de som är historiskt intresserade.

Att göra

Shopping

Luleå innerstad erbjuder fyra större centra för shopping-entusiasten. Samtliga ligger längs Luleås huvudgata (Storgatan) som löper rakt genom centrum. Om man utgår från stadshuset eller stadshotellet och går i riktning mot buss- och tågstationen så kommer man först till Åhléns, därefter följer tre större gallerior; Strand, Smedjan och Shopping. Tillsammans har man ett stort utbud av butiker, salonger, caféer och restauranger. Givetvis kantas gatan också av ett antal butiker och dylikt som inte är affilierade med galleriorna.

Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Luleå
Får absolut inte missas