Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Los Angeles

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Los Angeles

Default Banner.jpg

STAD: Los Angeles
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning12.9 miljoner inv.
Riktnummer
Densitet/km2
Språkengelska och spanska
Transport
Flygplats(er)Los Angeles intl. (LAX) och ett stort antal mindre flygplatser.
Järnvägsstation(er)Union Station

Los Angeles [1] är den näst största staden i USA och ligger i södra Kalifornien vid Stillahavskusten. Eftersom Hollywood finns alldeles i utkanten av staden utspelar sig många filmer just i Los Angeles eller i dess näromgivning.

Att ta med sig till Los Angeles

Att ta med sig från Los Angeles


Fakta om Los Angeles

Historik

Lokalbefolkningen

Los Angeles är en mycket mångkulturell stad, vilket speglas inte minst i befolkningen, som mer än till hälften består av utlandsfödda.

Stadsdelar

Att ta sig till Los Angeles

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Los Angeles

Los Angeles är i princip en 12 miljoner stad uppbyggd på villor vilket gör staden gigantisk till ytan. Det vanligaste i Los Angeles är att man tar bilen vart man än ska. Små avstånd på kartan kan visa sig vara flera kilometer i verkligheten.

Med buss

Rekommenderas inte. En bussresa från Santa Monica till Hollywood tar ca 1 timme. Värt att notera är att bussen då endast följer en gata, nämligen Santa Monica Blvd.

Med tåg

Los angeles tunnelbana har 5 linjer. Om man ska ta sig från flygplatsen får man först åka shuttle-buss till aviation station, därifrån åker man med den gröna linjen till stationen imperial/wilmington. Sedan tar man den blåa linjen därifrån till downtown. Den röda linjen förbinder downtown Los Angeles (union station) med hollywood och universal city där universal studios ligger.

Om man inte vill hyra bil under sin vistelse i Los Angeles går det ändå ganska bra att ta sig runt med metron.

http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_County_Metropolitan_Transportation_Authority#Metro_Bus finns bra info på engelska om lokaltrafiken i L.A.


Med bil

Det är bekvämt att hyra bil medan man är i Los Angeles. Massvis med motorvägar förbinder staden och det är lätt att hitta med hjälp av att det är bra skyltat. För en svensk turist kan det bli nervöst i och med att det är ibland 6-filig väg men allmänt så ska det gå bra. En karta är bra att ha med så att man inte tappar bort sig i detta gigantiska motorvägsnät.

Med taxi

Taxibilar finns vid flygplatser och tågstationer. De flesta kör på taxameter. I och med att L.A är så stort blir det dyrt att åka taxi från stadsdel till stadsdel. Taxibilar är ändå inte så vanliga som man kan tro.

Med cykel

Beror på var i Los Angeles man är. Rör man sig längs stranden så är det trevligt att hyra en cykel. Att däremot använda cykeln in mot stan kan vara knepigare och jobbigare.

Betalning

Gångbara valutor

Dollars (US$)

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

I Los Angeles kan man välja allt ifrån att äta på en lyxrestaurang med världsstatus till en korvgubbe i centrum. I och med att många har invandrat hit så erbjuds man mat från alla världens hörn.

Lyx

På de exklusiva restaurangerna krävs slips och kavaj. Om man ätit budgetmat under stor del av resan kan det vara trevligt att runda av med riktigt utsökt mat. Om man äter på en lyxrestaurang i L.A finns det en liten chans att man får syn på en kändis, men den chansen är liten.

Medel

I L.A och resten av USA finns så kallade strip steak, stora biffar av nötkött som serveras med olika tillbehör. Det finns även hälsokostrestauranger i L.A och de erbjuder nyttig mat till bra pris.

Budget

Om man vill äta billigt i L.A så är snabbmaten utmärkt. En måltid på mcdonalds är billigare än i sverige men ändå betydligt större. En måltid på den nationella snabbmatsrestaurangen In-Out-Burger rekommenderas. Billigt, och så får man prova på nåt som inte finns i sverige.

Att se

  • Hollywood med Hollywood Boulevard
  • Mulholland Drive
  • El Pueblo
  • Union Station
  • Getty Center
  • Museum of Contemporary Art
  • Chinatown, Little Tokyo, Thaitown och K-town
  • Griffith Park
  • Exposition Park

Att göra

Los Angeles är främst känt för Hollywood vilket gör att det finns många sevärdheter från just filmvärlden. Hollywood Walk of Fame är ett måste, här har alla de största namnen inom nöjesindustrin sina namn på egna stjärnor på trottoaren. Se en basketball-, baseball- eller ishockeymatch. Berömda Staples Center är hemmaarena för Los Angeles lakers (basket) och Los Angeles kings (ishockey).

Shopping

När det gäller shopping så finns det många val. Belverly Hills är känt för just shopping, här finns bland annat den kända gatan Rodeo Drive där man hittar exklusiva affärer från hela världen här brukar man också träffa på kändisar för dem som är intresserade av det. I Belverly Hills hittar man även Belverly Center som är ett stort shoppingcentrum med många butiker från välkända märken. USA är delvis känt för sina shoppingoutlets som finns utanför de stora städerna. Camarillo heter en outlet som är en 45 minuters bilresa från Los Angeles och har ca 160 butiker från kända varumärken.

Aktiviteter

Universal Studios är en nöjespark helt inriktat på attraktioner i filmens spår. Six Flags är en nöjesparkskedjor som är känt för sina extrema berg-och-dal-banor. I Los Angeles har kedjan två nöjesparker, "Magic Mountain" och Hurricane Harbour". Magic Mountain har flera kända berg-och-dal-banor däribland "Goliath" som bl.a användes i TV-serien Entourage under namnet Aquaman. Hurricane Harbour är inriktat på vattenattraktioner.

Nöjesliv

Arbete

Om man vill arbeta och bo i L.A så måste man skaffa ett "Green Card". Green Card lottas ut och man måste anmäla sig i "lotteriet" för att ha chansen.

Kommunikation

Säkerhet

Som i alla storstäder finns det ficktjuvar i tunnelbanan och turistattraktioner. Ofta gäller det sunda förnuftet. Undvik östra L.A och downtown efter och före kontorstid, det är nämligen hem för knarklangare och hemlösa.

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Los Angeles
Får absolut inte missas