Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Lettland

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 24 januari 2007 kl. 08.20 av 80.216.117.41 (Diskussion) (Säkerhet)
Hoppa till: navigering, sök
Lettland

Default Banner.jpg

LAND: Lettland
Flagga
FlagLatvia.png
Lokalisering
LocationLatvia.png
Snabbfakta
HuvudstadRiga
Regeringparlamentarisk demokrati
Valutalats, ls. LVL
Ytatotal: 64 589 km2
vatten:
Befolkning2 366 515 inv.
Språklettiska, ryska
Religion
Landsnummer+371
Internetdomän.lv
TidszonGMT+2

Lettland ligger i östra (norra) Europa. Landet är ett av tre baltstater och gränsar till Estland i norr, Litauen i söder, Ryssland i öst, Vitryssland i sydöst och Östersjön i väst. Det mest berömda resmålet är huvudstaden Riga, som också är utsett till världsarv.

Planering innan resan

Att ta med sig till Lettland

Att ta med sig från Lettland

 • Bärnsten som säljs överallt till turister. Om du har tur så kan du hitta lite vid Östersjöns strand efter en storm.
 • Sotad (svart) keramik från Latgale.
 • Silversmycken
 • Vantar med utsmyckningar. Handgjorda vantar som representerar en traditionell kultur.
 • Svart bröd ger mer energi än traditionellt bröd. Om det köps färskt och förvaras i en plastpåse kan det hålla sig i 10 dagar eller mer. Konstigt nog tycker kvinnor bättre om detta bröd än män.
 • Melnais Balzams alkohol kryddat med varierande örter.
 • Laimas konfektes Asorti choklad med olika fyllning.

Fakta om Lettland

Historia

Lettland är berömt som en gammal handelsplats. Den berömda 'rutten från vikingarna till grekerna', som nämns i gamla skrifter, sträcker sig från Skandinavien, genom lettländskt område längs floden Daugava, till det gamla ryska och byzantiska väldet.

Över den europeiska kontinenten var Lettlands kust känd som platsen där man hämtade bärnsten. Under medeltiden var bärnsten mer värdefull än guld på många platser. Lettisk bärnsten var känd så långt bort som i antika Grekland och det romerska riket.

På 1300-talet anlände tyska handelsresande med missionärer som försökte konvertera de hedniska baltiska och finsk-ugriska stammarna till den kristna tron.

Tyskarna grundade Riga år 1201 och gjorde staden till den största och mäktigaste på Östersjöns östkust.

Efter självständigheten år 1918 lyckades man i Lettland med stor social, ekonomisk och industriell utveckling, samt utveckling inom jordbruket. Det hade alltid varit ett multikulturellt center där främlingar och lokala invånare arbetade tillsammans och gav välgång till landet.

Under tiden för järnridån var Lettland bara en provins i Sovjetunionen, men koncentrationen av tung industri var enorm. Kontakter med väst existerade i princip inte.

Sedan man återfick självständighet år 1991 har den ekonomiska och sociala utvecklingen varit snabb även för letterna och de europeiska grannarna. År 2004 blev Lettland medlemmar i EU.

På grund av sin histora med olika stammar och uppdelningar mellan olia regioner finns där fortfarande regionala skillnader mellan olika delar av Lettland vilka är intressanta att utforska.

Lokalbefolkningen

Klimat

Den bästa delen av året att resa till Lettland är mellan juni och mitten av september när det är varmt och mycket lokal mat finns tillgänglig. Januari och februari är de kallaste månaderna. Oktober och november har höstregn och dagarna är korta.

Högtider

Regioner

Det finns fyra historiska regioner i Lettland:

 • Vidzeme - Norra delen
 • Kurzeme - Västra delen
 • Latgale - Östra delen
 • Zemgale - Mittersta delen

Det finns en del sociala och kulturella skillnader mellan regionerna. Till exempel så varierar de traditionella dräkterna. Latgale-regionen har sin egen, unika dialekt.

Städer

 • Riga - Huvudstaden med en mer än 800 år gammal historia.
 • Bauska - här finns gamla slott och en årlig country-festival.
 • Cesis - gammal stad i hjärtat av Vidzeme, slott och djupa floddalar.
 • Daugavpils - näst största staden i Lettland. Många fabriker och andra industrier.
 • Jelgava - studentstad.
 • Jūrmala - fritidsstad nära Riga. Populärt semestermål.
 • Kuldiga - lten stad där många gamla byggnader har bevarats. Här finns Europas bredaste vattenfall.
 • Liepāja - stad vid Östersjöns strand där det alltid blåser. Letterna tror att vinden börjar där. Staden är också känd för att några kända, lettiska musiker kommer därifrån.
 • Rēzekne - hjärtat av Latgale-distriktet.
 • Sigulda - populär stad med många intressanta slott och andra historiska platser. Det mest populära resmålet utanför Riga för utländska turister.
 • Tukums - tre lettiska regioner möts precis i utkanten av denna stad: Vidzeme, Zemgale och Kurzeme.
 • Valmiera - industristad som också kan visa upp ett aktivt kulturellt coh akademiskt liv. Det finns ett universitet och en teater i staden.
 • Ventspils - en av de mest trafikerade hamnarna i Europa. Man kan här titta på inkommande skepp.

Övriga resmål

Nöjesparker

Helgturer

Att ta sig till Lettland

Visum

För dem som ej behöver visum

 • Invånare i många länder, inklusive Australien, Kanada, USA, Mexiko och Nya Zeeand behöver inte visum för att besöka Lettland i upp till 90 dagar. (Komplett lista över länder)
 • Från och med 1 maj 2004 är Lettland medlemmar i EU så medborgare i EU-länder behöver inte visum för 90 dagar under en 6-månadersperiod. Om man vill stanna längre krävs en uppehållstillstånd.
 • Liv- eller reseförsäkring måste visas upp vid gränskontrollerna.

Om du behöver ett visum så är det lite svårt att skaffa det. Visumpriset är högt med tanke på landets storlek - 20LVL fför ett besök eller 35LVL för flera inresor. Ansökningar tar ungefär 7 dagar att behandla, men kan ta upp till 30 dagar om mer information krävs. För att ansöka ska man lämna följande till ett lettiskt konsulat eller en lettisk ambassad:

 • pass med TVÅ blanka sidor
 • ansökningsformulär
 • 2 foton
 • inbjudan
 • reseförsäkring och betalning
Med flyg

Ryanair från Nyköping/Skavsta till Rīga

Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Lettland

Med flyg

Air Baltic flyger från Riga till Liepaja International Airport på sommaren (juni-september). Flera små flygplatser finns runt om i Lettland och två i Riga - Spilves airport och Rumbulas airport.

Med buss

Det finns ett väl utbyggt nätverk av busslinjer i Lettland. Man köper biljetter på busstationen eller på bussen när man går på. Om man har bagage ber man chauffören att lägga det i bagageutrymmet. Det är olika på olika bussbolag om de tar extra betalt för det. Det finns expressbussar mellan de större städerna, vilket sparar tid.

På fredagar och lördagar kan bussarna på väg från Riga vara välfyllda. Bustidtabeller finns på Rigas Autoostas hemsida.

Med tåg

Om man vill till städerna Jurmala, Saulkrasti, Jelgava, Ogre och Daugavpils kan det vara praktiskt att åka tåg.

Med bil

Internationella biluthyrare är representerade i Lettland. Kontoren ligger i Riga och på bottenvåningen av Rigas flygplats. Billigare biluthyrningsfirmor finns också.

Kör med framlyktorna på året runt. Vinterdäck krävs under vinterperioden. De flesta bensinstationer är självservicestationer som kan användas dygnet runt. Två typer av oktan-haltig bensin samt dieselbränsle finns.

Med taxi
Med cykel
Med liftning

Att lifta i Lettland är oftast bra. Vägarna runt Riga leder till de största problemen om inte staden är ditt mål. det finns nämligen ingenm genomfartsled och en stor mängd lokal trafik gör liftning svår. Det lättaste sättet att komma runt Riga är att hitta någon som ska genom hela landet vid gränsen till Estland eller Litauen.

Betalning

Tax free-affärer har sina skyltar väl synliga. Bästa växlingskurserna för utländsk valuta finns runt Rigas centralstation på Merkela-gatan. Banker tar ut en extra avgift vid växling.

Innan man lämnar Lettland är det rekommenderat att växla sina lettiska lats tillbaka till utländsk valuta, om man inte vill behålla dem som souvenirer.

Gångbara valutor

lats, plural=lati, latu, förkorting=ls.

Resecheckar

Banker tar emot resecheckar mot en avgift som bräknas på procent av summan. De ger dig lats i utbyte och växlar enligt sina växlingskurser för respektive valuta.

Betalkort
Bankomater

Det finns bankomater runt om hela Lettland och på Riga International Airport, även i mindre städer.

Boende

Det finns många hotell att välja bland, Det finns också eett nätverk av vandrarhem som är på väg att växa fram.

Du kan också bo på landtgård ute på landet. Det finns många att välja på. Lauku celotajs

Boende i Lettland har en guide till hotell runt om i landet.

Mat och dryck

Att se

Frihetsmonumentet i Rīga, sandstränderna längs hela Östersjökusten.

Att göra

Vinter

Det finns många möjligheter att utöva vintersporter - snowboarding, längdskidåkning, utförsåkning mm.Ramkalni, Baili, Zviedru Cepure. Några av backarna är öppna till sena kvällen. Oftast behöver man bil för att ta sig till platsen.

Vår

När floderna fylls av mer vatten från snösmältningen är kanotfärder nedför floderna en favoritsysselsättning för unga människor. Det blir vanligen varmare efter påsk.

 • Påsk - oftast någon typ av aktiviteter i städernas centrum. Upplev traditionella påskfiranden med gungor och ägg-kamper. Perfekt tid på året för att prova på traditionell balzam - en dryck med sjukligt hög alkoholhalt, och för kulturella upllevelser som Rigas fantastiska opera.

Sommar

 • Jani - den 24 juni firar letterna sin midsommarfest som kallas Jani. Innan Jani hålls loppmarknader i de större städerna.
 • Countrymusik-festival - hålls årligen i Bauska, runt mitten av juli, i 2 dagar. Europeiska och amerikanska countrysångare besöker den. Det finns möjlighet att campa på plats.
 • Saulkrasti Jazz- årlig jazzfestival som hålls i slutet av juli. Lettiska och en mängd utländska jazzmusiker uppträder på en scen vid havet. Konserterna kulminerar på slutet i en stor slutkonsert. Saulkrasti tar man sig enkelt till från Riga med tåg.
 • Sigulda Opera Festival i början av augusti hålls utomhus i staden Sigulda.
 • Liepajas Dzintars- i slutet av augusti är tiden för den berömda musikfestivalen i Liepaja.

lettland har en av de längsta sandstränderna i Europa. I juli och augusti är vattnet varmt nog att simma i. Det är väldigt långgrunt.

Höst

Det finns många intressanta och gamla slott runt om i Lettland. Association of Latvian Castles, Palaces and Manors har länkar och foton på sin hemsida. Tänk på att slotten ibland är bokade för privata tillställningar.

Det är populärt att gå på höstlövsskådning när träden bblir röda och gula. Populära platser är Sigulda och Vidzemes Augstiene.

Arbete

Inte omöjligt, men du måste hitta ett företag som är villigt att betala 35 LVL i avgift per månad, arbetstillstånd på upp till 170 LVL (ett tillfälle) och en avgift för att kontrollera dina utbildningsbevis 47.20 LVL (ett tillfälle). Lönen ska inte ligga under 246 LVL per månad.

Kommunikation

Lettiska är ett indo-eropeiskt språk som delar sin egen baltiska gren av den linguistiska familjen med litauiska. Språket är modersmål av de flesta av de 2,4 miljoner invånare som bor i Lettland, med några rysk-språkiga i den etniskt ryska befolkningen och av äldre generationen. Det finns också en liten polsk-språkig minoritet. Utöver detta så kan engelska och tyska användas i de större städernas centrum.

Säkerhet

Det är över lag säkert att resa runt på egen hand, även om viss brottslighet förekommer. Det man ska ha koll på är cyklar och saker som lämnas kvar i ens bil.

När man besöker barer och restauranger i Riga ska man vara säker på att veta priset innan man beställer. Annars kan fusk förekomma.

Nödnummer: Brandkår/polis/ambulans 112.

Riga är en underbar stad på dagtid men undvik smågator i Riga på natten då rånrisk förekommer utan använd de större gatorna där mycket folk promenerar.

Respektera

Det är väldigt vanligt att man överlåter sin sittplats till en äldra passagerare på allmänna transporter i Lettland. Låt alltid kvinnorna gå på tåget eller bussen först.

Det finns många papperskorgar på gatorna och nära affärerna. Att slänga skräp på gatan är oacceptabelt och straffbart. Det är också förbjudet för gående att gå mot röd gubbe och man kan få betala böter för detta.

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas

Externa länkar