Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Lettland

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 25 december 2006 kl. 20.53 av Akteacher (Diskussion | bidrag) (Att ta sig till {{PAGENAME}})
Hoppa till: navigering, sök
Lettland

Default Banner.jpg

LAND: Lettland
Flagga
FlagLatvia.png
Lokalisering
LocationLatvia.png
Snabbfakta
HuvudstadRiga
Regeringparlamentarisk demokrati
Valutalats, ls. LVL
Ytatotal: 64 589 km2
vatten:
Befolkning2 366 515 inv.
Språklettiska, ryska
Religion
Landsnummer+371
Internetdomän.lv
TidszonGMT+2

Lettland ligger i östra (norra) Europa. Landet är ett av tre baltstater och gränsar till Estland i norr, Litauen i söder, Ryssland i öst, Vitryssland i sydöst och Östersjön i väst. Det mest berömda resmålet är huvudstaden Riga, som också är utsett till världsarv.

Planering innan resan

Att ta med sig till Lettland

Att ta med sig från Lettland

Fakta om Lettland

Historia

Lettland är berömt som en gammal handelsplats. Den berömda 'rutten från vikingarna till grekerna', som nämns i gamla skrifter, sträcker sig från Skandinavien, genom lettländskt område längs floden Daugava, till det gamla ryska och byzantiska väldet.

Över den europeiska kontinenten var Lettlands kust känd som platsen där man hämtade bärnsten. Under medeltiden var bärnsten mer värdefull än guld på många platser. Lettisk bärnsten var känd så långt bort som i antika Grekland och det romerska riket.

På 1300-talet anlände tyska handelsresande med missionärer som försökte konvertera de hedniska baltiska och finsk-ugriska stammarna till den kristna tron.

Tyskarna grundade Riga år 1201 och gjorde staden till den största och mäktigaste på Östersjöns östkust.

Efter självständigheten år 1918 lyckades man i Lettland med stor social, ekonomisk och industriell utveckling, samt utveckling inom jordbruket. Det hade alltid varit ett multikulturellt center där främlingar och lokala invånare arbetade tillsammans och gav välgång till landet.

Under tiden för järnridån var Lettland bara en provins i Sovjetunionen, men koncentrationen av tung industri var enorm. Kontakter med väst existerade i princip inte.

Sedan man återfick självständighet år 1991 har den ekonomiska och sociala utvecklingen varit snabb även för letterna och de europeiska grannarna. År 2004 blev Lettland medlemmar i EU.

På grund av sin histora med olika stammar och uppdelningar mellan olia regioner finns där fortfarande regionala skillnader mellan olika delar av Lettland vilka är intressanta att utforska.

Lokalbefolkningen

Klimat

Den bästa delen av året att resa till Lettland är mellan juni och mitten av september när det är varmt och mycket lokal mat finns tillgänglig. Januari och februari är de kallaste månaderna. Oktober och november har höstregn och dagarna är korta.

Högtider

Regioner

Det finns fyra historiska regioner i Lettland:

 • Vidzeme - Norra delen
 • Kurzeme - Västra delen
 • Latgale - Östra delen
 • Zemgale - Mittersta delen

Det finns en del sociala och kulturella skillnader mellan regionerna. Till exempel så varierar de traditionella dräkterna. Latgale-regionen har sin egen, unika dialekt.

Städer

 • Riga - Huvudstaden med en mer än 800 år gammal historia.
 • Bauska - här finns gamla slott och en årlig country-festival.
 • Cesis - gammal stad i hjärtat av Vidzeme, slott och djupa floddalar.
 • Daugavpils - näst största staden i Lettland. Många fabriker och andra industrier.
 • Jelgava - studentstad.
 • Jūrmala - fritidsstad nära Riga. Populärt semestermål.
 • Kuldiga - lten stad där många gamla byggnader har bevarats. Här finns Europas bredaste vattenfall.
 • Liepāja - stad vid Östersjöns strand där det alltid blåser. Letterna tror att vinden börjar där. Staden är också känd för att några kända, lettiska musiker kommer därifrån.
 • Rēzekne - hjärtat av Latgale-distriktet.
 • Sigulda - populär stad med många intressanta slott och andra historiska platser. Det mest populära resmålet utanför Riga för utländska turister.
 • Tukums - tre lettiska regioner möts precis i utkanten av denna stad: Vidzeme, Zemgale och Kurzeme.
 • Valmiera - industristad som också kan visa upp ett aktivt kulturellt coh akademiskt liv. Det finns ett universitet och en teater i staden.
 • Ventspils - en av de mest trafikerade hamnarna i Europa. Man kan här titta på inkommande skepp.

Att ta sig till Lettland

Visum

För dem som ej behöver visum

 • Invånare i många länder, inklusive Australien, Kanada, USA, Mexiko och Nya Zeeand behöver inte visum för att besöka Lettland i upp till 90 dagar. (Komplett lista över länder)
 • Från och med 1 maj 2004 är Lettland medlemmar i EU så medborgare i EU-länder behöver inte visum för 90 dagar under en 6-månadersperiod. Om man vill stanna längre krävs en uppehållstillstånd.
 • Liv- eller reseförsäkring måste visas upp vid gränskontrollerna.

Om du behöver ett visum så är det lite svårt att skaffa det. Visumpriset är högt med tanke på landets storlek - 20LVL fför ett besök eller 35LVL för flera inresor. Ansökningar tar ungefär 7 dagar att behandla, men kan ta upp till 30 dagar om mer information krävs. För att ansöka ska man lämna följande till ett lettiskt konsulat eller en lettisk ambassad:

 • pass med TVÅ blanka sidor
 • ansökningsformulär
 • 2 foton
 • inbjudan
 • reseförsäkring och betalning
Med flyg

Ryanair från Nyköping/Skavsta till Rīga

Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Lettland

Med flyg

Air Baltic flyger från Riga till Liepaja International Airport på sommaren (juni-september). Flera små flygplatser finns runt om i Lettland och två i Riga - Spilves airport och Rumbulas airport.

Med buss

Det finns ett väl utbyggt nätverk av busslinjer i Lettland. Man köper biljetter på busstationen eller på bussen när man går på. Om man har bagage ber man chauffören att lägga det i bagageutrymmet. Det är olika på olika bussbolag om de tar extra betalt för det. Det finns expressbussar mellan de större städerna, vilket sparar tid.

På fredagar och lördagar kan bussarna på väg från Riga vara välfyllda. Bustidtabeller finns på Rigas Autoostas hemsida.

Med tåg

Om man vill till städerna Jurmala, Saulkrasti, Jelgava, Ogre och Daugavpils kan det vara praktiskt att åka tåg.

Med bil

Internationella biluthyrare är representerade i Lettland. Kontoren ligger i Riga och på bottenvåningen av Rigas flygplats. Billigare biluthyrningsfirmor finns också.

Kör med framlyktorna på året runt. Vinterdäck krävs under vinterperioden. De flesta bensinstationer är självservicestationer som kan användas dygnet runt. Två typer av oktan-haltig bensin samt dieselbränsle finns.

Med taxi
Med cykel
Med liftning

Att lifta i Lettland är oftast bra. Vägarna runt Riga leder till de största problemen om inte staden är ditt mål. det finns nämligen ingenm genomfartsled och en stor mängd lokal trafik gör liftning svår. Det lättaste sättet att komma runt Riga är att hitta någon som ska genom hela landet vid gränsen till Estland eller Litauen.

Betalning

lats, plural=lati, latu, förkorting=ls.

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Det finns många hotell att välja bland, Det finns också eett nätverk av vandrarhem som är på väg att växa fram.

Du kan också bo på landtgård ute på landet. Det finns många att välja på. Lauku celotajs

Boende i Lettland har en guide till hotell runt om i landet.

Mat och dryck

Att se

Frihetsmonumentet i Rīga, sandstränderna längs hela Östersjökusten.

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas

Externa länkar