Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Languedoc-Roussillon

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 15 september 2013 kl. 14.27 av Lostinfrance (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med ' {{IsIn|}} {{regionsfakta|Flagga=|Lokalisering=|Huvudstad=Montpellier|Regering=|Valuta=Euro|YtaTotal=|YtaLand=|YtaVatten=|Befolkning=|Språk=Franska, Occitanska|Religion=Romer...')
(skillnad) ←Äldre version | se nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Languedoc-Roussillon

Default Banner.jpg


REGION: Languedoc-Roussillon
Flagga
Lokalisering
Snabbfakta
HuvudstadMontpellier
Regering
ValutaEuro
Ytatotal: km2
vatten:
Befolkning inv.
SpråkFranska, Occitanska
ReligionRomersk-katolsk
Landsnummer
Internetdomän
Tidszon

Region är en region i Land eller annan region.

Regioner

Regionen består av fem departement. Aude (11), Gard (30), Herault (34), Lozère (40), Pyrénées-Orientales (66).

Städer

Albi, Alès, Beziers, Carcassonne, Montpellier, Narbonne, Nimes, Perpignan och Sète.

Andra destinationer

Cap d'Agde, Etang de Thau och Minervois.

Fakta om Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussilon är Frankrikes största vindistrikt. Det märks när man besöker regionen. Vinfälten dominerar landskapet. Vinet höll historiskt inte speciell hög kvalitet, det såldes mest som bulkvin, en billig måltidsdryck för de franska hushållen. Sedan 1980-talet har produktionen förändrats. Nu görs det viner av mycket god kvalitet från norr till syd i regionen.

Historik

Lokalbefolkning

Klimat

Frankrikes solsäkraste region med 300 soldagar om året. Men det regnar rejält under höst, vinter och vår. Vintrarna kan bli bistra. Januari och februari kräver ofta långkalsonger.

Språk

Franska, katalanska och occitanska. Ortsskyltar i regionen är inte sällan tvåspråkiga. Occitanskan är originalspråket och är ursprunget till namnet Languedoc (ung: ja-språket). På occitanska är "oc" ordet för "ja", till skillnad från ursprungsfranskans "oil". Occitanskan är besläktad med katalanskan som pratas i söder vid gränsen mot Spanien.

Att ta sig till Languedoc-Roussillon

Flyg till Montpellier, via Paris. Ryan Air har rutter Skavsta-Béziers och Rygge (Oslo)-Béziers. Med bil tar det cirka 20 timmar från norra Tyskland. Med TGV (snabbtåg) når man från Paris Montpellier, Béziers, Narbonne och Perpignan. Biltåg från Hamburg till Narbonne.

Förflyttning i Languedoc-Roussillon

Tågförbindelserna mellan de stora städerna är goda. TGV mellan Paris och Montpellier tar inte mer än tre timmar. Många av de mindre städerna har dock blivit av med järnvägen. Det finns gott om busslinjer att välja bland men för att nå de mindre byarna krävs bil, cykel eller ovanligt starka ben. Benen går annars att använda på regionens många vandringsleder. Båt är det självklara transportmedlet på regionens kanske främsta turistattraktion, Canal du Midí, som förbinder Medelhavet med Atlanten. Sommartid bör en rejält portion tålamod medtas. Då flyttar nämligen fransmännen sig från bilkön till båtköerna till slussarna längs Canal du Midí.

Att se

Etang de Thau, havsdammen som har världens största ostronodling. Katarernas gamla borgar, där Montsegur är den mest kända, även om dess autenticitet är omdiskuterad. Staden Albi med dess Toulouse-Lautrec-museum. Carcassonne, en medeltidsstad som ser ut som något Disney skapat, vilket nästan är sant. Den gamla stadskärnan restaurerades under 1800-talet under ledning av arkitekten Eugène Viollet-le-Duc och det var hans uppfattning om hur medeltida bebyggelse såg ut som präglar staden med dess ringmurar och portar. Byn Minervois, ett gammalt katarfäste utan biltrafik. Gorges d'Heric, vattenfall och sötvattenslagun i floden Heric i närheten av byn Mons-La Trivalle i departementet Herault.

Att göra

Paddla kajak på någon av regionens alla floder. Hästridning eller fotvandring. Vintertid finns det möjlighet till skidåkning i Pyrénéerna. Bada i medelhavet, naken för den som ansluter sig till nudisterna som är talrika sommartid i och runt Cap d'Agde.

Mat och dryck

Cassoulet är regionens egen rätt. En mäktig gryta som innehåller anklår, sidfläsk, fläskkorv och vita bönor. Lång tillagningstid är ett måste, samt ett kraftigt lokalt rödvin till. Castelnaudary anses i allmänhet som rättens hemort på jorden. Ostron är billiga och säljs överallt, det finns till och med en rastplats längs motorvägen mellan Béziers och Montpellier med ostronbar.

Säkerhet

Skiljer sig inte från resten av världen. Tumregeln ju större städer desto större risker gäller. Trafiken på mindre vägar kan ibland vara lite väl hetsig, beroende på ålder och kön på föraren. Motorvägarna är dock mycket säkra. Vädret kan vara extremt. Det gäller att vara uppmärksam på allmänna varningar när det gäller regn och kraftiga vindar.