Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Kuba

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 6 december 2007 kl. 13.51 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (Återställer till tidigare version av Ypsilon from Finland)
Hoppa till: navigering, sök
Kuba

Default Banner.jpg

LAND: Kuba
Flagga
FlagCuba.png
Lokalisering
LocationCuba.png
Snabbfakta
HuvudstadHavanna
RegeringSocialistisk stat
ValutaKubansk peso (CUP)
Ytatotal: 110,860 km2
vatten: Försumbart
Befolkning11,224,321 (2002) inv.
SpråkSpanska
Religion
Landsnummer+53
Internetdomän.cu
TidszonUTC-5

Kuba är den största ön i Västindien. Ön ligger 150 km syd om Florida mellan Caymanöarna och Bahamas, väster om Haiti och nordväst om Jamaica.

Planering innan resan

Att ta med sig till Kuba

Att ta med sig från Kuba

Fakta om Kuba

Sedan revolutionen 1959 är Kuba en socialistisk enpartistat. Under ledning av Fidel Castro har landet satsat stort på att bygga en social välfärd och landet har högst levnadsstandard i Latinamerika. Samtidigt har oppositionsgrupper tryckts ned och fängslats. Presscensur råder. Inflytandet på lokal nivå fungerar dock bra. Landet är sedan 1961 bojkottat av USA vilket gjort det svårt för landet att moderniseras, något som framför allt märks på bilarna, som nästan uteslutande består av öststatsbilar och amerikanska som tillverkats under 50-talet. Efter Sovjetunionens fall 1991 föll Kuba ned i en ekonomisk kris men landets ekonomi har under de senaste åren förbättrats avsevärt, mycket tack vare turistnäringen.

Historia

Lokalbefolkningen

Klimat

Högtider

Regioner & Städer

Karta över Kuba.
Regioner

Östra Kuba

Centrala Kuba

Västra Kuba

Städer
Andra destinationer


Dit- och hemresa

Ett turistvisum (Visada Tarjeta del Turista) krävs för att få resa in i landet. Visum tillhandahålls nästan alltid av flygbolaget om du åker charter annars måste du vända dig till Kubanska ambassaden i Sverige. Enligt amerikanska regler får medborgare i USA ej resa in till Kuba utan särskilt tillstånd, det finns inte heller några flygrutter mellan USA och Kuba.

Med flyg

Jose Marti International Airport utanför Havanna är landets primära internationella flyghubb med anknytningar till Kanada, Mexico och Europa. Landets nationella flygbolag är Cubana de Aviación.

En del charterflyg går även direkt till turistorten Varadero, vilket ofta är billigare än att åka till Havanna.

Förflyttning

Med buss

Enklaste sättet att förflytta sig är med Víazul-bussarna. De håller hög standard med luftkonditionering och toalett. Förbokning minst en dag i förväg krävs.

Alternativt kan man åka med reguljärbussarna, Astro. De är billigare (trots att turister betalar extra) än Víazul-bussarna men i gengäld tar de längre tid, överfulla och har en otrevlig tendens att gå sönder mitt ute i ingenstans. Även har krävs förbokning och det krävs lite kunskap i spanska för att lyckas boka.

Med tåg

Mellan Havanna och Santiago de Cuba går det dagliga tåg. Resan tar cirka tolv timmar. De franskimporterade tågen är bekväma, luftkonditionerade och har bistro men håller inte alltid tidtabellerna.

Med flyg

Aero Caribbean är landets regionala flygbolag och är ett snabbt sätt för inrikesresor.


Betalning

På Kuba används två valutor, Kubanska Peso (CUP) och Konvertibel Peso (CUC). Som turist lär du främst använda CUC.

Boende

Livsmedel

Att se

Mycket arkitetktur sen Kuba var en spank koloni finns kvar. Här Katedralen San Cristóbal i Havanna.

Att göra

På Kuba finns några av Västindiens bästa stränder. På bilden en sandstrand i Varadero.

Arbete

För att arbeta behöver du ett arbetsvisum eller affärsvisum vilket du får genom det lokala eller internationella företag som du söker arbete hos. Affärsvisum gäller i tre månader medan ett arbetsvisum gäller i ett år.

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare