Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Kuba"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Kuba

Default Banner.jpg

m (Återställer till tidigare version av OVK)
 
(39 mellanliggande versioner av 18 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Hallåå      HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HAHAHAHAHAHHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAMUUUUUAHAHHAHAHAAA AMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMA AMMM=OOOO!O!!!!  xD xD xD xDValuta=Kubansk peso (CUP)|
+
{{isIn|Västindien}}
YtaTotal=110,860|
+
{{landsfakta|Flagga=[[Bild:FlagCuba.png|100px]]|
YtaLand=110,860|    
+
Lokalisering=[[Bild:LocationCuba.png|250px]]|
 +
Huvudstad=[[Havanna]]|
 +
Regering=Socialistisk stat|
 +
Valuta=Kubansk peso (CUP)|
 +
YtaTotal=110 860|
 +
YtaLand=110 860|
 
YtaVatten=Försumbart|
 
YtaVatten=Försumbart|
Befolkning=11,224,321 (2002)|    
+
Befolkning=11 224 321 (2002)|
 
Språk=Spanska|
 
Språk=Spanska|
Religion=|'''Kuba''' är den största ön i [[Västindien]]. Ön ligger 150 km syd om [[Florida]] mellan [[Caymanöarna]] och [[Bahamas]], väster om [[Haiti]] och nordväst om [[Jamaica]].
+
Religion=|
 +
Landsnummer=+53|
 +
InternetDomän=.cu|
 +
Tidszon=UTC-5}}
  
==Planering innan resan==
+
'''Kuba''' är den största ön i [[Västindien]]. Ön ligger 150 km söder om [[Florida]] mellan [[Caymanöarna]] och [[Bahamas]], väster om [[Haiti]] och nordväst om [[Jamaica]].
{{bidrag saknas}}                    DANNE STINKER!!!!!!
+
 
===Att ta med sig till {{PAGENAME}}===
+
==Planering före resan==
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
 +
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
  
 
==Fakta om {{PAGENAME}}==
 
==Fakta om {{PAGENAME}}==
Sedan revolutionen 1959 är Kuba en socialistisk enpartistat. Under ledning av '''Fidel Castro''' har landet satsat stort på att bygga en social välfärd och landet har högst levnadsstandard i Latinamerika. Samtidigt har oppositionsgrupper tryckts ned och fängslats. Presscensur råder. Inflytandet på lokal nivå fungerar dock bra. Landet är sedan 1961 bojkottat av USA vilket gjort det svårt för landet att moderniseras, något som framför allt märks på bilarna, som nästan uteslutande består av öststatsbilar och amerikanska som tillverkats under 50-talet. Efter Sovjetunionens fall 1991 föll Kuba ned i en ekonomisk kris men landets ekonomi har under de senaste åren förbättrats avsevärt, mycket tack vare turistnäringen.
+
Sedan revolutionen 1959 är Kuba en socialistisk enpartistat. Under ledning av '''Fidel Castro''' har landet satsat stort på att bygga en social välfärd och det har högst levnadsstandard i Latinamerika. Samtidigt har oppositionsgrupper tryckts ned och fängslats. Presscensur råder. Inflytandet på lokal nivå fungerar dock bra. Landet är sedan 1961 bojkottat av USA, vilket gjort det svårt det att moderniseras, något som framför allt märks på bilarna, som nästan uteslutande består av öststatsbilar och amerikanska som tillverkats under 50-talet. Efter Sovjetunionens fall 1991 föll Kuba ned i en ekonomisk kris, men ekonomin har under de senaste åren förbättrats avsevärt, mycket tack vare turistnäringen.
  
 
===Historik===
 
===Historik===
Rad 68: Rad 77:
  
 
==Att ta sig till {{PAGENAME}}==
 
==Att ta sig till {{PAGENAME}}==
Ett turistvisum (''Visada Tarjeta del Turista'') krävs för att få resa in i landet. Visum tillhandahålls nästan alltid av flygbolaget om du åker charter annars måste du vända dig till Kubanska ambassaden i Sverige. Enligt amerikanska regler får medborgare i USA ej resa in till Kuba utan särskilt tillstånd, det finns inte heller några flygrutter mellan USA och Kuba.
+
Ett turistvisum (''Visada Tarjeta del Turista'') krävs för att få resa in i landet. Visum tillhandahålls nästan alltid av flygbolaget om man åker charter, annars måste man vända sig till kubanska ambassaden i Sverige. Enligt amerikanska regler får medborgare i USA inte resa till Kuba utan särskilt tillstånd. Det finns inte heller några flygrutter mellan USA och Kuba.
  
 
{{rubrik|namn=Med flyg}}
 
{{rubrik|namn=Med flyg}}
'''Jose Marti International Airport''' utanför Havanna är landets primära internationella flyghubb med anknytningar till Kanada, Mexico och Europa. Landets nationella flygbolag är [http://www.cubana.co.cu Cubana de Aviación].
+
'''Jose Marti International Airport''' utanför Havanna är landets primära internationella flyghubb med anknytningar till Kanada, Mexico och Europa. Landets nationella flygbolag är '''Cubana de Aviación''' [http://www.cubana.co.cu].
  
En del charterflyg går även direkt till turistorten [[Varadero]], vilket ofta är billigare än att åka till Havanna.
+
Vissa charterflyg går även direkt till turistorten [[Varadero]], vilket ofta är billigare än att åka till Havanna.
  
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
Rad 97: Rad 106:
  
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
Enklaste sättet att förflytta sig är med [http://www.viazul.cu/ Víazul-bussarna]. De håller hög standard med luftkonditionering och toalett. Förbokning minst en dag i förväg krävs.
+
Enklaste sättet att förflytta sig är med [http://www.viazul.cu/ Víazul-bussarna]. De håller hög standard med luftkonditionering och toalett. Bokning minst en dag i förväg krävs.
  
Alternativt kan man åka med reguljärbussarna, '''Astro'''. De är billigare (trots att turister betalar extra) än Víazul-bussarna men i gengäld tar de längre tid, överfulla och har en otrevlig tendens att gå sönder mitt ute i ingenstans. Även har krävs förbokning och det krävs lite kunskap i spanska för att lyckas boka.
+
Alternativt kan man åka med reguljärbussarna, '''Astro'''. De är billigare (trots att turister betalar extra) än Víazul-bussarna men i gengäld tar de längre tid, är överfulla och har en otrevlig tendens att gå sönder mitt ute i ingenstans. Även här krävs förbokning så vâl som lite kunskap i spanska för att lyckas boka.
  
 
{{rubrik|namn=Med tåg}}
 
{{rubrik|namn=Med tåg}}
Rad 138: Rad 147:
  
 
==Att se==
 
==Att se==
[[Bild:Catedral de San Cristobal, Havanna.jpg|thumb|300px|Mycket arkitetktur sen Kuba var en spank koloni finns kvar. Här Katedralen San Cristóbal i Havanna.]]
+
[[Bild:Catedral de San Cristobal, Havanna.jpg|thumb|300px|Mycket arkitetktur sedan Kuba var en spansk koloni finns kvar. Här katedralen San Cristóbal i Havanna.]]
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
  
Rad 146: Rad 155:
  
 
==Arbete==
 
==Arbete==
För att arbeta behöver du ett arbetsvisum eller affärsvisum vilket du får genom det lokala eller internationella företag som du söker arbete hos. Affärsvisum gäller i tre månader medan ett arbetsvisum gäller i ett år.
+
För att arbeta behöver du ett arbetsvisum eller affärsvisum, vilket du får genom det lokala eller internationella företag som du söker arbete hos. Affärsvisum gäller i tre månader medan ett arbetsvisum gäller i ett år.
  
 
==Kommunikation==
 
==Kommunikation==
Rad 166: Rad 175:
  
 
==Övrigt==
 
==Övrigt==
 +
  
 
{{rubrik|namn=Får absolut inte missas}}
 
{{rubrik|namn=Får absolut inte missas}}
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
<!--[[ro:Cuba]]-->
 
  
[[WikiPedia:Kuba]]
+
 
[[Dmoz:Karibien/Kuba/]]
+
 
 +
 
  
 
[[de:Kuba]]
 
[[de:Kuba]]
Rad 185: Rad 195:
 
[[ja:キューバ]]
 
[[ja:キューバ]]
 
[[nl:Cuba]]
 
[[nl:Cuba]]
 +
[[pl:Kuba]]
 
[[pt:Cuba]]
 
[[pt:Cuba]]
 +
[[ro:Cuba]]
 +
[[ru:Куба]]
 +
[[wts:Category:Cuba]]
 +
 +
 +
[[WikiPedia:Kuba]]
 +
[[Dmoz:Karibien/Kuba/]]

Nuvarande version från 25 maj 2014 kl. 10.37

LAND: Kuba
Flagga
FlagCuba.png
Lokalisering
LocationCuba.png
Snabbfakta
HuvudstadHavanna
RegeringSocialistisk stat
ValutaKubansk peso (CUP)
Ytatotal: 110 860 km2
vatten: Försumbart
Befolkning11 224 321 (2002) inv.
SpråkSpanska
Religion
Landsnummer+53
Internetdomän.cu
TidszonUTC-5

Kuba är den största ön i Västindien. Ön ligger 150 km söder om Florida mellan Caymanöarna och Bahamas, väster om Haiti och nordväst om Jamaica.

Planering före resan[Redigera]

Att ta med sig från Kuba[Redigera]

Fakta om Kuba[Redigera]

Sedan revolutionen 1959 är Kuba en socialistisk enpartistat. Under ledning av Fidel Castro har landet satsat stort på att bygga en social välfärd och det har högst levnadsstandard i Latinamerika. Samtidigt har oppositionsgrupper tryckts ned och fängslats. Presscensur råder. Inflytandet på lokal nivå fungerar dock bra. Landet är sedan 1961 bojkottat av USA, vilket gjort det svårt det att moderniseras, något som framför allt märks på bilarna, som nästan uteslutande består av öststatsbilar och amerikanska som tillverkats under 50-talet. Efter Sovjetunionens fall 1991 föll Kuba ned i en ekonomisk kris, men ekonomin har under de senaste åren förbättrats avsevärt, mycket tack vare turistnäringen.

Historik[Redigera]

Lokalbefolkningen[Redigera]

Klimat[Redigera]

Högtider[Redigera]

Regioner[Redigera]

Karta över Kuba.
Regioner

Östra Kuba

Centrala Kuba

Västra Kuba

Städer[Redigera]

Andra destinationer[Redigera]

Att ta sig till Kuba[Redigera]

Ett turistvisum (Visada Tarjeta del Turista) krävs för att få resa in i landet. Visum tillhandahålls nästan alltid av flygbolaget om man åker charter, annars måste man vända sig till kubanska ambassaden i Sverige. Enligt amerikanska regler får medborgare i USA inte resa till Kuba utan särskilt tillstånd. Det finns inte heller några flygrutter mellan USA och Kuba.

Med flyg

Jose Marti International Airport utanför Havanna är landets primära internationella flyghubb med anknytningar till Kanada, Mexico och Europa. Landets nationella flygbolag är Cubana de Aviación [1].

Vissa charterflyg går även direkt till turistorten Varadero, vilket ofta är billigare än att åka till Havanna.

Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Kuba[Redigera]

Med flyg

Aero Caribbean är landets regionala flygbolag och är ett snabbt sätt för inrikesresor.

Med buss

Enklaste sättet att förflytta sig är med Víazul-bussarna. De håller hög standard med luftkonditionering och toalett. Bokning minst en dag i förväg krävs.

Alternativt kan man åka med reguljärbussarna, Astro. De är billigare (trots att turister betalar extra) än Víazul-bussarna men i gengäld tar de längre tid, är överfulla och har en otrevlig tendens att gå sönder mitt ute i ingenstans. Även här krävs förbokning så vâl som lite kunskap i spanska för att lyckas boka.

Med tåg

Mellan Havanna och Santiago de Cuba går det dagliga tåg. Resan tar cirka tolv timmar. De franskimporterade tågen är bekväma, luftkonditionerade och har bistro men håller inte alltid tidtabellerna.

Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning[Redigera]

Gångbara valutor

På Kuba används två valutor, Kubanska Peso (CUP) och Konvertibel Peso (CUC). Som turist lär du främst använda CUC.

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende[Redigera]

Mat och dryck[Redigera]

Att se[Redigera]

Mycket arkitetktur sedan Kuba var en spansk koloni finns kvar. Här katedralen San Cristóbal i Havanna.

Att göra[Redigera]

På Kuba finns några av Västindiens bästa stränder. På bilden en sandstrand i Varadero.

Arbete[Redigera]

För att arbeta behöver du ett arbetsvisum eller affärsvisum, vilket du får genom det lokala eller internationella företag som du söker arbete hos. Affärsvisum gäller i tre månader medan ett arbetsvisum gäller i ett år.

Kommunikation[Redigera]

Säkerhet[Redigera]

Respektera[Redigera]

Problemlösare[Redigera]

I Sverige
På plats

Övrigt[Redigera]

Får absolut inte missas