Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Kuba"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Kuba

Default Banner.jpg

(Planering innan resan)
(Planering innan resan)
Rad 29: Rad 29:
 
(www.cubatravel.se)
 
(www.cubatravel.se)
  
 +
Språkresor brukar också vara jättepopulära, vare sig man vill studera 2 veckor eller flera månader. Universiteten runt om på Kuba erbjuder språkstudier før turister, och det finns i alla nivåer (nybørjare, medium eller komplicerad spanska).
 +
De populäraste universiteten att studera på ær i Havanna, Santiago de Cuba och i Cienfuegos. Många språkreseagenturer erbjuder sina kunder språkstudier på Kuba (men oftast till ett väldigt høgt pris!!!)
 +
Jag kan personligen rekomendera Svensk-kubanska føreningen, som erbjuder sina medlemmar språkstudier till ett väldigt førdelaktigt pris.
 +
(www.svensk-kubanska.se)
  
===Att ta med sig till {{PAGENAME}}===
+
 
 +
 
 +
tt ta med sig till {{PAGENAME}}===
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===

Versionen från 31 januari 2008 kl. 09.37

LAND: Kuba
Flagga
FlagCuba.png
Lokalisering
LocationCuba.png
Snabbfakta
HuvudstadHavanna
RegeringSocialistisk stat
ValutaKubansk peso (CUP)
Ytatotal: 110,860 km2
vatten: Försumbart
Befolkning11,224,321 (2002) inv.
SpråkSpanska
Religion
Landsnummer+53
Internetdomän.cu
TidszonUTC-5

Kuba är den största ön i Västindien. Ön ligger 150 km syd om Florida mellan Caymanöarna och Bahamas, väster om Haiti och nordväst om Jamaica.

Planering innan resan

Det är viktigt att veta sitt mål med resan. Kuba har blivit ett riktigt attraktivt resemål, och resebyråerna har riktigt mycket att erbjuda. Det finns bl.a. dansresor, temaresor, språkstudier mm.

Dansresor är väldigt populära, många vill lära sig att dansa salsa, son, och rumba, och varfør inte gøra det på Kuba? Dansresorna är jätte fina, och mycket bra arrangerat. Resorna går oftast till Havanna eller Santiago de Cuba, där de stora och bästa musik- och danshøgskolorna finns. I dansresorna ingår privata danslektioner med egen personlig danslärare, utflykter, boende på hotell, flygblijett (allt før att det ska vara så lätt och smidigt så møjligt før resenären). Harmonytravel har specialiserat sig på just sådanna resor (www.harmonytravel.se)

Ær man intresserad av historia så är Kuba ett perfekt resemål. Resebyråerna runt om i landet erbjuder en uppsjø av temaresor. Det finns olika teman så som "resa i revolutionens spår", "cigarr- och romtillverkning" eller "arkitektur". Cubatravel är just en sådan resebyrå som har specialiserat sig på temaresor, och dessa är väldigt prisvärda. (www.cubatravel.se)

Språkresor brukar också vara jättepopulära, vare sig man vill studera 2 veckor eller flera månader. Universiteten runt om på Kuba erbjuder språkstudier før turister, och det finns i alla nivåer (nybørjare, medium eller komplicerad spanska). De populäraste universiteten att studera på ær i Havanna, Santiago de Cuba och i Cienfuegos. Många språkreseagenturer erbjuder sina kunder språkstudier på Kuba (men oftast till ett väldigt høgt pris!!!) Jag kan personligen rekomendera Svensk-kubanska føreningen, som erbjuder sina medlemmar språkstudier till ett väldigt førdelaktigt pris. (www.svensk-kubanska.se)


tt ta med sig till Kuba===

Att ta med sig från Kuba

Fakta om Kuba

Sedan revolutionen 1959 är Kuba en socialistisk enpartistat. Under ledning av Fidel Castro har landet satsat stort på att bygga en social välfärd och landet har högst levnadsstandard i Latinamerika. Samtidigt har oppositionsgrupper tryckts ned och fängslats. Presscensur råder. Inflytandet på lokal nivå fungerar dock bra. Landet är sedan 1961 bojkottat av USA vilket gjort det svårt för landet att moderniseras, något som framför allt märks på bilarna, som nästan uteslutande består av öststatsbilar och amerikanska som tillverkats under 50-talet. Efter Sovjetunionens fall 1991 föll Kuba ned i en ekonomisk kris men landets ekonomi har under de senaste åren förbättrats avsevärt, mycket tack vare turistnäringen.

Historik

Lokalbefolkningen

Klimat

Högtider

Regioner

Karta över Kuba.
Regioner

Östra Kuba

Centrala Kuba

Västra Kuba

Städer

Andra destinationer

Att ta sig till Kuba

Ett turistvisum (Visada Tarjeta del Turista) krävs för att få resa in i landet. Visum tillhandahålls nästan alltid av flygbolaget om du åker charter annars måste du vända dig till Kubanska ambassaden i Sverige. Enligt amerikanska regler får medborgare i USA ej resa in till Kuba utan särskilt tillstånd, det finns inte heller några flygrutter mellan USA och Kuba.

Med flyg

Jose Marti International Airport utanför Havanna är landets primära internationella flyghubb med anknytningar till Kanada, Mexico och Europa. Landets nationella flygbolag är Cubana de Aviación.

En del charterflyg går även direkt till turistorten Varadero, vilket ofta är billigare än att åka till Havanna.

Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Kuba

Med flyg

Aero Caribbean är landets regionala flygbolag och är ett snabbt sätt för inrikesresor.

Med buss

Enklaste sättet att förflytta sig är med Víazul-bussarna. De håller hög standard med luftkonditionering och toalett. Förbokning minst en dag i förväg krävs.

Alternativt kan man åka med reguljärbussarna, Astro. De är billigare (trots att turister betalar extra) än Víazul-bussarna men i gengäld tar de längre tid, överfulla och har en otrevlig tendens att gå sönder mitt ute i ingenstans. Även har krävs förbokning och det krävs lite kunskap i spanska för att lyckas boka.

Med tåg

Mellan Havanna och Santiago de Cuba går det dagliga tåg. Resan tar cirka tolv timmar. De franskimporterade tågen är bekväma, luftkonditionerade och har bistro men håller inte alltid tidtabellerna.

Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

På Kuba används två valutor, Kubanska Peso (CUP) och Konvertibel Peso (CUC). Som turist lär du främst använda CUC.

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Mat och dryck

Att se

Mycket arkitetktur sen Kuba var en spank koloni finns kvar. Här Katedralen San Cristóbal i Havanna.

Att göra

På Kuba finns några av Västindiens bästa stränder. På bilden en sandstrand i Varadero.

Arbete

För att arbeta behöver du ett arbetsvisum eller affärsvisum vilket du får genom det lokala eller internationella företag som du söker arbete hos. Affärsvisum gäller i tre månader medan ett arbetsvisum gäller i ett år.

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas