Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Kraków

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Kraków

Default Banner.jpg

STAD: Kraków
Lokalisering
Polen
Snabbfakta
Befolkning756 757 inv.
Riktnummer+48 12
Densitet2 314/km2
SpråkPolska
Transport
Flygplats(er)
Järnvägsstation(er)

Kraków [1] är huvudstad i provinsen Malopolskie (Mindre Polen eller Lilla Polen) i södra Polen. Den ligger på båda sidor av floden Wisla (eller Vistula). Det är Polens tredje största stad, med en befolkning på 756 000 personer (2007). Räknar man med ytterområdena bor där cirka 1,4 miljoner personer.

Att ta med sig till Kraków

Att ta med sig från Kraków

Det finns en hel del små trevliga affärer i stadsdelen Nova Huta, där finns det möjlighet att handla läderväskor och hantverk produkter till ett bra pris.

Fakta om Kraków

Krakow utsågs till Europas kulturstad (European Capital of culture) av Europeiska Unionen (EU) år 2000. Staden har några av de bästa museerna i landet och flera kända teatrar. Staden har utgjort hem för två nobelprisvinnare i litteratur: Wisława Szymborska och Czesław. I Krakow finns också ett av världens äldsta universitet.

Historik

S:t Mariakyrkan

Krakow är en av Polens äldsta städer. Fynd har visat att männisor har bott här i minst 22 000 år. Legenden säger att staden byggdes över en drakes grotta, som dödades av (den antagligen påhittade) kungen Krak. Första gången stadens namn nämns i skrift var år 966, då en judisk köpman från Spanien beskrev staden som en viktig handelsplats i den slaviska delen av Europa.

Genom handel med de många härskarna i Europa kom Krakow att växa från en liten bosättning omkring år 1000 till en stor välbärgad stad, som styrdes av wislaneserna. Under 800- och 900-talen kom först Stormähren och sedan Böhmen att få alltmer inflytande över området, innan det slutligen erövrades av den polska Piastdynastin. År 1038 gjorde Kasimir I av Polen Krakow till landets nya huvudstad.

1241 förstörde tatarerna Krakow nästan helt. Den byggdes upp till den stad som man ser idag. Efter flera stora attacker av mongolerna i slutet av 1200-talet kom Kasimir den Store att börja bygga upp försvarsverk runt staden. Det var nu som stadsmuren, Wawelslottet och universitetet kom till. Kasimir lät även bygga distriktet Kazimierz för judar där de skulle slippa förföljelse. Området skulle förbli en fristad för judar fram till naziockupationen.

1500-talet var Krakows guldålder. Under den polsk-litauiska, Jagellonska dynastin kom Krakow att bli centrum för forskning och kultur. 1569 förenades Polen officiellt med Litauen, och på grund av detta kom makten att allt mer flyttas till Warszawa. 1609 flyttade kungen Zygmunt III Waza (Sigismund III Vasa, son till Johan III och sonson till Gustav Vasa) officiellt huvudstaden till Warszawa.

1600-talet blev en svår tid för Krakow och Polen. Efter att ha invaderats av ryssar, preussare, österrikare, transylvaner, svenskar och fransmän, stod området under kontroll av en rad olika makter, bland annat Hertigdömet Warszawa som skapades av Napoleon, men även som en "självständig stad". Slutligen kom staden under det Österrikisk-Habsburgska imperiet, i provinsen Galicien.

Under första världskriget kämpade Józef Pilsudski för att göra landet självständigt, och i Versaillesfreden beslöts att en polsk stat skulle bildas. Det nybildade Polen hade en period av fred (bortsett från ett krig mot Sovjet 1919-1921 samt ockupation av en mindre del av Slovakien 1938) innan andra världskriget bröt ut och Tyskland och Sovjet delade upp Polen mellan sig. Mellan dem bildades Generalguvernementet, ett annex till Tyskland, där Krakow blev platsen för generalguvernörens högkvarter. Många av stadens akademiker dödades, och historiska reliker och monument förstördes eller skickades till Tyskland. Koncentrationsläger byggdes nära Krakow, bland andra Auschwitz och Plaszow. Efter att tyskarna dragit sig tillbaka klarade sig Krakow undan total förstörelse, och många byggnader räddades.

Under kommunisttiden startades ett stort stålverk i förorten Nowa Huta. Det uppfattades som ett försök att minska influensen från de antikommunistiska intellektuella och religiösa samhällena som fanns i Krakow. 1978 togs Krakow upp på UNESCOs världsarvslista. Samma år blev också stadens ärkebiskop, Karol Wojtyla, vald till påve (Johannes Paulus II).

Kommunistregeringen störtades 1989, och Krakow genomgår nu en stark återväxt, och stadens historiska byggnader restaureras.

Ekonomi

Krakow är Polens största turiststad, och detta hjälper till att dra in pengar till staden. Stadens universitet och de många högskolorna har gjort Krakow till en stad med många välutbildade arbetare.

Service- och teknikindustrin är stark, många bank- och internetföretag, som Google, ligger här. Här finns också många fabriker, stål- (ägs av Mittal), läkemedels- och tobakstillverkning är speciellt viktiga. De flesta av dessa är ett arv från kommunisttiden.

Arbetslösheten är lägre (5%) än genomsnittet i Polen (12%), och Krakow ses som en attraktiv stad för investeringar, speciellt för dem som köper och säljer fastigheter. Ett nytt finans- och affärscentrum planeras att byggas tillsammans med en idrottsanläggning i Nowa Hutadistriktet. Det är ett återuppbyggnadsprojekt speciellt avsett för Nowa Hutaområdet, det mest nedgångna distriktet i Krakow.

Klimat

Årstiderna rör sig efter ungefär samma kalender som i Sverige; sommaren är varm (omkring 30-35 grader är normalt) och fuktig, medan vintern oftast ger Krakow ett snötäcke och dagstemperaturer på ungefär -5 till -20 grader. September är den regnigaste månaden.

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Dessa är de mest populära turistmålen, och om man har begränsat med tid ska man först besöka dessa:

  • Stare Miasto - "Gamla Staden", platsen liggar innanför den gamla stadsmuren.
  • Wawelkullen - med slottet och katedralen.
  • Kazimierz - Den gamla judiska stadsdelen.

Andra större distrikt i Krakow är

Förorter

Några av områdena i utkanten av Krakow visar upp den polska vardagen utanför de turismspecialiserade områdena i centrum. Det rör sig oftast om endagsturer, men man behöver dock transport för att ta sig dit.

  • Nowa Huta - "Nya stålverken" byggdes under kommunisttiden. Kan nås med spårvagn.
  • Zwierzyniec - den grönaste platsen i Krakow, ligger i västra delen. Här ligger bland annat Las Wolskiskogen och Koscuszkiokullen.
  • Debniki - grönområde i sydvästra Krakow. Här ligger bland annat Krakkullen och Tyniecklostret.
  • Bronowice - området i nordvästra Krakow.
  • Podgórze - platsen för det judiska ghettot.

Att ta sig till Kraków

Med cykel
Med bil
Med buss
Med båt
Med flyg
Med taxi
Med tåg

Förflyttning

Med cykel
Med bil
Med buss
Med båt
Med flyg
Med taxi
Med tåg/spårvagn

Betalning

Gångbara valutor

I Krakow används Polens valuta złoty (zł, PLN). Polen beräknas börjar använda Euro (€) omkring 2010, men man kan redan nu handla med euro i de större affärerna i storstäderna (till vilka Krakow räknas). Glöm inte bort att titta på valutakurserna först

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget
Vandrarhem och camping

Mat och dryck

Lyx
Medel
Budget
Pubar och barer

Att se

Historiska platser

Saltgruvan i Wieliczka ligger en bit utanför Krakow i södra Polen, rakt under staden Wieliczka. Den har varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta gruvor som fortfarande är i kontinuerlig drift. Under andra världskriget använde den tyska ockupationsmakten saltgruvan till förvaring av krigsmaterial. År 1987 blev gruvan en av de första världsarven på UNESCO:s världsarvslista.

Kulturella platser
Muséer
Parker
Religiösa platser

Att göra

Aktiviteter
Evenemang
Nöjesfält
Shopping

Galeria Krakowa är ett bra alternativ till shopping, där finns 270 butiker. Gallerian ligger några minuter från stora torget. Ett annat alternativ till shopping är Galeria Kazimierz.

Nöjesliv

Krakow är fortfarande en betydande universitetsstad vilket har i stor utsträckning påverkat stadens nöjesliv som är intensivt.

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Kraków
  • Auschwitz-Birkenau, det gamla koncentrationslägret från andra världskriget, ligger 2 kilometer utanför staden Oświęcim och 65 kilometer från Krakow. Man bör lägga en hel dag på att vara här. Auschwitzlägret och det mycket större Birkenaulägret ligger några kilometer från varandra. Bussarna avgår med täta mellanrum, och en resa kostar inte särskilt mycket. Tågen går en gång varannan timme från den närbelägna tågstationen. En enkelresa med tåg kostar 10.50 zl. Många hotell och turistbyråer i Krakow, samt muséet Galicja i Kazimierz, kan ge tips om bra guideturer till lägret för omkring 100 zl. per person. Entrén till muséet i Auschwitz-Birkenau är gratis, men grupper måste gå med guide.
Får absolut inte missas