Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Kambodja"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Kambodja

Default Banner.jpg

(Betalning)
Rad 119: Rad 119:
  
 
{{rubrik|namn=Gångbara valutor}}
 
{{rubrik|namn=Gångbara valutor}}
{{bidrag saknas}}
+
Lokala valutan är Riel. Dock föredrar alla att få betalt i Amerikanska dollar och ger en bättre kurs då du betalar med dollar.
  
 
{{rubrik|namn=Resecheckar}}
 
{{rubrik|namn=Resecheckar}}
Rad 125: Rad 125:
  
 
{{rubrik|namn=Betalkort}}
 
{{rubrik|namn=Betalkort}}
{{bidrag saknas}}
+
Det går att betala med kreditkort. Det är dock billigare att ta ut pengar från ATM. Från ATM får man ut Dollar, inte Riel.
  
 
{{rubrik|namn=Bankomater}}
 
{{rubrik|namn=Bankomater}}
{{rubrik saknas}}
+
Finns i de större städerna. Oftast är de laddade med dollar.
  
 
==Boende==
 
==Boende==

Versionen från 31 januari 2007 kl. 21.03

LAND: Kambodja
Flagga
FlagCambodia.png
Lokalisering
LocationCambodia.png
Snabbfakta
HuvudstadPhnom Penh
RegeringKonstitutionell monarki, demokratiskt parlament
ValutaRiel (KHR)
Ytatotal: 181 040 km2
vatten: 2,5 %
Befolkning13 607 069 inv.
SpråkKhmer
ReligionBuddister 95 %, övriga 5 %
Landsnummer+885
Internetdomän.kh
TidszonUTC+7

Kambodja är ett land i Sydostasien med gränser mot Thailand, Laos och Vietnam. Landet har kust mot Thailändska golfen.

Kambodja hamnar allt mer i fokus för svenska resenärer. Från att en gång ha betraktats som ett farligt land, mest känt för minor och folkmord, har Kambodja nu blivit ett chartermål som lockar turister som vill se mer av Sydostasien än stränderna i Thailand.

Planering innan resan

Att ta med sig till Kambodja

Att ta med sig från Kambodja

Fakta om Kambodja

Historia

Lokalbefolkningen

Klimat

Högtider

Regioner

Karta över Kambodja

Städer

 • Phnom Penh - Kambodjas huvudstad
 • Siem Reap - utgångspunkten för alla som vill utforska Angkor
 • Sihanoukville - badort och svenskt chartermål
 • Banlung - dammig provinshuvudstad i nordost, nära vackra nationalparker
 • Battambang - Kambodjas näst största stad efter Phnom Penh
 • Kampot - liten stad vid nationalparken Bokor
 • Poipet - casinotät gränsstad nära Thailand
 • Kratie - stad på Mekongfloden, där man kan se de sällsynta Irrawaddy-delfinerna
 • Kampong Cham - provinshuvudstad med relativt få turister

Att ta sig till Kambodja

Med flyg
Med buss

Det finns inga reguljära bussar som går hela vägen från Thailand in i Kambodja, utan man får korsa gränsen till fots och sedan resa vidare med kambodjanska transportmedel.

Vägen till Siem Reap, ökänt skumpig
 • Bangkok - Siem Reap med "The Scam Bus"

Avsaknaden av reguljärbussar mellan Bangkok och Siem Reap har öppnat marknaden för halvskumma researrangörer som kör "VIP-bussar" från Khao San Road i Bangkok. Dessa bussar är inte av högsta VIP-kvalité och tar sin lilla tid. Det är ändock ett bekvämt sätt att åka på. Det gäller dock att vara beredd på att de vill sälja turistvisum till dig som är lite dyrare än vad det står på själva visumet. Dock får man betala samma överpris om man skaffar det i förväg i Bangkok. Som alla bussturer som innefattar bussbyten så tar det tid vid varje byte och man måste gå över gränsen mellan länderna och dessutom byta buss. Vägen från gränsen in till Siam Reap är riktigt värdelös. Denna väg är inte så himla kul att åka, då det verkligen inte går att köra fort. På vissa delar är trafiken instyrd på åkermark. Denna väg är så dålig på grund av ett avtal med Thailändska flygbolag som går ut på att Kambodia får rejält med pengar så länge man inte rustar upp vägen. Värt att veta är att bussturen är lagd så att man inte kommer fram förrän sent på kvällen. Med på bussen följer en lokal guide som kommer att säga att han, för att vara vänlig, kör er direkt till ett billigt hotell. Självklart har hotellet betalt för att ni ska komma direkt dit. Dock är det oftast helt ok budgethotell som man kommer till. kostar ca 5 dollar per natt. Trivs man inte är det bara att ta en Tuk-Tuk dagen efter och hitta ett annat hotell. Trots detta bök kommer man fram till Siem Reap och det är faktiskt troligt att det blir lite billigare och enklare än att åka på egen hand.

 • Bangkok - Siem Reap på egen hand

Reser man på egen hand tar man först en buss från Bangkoks norra bussterminal, Mo Chit, till den thailändska gränsstaden Aranyaprathet. Bussarna går varje timme eller oftare och resan tar cirka 4-5 timmar. Väl framme i Aranyaprathet, tag tuk-tuk eller mc-taxi den korta sträckan till gränsen, som man passerar till fots. Betala för visum - man har tur om man lyckas få det för det officiella priset $20, och inte tvingas betala det dyrare priset 1000 baht under hot om extra slö handläggning.

Väl framme i Kambodja och i Poipet går det gratistransporter till stationen där man kan åka vidare mot Siem Reap. Vägen är ökänd för sin uselhet så det är värt pengarna att satsa på en Toyota Camry-taxi som kostar $45 hela vägen och rymmer tre personer.

Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Kambodja

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

Lokala valutan är Riel. Dock föredrar alla att få betalt i Amerikanska dollar och ger en bättre kurs då du betalar med dollar.

Resecheckar
Betalkort

Det går att betala med kreditkort. Det är dock billigare att ta ut pengar från ATM. Från ATM får man ut Dollar, inte Riel.

Bankomater

Finns i de större städerna. Oftast är de laddade med dollar.

Boende

Mat och dryck

Att se

Angkor Wat, alla tempels moder
 • I den hårda konkurrensen om turisterna i Sydostasien har Kambodja ett praktfullt ess på hand. Tempelområdet i Angkor är en av världens stora sevärdheter och får årligen hundratusentals turister att tappa hakan. Angkor var en miljonstad och ett av Sydostasiens stora maktcentra under åren 802-1432, de stora åren för det gamla khmerimperiet. Gudarna var de enda som fick bo i stenhus i Angkor, och därför är det bara templen som finns kvar idag - alla träbyggnader är borta sedan länge. Det mest kända av templen är det största, Angkor Wat, men området är stort och innefattar många fler tempel än så. Se till att avsätta ett par-tre dagar åt Angkorbesöket, annars blir det stressigt och man missar mycket intressant.

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas
Externa länkar
 • Tales of Asia, rik guidesida som bland annat innehåller en mycket detaljerad guide om hur man tar sig från Bangkok till Siem Reap.