Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Jakutsk

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 3 januari 2009 kl. 16.09 av Jonas Ryberg (Diskussion | bidrag) (Mat och dryck)
Hoppa till: navigering, sök
Jakutsk

Default Banner.jpg

STAD: Jakutsk
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning225 000 inv.
Riktnummer4112
Densitet/km2
SpråkRyska
Transport
Flygplats(er)Tuimaada (internationella flyg), Magan (nationella flyg)
Järnvägsstation(er)Saknas

Jakutsk är huvudstaden i den autonoma delstaten Sacha i östra Ryssland. Staden är en av de äldsta i Sibirien och har fått uppmärksamhet som en av de absolut kallaste storstäderna i världen med temperaturer ner till -60° under vintern.

Att ta med sig till Jakutsk

Att ta med sig från Jakutsk


Fakta om Jakutsk

Rysk-Asiatiska bankens byggnad ifrån sent 1800-tal, till vänster en ostrog, ett pallisadtorn. I bakgrunden glasfasaden av Komdragmeta-byggnaden.

Historik

Jakutsk grundades 1632 av Pjotr Beketov som ett fort för hans regemente av kosacker utmed Lenafloden, 1647 bytte staden namn ifrån Lenskii-fortet till dess nuvarande namn. Staden blev snabbt ett viktigt ekonomiskt och administrativt center i regionen men även en viktig bas för forskningsexpeditioner norrut och mot Fjärran Östern. 1822 blev Jakutsk officiellt en stad och 1851 blev den huvudstad i republiken Sacha.

Idag är Jakutsk ett viktigt industriellt och ekonomiskt center som ofta ses som den mest dynamiska och snabbast utvecklande städerna i Sibirien.

Lokalbefolkningen

Klimat

Jakutsk ligger vid latituden 62°N och har extrema variationer i temperatur, under sommaren kan det bli över 35°C medan medeltemperaturen under januari är -45°C. Rekordlåga -64°C har uppmäts under januari. Bästa tider för att besöka är mellan mars och juli, om man inte vill uppleva den extrema kylan. Våren är perfekt att åka skridskor och skidor, uppleva de många isskulpturerna och åka släde. Temperaturen under mars-april är inte mer än -10-20°C men det är i alla fall så att man kan vara utomhus utan problem. Under sommarmånaderna passar det bra att uppleva den vilda naturen i områdena runt omkring, ta en tur utmed Lenafloden och uppleva midnattssol.

Stadsdelar

Att ta sig till Jakutsk

Med flyg

Det finns två stycken flygplatster som servar staden. Yakutsk Airport (Tuimaada) är den internationella flygplatsen har har flygningar till de flesta ryska städer, inklusive Moskva och Sankt Petersburg. Dessutom finns avgångar till Harbin och Seoul. Magan Airport är en mindre flygplats för regional- och privatflyg. För att ta sig till Tuimaada kan du åka bussline #4, #5 eller #20, resan tar mellan 30-40 minuter. Taxi går på en kvart. Magan ligger längre ut och en taxiresa dit där runt 40 minuter, busslinjen Yakutsk-Magan tar lite mer än en timma.

Med buss

Två bussar i veckan kör sträcken Jakutsk-Neryungri, resan tar mellan 18-20 timmar. Det finns också en buss till Aldan som tar runt 12 timmar, bägge bussturerna avgår ifrån järnvägsstationen. Där finns också privata minibussar som kör ut till mindre samhällen i regionen. Dessa avgår när de är fyllda.

Med tåg

Jakutsk har ingen förbindelse med det ryska tågnätet. Den närmaste tågstationen är i Tommot (453 km söderut). En järnväg håller på att byggas och tågstationen beräknas öppna 2012 men det dröjer till 2020 innan man kan resa hela sträckan. Du kan ändå förköpa biljetter ifrån Tommot och ifrån Neryungri på stans resebyrå som ligger på 8 Ordzhonikidze (ул. Орджоникидзе, 8).

Med bil
Med cykel

Förflyttning i Jakutsk

Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
  • Norrstjärnan (Полярный звезда), пр. Ленина, 24. Jaktusk främsta hotell, mitt i city. Här finns café och bar, resturang, konferenscenter, bowlinghall och en egen resebyrå. Frukost ingår alltid. Priserna börjar vid 5,000 rubel (1,300 kr) per natt.
  • Tygyn Darkhan (Тыгын Дархан), ул. Аммосова 9. Centralt hotell som har ett av stans bästa resturanger (se Mat & Dryck), egen souveniraffär, konferensanläggning, träningsanläggning med bastu och pool. Frukost ingår. Priserna börjar strax över 3,000 rubel (800 kr) per natt.
Medel
  • Lena (Лена), пр. Ленина, 8. Centralt läge, egen bar, frisör och möjlighet att växla pengar. Frukost ingår och priserna börjar vid 2,000 rubler (530 kr) per natt.
Budget
  • Amalia (Амалия), enkelt men mysigt pensionat som ligger centralt. Priser ifrån 600 rubel (150 kr) per natt.
Vandrarhem och camping

Mat och dryck

Lyx
  • Tygyn Darkhan (Тыгын Дархан), ул, Аммосова, 9. Det bästa stället i Jaktusk (och troligen i världen) att pröva traditionell matkultur ifrån regionen. Några av de mest speciella är Oiogos (Ойогос, ungstekta fölrevben), Indigirkasallad (Индигирка, sallad med fryst fisk) och Salamatgröt (Саламат). Priserna börjar vid 1,000 rubel (270 kr).
  • Chochur Muran (Чочур Муран), Вилюйский тракт, 6 км. Resturang strax utanför city i vacker miljö och med en rekonstruktion av det ursprungliga Lenskiifortet. Är specialiserad i traditionella fiskrätter. Här finns också ett minimuseum om Jakutsien, isskulpturer och man kan även åka hundsläde på vintern.
Medel
Budget
  • Tidningscaféet (Столовая Дома печати), Орджоникидзе, 31. Cafeteria och lunchställe i tryckeriet där delstatens tidningar trycks. Priserna är låga och en gammaldags sovjetkänsla finns i allt från menyn till stämningen. Priserna börjar på 70 rubel (20 kr).
Pubar och barer

Att se

En ostrog, traditionella pallisadtorn som byggdes för stadens försvar.

Att göra

Vy över centrala Jakutsk med shoppingcenter.
Shopping
Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Jakutsk
Får absolut inte missas