Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Israel

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 19 januari 2005 kl. 12.04 av Jpatokal (Diskussion | bidrag) (Jerusalem, Tel Aviv separated and linked)
Hoppa till: navigering, sök
Israel

Default Banner.jpg

LAND: Israel
Flagga
Israel flag 300.png
Lokalisering
{{{Lokalisering}}}
Snabbfakta
HuvudstadJerusalem
Regering{{{Regering}}}
ValutaShekel (ILS)
Ytatotal: {{{YtaTotal}}} km2
vatten: {{{YtaVatten}}}
Befolkning6 199 008 inv.
Språk{{{Språk}}}
ReligionJudendom, islam, kristendom
Landsnummer972
Internetdomän{{{InternetDomän}}}
Tidszon{{{Tidszon}}}


Allmänt

Planering innan resan

Medborgare i de flesta länder i västvärlden behöver inte ansöka om visum innan ankomst. Observera att länder i Mellanöstern som t.ex. Syrien, Libanon och Saudiarabien inte släpper in personer som varit i Israel, till exempel med en israelisk gränskontrollstämpel i passet. Om du tänker besöka flera länder i Mellanöstern kan du be passkontrollanten att stämpla på en särskild blankett. Det kan också vara en bra idé att ha med sig mer än ett pass så att de israeliska stämplarna kan samlas i ett av passen.

Under högsommaren kan det vara tryckande varmt med temperaturer över 30 grader, åk därför hellre under våren eller hösten. Flera judiska helgdagar infaller i september och då kan det mesta vara stängt.

Att ta med sig till Israel

Att ta med sig från Israel

Fakta om Israel

Historia

Palestina tillhörde det osmanska riket fram till första världskriget, därefter blev det ett brittiskt mandatområde. I slutet av 1800-talet bildades den sionistiska rörelsen för att skapa ett judiskt nationalhem i Palestina och fler och fler judar utvandrade från hela världen till Palestina. Mellan araber och judar blev läget allt mer spänt och under 1930-talet utfördes ständigt terrordåd mellan folkgrupperna och mot britterna. Den 14 maj 1948 lämnade britterna Palestina och judarna utropade staten Israel. Denna stat anfölls genast av grannländerna och många araber tog till flykten. Efter sju månader var kriget slut.

Även om eld upphör rådde befann sig Israel i krigstillstånd och läget gentemot grannländerna var spänt. När Egypten spärrade Tiransundet i Röda havet 1967 utbröt sexdagarskriget och Israel ockuperade Västbanken, Gazaremsan, Golanbergen och Sinaihalvön. 1973 anföll Egypten och Syrien under det s.k. yom kippur-kriget. Israel och Egypten slöt fred 1979 och Egypten återfick Sinai.

Under 1970-talet ökade spänningen vid gränsen mot Libanon då PLO var aktiv i södra Libanon. I juni 1982 invaderade Israel Libanon för att kasta ut PLO ur Libanon. De israeliska trupperna lämnade så småningom Libanon förutom gränsområdet mellan Israel och Libanon. År 2000 lämnade israeliska trupper även detta gränsområde.

Under 1990-talet kom uppskattningsvis en miljon människor till Israel från det före detta Sovjetunionen. Att ta emot alla dessa har varit en stor utmaning för det israeliska samhället.

1994 skrev Israel och Jordanien under ett fredsavtal. I september 1995 skrev premiärminister Yitzhak Rabin och PLO:s ordförande Yasser Arafat under avtal för att bilda en palestinsk civil myndighet för att utöva civil kontroll över delar av Västbanken. Knappt en månad senare mördades Rabin vid ett möte. Vid det följande valet blev Binyamin Netanyahu premiärminister som fortsatte samtalen med PLO utan att kunna nå en överenskommelse om flyktingproblemet eller Jerusalems status.

Förtroendet för den palestinska myndigheten förblev låg hos den israeliska allmänheten då denna inte verkade ha kraft att ta itu med de palestinska grupper som genomförde mängder av självmordsbombningar mot mål i Israel. 2003 förklarade den israeliska premiärministern Ariel Sharon att israelerna tänkte lämna Gazaremsan (och bosättningarna där).

Regioner

Städer

 • Jerusalem, Israels huvudstad och helig stad för tre världsreligioner
 • Tel Aviv, Israels största stad med sandstränder vid Medelhavet
 • Haifa, den största hamn- och industristaden
 • Nasaret, Jesus hemstad
 • Akra, med en korsfararborg från 1200-talet
 • Tiberias, turiststad vid Genesarets sjö
 • Caesarea, ruiner och akvedukt från romartiden
 • Beer Sheva, regioncentrum för Negevöknen med många beduiner
 • Eilat, turiststad vid Röda havet

Dit- och hemresa

På grund av säkerhetsläget i Israel måste alla utländska medborgare vara beredda på förhör av gränspolisen både vid ankomsten och hemresan.

Med flyg

Man kan flyga till Israel från de flesta håll i världen och internationella flygbolag som British Airways, Air France, Iberia och Thai har trafik till landet.

Israels största internationella flygplats heter Ben Gurion (flygplatskod TLV) och ligger mittemellan Tel Aviv och Jerusalem. En mindre flygplats för charterresenärer, Ovda, finns i Eilat (flygplatskod VDA).

Säkerhetskontrollerna för flygpassagerare till Israel är särskilt hårda och inför resan till Israel bör man därför komma till flygplatsen tre timmar innan avfärd.

Från Ben Gurion går det en buss i timmen till Tel Aviv och från och med oktober 2004 kan man även åka tåg till Tel Aviv. Tåg till Jerusalem planeras inte vara klart före år 2007.

Man kan naturligtvis även åka taxi från flygplatsen, men det är inte billigt.

Med båt

Med bil

Man kan åka bil till Israel via gränspassagerna mot Jordanien och Egypten. På grund av krigstillståndet kan man inte korsa gränsen mot Libanon eller Syrien. Det går alltså utmärkt att köra bil från Europa till Israel, däremot inte landvägen tillbaka igen, eftersom man då måste passera Libanon och Syrien.

Förflyttning

Allmänna kommunikationer är jämförelsevis billiga. Observera att det inte finns några allmänna kommunikationer under sabbaten - från fredag eftermiddag till lördag kväll.

Med buss

För turisten är buss det enklaste sättet att ta sig runt landet. Långfärdsbussarna sköts av bolaget Egged. En biljett Tel Aviv - Haifa kostar ca. 30 shekel (60 kronor 2003). En vanlig syn på långfärdsbussar är värnpliktiga med automatvapen på väg till eller från regementet.

Med tåg

Det finns två tåglinjer: Tel Aviv - Haifa och Tel Aviv - Jerusalem

Med taxi

Taxibilar finns överallt och är ett mycket smidigt sätt att ta sig fram i städerna.

Med bil

Med hyrbil

Med cykel

Betalning

Gångbara valutor

Den israeliska valutan heter shekel (1 shekel = 100 agorot). För turisten borde det inte vara några problem att växla in välkända utrikiska valutor på någon av de ymnigt förekommande växelkontoren.

Resecheckar

Betalkort

Bankomater

Bankomater finns på många ställen och är kopplade till det internationella banksystemet, t.ex. Visa och Mastercard.

Boende

Hotell

Vandrarhem

Vandrarhem (youth hostels) finns överallt. Priserna varierar förstås med standarden och om frukost ingår, men räkna med 20-30 shekel per natt (2003).

Camping

Mat

Restauranger

I Israel finns restauranger med mat från hela världen. Alla restauranger brukar vara tydliga om den är en kosher-restaurang eller inte.

Snabbmat

Den främsta israeliska maträtten är falafel, stekta bollar av mosade kikärtor som serveras i ett ojäst bröd, pitabröd, med hummus (kikärtsdip) och tahini (pasta av sesamfrön). Falafel kostar cirka 5 shekel om du köper av en kille med låda på magen och upp ända upp till 25 shekel på ett snabbmatsställe med läsk och pommes. Naturligtvis finns internationella hamburgerkedjor som McDonalds och Burger King men även den inhemska McDavid.

Snabbköp

Specialitéer

Sevärdheter

Museer

Världsarv

Krigsmonument

Slott & Koja

Kyrkor & Moskéer

Parker

Nöjesfält

Litterära platser

Historiska platser

Rekommenderade stadspromenader

Stadsrundturer

Shopping

Kläder

Design

Varuhus

Marknader

Nöjesliv

Enligt ett modernt talesätt ber man i Jerusalem, arbetar i Haifa och festar i Tel Aviv. Tel Aviv har helt klart det största nöjeslivet med massor av barer, restauranger och discotek i närheten av Ben Yehuda-gatan och Medelhavets strand. Eilat är en typisk semesterort där det också finns diskotek och barer.

Pubar

Nattklubbar

Sport

Arenor

Lag

Att utöva själv

Evenemang

Årliga festivaler

 • Rosh hashana, botdagarna, infaller i september eller oktober
 • Yom kippur, försoningsdagen, infaller tio dagar efter rosh hashana
 • Sukkot, skördefesten eller lövhyddofesten, ungefär en vecka efter yom kippur
 • Khanukka, ljusfesten, infaller i december
 • Påsken, infaller i mars eller april
 • Minnesdagen till minne av förintelsen, april
 • Nationaldagen, april

Kommunikation

Språk

Hebreiska och arabiska är Israels officiella språk. Det som inte talar de språken klarar sig dock utmärkt med engelska då vägskyltar, gatuskyltar, information mm. brukar ges även på engelska. Alla yngre israeler bör kunna förstå engelska medan de äldre i många fall förstår franska, spanska eller polska. Under 1990-talet har en miljon ryskspråkiga från före detta Sovjetunionen bosatt sig i Israel.

Tillgång till Internet

I större städer bör turisten knappast ha några svårigheter att hitta internetkaféer.

Post

Telefon

Det internationella prefixet för telefonsamtal från utlandet till Israel är 972.

Riktnummerområden

 • Jerusalem: 02
 • Tel Aviv-Yaffa: 03
 • Norr: 04
 • Söder:08
 • Sharon: 09
 • Mobiltelefon: 05

Säkerhet

Israel har under flera år varit utsatt för sprängattentat och överallt där människor samlas finns säkerhetsvakter. Man måste vara beredd på att ens bagage undersöks när man besöker banker, shoppingcentrum och köpgallerior. Särskilt lokalbussar har varit utsatta för självmordsbombare. Bussterminaler för långfärdsbussar har därför i regel en mycket hög säkerhet och allt bagage undersöks innan man släpps in. Man ska inte överdriva faran för att själv bli utsatt men man bör ändå ha ögon och öron öppna och säga till om man ser något som verkar konstigt.

Precis som vid alla utlandsresor bör man se till att man har en sjukförsäkring som betalar om något skulle hända. Observera att den som har tänkt att ta sig till den ockuperade Västbanken eller Gazaremsan bör kontakta sitt försäkringsbolag för att se om de överhuvudtaget ersätter skador som uppkommit i dessa områden.

Larmnummer

 • Polisen: 100
 • Ambulans: 101
 • Brandkåren: 102

Skumma kvarter

Respektera

Män som besöker en synagoga måste täcka huvudet med en kipa. Man bör heller inte besöka synagogor, kyrkor eller moskéer klädd i shorts, byt då till långbyxor eller långkjol.

Problemlösare

Turistinformation

Israeliska statens turistbyrå, Box 7554, 103 93 Stockholm

Telefon: 08 - 21 33 86

Ambassad

Sveriges ambassad, Rehov Weizmann (Weizmann Street) nr. 4, Tel Aviv

Telefon: 03 695 81 11

Konsulat

Det som man absolut inte får missa

Sevärdheter