Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Iran

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Iran

Default Banner.jpg

LAND: Iran
Flagga
FlagIran.png
Lokalisering
LocationIran.png
Snabbfakta
HuvudstadTeheran
Regering
ValutaIransk rial (IRR)
Ytatotal: 1 648 000 km2 km2
vatten:
Befolkning68 688 433 inv.
SpråkPersiska och persiska dialekter 58%, turkiska dialekter 26%, kurdiska 9%, luri 2%, balochi 1%, arabiska 1%, turkiska 1%, övriga 2%
ReligionIslam 98% (shia 89%, sunni 9%), övriga 2%
Landsnummer+98
Internetdomän.ir
TidszonUTC+3:30

Iran är ett land i Mellanöstern.

Planering innan resan

Man måste ha visum för att resa till Iran. Visum söks i god tid före avresan på Irans ambassad. Det är inga större problem för svenska medborgare att få visum. Det tar cirka en vecka. Observera dock att passet inte får innehålla några israeliska stämplar.

Att ta med sig till Iran

Ta med kontanter för alla utlägg. Euro fungerar bra, US dollar bör undvikas. Det finns inga uttagsautomater i Iran som tar internationella kort. Man kan inte heller använda internationella kort som VISA etc för att betala hotell, restauranger eller andra inköp. Det går inte heller att betala hemifrån i förskott. Allt detta beror på de internationella sanktionerna mot Iran. Det krävs alltså ganska mycket kontanter även om Iran är ett förhållandevis billigt land att vistas i. Kvinnor måste ta med "lämplig" klädsel. Från det ögonblick man går av planet måste kvinnor täcka huvudet och inte bära åtsittande plagg. Detta gäller både utomhus och inomhus och oavsett om man är muslim eller inte. Kvinnor måste ha en jacka eller kappa som går en bit ner på låren. Långa ärmar på kläderna och långbyxor krävs också. Män bör inte bära shorts eller kortärmade plagg. Av dessa skäl är det bäst att resa på vintern. Det är varmt i Iran på sommaren och klädtvången kan göra vistelsen olidlig.

Att ta med sig från Iran

Fakta om Iran

Historik

Lokalbefolkningen

Klimat

Högtider

Regioner

Städer

Att ta sig till Iran

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Iran

Med flyg

Iran är ett stort land. Man måste därför oftast flyga om man ska resa mellan olika delar i landet. Inrikesflyget fungerar bra, dock är den iranska flygplanslottan ganska ålderstigen och sliten beroende på att de internationella sanktionerna mot Iran gör det svårt för flygbolagen att importera reservdelar till planen. Det har också inträffat flygolyckor förmodligen som en följd av flygplanens bristfälliga underhåll.

Med buss

Det finns en välutvecklad långfärdstrafik med buss. Bussarna är bra med luftkonditionering etc. Vägnätet är också ganska bra så busstransporterna går relativt snabbt även över stora avstånd.

Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

{{bidrag saknas

Gångbara valutor

Man måste ha med sig utländsk valuta i kontanter för hela vistelsen, eftersom internationella kreditkort är oanvändbara i Iran på grund av de internationella sanktionerna. Euro fungerar bäst. US-dollar bör undvikas. Man växlar efterhand till iransk valuta. Det finns gott om växlingskontor i större städer.

Resecheckar

Betalkort

Fungerar inte i Iran om de är internationella.

Bankomater

Internationella kort fungerar inte i bankomater i Iran.

Boende

Mat och dryck

Att se

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas