Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Hvar

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 19 juni 2010 kl. 15.02 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (flyttade Hvar (stad) till Hvar)
Hoppa till: navigering, sök
Hvar

Default Banner.jpg

STAD: Hvar
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning4138 inv.
Riktnummer021
Densitet55/km2
SpråkKroatiska
Transport
Flygplats(er)
Järnvägsstation(er)

Staden Hvar är den största staden på ön Hvar som är en av de dalmatiska öarna i Adriatiska havet. Hvar ligger i Kroatien och mycket av det som gäller för resten av Kroatien gäller även här.

Att ta med sig till Hvar

 • Karta över hela Kroatien.
 • Sammanställning över färjelinjer.

Att ta med sig från Hvar

Från Hvar kan man till exempel ta med sig en flaska av det inhemska vinet eller olika former av lavendel som ön är känd för.

Fakta om Hvar

Små lokala båtar vid södra kajen med den äldre bebyggelsen på den norra kullen i bakgrunden.

En liten turiststad långt ut bland öarna med ett aktivt restaurang- och nattliv. Staden är en typisk dalmatinsk ort med gamla sandstenshus, vackra venetianska byggnader och en aktiv fritidshamn. Staden ligger mellan havet i söder och de brant sluttande bergssidorna i ett i övrigt glesbefolkat bergsområde i de allra västligaste delarna av ön.

Historia

Hvar delar sin historia med övriga Dalmatien vilket visar sig tydligt i byggnaderna, här finns kyrkor från medeltid och trånga gränder med gamla hus i traditionell stil som inte tycks ha ändrats de senaste århundradena. Staden har rötter tillbaka till grekisk (Jonisk) expansion 300 f.kr., samhället kallades Dimos men av detta finns inga synliga spår. Som resten av Dalmatien har staden växlat nationalitet genom åren men under medeltiden var det venetianska inflytandet stort. Under 1800-talet började staden sitt nya liv som turiststad. Efter 1960-talet har staden expoaterats för turismen i olika omgångar.

Lokalbefolkningen

Hvar är en turistort och lokalbefolkningen är mycket beroende av de inkomster som turismen för med sig. Många talar hjälpligt något annat europeiskt språk förutom kroatiskan som engelska, tyska, italienska, franska eller ryska.

Stadsdelar

Hvar har en historiskt intressant stadskärna och väster och öster därom den ligger några nyare områden.

Att ta sig till Hvar

Färja från Split eller Korcula, landsvägen från resten av Hvar via antingen den gamla vägen över bergen eller den nya vägen längs södra kusten.

Med flyg

Om man skall ta sig hit med charter eller linjeflyg får man flyga till Split på fastlandet och sedan ta buss och färja ut till Hvar. Färdig transfer rekommenderas för den som inte varit här innan. Den internationella flygplatsen ”Resnik” ligger ca 20 kilometer väster om Split. Bussar går regelbundet mellan flygplatsen och Split. En enkelresa med buss kostar ca 45 kronor (2008). Vid normal trafik tar resan in till Split ca 30-40 minuter. Bussen stannar ca 300 meter från färjeläget som ligger i centrala Split. Taxi från Split flygplats till färje/bussterminalen kostar ca 375 SEK (2008).

Med eget småplan borde det kunna gå att ta sig ner på flygfältet vid Stari Grad några mil öster om staden Hvar, flygplatskod: LDSH, se [1]

Med färja

Det går personfärja från Jadrolinjia [2] direkt till staden Hvar från Split. Man kan även ta Jadrolinjias färja "Marco Polo" från antingen Split eller Korčula till Stari Grad och därifrån med taxi eller buss till Hvar stad.

Sommartid kör flera små färjebolag egna katamaraner. Krilo [3] kör den bekvämaste för 20 kuna (2008) enkel väg. Sunčani Hvar kör för 100 kuna (2008) enkel väg. Det finns även linjer som går någon gång om dan från Vis (ö), Korčula (ö). Alla färjor går från östra kajen mitt i Hvar. En samling av tidtabeller från olika bolag är bra att ha.

Med buss

Från ön Hvars centrala färjeläge i Stari Grad går det regelbundet bussar till/från Hvar stad. Bussresan kostar 20 kuna (2008) och tar strax över en halvtimme. Bussarnas avgångtider är anpassade efter färjornas avgångar/ankomster. Bussfärden går på en ny men snirklande väg, efter ett tag passerar den genom en kort tunnel och därefter uppenbarar sig en vacker vy då vägen snirklar sig fram en bit upp på bergssidan på sydkusten innan den når Hvar från öster.

Med bil

Det går inte att komma till Hvar stad direkt med bilfärja. Kommer man med bil får man istället ta bilfärjan från Split på fastlandet till ön Hvar (flera avgångar under högsäsong). Färden tar ca 1 timma och 45 minuter och kostar ca 290 kronor enkel väg (2008). Denna bilfärja lägger till på öns centrala färjeläge vid staden Stari Grad. Därifrån är det ca 20 kilometer till Hvar stad. Vägen håller bra standard, har en fil i vardera körriktning och slingrar sig över öns högsta topp innan den når Hvar stad.

Det går även att ta bilfärjan från Drvenik på fastlandet till Sućuraj längst i öster på ön Hvar och därefter köra till Hvar stad. Överfarten tar ca 20-30 minuter. Ett alternativ om man har varit i sydligaste Kroatien. Landskapet på Hvar är fantastisk och präglas av cypresser, lavendelfält, vinodlingar och små byar. Trafiken är relativt sparsam men turister bör göra ett noga avgörande innan de bestämmer sig för att köra den ca 70 kilometer långa sträckan mellan Sućuraj längs i öster till Hvar i sydväst. Vägen håller inte samma standard som den mellan Stari Grad och Hvar stad. Den är på sina håll mycket smal och slingrar sig längs med bergryggen. Vägförhållandena tillåter sällan hastigheter över 40 km/h och tar i regel ett par timmar.

Hamnbassängen öppnar sig åt söder, här med många båtar på svaj och en färja på väg ut. Pakleniöarna i bakgrunden
Med cykel

Det går att ta sig till staden landvägen men det är jobbigt med flera hundra meters höjdskillnad på vägen i de omgivande bergen. Cykeln kan tas med på färjan.

Med egen båt

Det går utmärkt att lägga till i Hvars hamn med egen båt. Endast stora yachter lägger till vid kajen, resten får lägga sig på svaj. Antingen kan man lägga sig i den breda hamnbassängen mitt i stan eller någon kilometer ut vid Pakleniöarna. Hamnen är utsatt för vindar från söder.

Några kilometer västerut på S:t Klementsön ligger gästhamnen Palmižana. Se Kroatiska gästhamnsföreningen [4], tel: +385 (0)21 744995.

Förflyttning i Hvar

Till fots, med taxi, cykel eller vespa till något mer avlägsen nyare del. Det går att hyra båtar, cyklar och vespor vid torget och marinan. De billigaste vesporna kostar ca 260 kronor per dag att hyra.

Med buss

Det finns inga lokalbussar i Hvar men hotellen kör små minibussar, framförallt i samband med transfer.

Med bil

Ingen trafik i stadens gamla delar, vilket knappt är möjligt även för de lokala transporter som ändå får köra in. Parkering nordost om centrum.

Med taxi
Med cykel

Det är inte lämpligt att cykla i Hvar. I staden är det trångt och knaggligt och runt staden är det rejäla backar. Man ser dock några erfarna utländska cyklister som antagligen är på träning så omöjligt är dte inte.

Betalning

Den kroatiska valutan heter Kuna, förkortat kn, på vissa ställen kan det även gå att betala med Euro.

Gångbara valutor

Kroatiska kuna (HRK).

Resecheckar

Resecheckar går att lösa in på Splitska banka.

Betalkort

VISA och andra stora betalkort accepteras i stan. Små butiker utanför det direkta centrumet har inte alltid möjligheten att ta kort.

Bankomater

Det finns bankomater som tar VISA och andra stora kort. En bankomat ligger mitt på Stora torget.

Boende

Hvar är full med hotell, lägenheter och rum för uthyrning. Lägenheter för uthyrning märks ut med en liten blå skylt som det står APARTMAN på. Rum för uthyrning markeras med en liten blå skylt som det står SOBE på. Som turist kan man gå från dörr till dörr och knacka på för att fråga efter boende. I regel blir priset per dygn lägre om man väljer att stanna mer än tre dagar. Under högsäsong kan det vara svårt att hitta privat boende på detta sätt. Hotellen är organiserade i Suncanihvar.

Lyx
 • Hotel Adriana - Nystylat hotel med diskret designkänsla på västra kajen. Tel: +385 (0)21 750 200.
 • Hotel Hvar Yacht Club - Ungdomlig design på östra kajen. Tel: +385 (0)21 750 100.
 • Hotel Amfora - Nyöppnat badhotell med härlig utsikt några hundra meter väster om stan vid första stranden. Tel: +385 (0)21 750 300.
Medel
 • Hotel Pharos - Gammal trotjänare från sextiotalet på kullen mellan hamnen och badet i väster. Ingen AC. Tel: +385 (0)21 741 028.
Budget
 • Lägenhet eller rum för uthyrning. Flera uthyrare möter upp vid varje inkommande färja. Fråga annars på turistbyrån vid torget efter en rekommenderad förmedling.

Mat och dryck

I staden finns många restauranger. Maträtterna på menyn är i stort sett samma på alla restauranger, ett stort utbud av kroatiska rätter.

Man skiljer på de kalla förrätterna som är små och de varma sidorätterna, antipasti, som är större rätter som kan räcka för den som inte är så hungrig. Ett vanligt exempel på varm sidorätt är spaghetti eller risotto med musslor.

Brödet som serveras kostar inget, på några ställen serveras även en liten aptitretare i italiensk stil utan kostnad.

Huvudrätterna serveras vanligtvis på ett uppläggningsfat tillsammans med lite varma grönsaker och t.ex. lite potatis. Tillägg som extra potatis, risotto eller små sallader kan beställas. Så gott som alla ställen serverar grillad nyfångad fisk, några grillade kötträtter, schnitzel, någon lammrätt och några skaldjurs-, bläckfiskrätter.

Vin (rött, vitt, rosé) och öl(ljus lager) är vanliga matdrycker. Husets vin är alltid kroatiskt eller till och med från Hvar, det går att få på karaff, halvliter eller mera. Några viner går att få på glas. De finaste restoran har även utländska viner.

Det finns i grunden tre sorters ställen att äta på:

 • Restaurangerna som på kroatiska heter: Restoran, Gostionica, Konoba.
 • De enklare ställena framförallt för dryck: Kavana (Café), slasticarna (Glassbar)
 • Snabbmatställena: FAST FOOD

Menyerna är genomgående på minst två språk. Det är brukligt att ge 10 procent i dricks. Det är fullt med turister så man kan ha enkel klädsel om man vill, dock inte bara badkläder.

Lyx

Restaurang Panorama håller hög klass (och pris). Restaurangen ligger uppe i bergen i en bit utanför Hvar stad och har en vidunderlig utsikt. De moderna hotellen Adriana och Hvar Yacht Club ser ut att ha ett modernt dyrare kök.

Medel

Nästan alla ställen i centrum har samma prisnivå men alla har inte samma stil, service och sätt att hantera maten. Det finns i princip tre restaurangområden i stan: Runt hamnen med stora uteserveringar med utsikt. Inne bland gränderna norr om hamnen med borden direkt på gatan. På torget.

 • Hanibal, en restoran på torget - Erfarenhet och service.
 • Macondo, en restoran med mycket grillat, vidunderligt läge längst ute på östra kajen.
 • Dva Ribara, på västra sidan av hamnen - En representant för de enklare med personlig touch. Allt smakar grill här.
Budget

Prova att bara beställa spaghetti på någon av restaurangerna. Fast Food på torget.

Att se

 • Hamnen, marinan och det stora torget Sveti Stjepan (Heliga Stefan) som är uppkallat efter stadens skyddshelgon. Torget sägs vara det största i Dalmatien och går knappast att missa.
 • Hela gamla staden är trevlig att strosa i men speciellt gränderna och den gamla stadsmuren i norra delen av staden är mysiga.
 • Borgen Fortica (Španjola) från 1500-talet vakar majestätiskt över staden Hvar och syns tydligt då man anländer till Hvar stad från havssidan. Kvällstid är borgen upplyst och skapar en charmig atmosfär över staden. Borgen rymmer mycket lokal historia och är öppen för allmänheten. Mot en mindre inträdesavgift kan man besöka fängelsehålorna samt få en fantastisk vy över staden. På borgen finns en mindre restaurang.
 • Det venetianska klocktornet vid Sankt Stefanskatedralen det centala torget Sveti Stjepan.
 • Teatern samt byggnaden Arsenal som ligger i marinan. Teatern grundades redan 1512 och är en av de äldsta teatrarna i Europa. Teatern ligger på andra våningen, ovanpå Arsenal. Arsenal kallas byggnaden i marinan med den bågformade öppningen. Under medeltiden flöt vatten in i byggnaden från hamnen. Venetianarna körde in sina slagskepp i Arsenal som var en plats för underhållning och reparationer av båtar under 1500-talet.
 • Franciskanerklostret grundades 1461 och rymmer även Hvars stadsmuseum. Ligger något väster om huvudtorget vid marinan. Inträdesavgift.

Att göra

Bad. Shopping, nöjesliv och sevärdheter i stan.

Shopping

Affärerna är öppna till efter kl 22.

 • Märkeskläder runt torget, något billigare än i Sverige.
 • Lokala souvenirer och lavendel i stånd vid kajkanten
Aktiviteter
 • Bad på klipporna precis väster och öster om stora hamnbassängen.
 • Bad i vikarna längre öster och väster hamnbassängen. Stränderna består av platta sjöstenar, gratis och ej reserverade men solstolar kostar att hyra om man vill ha det. Exklusivt bad i sprillans nyfixad trettiotalsmiljö med förfriskningar och massage på bonj les bains fyra hundra meter väster om hamnen.

Nöjesliv

 • Baren Carpe Diem på östra kajen är en lyxig bar med full fart. Härliga After-Beach-partyn som pågår till lång in på småtimmarna.
 • Carpe Diem Beach. Nyöppnad (2008) bar på ön Stipanska (den andra ön i arkipelagen utanför Hvar stad). Taxibåtar går i skytteltrafik från marinan i Hvar stad till Pakleniöarna där nakenbad är vanligt förekommande. Taxibåtar till Stipanska kostar ca 40 kronor tur och retur (2008) och färden tar tar ca 15-20 minuter. Väl där ute väntar en elegant bar med pool för den som inte vill bada havet.
 • Hula Hula Bar. En skön bar som spelar bra musik. Ligger ca 800 meter väster om marinan/torget, nära Hotel Amfora. Gå längs med havet för att komma dit.
 • Ca 500 meter väster om torget och ca 50 meter upp i skogen ligger diskoklubben Veneranda. Veneranda ligger i en borgruin, spelar hit-musik (även nittiotal) och har öppet till klockan 05:00.
 • Små ställen med dricka och modern musik ligger längs norra kajen.
 • Ett jazzställe ett kvarter in, snett bakom Arsenal.

Arbete

Kommunikation

Internetcafé finns, ett ligger ett hus in i gränderna öster om torget. Mobiltäckningen är hygglig. Postkontoret ligger på östra kajen.

Säkerhet

 • Polis nås genom att ringa: 92
 • Akutsjukvård nås genom att ringa: 94
 • Sjöräddningen nås genom att ringa: 9155

Respektera

Problemlösare

Den researrangör de flesta firmor anlitar här ute är Atlas(tel: 021 741 91) som varit i branschen i många år. De har ett kontor på norra kajen, de kan hjälpa till med att ordna det mesta. Vid torget i byggnaden Arsenal ligger den officiella turistbyrån (tel: + 385 (021) 741 059, mail: [email protected]) Det finns många svenskar i Hvar, ta hjälp av dessa.

Övrigt

Andra resmål runt Hvar
 • Den stora staden Split på fastlandet, dit alla färjor går. Bra utgångspunkt för vidare utflykter.
 • Resten av ön Hvar (ö).
 • Sandstranden vid Bol på ön Brac.
 • Ön Vis ännu längre ut.
 • Den lilla staden Korčula som ligger på grannön med samma namn.
Får absolut inte missas

Hamnen på kvällen när alla stora yachter lagt till.